Rugpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en oefeningen

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen met veel klachten te maken. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap veroorzaakt de steeds bollere buik rugpijn, die in het ergste geval ook kan leiden tot tintelingen en …

Rugpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en oefeningen

rueckenschmerzen-schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Rugpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en oefeningen
Waarom worstelen veel vrouwen met rugpijn tijdens de zwangerschap?

Rugpijn tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door lichamelijke veranderingen. Naarmate de zwangerschap vordert, verandert het zwaartepunt van het lichaam, waardoor vaak verkeerde houdingen ontstaan. Bovendien maken de hormonale veranderingen de banden en pezen losser.

Wat kunt u doen tegen rugpijn tijdens de zwangerschap?

Om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten, moet u voldoende bewegen en in het beste geval matig sporten. Zorg voor een gezonde houding en versterk uw rugspieren. Een warm bad en een kruik kunnen helpen bij acute pijn.

Wanneer is het raadzaam een arts te raadplegen?

Als de pijn in het begin van de zwangerschap optreedt of bijzonder hevig is, moet u de oorzaken laten ophelderen door een gynaecoloog. In het ergste geval gaat het om complicaties die snel behandeld moeten worden.

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen met veel klachten te maken. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap veroorzaakt de steeds bollere buik rugpijn, die in het ergste geval ook kan leiden tot tintelingen en gevoelloosheid in de benen.

In dit artikel leggen we uit in welke fasen van de zwangerschap rugpijn kan voorkomen en welke vorm vooral typerend is. Daarnaast geven we tips over welke oefeningen en lighoudingen de rugpijn kunnen verlichten.
[button]Bestel steungordels direct online[/button]

1. rugpijn kan in verschillende stadia van de zwangerschap voorkomen.

schwangere frau mit rueckenschmerzen
Door het gewicht van de buik vallen veel zwangere vrouwen in een holle rug
.

Of het nu gaat om water in de benen, brandend maagzuur of kortademigheid – zwangere vrouwen hebben te maken met allerlei klachten door de veranderingen in hun lichaam. Ook pijn in de onder- en bovenrug komen vaak voor. Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen klaagt over zwangerschapsgerelateerde rugpijn. Ernstige pijn kan zelfs een reden zijn voor een werkverbod.

Vooral het laatste derde deel van de zwangerschap kan voor veel vrouwen zeer inspannend zijn, omdat het toenemende gewicht van het kind het zwaartepunt van het lichaam verandert, met een holle rug als gevolg. Door deze houding wordt de rug permanent belast, zodat rugpijn het gevolg kan zijn.

Bovendien worden de banden en pezen door de hormonen losser. De wervelkolom verliest zijn stabiliteit, waardoor de spieren gespannen raken en pijn ontstaat. Door deze verslapping kampen veel zwangere vrouwen ook met symfysepijn.

Let op: Als de rugpijn daarentegen in het begin van de zwangerschap optreedt, kan dit een teken van een complicatie zijn. Daarom moet u in dat geval zo snel mogelijk naar een arts gaan en de oorzaken laten ophelderen.

2. Veel bewegen en sporten maakt de spieren los

3. sport als preventieve maatregel
Vrouwen die vóór de zwangerschap al zeer sportief waren en regelmatig hun rug trainden, hebben minder kans op rugpijn tijdens de zwangerschap. Als u van plan bent de komende maanden of jaren zwanger te worden, kunt u het beste vroeg beginnen met speciale rugtraining.

Voor vrouwen die in het laatste derde deel van hun zwangerschap zitten, worden de bewegingen steeds moeilijker, zodat ze niet meer zo lichamelijk actief zijn. Dit gebrek aan beweging heeft een bijkomend zeer negatief effect op de boven- en onderrug.

Om dit tegen te gaan, moet u zoveel mogelijk bewegen en bij voorkeur sporten. Fysieke training versterkt de spieren zodat de pijn in de rug afneemt. Sporten als zwemmen, yoga, nordic walking of aqua-aerobics zijn bijzonder geschikt.

