Acupunctuur bij zwangerschap

Acupunctuur wordt vaak gebruikt tijdens de zwangerschap om klachten te behandelen. Ook wordt het tijdens de zwangerschap gebruikt om de bevalling voor te bereiden. Deze vorm van therapie is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde, …

Acupunctuur bij zwangerschap

Akupunktur während der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Acupunctuur bij zwangerschap
 • Acupunctuur wordt vaak gebruikt tijdens de zwangerschap om klachten te behandelen.
 • Ook wordt het tijdens de zwangerschap gebruikt om de bevalling voor te bereiden.
 • Deze vorm van therapie is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde, maar wordt ook in Europa steeds populairder.

Wanneer ouders uitkijken naar het krijgen van een baby, voelt de aanstaande moeder zich bijna altijd ongerust over het ongemak en heeft zij vragen over de aanstaande bevalling. Acupunctuur kan bij een zwangere vrouw worden toegepast voor bepaalde klachten. Het is echter ook beschikbaar als voorbereiding op de geboorte. Hieronder leest u wat acupunctuur is, hoe het wordt uitgevoerd en wanneer het wordt toegepast tijdens de zwangerschap. We leggen uit welke kosten u moet betalen en of de zorgverzekering het vergoedt.

1. de procedure van een acupunctuur

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kent acupunctuur al 3000 jaar. TCM is overgeleverd als een holistische geneeskunde en richt zich niet alleen op het fysieke. Het houdt zich ook bezig met gevoelens, voeding, milieu-invloeden en persoonlijke omstandigheden, zoals stress.

Acupunctuur is een therapie met dunne stalen naalden met een diameter van slechts ongeveer 0,14 tot 0,20 millimeter. Deze naalden worden zorgvuldig op specifieke punten in de huid gestoken.

Dit hoeft men zich niet voor te stellen als een enorme verwonding: De schade aan de huid is eerder gering. Als u zich nog steeds zorgen maakt, moet u dit aan uw arts of verloskundige vertellen.

Tip: Als u geen acupunctuur wilt of er bang voor bent, kunt u in plaats daarvan vaak massages krijgen. Deze worden echter als minder effectief beschouwd.

De punten voor acupunctuur liggen op bepaalde energiebanen, die in de TCM ook wel meridianen worden genoemd. De meridianen stromen door het lichaam, en problemen in de energiestroom kunnen zich uiten in de vorm van bepaalde symptomen. Ziekten kunnen ook worden veroorzaakt door een verstoorde energiestroom. Dus worden die punten geselecteerd waar een verstoring is of zou kunnen zijn. Zo wil men stagnaties in de energiestroom opheffen.

1.1 Zwangere vrouwen gebruiken acupunctuur voor rugpijn

Beispiel für Meridiane an der weiblichen Schulter
Vrouwelijk model met meridianen en acupunctuurnaalden

Veel zwangere vrouwen hebben last van rugpijn, niet in de laatste plaats omdat de ongeboren baby op de rug en de buik drukt. Ook moet de vrouw in de loop van de zwangerschap een steeds zwaardere last dragen. Dan kan men zeer specifieke punten aanwijzen die mede verantwoordelijk zijn voor de pijn. De TCM-arts zal hiernaar kijken. Meestal zit of ligt de zwangere vrouw in een comfortabele houding. Dan worden de punten gericht en de naalden geplaatst. Afhankelijk van de symptomen die je ervaart, duurt de therapie 20 tot 30 minuten. Daarna verwijdert de TCM-therapeut de naalden. Omdat deze vorm van therapie tijdens de zwangerschap vaak erg intensief is, kan de behandeling ook korter duren.

Tip: Als u tijdens acupunctuur in de zwangerschap een vloeiende warmte of een tintelend gevoel voelt, is dat een indicatie dat de acupunctuur werkt. Dit komt omdat acupunctuur de bloedsomloop en het zenuwstelsel beïnvloedt en de activiteit van verschillende organen stimuleert.

Als u meer wilt weten over traditionele Chinese geneeskunde, bezoek dan de website van de AGTCM e.V. (Arbeitsgemeinschaft für Klassische Akupunktur und Traditionelle Chinesische Medizin e. V.).

2. acupunctuur kan zwangere vrouwen met veel klachten helpen

Acupunctuur kan tijdens de zwangerschap worden gebruikt voor klachten waar veel vrouwen in deze periode last van hebben. Maar wanneer moet daarmee worden begonnen? Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kan acupunctuur worden ingezet voor diverse klachten; als voorbereiding op de bevalling vanaf de 36e week. Het wordt meestal uitgevoerd door gynaecologen of verloskundigen. Zij hebben meestal aanvullende kwalificaties op dit gebied.

Let op: Acupunctuur tijdens de zwangerschap mag niet worden uitgevoerd vóór de 13e week, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind. De reden: het risico van het opwekken van een vroegtijdige bevalling is te groot.

2.1 Acupunctuur voor slaapstoornissen, misselijkheid of brandend maagzuur

Innerlijke onrust en problemen met inslapen of doorslapen zijn niet ongewoon tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen ervaren angst voor de komende bevalling, vooral in de laatste weken van de zwangerschap, en ontwikkelen daardoor onrust. Acupunctuur kan zwangere vrouwen helpen ontspannen.

Zwangere vrouwen hebben ook vaak last van misselijkheid, braken of brandend maagzuur. Sommigen worden zich zelfs bewust van hun zwangerschap door ochtendmisselijkheid. Acupunctuur kan, net als acupressuur, verlichting brengen bij deze klachten.

