- Medicijnen tijdens de zwangerschap zijn in principe niet verboden. Sommige medicijnen mogen en moeten zelfs worden ingenomen (bijvoorbeeld voor astma of hoge bloeddruk). Deze moeten echter altijd met een arts worden besproken.
- Zijn de voordelen en risico’s hetzelfde? Het innemen van zware medicijnen voor een lichte verkoudheid zou fataal zijn en kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby.
- Waar mogelijk moeten geneesmiddelen tijdens de zwangerschap worden vervangen door natuurlijke, plantaardige huismiddeltjes of bolletjes uit de homeopathie.
Geneesmiddelen en zwangerschap? Dit is een delicaat onderwerp dat bij zwangere vrouwen altijd voor onzekerheid zorgt. Maar wat te doen bij ernstige hoofdpijn of ernstige ziekten? Bestaat er een lijst van goedgekeurde geneesmiddelen voor gebruik tijdens de zwangerschap?
In dit rapport geven we informatie over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap, geven we tips voor alternatieven en laten we zien welke schadelijke gevolgen kunnen optreden als de verkeerde medicijnen of te veel medicijnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
Inhoudsopgave
1. in een vroege zwangerschap kan medicatie leiden tot een miskraam.
Veel vrouwen weten niet eens dat ze zwanger waren. Als het lichaam te zwaar belast is (bijvoorbeeld omdat de vrouw aan paniekaanvallen of depressies lijdt en aangepaste medicatie heeft genomen), stoot het lichaam de bevruchte eicel vaak af als een gezonde groei niet mogelijk lijkt. Sommige vrouwen merken dit aan een vertraagde menstruatie of als er stukjes weefsel in het bloed zitten. Het risico van zwangerschapsafbreking als gevolg van een ongezonde (en met medicijnen beladen) levensstijl bestaat vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Voordelen en nadelen van medicatie tijdens de zwangerschap
- Kunnen ernstige ziekten bestrijden die de gezondheid van de moeder in gevaar kunnen brengen.
- Brengen verlichting voor de aanstaande moeder. Als de moeder zich goed voelt, is het kind ook ontspannen.
- Afhankelijk van het medicijn en de dosering kunnen hersenbloedingen of misvormingen optreden met als schadelijk gevolg bijvoorbeeld een handicap van het kind.
- Sommige geneesmiddelen bevorderen de bevalling, andere remmen de bevalling af tijdens de zwangerschap.
2. De gynaecoloog moet worden geraadpleegd over wanneer medicatie tijdens de zwangerschap is toegestaan.
Als de moeder bijvoorbeeld last heeft van angst of ernstige rugpijn, wordt dit gevoel ook doorgegeven aan het ongeboren kind. Hoe evenwichtiger de moeder is, hoe beter de baby zich voelt.
Toch moeten medicijnen tijdens de zwangerschap altijd met voorzichtigheid worden ingenomen of, indien mogelijk, zelfs worden vervangen door alternatieven (bijvoorbeeld huismiddeltjes). Maar wat zijn de opties?
- Bij hoesten en ook bij prikkelhoest helpt honing, omdat het ontstekingsremmend en verzachtend werkt.
- Voor winderigheid, die niet ongewoon is tijdens de zwangerschap, werkt karwij- of venkelthee heel goed.
- Bij een verkoudheid of lichte griep (zonder koorts) moet u het rustig aan doen, veel drinken en het lichaam zichzelf laten genezen.
- Saliethee en warme kompressen helpen tegen keelpijn. Ook bij keelpijn moet u veel vocht drinken.
- Maagdarminfecties kunnen worden genezen door de darmen te ontlasten. Vermijd vast voedsel en drink veel vocht.
Als algemene regel geldt dat u medicijnen tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk moet vermijden. In geval van twijfel zal een gesprek met de arts helpen om eventuele onzekerheden of zorgen weg te nemen en alternatieven te vinden die niet schadelijk zijn voor de baby.
Als je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt (of andere medicijnen vanwege bestaande hoge bloeddruk), bronchitis krijgt, een schimmelinfectie hebt of zelfs wormen, kun je niet om de medicijnen heen en moet je de dosering met je gynaecoloog bespreken.
Vooral in het geval van een allergie (bijvoorbeeld een pollenallergie of hooikoorts in de lente, zomer), bloeddrukproblemen, reuma of aambeien kan het niet innemen van medicijnen leiden tot een verergering van de symptomen of ziekte.
