Het is een checklist met uw persoonlijke wensen voor de bevalling voor artsen en verloskundigen.
Nee. Er kunnen zich altijd situaties voordoen waarin artsen en verloskundigen tegen uw wensen in moeten gaan.
Denk aan onvoorziene omstandigheden – het kan zijn dat de baby zelf uw plannen dwarsboomt.
Het geboorteplan ontwikkelt zich meestal in de loop van de geboortevoorbereiding: de aanstaande moeder houdt zich veel bezig met de komende gebeurtenissen. Daarbij voelt ze aan wat ze graag bij de bevalling zou willen hebben en wat ze zou willen vermijden. Hoe een lijst van deze wensen en behoeften eruit zou kunnen zien, kunt u hier vinden.
[button]Meer literatuur over geboorteplanning en geboorte[/button]
Inhoudsopgave
1. elk geboorteplan is individueel
Er zijn veel verschillende manieren waarop een geboorte kan plaatsvinden, en die beïnvloeden allemaal het geboorteplan. Wilt u naar het ziekenhuis of wilt u thuis bevallen? Is al besloten dat de baby via een keizersnede ter wereld komt? Naast deze belangrijke punten zijn er nog talloze andere die de geboorteplanning kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld zie je in deze video:
2. Met het geboorteplan wordt alles reëler.
Als de geboortedatumcalculator laat zien dat de baby binnenkort geboren wordt, moet je een geboorteplan maken. Hoewel je alle belangrijke informatie over de geboorte al hebt gekregen in de cursussen geboortevoorbereiding, moet je zelf een aantal beslissingen nemen. Bovendien zul je je opnieuw realiseren dat de zwangerschap eigenlijk ten einde loopt. Stop de lijst in je kliniektas.
Tip: Uit voorzorg moet je je kliniektas minstens vier weken voor de verwachte bevallingsdatum hebben ingepakt!
3. waarom een geboorteplan zinvol is

In theorie heb je alle aspecten steeds opnieuw doorgenomen, maar de realiteit van de bevalling brengt alles op een heel ander niveau. Het kan best zijn dat je tussen de weeën door iets vergeet wat je eigenlijk graag had willen hebben om te ontspannen. Schrijf alles op, dan gaat er niets verloren.
Bovendien verandert in een kliniek soms het personeel tijdens een lange bevalling. De nieuwkomers weten niets van je wensen, en je hebt op dat moment wel wat beters te doen dan het hen uit te leggen. Een duidelijk geformuleerde lijst is hierbij een goede hulp.
4 Het geboorteplan omvat deze aspecten
Het plan met jullie wensen voor de bevalling kan heel verschillende dingen omvatten. Het makkelijkst is om online een formulier te vinden om af te vinken. Is dat te kort door de bocht, schrijf dan zelf het geboorteplan. Je kunt je laten inspireren door de verschillende sjablonen. Hieronder vind je alle belangrijke punten.
4.1 Deze mensen moeten aanwezig zijn

Wie wil je graag bij de bevalling hebben? Wil je dat je partner je hand kan vasthouden, wil je je moeder of een vriendin aan je zijde? Noem ook de verloskundige of een andere geboortebegeleider die je zou willen.
Je kuntook aangeven of je wilt dat de genoemde personen de hele tijd bij je zijn of dat je ze op bepaalde momenten de kamer uit wilt sturen. En wees gerust: dit staat niet vast. U kunt op elk moment iemand wegsturen of bij u houden, zelfs als u iets anders heeft genoteerd.
4.2 Zo wil je de tijd voor de geboorte laten verlopen
Het duurt vaak lang vanaf de eerste tekenen dat alles op gang komt tot de geboorte van de baby. Wat wensen jullie voor deze tijd? Je kunt wensen opschrijven voor de helderheid van de kamer, muziek verzoeken of vragen om bepaalde aroma’s om je te kalmeren. Als je honger of dorst krijgt, is er ook de mogelijkheid om te eten of te drinken. Voor veel vrouwen is het goed als ze nog een beetje kunnen bewegen – dat stimuleert de bevalling.
Tip: Deze dingen openen alleen mogelijkheden voor je – je hoeft niets te doen.
4.3 Stel je deze posities of meubels aangenaam voor

