Gewichtstoename tijdens de zwangerschap: hoe het evenwicht te bewaren

De gewichtstoename tijdens de zwangerschap zou voor een vrouw met een normaal gewicht gemiddeld 13 kilogram moeten bedragen. Met een gezonde, gezonde voeding voorziet een zwangere vrouw haar baby van voldoende voeding zonder dat zij …

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap: hoe het evenwicht te bewaren

Gewicht in der Schwangerschaft ist normal
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Gewichtstoename tijdens de zwangerschap: hoe het evenwicht te bewaren
  • De gewichtstoename tijdens de zwangerschap zou voor een vrouw met een normaal gewicht gemiddeld 13 kilogram moeten bedragen.
  • Met een gezonde, gezonde voeding voorziet een zwangere vrouw haar baby van voldoende voeding zonder dat zij overmatig hoeft te eten.
  • Een sterke gewichtstoename kan een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een ziekte bij de baby of de moeder.

Als een vrouw zwanger wordt, hoort ze veel goede tips. Daaronder is waarschijnlijk de klassieker: “Nu moet je eten voor twee.” Deze gemeenplaats is echter niet waar. Een zwangere vrouw moet niet op dieet uit angst om zo weinig mogelijk aan te komen, noch moet ze overmatig eten. De waarheid ligt, zoals altijd, in het midden. Lees hier welke processen in het zwangere lichaam primair verantwoordelijk zijn voor gewichtstoename tijdens de zwangerschap en wanneer een toename een teken van ziekte kan zijn.

1. dit is hoe zwangerschapsgewicht wordt samengesteld

schwangere haelt sich den bauch
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap gebeurt in fases.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap wordt niet alleen verklaard door de groeiende baby in de buik. Aanstaande moeders staan in de 8e week voor de spiegel en wensen reikhalzend naar de babybump. Maar die komt niet en veel zwangere vrouwen laten hem zelfs niet zien in de 16e week van de zwangerschap. Toch neemt de zwangere vrouw geleidelijk aan in gewicht toe, ook al is het embryo nog maar een paar centimeter groot.

Dit kan worden verklaard door de veranderingen in het lichaam, dat zich voorbereidt op de “moeilijke” tijd van de zwangerschap, de bevalling en de energievretende tijd daarna. Zo neemt de hoeveelheid bloed in het lichaam van de zwangere vrouw toe tot zij in het derde trimester van de zwangerschap ongeveer 50% meer bloed in haar lichaam heeft dan vóór de zwangerschap. Het meeste bloed gaat naar de baarmoeder en de placenta, waar het zorgt voor een optimale bloedcirculatie. Ook het vasthouden van water speelt een rol. Het lichaam slaat het water op om er in geval van nood op terug te kunnen vallen. In bijzonder warme zomers, bij acuut bloedverlies of maag-darmziekten van de aanstaande moeder kan een tijdelijk vochtverlies op deze manier goed gecompenseerd worden.

De natuur heeft het slim geregeld: Na een zware bevalling onthouden vrouwen in ieder geval voldoende te drinken om hun labiele vochtbalans weer aan te vullen. De waterreserves maken het ook mogelijk dat een vrouw direct na de bevalling met borstvoeding kan beginnen. Tijdens de zwangerschap is een van de eerste tekenen de groei van de borsten. Ze worden steviger en groter, en in het eerste trimester zijn ze vaak gevoelig door de toegenomen doorbloeding. Er worden extra borstklieren en vetlagen gevormd, omdat de borst zich al in het eerste trimester begint voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

Gewichtstoename door… Gewichtstoename rond…
Groeiende baarmoeder 1,5 kg
Verhoogd bloedvolume 1,5 kg
Placenta 0,5 kg
Vruchtwater 1 kg
Groei van de borst 0,5 kg
Vasthouden van water 5 kg
Gewicht van de baby 3,5 kg
Totale gewichtstoename 13 tot 14 kg

2. ideale gewichtscurve: zo verloopt de zwangerschap

Een vrouw komt niet onmiddellijk aan met het aflezen van de positieve zwangerschapstest. De gewichtstoename verloopt in verschillende fasen en bereikt zijn hoogtepunt kort voor de bevalling. Zo kan de zwangere vrouw geleidelijk wennen aan het toenemende gewicht en de extra belasting van haar rug en knieën.

