Ischiaspijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en behandelingsmethoden

Ischiaspijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Zelfs het gewicht van het kind of een sterke toename van het gewicht van de moeder kan voldoende zijn om de ischiaszenuw te irriteren. Ischiaspijn kan vaak …

Ischiaspijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en behandelingsmethoden

Tipps gegen Ischiasschmerzen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Ischiaspijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en behandelingsmethoden
 • Ischiaspijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Zelfs het gewicht van het kind of een sterke toename van het gewicht van de moeder kan voldoende zijn om de ischiaszenuw te irriteren.
 • Ischiaspijn kan vaak worden behandeld met ontspannende en vooral verlichtende oefeningen. Medicijnen mogen alleen in noodgevallen en na overleg met een arts worden gebruikt.
 • Ischiaspijn wordt vaak verward met spit. In dat geval straalt de ischiaspijn soms zelfs uit naar de lies en de dijen.

Ischiaspijn tijdens de zwangerschap is niet ongewoon, maar wel heel vervelend voor de aanstaande moeder. De reden voor de plotselinge pijn is de buik, die door het toegenomen gewicht op de heupzenuw drukt en deze irriteert.

In deze gids leggen we uit hoe ischiaspijn de zwangerschap kan beïnvloeden, welke behandeling mogelijk is tijdens de zwangerschap en welke klachten de ischiaszenuw kan uitlokken.

1. ischiaspijn tijdens de zwangerschap is te wijten aan de steeds groter wordende babybuil.

Als de buik groeit, neemt het gewicht automatisch toe. Daardoor verandert ook het zwaartepunt en dat is vaak al te zien aan het looppatroon van de vrouw.

Veel vrouwen zouden een waggelende gang hebben omdat de billen bij het lopen iets naar achteren worden geduwd. Hierdoor wordt de bilspier meer belast en raken de zenuwen in de spier geïrriteerd. Als ook de baby door zijn toegenomen gewicht op de ischiaszenuw drukt, ontstaat de typische ischiaspijn tijdens de zwangerschap.

https://www.youtube.com/watch?v=LVtI4mT1nFw

Ook de volgende oorzaken kunnen leiden tot ischiaspijn tijdens de zwangerschap:

Gewichtstoename bij de vrouw Aderverstopping Bevalling
Het extra gewicht drukt op de zenuw. Getriggerd door veranderingen in de positie van de organen. De druk tijdens de bevalling kan de ischiaszenuw irriteren.

Als de vrouw probeert de gewichtstoename tijdens de zwangerschap onder controle te houden, kan zij veel bijdragen aan haar eigen (lichamelijke) verlichting. Bovendien is een evenwichtige en gezonde voeding ook goed voor de baby!

2 De meest voorkomende symptomen van ischiaspijn tijdens de zwangerschap zijn rugpijn, pijn in de rug en pijn in de nek.

frau mit ischiasschmerzen in der schwangerschaft
Spit of heupzenuw? De pijn lijkt in het begin erg op elkaar
.

Bij ischiaspijn tijdens de zwangerschap denken veel vrouwen eerst aan spit – het pijnpatroon is in eerste instantie niet zo verschillend. Maar de bijzonder kenmerkende symptomen worden eigenlijk veroorzaakt door de geïrriteerde heupzenuw tijdens de zwangerschap:

 • Pijn in de onderrug
 • Pijn die uitstraalt naar de lies
 • Pijn die uitstraalt naar de achterkant van het bovenbeen
 • In zeldzame gevallen tintelingen (als de zenuw bekneld is) en zelfs gevoelloosheid.

3. Het is mogelijk om ischiaspijn tijdens de zwangerschap te verlichten – zelfs zonder medicijnen.

De symptomen van ischiaspijn kunnen soms zo ernstig zijn dat sommige vrouwen ze liever met pijnstillers verlichten. Maar het gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden in het belang van de baby. In plaats daarvan kunnen de volgende methoden een goede hulp zijn en de pijn verlichten:

 • Acupunctuur
 • Warmtebehandelingen (ontspannen de spieren en kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij een beknelde zenuw)
 • Massages

frau auf bett mit ischiasschmerzen in der Schwangerschaft
Als de pijn te hevig is, moeten vrouwen het rustig aan doen. Een werkverbod wordt dan door de arts uitgevaardigd
.

De behandeling van ernstige pijn moet altijd met een arts worden besproken. Sommige vrouwen hebben zoveel last van de pijn dat ze niet kunnen lopen of nauwelijks kunnen slapen (overigens soms al in het begin van de zwangerschap als ze snel aankomen).

Naast passende therapieën (bijvoorbeeld door een fysiotherapeut die met oefeningen verlichting biedt) kan de arts bolletjes voorschrijven of een ziektebriefje afgeven met een beroepsverbod. De arts beslist individueel wanneer en hoe lang een werkverbod moet worden opgelegd, en altijd in het belang van moeder en kind.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

Wat helpt om het te voorkomen?

frau auf gymnastikball hält sich rücken
Bewegen is goed voor je, en oefeningen op de oefenbal houden je spieren soepel en goed in beweging.

Om ernstige problemen te voorkomen, moeten vrouwen het op bepaalde gebieden rustig aan doen. Zo is het dragen van zware gewichten of lasten (boodschappenmandje) verboden en ook bukken moet op een voor de rug makkelijke manier gebeuren. Dit betekent dat je niet met gestrekte benen voorover moet buigen, maar eigenlijk moet hurken als je iets van de grond oppakt.

In sommige gevallen kan (onschuldige) spanning ook ischiaspijn tijdens de zwangerschap veroorzaken. Dit komt doordat de spanning de spieren kan blokkeren en zo op de zenuw kan drukken of deze kan irriteren. Lichte lichaamsbeweging en warme baden kunnen de spanning meestal goed verlichten.

Voor- en nadelen van sportactiviteiten tijdens de zwangerschap

 • Versterkt de spieren en houdt u fit.
 • Kan het gewicht onder controle houden, zodat ischiaspijn door erg overgewicht kan worden voorkomen.
 • Door het aanspannen en losmaken van de spieren tijdens de zwangerschap raken de spieren minder snel gespannen.
 • Overbelasting kan leiden tot spanning.
 • Veel vrouwen onderschatten hoe belastend lichaamsbeweging is tijdens de zwangerschap en overdrijven – dit kan leiden tot vroegtijdige bevalling (afhankelijk van het stadium van de zwangerschap).
 • Verkeerd uitgevoerde oefeningen kunnen het lichaam nog meer belasten in plaats van verlichten.

Wat moet ik doen als de ischiaspijn in de zwangerschap in het weekend zo erg is en ik mijn gynaecoloog niet kan bereiken?

Ook al schrikken veel vrouwen ervoor terug, neem altijd contact op met de hulpdiensten als dat nodig is. Afhankelijk van de week waarin u zich bevindt, kan hevige pijn en het lijden van de moeder leiden tot een miskraam of zelfs een vroeggeboorte.

In geval van nood kun je beter één keer te vaak om hulp vragen dan één keer te weinig! In sommige gevallen kunnen artsen ook pijnstillers toedienen. Er wordt altijd gekeken hoe groot de belasting van de pijnstiller is in verhouding tot de verlichting voor het lichaam. Zwangere vrouwen mogen in het belang van hun kind niet zelf medicijnen innemen!

Gerelateerde berichten