Miskraam: tips voor aanstaande moeders

Vooral in het begin van de zwangerschap blijft een miskraam vaak onopgemerkt. Dit is meestal het geval wanneer de zwangerschap niet gepland was. Het eitje wordt bij een miskraam rond de menstruatie gewoon weggespoeld. Vaak …

Miskraam: tips voor aanstaande moeders

Das müssen sie über Fehlgeburten wissen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Miskraam: tips voor aanstaande moeders
 • Vooral in het begin van de zwangerschap blijft een miskraam vaak onopgemerkt. Dit is meestal het geval wanneer de zwangerschap niet gepland was. Het eitje wordt bij een miskraam rond de menstruatie gewoon weggespoeld.
 • Vaak kan het risico op een miskraam worden vermeden door enkele tips te volgen. Een gezond lichaam, een gezonde levensstijl en ook het vermijden van stress of zware lichamelijke activiteit kunnen een zwangerschap bevorderen en in stand houden.
 • Als een koppel een kinderwens heeft, moet het zich medisch laten onderzoeken. Zelfs een bloedstollingsstoornis of gingivitis kan een miskraam in een vroege zwangerschap veroorzaken.

Zwangerschap en miskraam: de verschrikking voor elke zwangere vrouw. Helaas is de kans op een miskraam in een vroege zwangerschap zeer groot (afhankelijk van de levensomstandigheden) – in de meeste gevallen blijft een vroege zwangerschap zelfs onopgemerkt.

In deze gids leggen we uit hoe zwangerschap en miskraam met elkaar samenhangen, welke oorzaken kunnen leiden tot een vroeg verlies en geven we tips over wat de aanstaande moeder kan doen om haar eigen angst te minimaliseren en de zwangerschap gaande te houden.

1. zwangerschap en miskraam: beide blijven vaak onopgemerkt.

Hoe merk je een vroege zwangerschap zeker op?

Als u in de eerste vier weken een zwangerschap vermoedt, kan alleen een bloedtest bij de huisarts of een vroege zwangerschapstest zekerheid geven!

Als een zwangerschap niet gepland is en het eitje niet goed innestelt, wordt het met de menstruatie weer uitgespoeld. Ook als de eicel zich wel heeft ingenesteld, maar er redenen zijn waarom het lichaam deze zwangerschap niet in stand houdt, is er een afscheiding, die de meeste vrouwen interpreteren als een vervroegde of uitgestelde menstruatie.

Maar hoe merk je een vroege zwangerschap? Gewoonlijk vindt de menstruatie plaats in een regelmatige cyclus. Als die uitblijft, vermoeden veel vrouwen dat ze al zwanger zijn. Dit is meestal het geval rond de 5e week. Andere tekenen van een vroege zwangerschap zijn:

 • Strakke of pijnlijke borsten (maar deze kunnen ook vaak voorkomen bij vrouwen met PMS).
 • Gemiste menstruatie
 • Misselijkheid
 • Minimale temperatuurstijging
 • Trek in/afkeer van voedsel
 • Extreme vermoeidheid

Veel van deze factoren kunnen zich al dan niet voordoen. Sommige vrouwen ervaren deze symptomen helemaal niet, anderen ervaren de eerste tekenen kort na de conceptie (vooral als ze niet voor het eerst zwanger zijn).

2. veel oorzaken van een miskraam kunnen worden voorkomen

schwangere haelt ein herz vor den bauch
Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe kleiner de kans op een miskraam. Probeer te ontspannen – dat is het belangrijkste!

Een deel van de angst voor zwangerschap en miskraam kan worden weggenomen als je een paar regels en tips volgt. In principe neemt het risico op een miskraam van week tot week af.

Terwijl het risico in de 7e week nog vrij hoog is, neemt het na de 11e week snel af. Toch kunnen er nog miskramen optreden, bijvoorbeeld in de 9e week en zelfs na de 20e week.

Opgelet: Niemand kan een garantie geven voor een intacte zwangerschap.