Als u pijn heeft in uw boven- of onderrug, vooral ’s nachts, moet u een ontlastende slaaphouding aannemen. Hiervoor kunt u een speciaal zwangerschaps- of zijslaperkussen tussen uw benen leggen.

Om uw rug te ontlasten, gebruiken veel vrouwen ook een speciale zwangerschapsgordel. Dit is een brede, elastische gordel die om de buik wordt geplaatst. Zo wordt de buik ondersteund en de rug ontlast.

Een nieuwe trend is ook het tapen van de buik. Met geschikte kinesiotape wordt de buik gelift, zodat rugpijn wordt verlicht. Van kinesiotape wordt ook gezegd dat het de bloedcirculatie verbetert.

Voor acute pijn kan een warm bad of een kruik met warm water ook verlichting bieden. Leg de warmwaterkruik echter alleen in de rug en niet op de buik, anders kunnen voortijdige weeën ontstaan.

In een klinische studie hebben wetenschappers ook vastgesteld dat osteopathie de rugpijn tijdens en na de zwangerschap aanzienlijk kan verlichten.

3. oefeningen die helpen tegen rugpijn

schwangere frau macht uebungen gegen rueckenschmerzen
Deze oefening, afkomstig uit de yoga, kan spanning verlichten.

Met een lichte fitnesstraining kun je niet alleen je rug versterken, maar ook je lichaam optimaal voorbereiden op de komende bevalling.

In het volgende laten we je graag kennismaken met een paar oefeningen waarmee je rugpijn tijdens de zwangerschap kunt verlichten:

  • Muursteun: Een eenvoudige, snelle oefening voor tussendoor is de muursteun. Ga voor een muur staan met uw armen ongeveer een armlengte uit elkaar. Plaats vervolgens uw handpalmen tegen de muur en laat ze langzaam naar beneden bewegen. Buig je knieën een beetje terwijl je dit doet.
  • Kat-koe: Zwangerschapsgerelateerde pijn in de bovenrug kan ook verlicht worden met de kat-koe oefening. Ga in een viervoetige houding staan met uw benen op heupbreedte uit elkaar en uw handen onder uw schouders. Adem nu uit en rond uw rug zodat u een kattenbult vormt. Laat het hoofd zakken en kijk naar de buik. Adem in en buig de rug en kijk omhoog. Herhaal de oefening ongeveer acht tot tien keer.
  • Tijger: In viervoetige houding kunnen de rugspieren niet alleen worden gestrekt en losgemaakt, maar ook versterkt. Breng de linkerarm en het rechterbeen tegelijkertijd inademend omhoog en strek ze naar voren of naar achteren. Bij het uitademen zet u ze weer neer. Wissel dan van kant en herhaal de oefening ongeveer tien keer. Om de oefening moeilijker te maken, kunt u de positie ook wat langer vasthouden.

Naast deze oefeningen is het belangrijk dat u ook uw rug regelmatig ontspant. Als u geen last heeft van het vena cava syndroom, kunt u bijvoorbeeld de staphouding proberen.

In deze video zie je ook veel andere effectieve oefeningen:

4. als uw rugpijn ongewoon hevig is, raadpleeg dan een arts.

arzt untersucht eine schwangere frau
Alleen in zeer zeldzame gevallen heeft rugpijn ernstige oorzaken.

Hoewel veel vrouwen worstelen met rugpijn in de laatste weken van de zwangerschap en de oorzaken meestal onschuldig zijn, moet je de klachten altijd serieus nemen.

Vooral rugpijn die in het eerste trimester optreedt, moet door een arts worden opgehelderd. Sommige complicaties, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kunnen namelijk leiden tot ernstige pijn in de rug.

Maar het is ook raadzaam een gynaecoloog te raadplegen als u in het laatste trimester zeer ernstige rugpijn hebt, om andere oorzaken uit te sluiten.

Want kort voor de geboorte van een baby kan de rugpijn ook de eerste weeën zijn. In dat geval wordt de weeënpijn eerder als rugpijn ervaren, zodat het verband niet meteen duidelijk is. Als de pijn gestaag toeneemt, moet u voor de zekerheid naar het ziekenhuis gaan.

5. verminder de druk op de rug met een steungordel

No products found.

Gerelateerde berichten