- In het eerste trimester is vliegen meestal geen probleem voor zwangere vrouwen.
- Vanaf de 28e week van de zwangerschap heeft de zwangere vrouw meestal een certificaat van geschiktheid nodig om te vliegen.
- Zwangere vrouwen moeten zich vertrouwd maken met hun bestemming en de manier waarop zij met zwangere passagiers omgaan.
Zwangerschap is geen ziekte. Daarom is het voor zwangere vrouwen in eerste instantie geen probleem om te vliegen. Als een reis is gepland, moet de betrokken vrouw met haar arts praten om samen de mogelijke risico’s te bespreken. Als de zwangerschap geen complicaties vertoont, staat niets een vakantiereis per vliegtuig in de weg.
Tot enkele weken voor de bevalling is vliegen niet meer toegestaan, omdat de risico’s dan te groot zijn. Lees hier welke andere redenen er zijn om niet vooraf met het vliegtuig te reizen en wat de vervoersvoorwaarden van de afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen zijn.
Inhoudsopgave
1. complicaties: De argumenten tegen vliegreizen
Er zijn enkele gezondheidsredenen om zelfs vóór het laatste trimester niet te vliegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen eisen ten vroegste vanaf de 28e week van de zwangerschap een medisch attest waaruit blijkt dat de vrouw geschikt is om te vliegen. De volgende complicaties tijdens de zwangerschap sluiten meestal uit dat een vrouw het certificaat krijgt, omdat vliegen en de uitgezonden straling mogelijk schadelijk zijn voor moeder en kind:
- placenta praevia
- Bestaande hart- en vaatziekten
- bloedarmoede
- verhoogd risico op trombose
- Dreigende vroeggeboorte
Tijdens een consultatie kunnen artsen de zwangere vrouw adviseren niet per vliegtuig te reizen, zelfs niet voordat zij de 28e week van de zwangerschap heeft bereikt.
2. tips voor vliegen als zwangere vrouw
Trombose tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben een zes keer hoger risico op trombose dan andere vrouwen. Vooral op lange vluchten worden zij blootgesteld aan verhoogde straling en druk, en daarom moeten zij tijdens de vlucht trombosekousen dragen.
In de 6e week van de zwangerschap of zelfs in de 8e week van de zwangerschap is nog niets te zien of te voelen van het nieuwe leven. Daarom is vliegen in de eerste weken van de zwangerschap zelden een probleem. Vanaf de 4e maand kunnen de eerste ongemakken optreden bij langdurig zitten, en uiterlijk vanaf de 7e maand kan een langeafstandsvlucht echt vermoeiend worden.
Overigens is er niets op tegen om tijdens de zwangerschap een korte rondvlucht in een helikopter te maken.
De luchtvaartmaatschappijen zelf geven zwangere passagiers van tevoren tips over hoe zij zich het beste kunnen voorbereiden op een vlucht, maar meestal hebben zwangere vrouwen genoeg vliegervaring om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.
In ieder geval moeten zij vanaf de 4e maand steunkousen dragen om het risico op trombose te verminderen. De vlucht zal ook comfortabeler en aangenamer zijn als de zwangere vrouw losse kleding draagt. Ze moet ook voldoende drinken en op lange vluchten een stukje lopen in het gangpad niet overslaan om haar bloedsomloop op gang te houden.
Tip: De veiligheidsgordel moet onder de buik worden gedragen.
3. Plan uw bestemming goed: zwangere vrouwen kunnen hier een boete krijgen.