2.1 Eerste trimester: het lichaam reageert op de verandering

schwangere sitzt auf dem sofa und befuehlt ihre brust
Borstveranderingen dragen ook bij aan gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

In het 1e trimester van de zwangerschap is het vrouwenlichaam aanvankelijk druk bezig zich aan te passen aan de zwangerschap. Er vinden veel hormonale processen plaats, waardoor vrouwen zich vaak onwel, duizelig en misselijk voelen. Deze symptomen kunnen de zwangere vrouw haar eetlust ontnemen, maar ook een ziek gevoel geven. Dit zijn ook redenen waarom vrouwen in het eerste trimester niet hoeven aan te komen. Bovendien vergt de verzorging van het embryo geen extra energie.

2.2 Tweede trimester: alle processen draaien op volle toeren

In de 6e maand komen zwangere vrouwen al veel aan, want nu komen belangrijke lichamelijke veranderingen echt op gang. De baby groeit en weegt in het 2e trimester ongeveer een kilo. In de 20e week is het halverwege: het vrouwelijk lichaam pompt nu meer bloed in de baarmoeder, de placenta wordt opgebouwd en het organisme bereidt zich al voor op de bevalling.

2.3 Derde trimester: de baby groeit

In de laatste fase van de zwangerschap groeit de baby in de baarmoeder snel. Vanaf de 25e week van de zwangerschap komen zwangere vrouwen ongeveer 1,5 tot 2 kilo per maand aan. Zwangere vrouwen die een tweeling verwachten, komen in deze fase tot 600 gram per week aan. Aan het einde van de 9e maand wordt langzaam het definitieve zwangerschapsgewicht bereikt.

3 Wat is normaal? Het begingewicht is bepalend bij

schwangere bei ultraschallnutersuchung
Tijdens de zwangerschap wordt de groei van de baby regelmatig gecontroleerd.

Zwangere vrouwen worden uiterlijk vanaf de 3e maand regelmatig door een arts onderzocht. Ook worden ze gewogen om de gewichtstoename in de gaten te houden. Te weinig gewichtstoename, maar ook een te snelle gewichtstoename is niet goed voor moeder en kind. Als een zwangere vrouw binnen een week meerdere kilo’s aankomt, wijst dit op een ziekte. Als het gewicht onvoldoende toeneemt, vooral in het tweede en derde trimester, wijst dit er weer op dat de baby niet groeit en mogelijk onvoldoende voeding krijgt.

Glucosetolerantietest

Bij de korte glucose challenge test drinkt de zwangere vrouw een suikeroplossing. Na een uur wordt bloed afgenomen om te analyseren of het lichaam de suiker goed verwerkt. De grote glucosetolerantietest wordt uitgevoerd op een lege maag. Er wordt bloed afgenomen voordat de suikeroplossing wordt ingenomen, na een uur en nogmaals na twee uur.

Het punt waarop gewichtstoename tijdens de zwangerschap als ongezond wordt beschouwd, hangt echter ook af van het oorspronkelijke gewicht van de moeder. Zwangere vrouwen hebben energiereserves nodig, vooral tijdens de bevalling en de eerste tijd met de baby. Daarom is het de bedoeling dat zeer lichte vrouwen iets meer gewicht krijgen tijdens de zwangerschap, maar vrouwen met overgewicht hebben al de nodige reserves.

Daarom raden veel medische professionals aan de Body Mass Index (BMI-calculator) te raadplegen bij het berekenen van de optimale gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Met de informatie over iemands gewicht en lengte kan worden berekend of iemand ondergewicht, overgewicht of een ideaal gewicht heeft. Het gewicht wordt gedeeld door het lichaamsvierkant, en het resultaat is een waarde die in een tabel informatie geeft over het bereik waarin het lichaamsgewicht zich bevindt:

  • Ondergewicht: BMI lager dan 18,5 kg/sq. m.
  • Normaal gewicht: BMI 18,5 tot 25 kg/sqm
  • Overgewicht: BMI 25 tot 30 kg/sqm
  • Obesitas (adipositas): BMI vanaf 30 kg/sqm

Hoewel een gewichtstoename tot 15 kilo heel redelijk is voor een zwangere vrouw met een normaal gewicht, wordt over het algemeen aanbevolen dat zwangere vrouwen met ernstig overgewicht maximaal negen kilo aankomen tijdens de zwangerschap. Er zijn ook vrouwen die een gezond verloop van de zwangerschap doormaken zonder aan te komen.

Vanaf de 4e maand neemt de caloriebehoefte toe: vanaf dan moeten zwangere vrouwen ongeveer 250 kilocalorieën per dag meer eten. Dit komt overeen met een brood met kaas of een kleine muesli met fruit.

