Schuesslerzouten als zachte geneeswijze voor zwangere vrouwen

In tegenstelling tot veel medicijnen kunnen Schüssler-zouten zonder aarzeling tijdens de zwangerschap worden ingenomen. De zachte natuurlijke middelen kunnen je helpen bij veel klachten. Schüsslerzouten voorzien je ook van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer of …

Schuesslerzouten als zachte geneeswijze voor zwangere vrouwen

Schüssler Salze in der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Schuesslerzouten als zachte geneeswijze voor zwangere vrouwen
 • In tegenstelling tot veel medicijnen kunnen Schüssler-zouten zonder aarzeling tijdens de zwangerschap worden ingenomen.
 • De zachte natuurlijke middelen kunnen je helpen bij veel klachten.
 • Schüsslerzouten voorzien je ook van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, ijzer of magnesium.

Schüsslerzouten zijn nauw verwant aan de homeopathie. De verschillende op de natuur gebaseerde voedingsstoffen en remedies worden in tabletvorm ingenomen en kunnen zowel voor als tijdens en na de zwangerschap zonder gezondheidsproblemen worden gebruikt. Veel zwangere vrouwen gebruiken de zouten om extra voedingsstoffen op te nemen en ongemakken zoals constipatie of aambeien te verlichten.

Hoewel u alle Schüssler-zouten tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, zijn sommige van de 12 basiszouten en 15 aanvullende zouten bijzonder nuttig. In dit gidsartikel lees je meer over welke zouten geschikt zijn voor welke klachten. Merk op dat Schüssler-zouten als natuurlijke remedies niet hetzelfde sterke effect hebben als medicijnen – zezijn eerder een mild alternatief.

1. Schuesslerzouten zijn ook toegestaan tijdens de zwangerschap

tabletten und schüssler salze mit kraeutern im hintergrund
De zachte biochemische mineraalpreparaten kunnen de medicatie tijdens de zwangerschap gedeeltelijk vervangen.

De Duitse homeopathische arts Wilhelm Heinrich Schüßler ontwikkelde in de 19e eeuw de naar hem genoemde preparaten van minerale zouten om de mineralenbalans van het lichaam in evenwicht te brengen. De 12 oorspronkelijke zouten zijn sindsdien aangevuld met nog 15 andere. Je kunt de zouten al in de eerste fase van de zwangerschap innemen voor meer innerlijke rust. Want vooral in de eerste zwangerschap zijn moeders vaak angstig en moeten ze eerst wennen aan de nieuwe toestand.
In de latere stadia van de zwangerschap helpen de zouten om waardevolle voedingsstoffen op te nemen. Ze kunnen ook diverse zwangerschapsklachten verlichten, hoewel er in de wetenschap discussie bestaat over de werkelijke effectiviteit van de preparaten. Aangezien Schüssler-zouten echter onschadelijk zijn voor de gezondheid, proberen veel aanstaande moeders ze gewoon uit.

Combineer de Schüssler-zouten met een gezonde voeding en voldoende beweging om het effect ervan te optimaliseren en een holistische gezondheid te waarborgen.

De volgende zwangerschapsklachten kunnen goed verlicht worden met de Schüssler zouten:

 • IJzertekort
 • Misselijkheid
 • Brandend maagzuur
 • Zwangerschapsstriemen
 • Oedeem en het vasthouden van water

Je moet altijd proberen de pijn of het ongemak op natuurlijke wijze te verlichten, bijvoorbeeld door masseren of strekken. Pas als huismiddeltjes niet werken, mag je je toevlucht nemen tot preparaten, en dan nog alleen in overleg met je verloskundige of arts. Verloskundigen bevelen vaak Schüssler-zouten aan en kennen de werking ervan goed.

1.1 Of het nu nr. 1, nr. 3 of nr. 7 is zwangere vrouwen kunnen alle zouten gebruiken.

De verschillende biochemische Schüssler-zouten hebben elk specifieke toepassingsgebieden waarmee u zich vertrouwd moet maken voordat u ze gebruikt. Ze zijn zeer nuttig tijdens de zwangerschap:

 • Bij onvruchtbaarheid en ter voorbereiding op de zwangerschap.
 • Tijdens de zwangerschap om ongemakken te verlichten en mentale steun te bieden.
 • Om de bevalling op te wekken en te vergemakkelijken
 • Voor gewichtsverlies en regressie na de geboorte

In deze tabel vind je een overzicht welke van de Schüssler zouten helpt bij welke klacht tijdens de zwangerschap:

Schuesslerzout Effect
Nr. 1 (Calcium) Versterkt het weefsel en voorkomt scheurtjes tijdens de geboorte en striae.
N. 2 (Calcium phosphoricum) Ondersteunt de groei van het kind
Nr. 3 (Ferrum) en nr. 7 (Magnesium) Voorzien de zwangere vrouw van ijzer en magnesium

Deze vier zouten zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en kunnen in principe door iedere vrouw in overleg met de arts of verloskundige worden ingenomen. Voor specifieke klachten kunt u ook de andere zouten gebruiken, die elk een specifieke werking hebben. Ter verhoging van de vruchtbaarheid bij een bestaande kinderwens is een combinatie van de zouten nr. 2, 3, 4, 5, 7 en 11 geschikt. Voor de voorbereiding op de geboorte zijn de nummers 1 en 6 geschikt, omdat ze spieren en weefsels versterken.

