Progesteron is een geslachtshormoon dat een belangrijke rol speelt in de menstruatiecyclus en tijdens de zwangerschap. Het wordt ook wel het corpus luteum hormoon genoemd omdat het wordt geproduceerd door het corpus luteum.
Eerst en vooral beïnvloedt progesteron het baarmoederslijmvlies tijdens de ovulatie door het voor te bereiden op de bevruchting van een eicel. Daarnaast wordt in de eerste maanden van een zwangerschap meer progesteron afgescheiden om de zwangerschap in stand te houden.
Als uw lichaam tijdens de zwangerschap onvoldoende progesteron aanmaakt, moet u daarvoor tabletten of capsules innemen. Zo kunt u een miskraam voorkomen.
Stellen met een kinderwens proberen van alles om zo snel mogelijk zwanger te worden. Het hormoon progesteron speelt daarbij een belangrijke rol. Als er vervolgens een zwangerschap ontstaat, zorgt het hormoon er weer voor dat deze in stand blijft.
In dit artikel leer je watprogesteron is, hoe het wordt aangemaakt en welke functies het heeft in het lichaam. Daarnaast geven we je tips over hoe je een tekort aan progesteron kunt opvangen en waar je rekening mee moet houden.
[knop]Capsules met natuurlijk progesteron[/knop]
Inhoudsopgave
1. progesteron is een geslachtshormoon
Invloed op seksuele geaardheid
Een team van onderzoekers uit de VS en Denemarken heeft in een kleine studie vastgesteld dat het hormoon progesteron bi- en homoseksualiteit kan bevorderen. Volgens de studie vertoonden kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap progesteron moesten nemen, vaker een voorkeur voor het eigen geslacht.
Het menselijk lichaam wordt beïnvloed door veel verschillende hormonen. Daaronder zijn lichaamsactiverende hormonen, gelukshormonen en ook geslachtshormonen. Deze geslachtshormonen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de geslachtsdifferentiatie, maar beïnvloeden ook het gevoel van genot.
Progesteron is samen met oestrogenen verantwoordelijk voor de regulering van de vrouwelijke cyclus. Terwijl oestrogeen in de eerste helft van de cyclus het baarmoederslijmvlies doet groeien, bereidt progesteron het in de tweede helft voor op een zwangerschap.
Het geslachtshormoon wordt gevormd in het zogenaamde corpus luteum in de eierstokken en wordt daarom ook wel het corpus luteum hormoon genoemd. Tijdens de zwangerschap wordt progesteron echter geproduceerd in de placenta.
De volgende progesteronniveaus liggen binnen het normale bereik bij vrouwen:
- eerste helft van de cyclus: tot 1,4 µg/l
- na de ovulatie: 3,34 tot 25,6 µg/l
Tijdens de zwangerschap nemen deze waarden aanzienlijk toe. In het begin van de zwangerschap, d.w.z. in het eerste trimester, zijn concentraties van 11,2 tot 90,0 µg/l normaal. In het derde trimester kunnen zelfs concentraties tot 422,5 µg/l worden gemeten.
2 Progesteron – dit zijn de functies van het hormoon corpus luteum
Het hormoonprogesteron komt ook voor in het mannelijk lichaam, maar is daar niet bijzonder relevant. De niveaus zijn ook erg laag bij vrouwen die de pil slikken of al in de menopauze zijn.
Voor vrouwen die normaal menstrueren en een kinderwens hebben, is het hormoon echter zeer belangrijk. In het volgende leggen we graag uit hoe je met progesteron zwanger kunt worden en vervolgens de baby kunt houden.
Je kunt ook deze video bekijken om erachter te komenhoe progesteron het lichaam beïnvloedt:
https://www.youtube.com/watch?v=mcds44aBmQo
2.1 De implantatie van een eicel mogelijk maken
.
Is het echt mogelijk om sneller zwanger te worden met progesteron? Het antwoord is ja.
Progesteron speelt vooral in de tweede helft van de cyclus een belangrijke rol. Na de eisprong wordt een bijzonder grote hoeveelheid progesteron geproduceerd om de baarmoeder voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies bouwt zich op, zodat de eicel zich beter kan innestelen.
