Of de angst minder is bij de tweede bevalling hangt af van hoe de moeder de eerste bevalling heeft ervaren. De opgedane ervaringen worden automatisch overgedragen op de volgende bevalling.
Om de angst voor de bevalling te overwinnen, moet u zich vooraf goed informeren en met uw verloskundige praten. Autogene training en positief denken kunnen de angst ook verminderen.
Als je last hebt van een bijzonder sterke angst, moet je zeker een psycholoog raadplegen. Dit geldt vooral als de angst uw gezinsplanning beïnvloedt. Therapie kan de angst in veel gevallen overwinnen.
Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe groter de verwachting dat je eindelijk je eigen baby in je armen kunt houden. Tegelijkertijd ontstaan echter gevoelens van angst en vrees. Als de angst voor de geboorte te groot wordt, moeten passende maatregelen worden genomen.
In dit artikel leggen we uit waar de meeste vrouwen bang voor zijn in verband met de bevalling. We geven je tips over eenvoudige manieren om je angsten te verlichten en in welke gevallen je beter professionele hulp kunt zoeken.
[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. de meeste vrouwen hebben een misselijk gevoel
De invloed van angst op het geboorteproces
In een Noorse studie konden onderzoekers aantonen dat het geboorteproces langer duurt voor vrouwen met een grote angst voor de bevalling. Gemiddeld waren zij ongeveer anderhalf uur langer bezig met de bevalling dan vrouwen zonder angst voor de bevalling.
De laatste weken van de zwangerschap zijn bijzonder stressvol voor vrouwen, omdat ze zich steeds moeilijker kunnen bewegen en soms nauwelijks slapen. Terwijl er enerzijds naar de bevalling wordt verlangd, groeit anderzijds ook de angst.
Een bevalling is een grote en tegelijkertijd unieke gebeurtenis, die ongetwijfeld gepaard gaat met pijn. De meeste vrouwen hebben een misselijk gevoel als ze aan de komende dag denken.
Angst voor de pijn van de bevalling, mogelijke geboortecomplicaties en kunstmatige inductie van de bevalling zijn de grootste angsten die vrouwen hebben voor de bevalling. Sommige vrouwen vrezen ook dat de bevalling te lang zal duren en dat ze de procedure niet zullen kunnen doorstaan.
Ze zijn ook bang dat een episiotomie of eventueel een keizersnede moet worden uitgevoerd. Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van aambeien zijn ook bang dat een vaginale bevalling niet mogelijk of bijzonder pijnlijk zal zijn.
De mate van angst voor de bevalling verschilt echter sterk van vrouw tot vrouw. De mate varieert van lichte angst tot paniek. Voor een zo stressvrij mogelijke bevalling is het echter belangrijk dat u naar manieren zoekt om uw angsten te overwinnen.
Voor sommige vrouwen is de angst voor de bevalling zo groot dat ze afzien van het stichten van een gezin. Als je een sterke kinderwens hebt, moet je zeker professionele hulp zoeken.
In de volgende video krijg je veel meer informatie over waarom je niet bang hoeft te zijn voor de bevalling:
2. sereniteit vs. angst – in de 2e geboorte is de ervaring doorslaggevend
Veel mensen denken dat de angst het grootst is bij de geboorte van het eerste kind. De aanstaande moeder weet immers niet wat ze kan verwachten, hoe hevig de bevallingspijnen zullen zijn en waartoe haar lichaam in staat is.
Enerzijds kunnen deze factoren leiden tot veel onzekerheid en angst. Tegelijkertijd betekent dit echter niet dat de angst bij het tweede kind automatisch minder moet zijn.
Het tegendeel kan zelfs het geval zijn. Terwijl vrouwen die een positieve ervaring hadden bij de geboorte van hun eerste kind minder angst hebben bij de tweede geboorte, wordt de tweede geboorte bij moeders met een negatieve eerste bevalling vaak gekenmerkt door nog grotere angsten.
De ervaringen tijdens de eerste bevalling bepalen dus hoe groot de angst bij de tweede bevalling is.
