Drugs tijdens de zwangerschap: gevolgen voor de baby en de moeder

Drugs tijdens de zwangerschap leiden niet alleen tot ontwikkelingsstoornissen of misvormingen bij de baby, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor de moeder (loslating van de placenta, zware bloedingen, enz.). Het gebruik van alle soorten drugs …

Drugs tijdens de zwangerschap: gevolgen voor de baby en de moeder

Vermeiden sie Drogen in der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Drugs tijdens de zwangerschap: gevolgen voor de baby en de moeder
 • Drugs tijdens de zwangerschap leiden niet alleen tot ontwikkelingsstoornissen of misvormingen bij de baby, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor de moeder (loslating van de placenta, zware bloedingen, enz.).
 • Het gebruik van alle soorten drugs is schadelijk. Niet alleen crystal of speed, maar ook sigaretten of alcohol moeten voor het welzijn van het kind worden vermeden.
 • Het gebruik van drugs (zelfs onbewust) in het begin van de zwangerschap kan een miskraam veroorzaken. In de eerste weken geldt het “alles-of-niets-principe”.

Crystal, speed, amfetaminen: Drugs tijdens de zwangerschap zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid van het ongeboren kind.

In deze gids leggen we uit wat de gevolgen zijn van drugs tijdens de zwangerschap, wat vrouwen kunnen doen tegen verslaving en welke juridische gevolgen te verwachten zijn als de gezondheid van het kind tijdens de zwangerschap zo ernstig in gevaar komt.

1. ontwikkelingsstoornissen of miskramen kunnen het gevolg zijn van drugsgebruik tijdens de zwangerschap.

Miskramen zijn vaak het gevolg

Maar niet alleen de gevolgen voor het kind zijn enorm. Drugsgebruik aan het begin van de zwangerschap kan ook leiden tot miskramen of doodgeboorten.

Drugs moeten worden vermeden (niet alleen tijdens de zwangerschap). De gevolgen van drugsgebruik voor het kind kunnen enorm zijn. De volgende effecten worden bijzonder vaak waargenomen bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap drugs heeft gebruikt:

 • Misvormingen
 • Gedragsstoornissen zoals ADHD
 • Ontwikkelingsstoornissen
 • Gebrek aan intelligentie in vergelijking met kinderen die tijdens de zwangerschap niet aan drugs zijn blootgesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=rPon8DdLl5M

2. niet alleen de “hard” drugs zijn gevaarlijk voor de baby

Drogen in der Schwangerschaft
Cocaïne, sigaretten, alcohol – het soort drug maakt niet uit, want ze zijn allemaal schadelijk voor de baby.

Crystal of speed zijn wat velen “harddrugs” noemen. Maar eigenlijk horen veel meer verslavende middelen in deze categorie thuis, omdat men aan veel ongezonde genotsmiddelen verslaafd kan zijn. Bijzonder gebruikelijk (ook in het openbaar) is het gebruik van sigaretten – ondanks de zwangerschap. Dit soort drugs is niet minder gevaarlijk. Hetzelfde geldt voor de consumptie van alcoholische dranken.

Als drugs – van welke aard ook – in de eerste weken van de zwangerschap worden gebruikt, zijn ze vaak de aanleiding voor een abortus. In feite reageert het lichaam vaak zo vroeg op de schadelijke stoffen dat sommige vrouwen niet eens beseffen dat ze überhaupt zwanger waren. Als u een kind wilt krijgen, moet u zich vanaf de eerste dag van uw zwangerschap onthouden van het gebruik van drugs of andere stimulerende middelen.

Maar drugs tijdens de zwangerschap kunnen veel meer veroorzaken: het is zelfs mogelijk dat de placenta loslaat. Dit kan niet alleen het kind, maar ook de moeder in gevaar brengen! Bovendien kunnen medicijnen (ook tijdens de zwangerschap) een vroegtijdige bevalling veroorzaken. Afhankelijk van het verloop van de zwangerschap kan dit betekenen dat de baby niet levensvatbaar is.

3. Drugsgebruik tijdens de zwangerschap is niet altijd strafbaar.

Drogen in der Schwangerschaft
Elke vorm van gebruik van stimulerende of verdovende middelen schaadt het ongeboren kind. Hulp zoeken is daarom bijzonder belangrijk.

Los van een eventuele zwangerschap is het gebruik van verdovende middelen in principe al strafbaar. Het hangt echter altijd af van het soort verdovend middel en de omstandigheden. Wie betrapt wordt op het gebruik van cannabis is altijd strafbaar – ook zonder zwangerschap. Alcoholgebruik in het wegverkeer is ook niet toegestaan en kan leiden tot boetes of schorsing van het rijbewijs (op voorwaarde dat er geen ongeval heeft plaatsgevonden door het gebruik van alcohol. Bij een ongeval met letsel zijn de straffen aanzienlijk hoger).