Wetenschappers onderzoeken nog welke andere functies het hormoon heeft met betrekking tot de bevruchting en de innesteling van de eicel. Er zijn al aanwijzingen dat progesteron het immuunsysteem van de vrouw verlaagt, zodat het de innesteling van de eicel niet tegenwerkt.
2.2 Behoud van de zwangerschap
Het hormoon progesteron is echter niet alleen verantwoordelijk voor de innesteling, maar ook voor de instandhouding van de zwangerschap. Na de bevruchting blijft het corpus luteum aanvankelijk verantwoordelijk voor de productie van progesteron. Vanaf ongeveer de 12e week van de zwangerschap wordt het hormoon voornamelijk geproduceerd door de placenta.
Tijdens de zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat de baarmoeder ontspannen is en dat de baby zich goed kan ontwikkelen en groeien. Op die manier kunnen ook vroeggeboorte en het ontstaan van weeën worden voorkomen.
Bovendien verwijdt het de bloedvaten zodat overtollig vocht kan worden afgevoerd. Dit hormoon bereidt de vrouw ook voor op het geven van borstvoeding.
3. een tekort aan progesteron compenseren
.
Bij sommige vrouwen produceert het corpus luteum te weinig progesteron, waardoor een progesterontekort ontstaat. In de geneeskunde wordt dit luteale insufficiëntie genoemd. Dit leidt meestal tot cyclusstoornissen of zelfs onvruchtbaarheid. Paren met een kinderwens weten dan vaak niet waarom de gewenste zwangerschap uitblijft.
Progesterontekort kan ook optreden tijdens de menopauze of bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit leidt tot een onbalans van de hormonen, wat kan leiden tot vervelende symptomen zoals bloedingen of depressieve stemmingen.
Een te laag progesterongehalte tijdens de zwangerschap kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. In het ergste geval kan een tekort leiden tot een miskraam. Het is daarom heel belangrijk dat u progesterontabletten inneemt, zoals Utrogest. Artsen raden aan deze tabletten niet oraal in te nemen, maar vaginaal in te brengen. Zo kunnen ze veel beter en gerichter werken.
Het kan echter ook gebeuren dat het vrouwelijk lichaam niet te weinig progesteron aanmaakt, maar juist te veel. Het niveau kan verhoogd worden, bijvoorbeeld door het slikken van de anticonceptiepil, een cyclusstoornis of het adrenogenitaal syndroom (AGS).
Tip: Als u een onvervulde kinderwens hebt, moet u uw progesteronspiegel laten bepalen. Een paar bloedtesten zijn een eenvoudige manier om luteale insufficiëntie op te sporen.
4. Hormoonpreparaten nemen – waar u rekening mee moet houden
Zodraje progesteron van buitenaf inneemt, grijp je actief in op je hormoonhuishouding. Dit kan naast positieve ook negatieve effecten hebben. Daarom mag je dergelijke preparaten alleen nemen als je dit met je arts hebt besproken.
De werkzame stof progesteron kan worden ingenomen in de vorm van tabletten of capsules. Het is echter ook mogelijk om de werkzame stof alleen plaatselijk aan te brengen door middel van een crème of zalf. Omdat het lichaam de werkzame stof binnen zeer korte tijd afbreekt, moet u het niet één, maar twee keer per dag innemen of insmeren.
Hoewel natuurlijk progesteron, dat de meeste hormoonpreparaten bevatten, meestal zeer goed wordt verdragen, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- vermoeidheid
- Depressieve stemmingen
- spotten
- Misselijkheid
- braken
Om deze onaangename bijwerkingen te voorkomen, kun je ook producten gebruiken die van nature progesteron bevatten. Deze plantaardige stoffen, ook wel fytohormonen genoemd, lijken op de lichaamseigen hormonen en zitten bijvoorbeeld in yam, vrouwenmantel, monnikspeper en duizendblad. Het lichaam kan ook van progesteron worden voorzien via de voeding, d.w.z. via voedingssupplementen.
Let op: Als progesteron en andere geneesmiddelen tegelijkertijd worden ingenomen, kunnen er wisselwerkingen optreden. Het is daarom belangrijk de inname van progesteron vooraf met uw arts te bespreken.
5. natuurlijke progesteron in capsules
No products found.