Maar u moet de volgende tips ter harte nemen om de kans op een miskraam zo klein mogelijk te maken:

Een gezond lichaam Vermijd stress en externe triggers Een gezonde levensstijl
Ga meteen aan het begin van je zwangerschap naar de tandarts. Cariës en tandvleesontsteking in de mond kunnen een miskraam uitlokken. Vermijd stress – privé en professioneel. Als het werk te zwaar is of u bijvoorbeeld in contact komt met chemicaliën, moet de arts u een werkverbod opleggen. Eet gezonde voeding met verse ingrediënten en weinig suiker. Fast food mag ook alleen in kleine hoeveelheden worden genuttigd.
Voorkom een vitaminetekort. Vooral een vitamine D-tekort komt vaak voor bij vrouwen met een miskraam. Voorkom een urineweginfectie of schimmelinfectie door een goede hygiëne. Een zwangere vrouw mag niet zwaar tillen of aan risicovolle sporten doen (zelfs een val van een paard kan een miskraam veroorzaken).
Laat u testen op killercellen. Veel vrouwen dragen deze in de baarmoeder zonder het te weten. Vermijd risicofactoren zoals roken, alcohol- en drugsgebruik. Blijf in beweging zonder te overdrijven met lichaamsbeweging. Wandelingen of lichte gymnastiek zijn ideaal.

3. Ook medische oorzaken kunnen een miskraam uitlokken en moeten daarom worden opgehelderd.

frau bei einer aerztlichen untersuchung
Als je een baby wilt krijgen, is een uitgebreide controle bij je arts aan te raden – ook zonder direct aan een mogelijke miskraam te denken!
.

Als er een kinderwens is, is een van de beste tips voor toekomstige ouders om vroegtijdig een check-up door een arts te laten doen en zich ook nog een keer te laten vaccineren voordat je zwanger wordt. Het onderzoek, dat lichamelijke oorzaken voor een eventuele miskraam of het uitblijven van een zwangerschap kan uitsluiten, moet op elke leeftijd plaatsvinden. Hoewel vrouwen van 40 jaar minder kans hebben om snel zwanger te worden na het stoppen met de pil, kunnen ze nog steeds zwanger worden (als ze lichamelijk gezond zijn).

Tip: Redenen die de kans op een miskraam na de zwangerschap vergroten zijn hypothyreoïdie, een bloedstollingsstoornis of een tekort aan progesteron. Deze kunnen echter alleen door een arts worden opgespoord!

4. belangrijke vragen en antwoorden

Is er een verhoogd risico op een miskraam als ik naar de sauna ga als ik zwanger ben?

Waar moet ik rekening mee houden in het zwembad of thuis? Warm bad of sauna: het risico van een miskraam door de hitte is tot nu toe niet bewezen. Slechts enkele vrouwen klagen over problemen met de bloedsomloop. In het zwembad is het belangrijk om op de eigen hygiëne te letten.

Voor- en nadelen van zwembad- en saunagebruik tijdens de zwangerschap

 • Draagt bij aan het welzijn van de moeder en kan stress uitbalanceren.
 • Bewegen is goed voor u, ontlast de gewrichten en helpt u fit te blijven.
 • Ontspant de spieren en kan ongemakken verminderen.
 • De hitte kan leiden tot problemen met de bloedsomloop.
 • Een bezoek aan de sauna wordt afgeraden, vooral kort voor de bevalling of bij een risicovolle zwangerschap.
 • Verhoogd risico om ziektekiemen op te lopen (bijvoorbeeld in de natte en vaak onhygiënische toiletten).

Kan angst een miskraam veroorzaken?

schwangere sitzt auf bett und haelt sich hand vor den mund
Slecht geslapen? Dan is er geen reden tot paniek. Mentale stress daarentegen moet je vermijden tijdens de zwangerschap!

Nachtmerries, schrik of angst zijn in eerste instantie geen triggers voor een miskraam. Je moet dit echter niet verwarren met mentale stress. Als die te lang aanhoudt, is een miskraam mogelijk, maar niet gegarandeerd, vooral in het begin van een vroege zwangerschap (die ook wel biochemische zwangerschap wordt genoemd, wanneer de zwangerschap alleen kan worden vastgesteld aan de hand van het HCG-gehalte – maar nog niet klinisch aan de hand van bijvoorbeeld een echografie).

Hoe weet je in een vroege zwangerschap dat er sprake is van een miskraam?

Bloed in de urine, bloedstolsels en pijnklachten in de buik kunnen tekenen zijn van een miskraam. De ervaring leert dat je in zo’n geval beter één keer te vaak naar de dokter kunt gaan dan te weinig. Hoe kan ik als leek een miskraam herkennen? Helemaal niet, want zelfs de genoemde symptomen wijzen niet noodzakelijkerwijs op een miskraam.

Gerelateerde berichten