- De placenta wordt ook wel de moederkoek genoemd en is het bevoorradingscentrum voor je baby tijdens de zwangerschap.
- De placenta voorziet je baby van stoffen die essentieel zijn om te overleven. Ook afvalstoffen kunnen zo worden afgevoerd.
- De placenta staat aan veel gevaren bloot: Kneuzing, insufficiëntie en afwijkingen in structuur en ligging kunnen gevaarlijk zijn voor je kind.
De placenta is een tijdelijke gast. Hij vormt zich in het begin van de zwangerschap in je baarmoeder. Na de geboorte van je baby wordt de placenta afgestoten. De placenta en de navelstreng zorgen er samen voor dat je baby goed verzorgd wordt. De vraag “waar ligt hij” wordt in de volgende gids beantwoord, en er wordt aandacht besteed aan de gevaren waar u tijdens de zwangerschap op moet letten.
Inhoudsopgave
1. De placenta bestaat uit jouw cellen en die van je baby.
Placenta
Het woord placenta komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent letterlijk “moederkoek”. De fijne bloedvaten zijn omgeven door zacht bindweefsel. Een grafische illustratie van de placenta is online beschikbaar bij het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.
De placenta is een werkelijk spectaculaire structuur die groeit uit delen van de baarmoeder en de kiemzak die de bevruchte eicel omgeeft. Tijdens de innesteling groeien deze twee delen samen – uit cellen van het embryo en de moeder. De placenta zit stevig vast aan de baarmoederwand. Ze is zo opgebouwd dat zowel uw bloed als dat van uw baby in de placenta stroomt. Ze vermengen zich daarbij niet.
De zogenaamde placentabarrière zorgt daarvoor. Het schermt ook schadelijke stoffen af van de baby, maar dat lukt niet met alle gifstoffen. Nicotine en alcohol bijvoorbeeld komen ongehinderd bij je kind terecht. Bij medicijnen mogen sommige wel, andere niet. Dat heeft te maken met de moleculen of hun chemische samenstelling.
Een voorbeeld: In een beheersbare dosering verbetert acetylsalicylzuur de bloedcirculatie. Dit is de reden waarom Aspirine 100 “toegestaan” is tijdens de zwangerschap. De gecontroleerde inname van Aspirine 100 helpt ook tegen hoge bloeddruk.
1.1 Zo ziet de placenta er bij de geboorte uit
Bij de geboorte van uw baby is de placenta ongeveer 20 centimeter in diameter en ongeveer drie centimeter dik. Hij weegt bij de geboorte ongeveer 500 gram . Na de geboorte van je baby komt de placenta los van de baarmoeder en wordt hij uitgestoten. In medisch jargon wordt dit loslaten de nageboorte genoemd.
https://youtu.be/qesWtunLOtE
2 De placenta beschermt en verzorgt je baby
Tijdens de zwangerschap is de placenta de schakel tussen jou en je baby. Via de placenta en de navelstreng worden vitaminen en voedingsstoffen, water en zuurstof uitgewisseld. Je geeft je baby onderweg hormonen en antistoffen. Afvalstoffen van je baby worden via je bloedbaan afgevoerd.
De placenta is echter niet alleen een transportweg, maar heeft ook een heel specifieke functie. Ze produceert het zwangerschapshormoon gonadotropine (HCG), dat ervoor zorgt dat je baby kan groeien en gedijen – en niet wordt afgestoten.
Om ervoor te zorgen dat je baby goed wordt gevoed, gaat het bloed via de baarmoederwand, de slagaders die er doorheen lopen en het slijmvlies naar de placenta. Het bloed van je baby gaat via de navelslagaders. De bloedvaten van de navelstrengslagaders worden zogenaamde chorionvlokken. Je bloed stroomt eromheen en voedt deze.
3. Dit kan gevaarlijk zijn voor de placenta tijdens de zwangerschap.
De placenta is het levensbloed van je kind. Verschillende gevaren liggen op de loer rond dit belangrijke orgaan en kunnen het niet alleen beschadigen, maar ook levensbedreigend worden voor je baby.