2. typische zwangerschapsklachten verlichten met Schuessler-zouten

Als u in goede gezondheid verkeert en geen gebreksklachten hebt tijdens de zwangerschap, hoeft u geen Schüsslerzouten te nemen. Maar omdat veel vrouwen bepaalde voedingsstoffen missen en terugkerende ongemakken ervaren, kiezen zwangere vrouwen er vaak voor om de zachte preparaten in te nemen omdat ze een goed alternatief zijn voor medicatie.
Gewoonlijk worden Schüssler-zouten onder meer gebruikt bij brandend maagzuur. Zout nummer 9 neutraliseert het overtollige maagzuur en helpt het branderige gevoel sneller te verdwijnen. Bedenk echter ook dat veel klachten worden uitgelokt door de groei van het kind en dus niet altijd te voorkomen zijn.
Er is ook een geschikt zout voor gebrek aan energie en depressieve stemmingen: nummer 6 helpt de stemming weer op te krikken. Bovendien voorkomt dit zout ochtendmisselijkheid. De dosering hangt af van hoe ernstig je klachten zijn. Meestal laat je de Schüssler zouttabletten langzaam smelten in je mond. Je kunt de preparaten echter ook in water oplossen en opdrinken. Je verloskundige zal je helpen met de juiste dosering.

2.1 Schüsslerzouten bij ijzertekort

schüssler salze in flaschen und auf dem tisch
Schüsslerzouten – een alternatieve geneeswijze.

IJzertekort is een van de meest voorkomende problemen tijdens de zwangerschap. Verander je dieet geleidelijk zodat je meer ijzer binnenkrijgt. Dit zit onder andere in peulvruchten, veldsla, pompoenpitten en vlees. Daarnaast moet u het Schüssler zout nummer 3 (Ferrum phosphoricum) gebruiken, dat u extra ijzer geeft in een bijzonder geconcentreerde vorm die het lichaam kan gebruiken om de ijzervoorraden aan te vullen. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en helpt je infecties, zoals een verkoudheid, te bestrijden.

2.2 Schuesslerzouten tegen misselijkheid

Ochtendmisselijkheid, soms in combinatie met overgeven, hoort voor veel vrouwen ook bij de zwangerschap. Misselijkheid komt vooral in de eerste maanden voor. Het kan worden bestreden met zout nr. 5, dat kaliumfosforicum bevat. Hier wordt een vrij hoge dosering aanbevolen, waarvoor je elk kwartier een tablet inneemt.
Overigens kunnen de Schüssler-zouten ook preventief gebruikt worden. Dus als u ’s morgens wakker wordt en weet dat de misselijkheid snel zal toeslaan, kunt u direct een van de zouten innemen. Hetzelfde geldt voor de voorziening van het lichaam met vitaminen en andere voedingsstoffen.

2.3 Schuesslerzouten tegen vochtophoping

Omdat de hoeveelheid bloed en water in het lichaam tijdens de zwangerschap toeneemt, klagen veel vrouwen over hevige waterretentie in de voeten en benen. Vooral aan het eind van een lange dag zijn beide zwaar en slaagt het lichaam er niet in het overtollige water uit het bindweefsel via de urine af te voeren. De Schüssler-zouten nr. 8 (Natrium chloratum) en nr. 10 (Natrium sulphuricum) ondersteunen de regulering van de waterhuishouding in het lichaam en helpen bij de afvoer.

3. de juiste dosering van de Schuessler-zouten

De dosering en combinatie van Schüsslerzouten moet u overlaten aan een deskundige. Dit kan een apotheker of alternatieve behandelaar zijn, maar ook verloskundigen en artsen zijn bekend met de zouten. Idealiter neemt u niet te veel verschillende zouten, maar combineert u de preparaten die precies bij uw klachten passen. Veel vrouwen melden positieve ervaringen met Schüssler-zouten tijdens de zwangerschap, maar vraag toch aanvullende informatie aan uw arts of alternatieve behandelaar.
Naast de Schüssler-zouten moet u ook uw voeding tijdens de zwangerschap onder de loep nemen. Een nuttig boek wordt hier aanbevolen om bij te houden welke voedingsstoffen in welk product zitten en vooral nodig zijn tijdens de zwangerschap. Zo kunt u niet alleen spataderen, carpaal tunnel systeem en vele andere klachten bestrijden, maar dankzij de combinatie van gezonde voeding en Schuesser zouten kunt u er zeker van zijn dat uw ongeboren kind alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Tot slot volgt hier een overzicht van de voor- en nadelen van Schüsslerzouten:

 • De zouten kunnen veel zwangerschapsklachten verlichten
 • Ze voorzien moeder en kind van waardevolle voedingsstoffen
 • Schüsslerzouten zijn volkomen onschadelijk voor de gezondheid
 • In tegenstelling tot homeopathische geneesmiddelen is het aantal zouten beheersbaar.
 • Effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen
 • Ze werken niet bij elke vrouw
 • Overleg met een arts of verloskundige wordt aanbevolen (geen zelfbehandeling tijdens de zwangerschap).

Gerelateerde berichten