Als vrouwen ondanks hun zwangerschap willen reizen, hebben ze niet alleen te maken met de vervoersvoorwaarden van de luchtvaartmaatschappijen. Ook de bestemming is cruciaal.
Het is bijvoorbeeld niet raadzaam om in een later stadium van de zwangerschap naar de VS te vliegen. Daar is de wet dat alle in de VS geboren mensen het Amerikaanse staatsburgerschap krijgen. Om dit risico zo klein mogelijk te houden, kunnen de autoriteiten de toegang verbieden.
Wie aan het begin van het derde trimester opnieuw Singapore wil binnenkomen, heeft een zogenaamd “sociaal bezoekpaspoort” nodig. Voor het aanvragen van een dergelijk document moet tijd worden uitgetrokken.
Zwangere vrouwen mogen niet naar Aziatische landen vliegen, ook al zijn zij slechts 2 maanden zwanger, wat een zeer gevoelige periode tijdens de zwangerschap is. Zij krijgen dan namelijk mogelijk niet de nodige medicijnen en vaccinaties die hen tegen gevaarlijke ziekten als gele koorts of malaria kunnen beschermen.
Let op: alleenstaande zwangere vrouwen die naar de Verenigde Arabische Emiraten reizen, kunnen worden vervolgd vanwege het verbod op buitenechtelijke seks.
4. voorwaarden met luchtvaartmaatschappijen: waar u rekening mee moet houden bij het plannen van uw reis

Elke luchtvaartmaatschappij stelt haar eigen regels op voor het vervoer van zwangere vrouwen.
In principe is vliegen tijdens de eerste weken of het eerste trimester echter geen probleem, zolang er geen gezondheidsproblemen zijn voor de zwangere vrouw. Hoe lang mogen zwangere vrouwen reizen met de populairste luchtvaartmaatschappijen? Hier zijn de antwoorden.
4.1 Lufthansa

De luchtvaartmaatschappij biedt voor het downloaden een speciaal Lufthansa-certificaat aan dat de behandelend arts moet invullen en ondertekenen. Het certificaat moeten zwangere vrouwen vanaf de 28e week van de zwangerschap bij zich hebben tijdens de vlucht (heen- en terugvlucht). In de vroege zwangerschap is het niet nodig.
In principe mogen zwangere vrouwen tot het einde van de 36e week van de zwangerschap met Lufthansa vliegen. De luchtvaartmaatschappij voegt er echter aan toe dat zwangere vrouwen tot vier weken voor de verwachte geboortedatum mogen vliegen.
Als er dus een indicatie is dat het kind eerder geboren zal worden omdat een vroeggeboorte dreigt, geldt de grens van de 36e week van de zwangerschap niet. Normaal gesproken vult een arts het certificaat dan ook niet in. Vrouwen met een tweeling- of meerlingzwangerschap mogen slechts tot de 28e week van de zwangerschap met Lufthansa vliegen.
4.2 Ryanair
Vliegen is in het eerste trimester geen probleem; zwangere vrouwen tussen het begin van de 28e week van de zwangerschap en het einde van de 36e week moeten bij aanvang van hun reis een “Fit to Fly”-certificaat overleggen. In dit certificaat bevestigt de behandelende arts of een verloskundige dat de zwangere vrouw geschikt is om te vliegen. Voor deze bevestiging moet een speciaal door Ryanair aangeboden document worden gebruikt dat volledig moet worden ingevuld. Het document moet uiterlijk twee weken voor de vertrekdatum van de vlucht zijn gedateerd.
4.3 TUI fly
Zwangere vrouwen die met TUI fly willen vliegen, dienen hun zwangerschapspaspoort en, indien mogelijk, een medische verklaring bij zich te hebben. In principe mogen zwangere vrouwen met de luchtvaartmaatschappij reizen tot het einde van de 36e week van de zwangerschap, in geval van een meerlingzwangerschap tot het einde van de 32e week van de zwangerschap.
4.4 Condor