3.1 Als de placenta gekneusd is, moet je in bed blijven.
.
Spotting is een bron van zorg voor elke zwangere vrouw. Ze worden echter vaak veroorzaakt door een bloeduitstorting op de placenta. In vakjargon wordt dit vaak een“retroplacentaal hematoom” genoemd.
Het gevolg is, als u dit treft, strikte bedrust totdat de bloeduitstorting is weggebloed. Met een blauwe plek op de placenta moet je niet spotten, zeker niet in het begin van de zwangerschap, want dan wordt de placenta gevormd.
3.2 Insufficiëntie brengt het leven van uw baby in gevaar
Als de placenta haar oorspronkelijke functie niet kan uitoefenen, spreekt men van een insufficiëntie of doorbloedingsstoornis . Er zijn verschillende manieren waarop insufficiëntie kan optreden. Een daling van de bloeddruk, weeën, voortijdige loslating en problemen met de navelstreng (verzakking, knopen, omwikkeling) kunnen allemaal leiden tot insufficiëntie.
In een acuut geval krijgt uw baby onvoldoende voeding. Er is levensgevaar. Bij chronische insufficiëntie groeit de baby vaak langzamer. Insufficiëntie kan ook het gevolg zijn als de rhesusfactoren onverenigbaar zijn of als er sprake is van zwangerschapsvergiftiging.
3.3 De positie van de placenta kan gevaarlijk zijn
Placenta en baarmoederhals
In het geval van “praevia totalis” bedekt de volledige placenta de baarmoederhals. Als het uiteinde van de placenta de baarmoederhals bereikt, spreekt men van “praevia marginalis”. In het geval van “praevia partialis” wordt de baarmoederhals gedeeltelijk bedekt.
Als de eicel zich innestelt, hecht de placenta zich aan de baarmoeder – meestal aan de achterwand of de voorwand. Als het de voorwand wordt, betekent dit voor u: de placenta schikt zich naar de buikwand en plaatst zich dus ook tussen uw hand en uw baby. Pas later kun je de bewegingen van je baby voelen.
Als de innesteling van de eicel te diep zit, heet dat in het vakjargon “praevia”. De placenta groeit dan vaak omhoog. Een placenta “praevia” treft vooral vrouwen die al een operatie aan de baarmoeder hebben ondergaan, een miskraam hebben gehad of al een of meer kinderen hebben gekregen via een keizersnede. De nabijheid van de placenta tot de baarmoederhals bepaalt uiteindelijk of u spontaan kunt bevallen of via een keizersnede moet bevallen.
3.4 Soms ontstaan afwijkingen zoals gaatjes of verkalkingen
.
Een ongunstige structuur van de placenta is meestal niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap, maar kan leiden tot een operatie na de geboorte. Als de placenta door een ongunstige structuur niet loslaat van de baarmoeder, word je geopereerd.
Uitgebreid onderzoek volgt als uw arts tijdens een onderzoek gaatjes in de placenta ontdekt. Deze zogenaamde lacunes veroorzaken individueel geen problemen. Maar in geclusterde vorm kunnen ze zelfs een aanwijzing zijn voor een genetische misvorming bij de baby.
Verkalking van de placenta kan gevaarlijk zijn, maar dat hangt af van de ernst van de verkalking.
Mate van verkalking | Beschrijving | Gevolgen voor uw baby |
---|---|---|
Grannum 1 | De placenta verkalkt gemakkelijk en ongevaarlijk, afhankelijk van de leeftijd. | Als alle andere waarden in orde zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over een kleine verkalking. |
Grannum 2 | De placenta verkalkt matig. | Screeningsonderzoeken moeten nauwgezet worden uitgevoerd om ondervoeding te voorkomen. |
Grannum 3 | De placenta is sterk verkalkt. | Uw kind is nu in acuut gevaar. |