- Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam speciale behoeften. Huidproblemen kunnen worden voorkomen met een aangepaste huidverzorging om problemen zoals een onzuivere huid of puistjes tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te vermijden.
- Het grootste orgaan – de huid – kan tijdens de zwangerschap snel uit balans raken.
- Tijdens de zwangerschap wordt het vrouwelijk lichaam overspoeld met hormonen zoals progesteron, relaxine en oestrogeen. Deze zorgen niet alleen voor optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van het kind, maar hebben ook invloed op het uiterlijk van de aanstaande moeder.
Of het nu gaat om het gezicht, het decolleté of de buik – de huid heeft tijdens de zwangerschap vaak een extra portie verzorging nodig. Sommige vrouwen krijgen ineens een gladde en rozige perzikhuid. Voor anderen kunnen de zwangerschapshormonen het tegenovergestelde effect hebben en huidproblemen veroorzaken. In onze gids geven we je tips voor de verzorging van je huid tijdens de zwangerschap.
Inhoudsopgave
1. huidverzorging is zeer individueel voor zwangere vrouwen in het gezicht
Oestrogeen beïnvloedt het uiterlijk van de huid
Oestrogeen speelt een doorslaggevende rol bij een gladde en soepele huid. Het stimuleert de vorming van collageen en de celvernieuwing en is belangrijk voor het vasthouden van vocht. Ook de talgklieren worden door oestrogeen beïnvloed.
Tijdens de zwangerschap is de kans groot dat de textuur van uw gezichtshuid verandert. Sommige mensen zullen een merkbaar drogere huid hebben en anderen een vettere. Bij sommigen verandert er helemaal niets.
Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen de hormonale veranderingen leiden tot zwangerschapsacne. Voor zowel eenvoudige puistjes als acne heeft de gezichtshuid regelmatig verzorgingsproducten nodig die de huid ondersteunen.
Daarvoor is echter een grondige reiniging nodig. Hiervoor zijn zeepvrije waslotions en reinigingsgels ideaal – voor alle huidtypen. Bij een droge huid zijn hydraterende verzorgingsproducten aan te bevelen.
Olievrije producten maken de huid alleen maar droger. Bij een vette huid is het echter belangrijk om producten te gebruiken die veel vocht bevatten en geen vetten of oliën.Eén keer per week kan het nuttig zijn om uw gezicht extra intensief te verzorgen .Om huidschilfers of onzuiverheden te verwijderen kun je exfoliërende maskers, hydraterende maskers of andere voedende producten gebruiken.
Tip: Bij puistjes of zwangerschapsacne kun je een masker op basis van gist proberen. Gist bevat veel nuttige stoffen zoals vitaminen, foliumzuur, pantotheenzuur en biotine. Voor dit “gistmasker” hoeft u alleen het verse gistblokje in lauwe melk op te lossen en te mengen.
2. ook het decolleté heeft verzorging nodig
Al in de eerste weken van de zwangerschap begint de buste merkbaar te groeien. Kort voor de geboorte kan elke borst 400 gram meer wegen.
Het uitrekken zorgt natuurlijk voor veel belasting van de huid. Een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap moet daarom altijd het decolleté omvatten. Ontspannende en zachte massages met behulp van milde massageoliën zorgen ervoor dat de huid van de borsten en het decolleté elastisch blijft.
Met koud-warm afwisselende douches of dagelijkse wrijvingen met een vochtige flanel of een zachte borstel kunt u de huid bovendien strakker maken. Om voortijdige weeën te voorkomen, moet u de tepels echter weglaten. Na een massage of massage moeten uw borsten worden ingesmeerd met een crème of lotion die de huid zowel verstrakt als hydrateert.
Bovendien is een perfect passende beha tijdens de zwangerschap een absolute must om het toch al belaste bindweefsel niet extra te belasten.
3. Huidverzorging van de buik is bijzonder belangrijk tijdens de zwangerschap.
Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft je buik tijdens de zwangerschap extra zorg nodig. Tegen de tijd dat je bevalt, zal je buik een omtrek van ongeveer 100 cm ter hoogte van de navel hebben bereikt. De huid van de buik wordt navenant belast. Dit leidt vaak tot strepen en vervelende spanningen of jeuk.
Striae zijn bij sommige vrouwen meer en bij andere minder uitgesproken. De strepen worden veroorzaakt door scheurtjes in het elastine- en collageenweefsel. Ze zijn donkerpaars tijdens de zwangerschap, maar vervagen volledig na de geboorte.
Ze zijn vaak niet helemaal te vermijden. Maar u kunt het ergste voorkomen met een goede huidverzorging. Twee keer per dag moet u uw buik masseren. Dit moet in cirkels gebeuren met behulp van een massagehandschoen. Daarna moet je je buik insmeren met een rijke lotion of lichaamsolie. Kokosolie kan een natuurlijk alternatief zijn voor crèmes van de drogist of apotheek.
Je kunt spanning en jeuk tegengaan met kokosolie of olijfolie. Bubbelbaden worden afgeraden tijdens de zwangerschap omdat ze de huid het vocht kunnen ontnemen dat ze nodig heeft.
3. een plukmassage helpt tegen striae
Plukmassages zijn bijzonder nuttig tegen striae omdat ze de bloedcirculatie bevorderen. Hiertoe neemt u de ingesmeerde huid voorzichtig tussen uw duim en wijsvinger, rolt en kneedt u hem en strijkt u hem vervolgens weer glad.
De plukmassage wordt aanbevolen door artsen en verloskundigen vanaf de 13e week van de zwangerschap. Hier vindt u gedetailleerde instructies voor het uitvoeren van een plukmassage.
De pigmentatie van de huid verandert op natuurlijke wijze tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap verandert de pigmentatie van je huid vaak. Dit komt door de verhoogde hormoonspiegel. Hierdoor worden tepels, tepelhoven, moedervlekken en moedervlekken donkerder.
Al in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen in het gezicht lichte verkleuringen ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapsgerelateerde toename van het melanine stimulerend hormoon (MSH).
Het donkerder worden van de tepels dient om het voor de baby gemakkelijker te maken de tepel te vinden voor de borstvoeding. Op de buik verschijnt vaak de zogenaamde linea nigra. Dit is een verticale, donkere lijn die loopt van de navel tot het schaambeen. Deze pigmentverandering verdwijnt echter snel en volledig na de geboorte.
Als je last hebt van de pigmentvlekken in je gezicht, kun je ze verbergen met behulp van zonnebrandcrème met beschermingsfactor 20 of hoger. Wel moet je direct zonlicht zoveel mogelijk vermijden.
Sommige producten zijn helemaal niet geschikt voor huidverzorging tijdens de zwangerschap.
Om de beste huidverzorgingsproducten voor u te vinden, kunt u het beste met een professionele schoonheidsspecialiste overleggen over uw individuele huidtype. Voorzichtigheid is echter over het algemeen geboden bij sommige producten. Dit zijn bijvoorbeeld veel essentiële oliën zoals:
- Gember
- Laurier
- Verbena
- Kaneel
- Citroen
- Jeneverbes
Deze hebben tijdens de zwangerschap een weeënopwekkende werking of kunnen een schadelijk effect hebben op het ongeboren kind . Producten met alcohol voor uitwendig gebruik of producten met sterke chemische stoffen moeten volledig worden vermeden. Ook zalven en crèmes met vitamine A moeten worden vermeden.
Idealiter gebruikt u alleen natuurlijke cosmetica voor huidverzorging tijdens de zwangerschap. Als u vragen heeft over specifieke producten, kunt u deze stellen aan uw arts of verloskundige.