4. Gewichtstoename als ziektesymptomen

Te veel of te weinig gewichtstoename tijdens de zwangerschap moet altijd worden onderzocht op zijn oorzaken. Het kan te wijten zijn aan de grillen van de natuur, maar ook aan ernstige ziekten. Zo is een plotselinge, zeer sterke gewichtstoename van de baby een van de belangrijkste tekenen van zwangerschapsdiabetes.

4.1 Zwangerschapsdiabetes

schwangerer frau wird der blutzucker gemessen
Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot complicaties tijdens de bevalling.

Zwangerschapsdiabetes is de meest voorkomende begeleidende aandoening tijdens de zwangerschap. Men denkt dat het bij minstens 5,3 procent van alle zwangerschappen voorkomt. Het is een vorm van diabetes die alleen tijdens de zwangerschap optreedt en daarna afneemt. Het verloopt vaak zonder duidelijke symptomen, maar een teken kan de extreme gewichtstoename van de baby zijn. De belangrijkste risicofactoren zijn overgewicht bij de moeder, ongezonde voeding en genetische aanleg. Indien mogelijk moeten vrouwen daarom vermijden een zwangerschap te beginnen met een te hoog begingewicht.

De bloedsuikerspiegel van een zwangere vrouw wordt regelmatig gecontroleerd. Een orale glucosetolerantietest wordt uitgevoerd als de zwangere vrouw een verhoogd begingewicht heeft of als zwangerschapsdiabetes wordt vermoed.

4.2 Pre-eclampsie

schwangere kocht mit ihrem kind zusammen in der kueche
Een evenwichtige, gezonde voeding is cruciaal tijdens de zwangerschap.

Absoluut levensbedreigend voor moeder en kind is pre-eclampsie. Het uit zich door een enorm hoge bloeddruk en eiwit in de urine. De symptomen zijn vaak moeilijk te interpreteren: Naast hoge bloeddruk treden misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid op – allemaal symptomen waar vrouwen ook tijdens een normale zwangerschap last van kunnen hebben. Als een zwangere vrouw te snel en te veel in gewicht toeneemt, kan dit een ernstig teken van pre-eclampsie zijn.

Let op: Als de benen van de zwangere vrouw plotseling water vasthouden en er geen andere verklaring is, moet zij onmiddellijk een arts raadplegen, omdat dit een symptoom van pre-eclampsie kan zijn.

Als een vrouw tijdens haar 1e zwangerschap last had van pre-eclampsie, is de kans groot dat zij er ook tijdens de 2e zwangerschap last van heeft.

5. geringe gewichtstoename: groeistoornissen van de baby mogelijk

schwangere sitzt mit einem nutellaglas in der hand vor sueßigkeiten
Zwangere vrouwen hoeven tijdens de zwangerschap niet voor twee te eten.

Als een vrouw tijdens de zwangerschap maar een paar kilo aankomt, hoeft dat niet te betekenen dat ze ernstig ziekis. Het is belangrijk dat het ongeboren kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en daarom moeten zwangere vrouwen zorgen voor een evenwichtige voeding met vitaminen, mineralen en vetten. Zolang de baby zich ontwikkelt en tijdig in gewicht toeneemt, hoeven vrouwen zich niet veel zorgen te maken, ook al komen ze maar weinig aan.

Het is problematisch als de baby zich niet tijdig ontwikkelt en te weinig gewicht ontwikkelt. De oorzaken zijn talrijk en moeten afzonderlijk worden opgehelderd.

Mogelijke oorzaken:

  • Roken en alcohol tijdens de zwangerschap: De gifstoffen komen via de moeder in de bloedbaan van de baby terecht. Daar leiden ze onder andere tot verminderde groei.
  • Placenta insufficiëntie: De placenta voorziet de baby van zuurstof en voedingsstoffen die het nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Als het ongeboren kind over het algemeen niet genoeg aankomt, kan dit te wijten zijn aan een chronische vermindering van de prestaties van de placenta.
  • Dieet: Als zwangere vrouwen door een dieet zo weinig mogelijk willen aankomen, lopen ze het risico dat hun baby te weinig weegt en afwijkingen ontwikkelt.
  • Meervoudige zwangerschappen: Als een tweeling of zelfs meer baby’s de ruimte in de baarmoeder delen, ontwikkelen ze vaak een lager geboortegewicht.

Als zich tijdens de zwangerschap ongewone klachten voordoen, moeten zwangere vrouwen met de behandelend arts praten. Als er een vermoeden bestaat, zal hij of zij de nodige onderzoeken regelen.

Gerelateerde berichten