2.1 Handige, natuurlijke alternatieven tegen veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap
Middelen tegen misselijkheid | Ontzwellende middelen die ook helpen tegen verkoudheid | Pijn (migraine, hoofdpijn, rugpijn, enz.) | Diarree en braken |
---|---|---|---|
Eet een kleine snack voordat u opstaat. | Drink voldoende vloeistoffen. | Bij migraine en ernstige hoofdpijn, rust uit in een verduisterde kamer met het raam open. | Kamille- of venkelthee, omdat deze de maag tot rust brengen. |
Drink veel vloeistoffen. Gemberthee helpt veel vrouwen. | Pepermunt of eucalyptus (als thee of in een stoombad of in het badwater) zijn goede slijmoplossers gebleken. | Rugpijn wordt meestal verlicht door lichaamsbeweging of lichte stretching. | Eet beschuiten of bananen, zoutstaven en witbrood in kleine hoeveelheden. Ze hebben een constiperende werking. |
Eet regelmatig om de paar uur een tussendoortje om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. | Zout water gorgelen of gebruiken als neusspray verzacht geïrriteerde slijmvliezen. | Warmte kan rugpijn verlichten. | Zorg er niettemin voor dat u voldoende water drinkt. |
3. Het innemen van medicijnen tijdens de zwangerschap moet belangrijker zijn dan het risico voor het kind.
Kruidenmiddelen als alternatief kunnen helpen
Het is altijd raadzaam advies in te winnen bij een arts die kruiden- of eventueel homeopathische middelen kan voorschrijven. Slaapstoornissen, vliegangst, constipatie of lichte problemen met de bloedsomloop kunnen meestal heel goed worden aangepakt en zijn niet schadelijk voor de baby.
Tijdens de zwangerschap moet de risico-batenverhouding van geneesmiddelen en zwangerschap worden afgewogen. Welke geneesmiddelen voor zwangere vrouwen tot een bepaalde week van de zwangerschap verboden of toegestaan zijn, kunt u vinden op de embryotox-lijst. Daarop staan enkele honderden verschillende geneesmiddelen waarvan u direct kunt nagaan hoe groot het risico voor het kind is of wanneer het raadzaam is ze in te nemen.
In principe moeten de inname en het voordeel echter wel zinvol zijn. Voor zwangere vrouwen is een verbod op de vitale astmaspray uiteraard niet de juiste weg. Maar als een vrouw last heeft van conjunctivitis, op zoek is naar geschikte middelen tegen kiespijn of een koortslip, kan zij de medicijnen die zij gebruikt zorgvuldig controleren.
4. belangrijke vragen en antwoorden
4.1 Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap: wat te doen?
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is niet ongewoon vanwege de lichamelijke veranderingen. Het is nuttig (in plaats van medicijnen te nemen) om melk te drinken, helende klei (opgelost om te drinken) en alkalisch voedsel dat de zuurgraad extra reguleert (aardappelen, veldsla, wortelen, appels, enz.).
4.2 Wat te doen bij blaasontsteking tijdens de zwangerschap?
In feite worden zwangere vrouwen vaker getroffen door blaasontsteking omdat ze vatbaarder zijn voor ziektekiemen. Daarom voert de gynaecoloog meestal bij elke controle een urinetest uit om ziektekiemen zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen.
Het is daarom belangrijk om een blaasontsteking met uw arts te bespreken. De arts zal een antibioticum voorschrijven dat de ziekteverwekker bestrijdt zonder risico voor het kind. Het is ook belangrijk om veel te drinken om de ziektekiemen uit het lichaam te spoelen. De apotheek heeft ook veel kruidenpreparaten die u kunt gebruiken voor verlichting en die vaak niet schadelijk zijn voor het kind.
4.3 Sinusitis tijdens de zwangerschap: wanneer moet ik naar de dokter?
Zwelling van de slijmvliezen is niet ongewoon als gevolg van hormonen, vooral aan het begin van de zwangerschap. Voordat u onbewust naar een neusspray grijpt, moet u een arts raadplegen. De meeste neussprays zijn niet goed voor de ongeboren baby. Alternatieven met zeezout zijn meer aan te bevelen, en toch moet de ontsteking eerst door een arts worden gediagnosticeerd voordat de verkeerde behandeling wordt gegeven, die mogelijk niet tot verlichting leidt.