2.2 Effect tegen rugpijn en spanning

Akupunktur hilft gegen Rückenschmerzen bei Schwangeren
Rugpijn tijdens de zwangerschap kan zich uitbreiden naar de nek.

De steeds groter wordende buik in de latere maanden van de zwangerschap vormt een bijzondere belasting voor de rug. Ook het toenemende gewicht dat het skelet moet dragen, belast de rug. Sommige vrouwen klagen bijvoorbeeld over problemen met de heupzenuw. Acupunctuur kan helpen bij dit soort klachten. Blokkades kunnen worden opgeheven en de pijn verminderd. Ook massages kunnen hierbij helpen.

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap. Het is meestal erg vervelend, maar niet ernstig. Alleen ernstige pijn moet door een arts worden onderzocht, omdat dit kan wijzen op ernstige complicaties.

2.3 Acupunctuur voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Als toenemende hoofdpijn of migraine tijdens de zwangerschap uw probleem is, is het meestal het beste om geen kalmerende medicijnen te nemen, omdat die niet geschikt zijn voor de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen willen ook zo min mogelijk medicijnen gebruiken om de risico’s voor de baby te minimaliseren. Acupunctuur helpt tegen hoofdpijn – zonder het gebruik van chemische middelen.

2.4 Acupunctuur voor carpaal tunnel syndroom of verslavingsstoornissen

Veel zwangere vrouwen klagen over het vasthouden van water in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door de veranderde hormonale balans. Het opgeslagen water kan zo problematisch worden dat het op een bepaalde zenuw in de carpus drukt. Deze zenuw wordt de nervus medianus genoemd. Wanneer dit gebeurt, ontstaan vaak gevoelens van gevoelloosheid, pijn en tintelingen in de vingers. Ook bij deze klachten wordt acupunctuur als de aangewezen remedie beschouwd.

Als vrouwen zwanger zijn en ook worstelen met hun verslaving, bijvoorbeeld drugsverslaving, nicotineverslaving of alcoholverslaving, helpt acupunctuur om het ongemak van ontwenning te verlichten.

3. acupunctuur kan de bevalling verkorten

Het belangrijkste doel vanacupunctuur als geboortevoorbereiding is het verkorten van de bevalling. Het kan echter geen invloed hebben op de geboortedatum. Door de geboorte in te korten van bijvoorbeeld tien tot acht uur, wordt de moeder minder lang blootgesteld aan pijn en stress bij de geboorte. Dit is ook goed voor het kind. De reden:

 • De baarmoederhals rijpt sneller.
 • De weeën kunnen dus gerichter zijn.
 • De periode tijdens de geboorte tot de baarmoederhals zich volledig opent, is korter.

4. de naalden worden geplaatst afhankelijk van de symptomen

Pflaster oder Wasser werden bei den kleinen Einstichen nicht gebraucht.
Zwangere vrouw krijgt acupunctuur op haar knie.

Het is belangrijk om te vragen welke punten worden gekozen voor acupunctuur tijdens de zwangerschap. Deze hangen natuurlijk af van de aard van de klacht. Als men acupunctuur wil uitvoeren ter voorbereiding op de bevalling, begint men meestal bij de teen. Dan richt men zich op de volgende punten:

 • onder de knieën
 • de binnenkant van de enkels van de voeten
 • aan de zijkant van de kuit
 • de buitenkant van de kleine tenen

Acupunctuur op de kleine teen kan er ook voor zorgen dat het kind zich in de juiste positie draait of in het algemeen de beweging van het kind bevorderen. Er zijn bijvoorbeeld ook punten tussen duim en wijsvinger. Acupunctuur kan de bevalling niet opwekken.

De bijwerkingen van acupunctuur zijn gering.

U moet ervoor zorgen dat uw acupunctuur niet pijnlijk is, maar een aangenaam gevoel opwekt. Er kunnen roodheid of blauwe plekken ontstaan door de puncties, maar dit is meestal geen reden tot bezorgdheid. Als er toegenomen bewegingen van het kind zijn, verdwijnt dit meestal na ongeveer een uur en is het ook niet riskant. Vermoeidheid komt zelden voor. Over het geheel genomen kunnen de bijwerkingen worden geclassificeerd als gering en zeldzaam. Het maakt niet uit of u voor het eerst moeder bent of in uw tweede zwangerschap (of een latere zwangerschap).

Tip: U kunt ook een speciale armband of pleister voor acupunctuur gebruiken. Zo’n armband zou vooral helpen bij misselijkheid.

Hoe vaak acupunctuur wordt gedaan hangt af van de klachten. Acupunctuur ter voorbereiding op de geboorte wordt meestal eenmaal per week uitgevoerd vanaf de 36e week van de zwangerschap. Als bepaalde symptomen in de zwangerschap moeten worden behandeld, hangt de frequentie van de therapie af van het soort klachten en de duur ervan.

Sommige wettelijke ziektekostenverzekeringen vergoeden acupunctuur tijdens de zwangerschap.

Sommige wettelijke ziektekostenverzekeringen vergoeden de kosten van acupunctuur tijdens de zwangerschap – maar lang niet allemaal. Het is daarom belangrijk dit vooraf met uw zorgverzekeraar te bespreken. Betaalt u uw behandeling zelf, dan betaalt u gemiddeld 20 tot 80 euro per sessie. Daarnaast moet u meestal tot 150 euro betalen voor de anamnese en het opstellen van het behandelplan.

Gerelateerde berichten