In de eerste weken van de zwangerschap gaat vliegen met Condor zonder problemen. Tot het einde van de 28e week van de zwangerschap mogen zwangere vrouwen zonder medische verklaring met Condor reizen, daarna heeft de zwangere vrouw een medische verklaring nodig. Daarin moet niet alleen worden bevestigd dat zij fit is om te vliegen, maar ook de verwachte geboortedatum. De verklaring moet binnen tien dagen voor vertrek zijn afgegeven. Deze regeling geldt voor enkelvoudige zwangerschappen tot de 36e week van de zwangerschap en voor meerlingzwangerschappen tot de 32e week van de zwangerschap. Na deze datum worden zwangere vrouwen niet meer door Condor vervoerd.
4.5 Easyjet
Het beleid van Easyjet is vergelijkbaar met de vroegere vervoersvoorwaarden van Air Berlin. Volgens het medische beleid van Easyjet mogen vrouwen tot het einde van de 35e week van de zwangerschap met de luchtvaartmaatschappij reizen. Vrouwen met een meerlingzwangerschap mogen reizen tot het einde van de 32e week van de zwangerschap.
4.6 Emiraten

Als zwangere vrouwen na de 28e week van de zwangerschap met Emirates willen vliegen, hebben ze een certificaat van een medisch specialist nodig waarin het volgende staat:
- verwachte bevallingsdatum
- Certificaat van complicatievrije zwangerschap
- Datum tot wanneer de zwangere vrouw naar verwachting geschikt is om te reizen
Inprincipe weigertde luchtvaartmaatschappij niet omvrouwen te laten vliegenna de 36e week van de zwangerschap, bij meerlingen na de 32e week van de zwangerschap.
Luchtvaartmaatschappijen | Wanneer mag ik niet vliegen? | Vereiste documenten |
---|---|---|
American Airlines | US binnenlandse vluchten (korte afstand):
Verbod binnen 7 dagen voor en na de geboorte Buitenlandse vluchten (lange afstand): 4 weken voor en na de geboorte alleen onder begeleiding van een speciale zorgcoördinator |
Uitzonderingen worden gemaakt in overleg met de coördinator, er is altijd een medisch formulier voor passagiers nodig, dat door de behandelend arts moet worden ingevuld. |
Oostenrijkse luchtvaartmaatschappijen | Reizen is mogelijk tot het einde van de 36e week van de zwangerschap, mits er geen sprake is van een risicovolle zwangerschap | Zwangerschapspaspoort |
Eurowings | Zwangere vrouwen kunnen vliegen tot en met de 36e week van de zwangerschap als zij geen hoogrisicozwangerschap hebben zoals vermeld in hun zwangerschapspaspoort. | Zwangerschapspaspoort |
Germanwings | s. Eurowings | Zwangerschapspaspoort |
Turkish Airlines | Vanaf de 28e week van de zwangerschap hebben zwangere vrouwen een certificaat van geschiktheid om te vliegen nodig. Vanaf de 36e week van de zwangerschap voor eenlingen, vanaf de 32e week voor meerlingen, absoluut vliegverbod. | Medisch attest waarin staat: “Er is geen bijzondere reden voor de patiënte om niet te vliegen”.
“. |
Let op: Bij de vermelding van de week van de zwangerschap tot welke een bepaalde regeling geldt, wordt altijd de terugvlucht (indien geboekt) bedoeld en niet de heenvlucht.
5. vlucht annuleren wegens zwangerschap: Wie betaalt?
De reis is geboekt en dan zijn er ineens veranderingen: Misschien beseft een vrouw pas kort voor de reis dat ze zwanger is. Als ze dan als hoogrisicozwangere vrouw wordt aangemerkt, kan ze de reis niet maken, ook al is ze misschien pas 5 weken zwanger. Op dezelfde manier is het mogelijk dat er problemen zijn in een zwangerschap die tot nu toe zonder complicaties is verlopen. In dat geval kan de arts u ook adviseren niet op reis te gaan of weigeren het vereiste certificaat af te geven. Als er een reisannuleringsverzekering is, is het mogelijk dat de zwangere vrouw de reis kosteloos kan annuleren. Zonder verzekering moeten in de meeste gevallen alle gemaakte kosten door de zwangere vrouw zelf worden gedragen.