Ondanks alles staat men echter machteloos als een zwangere vrouw alcohol drinkt of een sigaret rookt. In deze gevallen kan men helaas alleen een beroep doen op het gezond verstand van de vrouw en hulp bieden. Als het om een zwangere adolescent gaat, moet in ieder geval het Bureau Jeugdzorg worden ingeschakeld, zodat ook van die kant hulp beschikbaar is.

Het gebruik van genotmiddelen (van welke aard dan ook) is dus niet altijd strafbaar, maar heeft zowel voor- als nadelen:

 • Veel vrouwen vermijden al roken en alcohol drinken omdat het maatschappelijk als negatief wordt ervaren. Als je echter onbewust zwanger bent, kun je achteraf niet vervolgd worden als je op XY party alcohol hebt gedronken.
 • Bij een verslaving die niet als een strafbaar feit wordt beschouwd, is het voor de betrokkenen gemakkelijker om hun probleem toe te geven en hulp te vragen – zonder juridische gevolgen.
 • Als het gebruik van de geconsumeerde drugs verboden is, zijn velen bang om de verslaving toe te geven vanwege de mogelijkheid van strafrechtelijke gevolgen. Omgekeerd leidt dit er helaas ook toe dat velen alleen staan met hun probleem.
 • Vooral zwangere adolescenten verzwijgen het gebruik van genotsmiddelen omdat anders Bureau Jeugdzorg kan worden ingeschakeld, wat ertoe kan leiden dat de jongeren in zorg moeten worden genomen.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

Wat moet ik doen als ik niet kan afkicken van drugs/alcohol of sigaretten terwijl ik zwanger ben?

De eerste stap in de goede richting is dat u zich realiseert dat u zwanger bent. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het plaatselijke drugscounselingcentrum, maar u kunt ook uw arts in vertrouwen nemen. Hij of zij zal de juiste contacten leggen en is gebonden aan het beroepsgeheim!

Tip: Er is geen reden om je te schamen voor je verslaving. De mensen in de adviescentra oordelen niet, maar willen alleen maar helpen!

Ik ben klaar met afkicken. Wat kan ik tijdens de zwangerschap doen zodat mijn baby zich vanaf nu zo gezond mogelijk kan ontwikkelen?

De eerste stap is altijd het moeilijkst. Maar als de ontwenning voorbij is, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de ontwikkeling van uw baby te ondersteunen en hem in staat te stellen gezond op te groeien:

Dit kan ook de bevalling vergemakkelijken en overgewicht voorkomen. Bereid je voor op het moederschap. Creëer routines in je dagelijkse leven die je ook helpen om weerbaar te blijven tegen de medicijnen. Tegelijkertijd zal dit u helpen om weer een regelmatig leven te krijgen.

Leef een gezond leven Zorg voor een goede omgeving
Dagelijks verse groenten en fruit voorzien de baby van belangrijke vitaminen en voedingsstoffen. Vermijd tegelijkertijd overmatige consumptie van extreem vet en suikerrijk voedsel (zoals fastfood). Als u zich goed en wel voelt, wordt dit gevoel doorgegeven aan uw baby. Probeer daarom contact te vermijden met mensen die niet goed voor je zijn of zelfs drugs blijven gebruiken.
Beweeg veel, doe lichte sporten en zorg er zo voor dat niet alleen je baby sterker wordt, maar ook jij! Ontspan je dagelijkse routine en probeer een routine te volgen die voor jou comfortabel is. Als je meer rust nodig hebt, neem die dan en maak van jezelf een prioriteit.
Veel water drinken helpt ook, want water kan gifstoffen uit het lichaam spoelen. Zoek een vertrouwenspersoon die je kan helpen wanneer je het gevoel hebt dat alles je teveel wordt. Ook al wordt het vaak niet zo gezien, maar Bureau Jeugdzorg kan waardevolle steun bieden als je erom vraagt!

Ik nam drugs toen ik niet wist dat ik zwanger was. Wat moet ik doen?

Drogen in der Schwangerschaft
Wie uit onwetendheid heeft gerookt of alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap, moet zijn arts informeren.

Drugs tijdens de zwangerschap zijn natuurlijk nooit goed, maar toch moet je je arts informeren over je gebruik – ook al heb je ze maar één keer gebruikt! De arts kan dan bijvoorbeeld speciale onderzoeken aanbevelen die informatie geven over de gezondheid van de baby.

Overigens kunnensporen van bepaalde drugs vaak dagen later nog in het bloed van de moeder worden aangetroffen – het verbergen van het gebruik is dus sowieso zinloos. Aangezien bij elke preventieve medische controle ook urinemonsters worden genomen, kunnen die ook worden gebruikt om drugs op te sporen.

Gerelateerde berichten