3 Angst voor de bevalling overwinnen – deze tips kunnen de angst verminderen
Angst voor de bevalling is niet alleen vervelend, het kan ook een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je kind. Begin daarom zo vroeg mogelijk je eigen angsten onder controle te krijgen. Alleen zo is het mogelijk om de bevalling ontspannen tegemoet te treden.
Maar wat kunnen vrouwen doen om hun angsten te overwinnen?
Hieronder hebben we een paar manieren om angst te verlichten voor je op een rijtje gezet:
- Woon voorlichtingsbijeenkomsten bij: Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling, moet je zoveel mogelijk informatiebijeenkomsten bijwonen. Het is ook belangrijk om een cursus geboortevoorbereiding te volgen om de juiste ademhalingstechnieken te leren. Als je eenmaal een ziekenhuis of kliniek hebt gekozen, kun je contact opnemen om alvast kennis te maken met de artsen en verloskundigen.
- Neem deverloskundige in vertrouwen: Angst voor de bevalling is iets volkomen natuurlijks en niets om je voor te schamen. Praat daarom al vroeg met uw gynaecoloog of verloskundige over uw angsten en wat u het meeste zorgen baart. In veel gevallen kunnen getrainde professionals je met behulp van hun expertise helpen veel van je angsten te overwinnen.
- Acupunctuur: Natuurgeneeskundigen geloven sterk dat angst kan worden verlicht door het inbrengen van naalden. Dit is om de cyclus van angst en negatieve gedachten te doorbreken.
- Autogenetraining: Autogene training, yoga of bewuste spierontspanning kunnen je helpen om in harmonie te komen met je lichaam en sereniteit te bereiken. Veel faciliteiten bieden deze lessen speciaal voor zwangere vrouwen aan.
- Neem pijnstillers: Paniek over de bevalling kan leiden tot ernstige krampen, die op hun beurt de bevalling kunnen verhinderen of het geboorteproces kunnen verstoren. Pijnstillers kunnen wonderen doen om de spieren te ontspannen. Om de pijn bijna helemaal weg te nemen, kun je ook een ruggenprik krijgen.
- Denk positief: Het is bewezen dat positief denken je bevrijdt van negatieve gedachten en angst. Gun jezelf rust en ontspanning en zie de geboorte van je kind met vertrouwen tegemoet. Besef dat je geluk hebt dat je een mens het leven kunt schenken. Vertrouw op je lichaam en bedenk altijd dat de gezondheid van jou en je kind in goede handen is in het ziekenhuis. De aanwezigheid van je partner kan je ook helpen ontspannen.
Veel vrouwen die vooraf erg bang waren voor de bevalling, hebben achteraf gemeld dat het niet zo erg was als ze zich hadden voorgesteld. Inductie van de bevalling is vaak ook minder erg dan verwacht.
4 Zoek psychologische hulp bij sterke angsten
Het feit dat er onder kennissen of familieleden steeds meer horrorverhalen worden verteld over bevallingen die met bijzonder veel complicaties gepaard gingen, maakt het voor de betrokkenen vaak veel erger.
Wanneer angst overgaat in extreme angst, spreken deskundigen van tokofobie. Deze psychische stoornis kan zich in verschillende levensfasen manifesteren. Een primaire tokofobie ontstaat door angstaanjagende indrukken in de adolescentie. Dit kan een film zijn over een geboorte of een lot in de directe familiekring.
Secundaire tokofobie daarentegen ontstaat door traumatische ervaringen, zoals een eerdere geboorte-ervaring. Deze ervaring kan zich zo vastzetten dat vrouwen zich geen tweede bevalling meer kunnen voorstellen.
Het is belangrijk om psychologische hulp te zoeken en eventueel therapie te volgen. Als de angst nog steeds te groot is, is het ook mogelijk om een electieve keizersnede te ondergaan. Praat in dat geval met uw gynaecoloog en laat u uitgebreid adviseren.
Helaas is er nog steeds een groot gebrek aan ondersteunende diensten voor aanstaande moeders of vrouwen met een kinderwens.
5. geschikte boeken met informatie over de bevalling
No products found.