Wil je een waterbevalling? Of wil je liever je baby in een half liggende positie? Heb je uit eerdere bevallingen de ervaring dat knielen of steunen op handen en knieën goed voor je is? Bedenk bij het opstellen van het geboorteplan ook dat je om verschillende hulpmiddelen kunt vragen, zoals een oefenbal, een geboortekrukje of een geboortetobbe. Deze laatste kun je ook gewoon gebruiken om te ontspannen tijdens de bevalling als je de bevalling zelf liever droog meemaakt.
4.4 De informatie over pijnstillers in het geboorteplan is belangrijk
Over pijnstillers verschillen de meningen: sommige vrouwen willen zo min mogelijk pijn, anderen willen dat de bevalling zo helder en natuurlijk mogelijk verloopt. Schrijf dus op wat voor jou belangrijk is. Zoek van tevoren uit welke opties je hebt en beslis wat voor jou goed is. Je kunt ook aangeven dat je alleen bepaalde middelen wilt als je er zelf om vraagt.
Tip: Sluit in je eigen belang pijnstillers niet helemaal uit, zeker niet als het je eerste bevalling is.
4.5 Tijdens en na de geboorte kunnen verschillende dingen belangrijk zijn

Je kunt in je geboorteplan opschrijven of je een episiotomie wilt uitsluiten of niet. Geef ook aan of je ondersteunende medicijnen wilt krijgen voor de nageboorte of je lichaam zijn eigen ritme wilt laten vinden. Moet de navelstreng onmiddellijk worden doorgeknipt of pas als hij niet meer pulseert? Mag je partner de baby meteen vasthouden of wil jij hem eerst vasthouden? U kunt ook aangeven of u de baby meteen borstvoeding wilt geven als dat mogelijk is.
4.6 Dit is wat er in het geboorteplan staat over de keizersnede
Soms is een keizersnede gepland en soms is het nodig zonder planning. U kunt aangeven of u het privacyscherm zo laag wilt hebben dat u uw baby direct kunt zien. Ook kun je voor dit geval de aanwezigheid van begeleiders in de kamer heroverwegen.
5. sjabloon of voorbeeld voor een geboorteplan om te downloaden
U kunt hier een voorbeeld van een geboorteplan bekijken en downloaden:
6. Hoe vind je alle informatie voor het geboorteplan?

Als je twijfelt over bepaalde punten, kun je vooraf met andere zwangere vrouwen praten over wat voor hen in elk geval belangrijk is. Ook de ervaringen van vrouwen die al moeder zijn, zijn waardevol. Vraag ook je verloskundige om hulp. Zij weet immers precies wat veel vrouwen helpt.
Bovendien heeft ze je idealiter al een tijdje begeleid en kan ze je waarschijnlijk goed inschatten. Het is belangrijk dat je zelf de mensen kiest die je gaan begeleiden: JIJ moet je immers zo prettig mogelijk voelen tijdens de bevalling, niemand anders!
7. het geboorteplanningsgesprek is niet noodzakelijk, maar wel nuttig
Je neemt je geboorteplan door met je partner. Als er nog tijd is om je geboorteplan met de artsen en verloskundige door te nemen, is dat positief. Het is echter geen ramp als dit niet lukt: dit zijn professionals die weten wat ze doen. Ook kan uw partner of een andere begeleider die de lijst kent, u herinneren aan uw wensen. Ondertussen houdt het personeel van de ziekenhuizen zich zoveel mogelijk aan de geboorteplannen van de aanstaande moeders.
Let op: In sommige gevallen is het om medische redenen noodzakelijk om van uw plan af te wijken!
8. verdere literatuur over geboorteplanning en geboorte
No products found.
No products found.
No products found.