Net als een thuisbevalling is een solobevalling een bevalling buiten het ziekenhuis. Maar terwijl bij een thuisbevalling ten minste één verloskundige aanwezig is, bevalt een vrouw bij een solovoorstelling haar kind zonder verloskundigen of artsen.
Vrouwen die alleen willen bevallen hebben vaak zeer negatieve ervaringen met het proces en de procedure in een kliniek. Ze verlangen er daarom naar om hun kind in hun eigen tempo en in een comfortabele sfeer ter wereld te brengen.
Ook al melden veel vrouwen positieve ervaringen, een solobevalling gaat gepaard met veel risico’s voor zowel de moeder als het kind. Zelfs als de zwangerschap normaal verloopt, kunnen er onverwachte complicaties optreden die de moeder en/of het kind het leven kunnen kosten.
Niet alleen in Duitsland, maar ook in veel andere landen in de wereld is het onderwerp van de eenlinggeboorte zeer omstreden. De voorstanders rechtvaardigen hun mening vooral met de mogelijkheid van meer zelfbeschikking over de eigen geboorte.
In dit artikel lees je wat een eenling is, welke factoren een rol spelen bij de beslissing en welke voor- en nadelen verbonden zijn aan een eenling. Daarnaast geven we tips in hoeverre een eenlingbevalling aan te raden is en in welke gevallen het een te groot risico vormt.
[button]Verder lezen over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. een enkele bevalling vindt plaats zonder vroedvrouwen en een dokter
.Volgens de statistieken wordt 95% van de kinderen in Duitsland in een ziekenhuis of kliniek geboren. De laatste jaren is er echter ook een kleine trend naar bevallingen buiten het ziekenhuis. Geboortes in een geboortecentrum en thuisbevallingen zijn bijzonder populair.
In beide gevallen zijn er geen artsen, maar zijn er tenminste verloskundigen aanwezig die de vrouwen tijdens de bevalling en in de daaropvolgende nazorg kunnen ondersteunen. De situatie is anders bij een eenlingbevalling. Deze vindt plaats zonder medisch personeel. De zwangere vrouwen bevallen alleen of met hun partner.
Als je alleen wilt bevallen, kun je ook zelf bepalen waar de bevalling plaatsvindt. De plaats die u kiest moet voor u een comfortabele plek zijn. Terwijl de meeste vrouwen thuis in de woonkamer bevallen, kiezen anderen ervoor om in de tuin, op het strand of in het bos te bevallen.
Tip: Praat vooraf met een verloskundige die na de bevalling naar je toe komt om de wonden te verzorgen en de eerste onderzoeken uit te voeren. Zo is de eerste zorg verzekerd.
Tips van verloskundigen over de verschillende soorten en locaties van bevallingen vind je in deze video:
2. de wens voor een bevalling in een intieme sfeer staat op de voorgrond
De redenen waarom een vrouw bewust besluit haar kind alleen ter wereld te brengen, kunnen sterk variëren. In de meeste gevallen staat echter het verlangen naar een zelfgekozen bevalling centraal. Ook de intieme sfeer speelt een belangrijke rol.
Weer andere vrouwen hebben zulke slechte ervaringen met een ziekenhuisbevalling dat ze hun volgende kind liever zonder medische ingrepen en het gebruik van technische hulpmiddelen ter wereld brengen. Zo kunnen zij zich concentreren op zichzelf en hun individuele behoeften.
Waarschijnlijk de bekendste vrouw die voorstander is van een eenlingbevalling en deze ook al heeft gehad, is de Duitse arts Sarah Schmid. Zij is nu moeder van acht kinderen, waarvan zij er zeven alleen ter wereld heeft gebracht. Alleen haar eerste kind werd thuis geboren.
Sarah Schmid kwam vooral in het nieuws omdat ze haar tweeling alleen thuis in haar woonkamer ter wereld bracht. Want bij een tweelingbevalling zijn de gevaren en risico’s veel groter dan bij een normale bevalling. De gediplomeerde arts deelt haar ervaringen op haar YouTube-kanaal en heeft al een boek geschreven over haar ervaringen.
3. een eenlingbevalling gaat gepaard met veel gevaren en risico’s
Verhoogd risico reeds bij thuisbevallingen
Uit een grootschalig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat thuisbevallingen veel riskanter zijn dan ziekenhuisbevallingen. 45% van de deelnemers aan een eerste bevalling moest wegens complicaties worden overgebracht naar een ziekenhuis.Vrouwen die besluiten alleen te bevallen, vinden de gedachte aan een bevalling in het ziekenhuis vaak erg beangstigend. Het medisch personeel geeft de aanstaande moeders weinig tijd, waardoor de druk toeneemt. Als de placenta niet snel komt, wordt na korte tijd een curettage uitgevoerd.
Het voordeel van een eenlingbevalling is dat de bevalling in het eigen tempo kan plaatsvinden, zonder dat de artsen en verloskundigen de moeder onder druk zetten dat alles heel snel moet gebeuren. Bovendien kan de aanstaande moeder de plaats van bevalling vrij kiezen, zodat zij volledig zelf kan beslissen.
Er isechter veel basisvertrouwen nodig om een eenlingbevalling te doorlopen. De vrouwen moeten zichzelf heel goed kennen en vertrouwen hebben in zo’n situatie. Aan een zelfgestuurde bevalling zijn immers ook veel risico’s verbonden. Er zijn heel wat baby’s overleden na een eenlingbevalling omdat ze medische hulp nodig hadden om te overleven.
Veel voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld een verzakte navelstreng, een geboortestilstand of postnatale bloedingen. Al deze incidenten vereisen het gebruik van noodmedicatie of de tussenkomst van een arts. In geval van twijfel kan bij complicaties in het ziekenhuis een keizersnede worden uitgevoerd om het leven van de moeder en dat van het kind te redden.
4 Conclusie: In hoeverre is een éénlingbevalling aan te bevelen?
Ook al zijn tongbevallingen nu een beetje een trend, je mag nooit vergeten dat ze erg risicovol zijn en dat er altijd onverwacht complicaties kunnen optreden. Daarom is deze bevallingsoptie niet aan te raden. Als je je kind zo zelfstandig mogelijk en thuis wilt baren, is een thuisbevalling veel veiliger. Je kunt ook overwegen om in een geboortecentrum te bevallen.
Natuurlijk moet elk gezin zelf beslissen hoe de baby wordt geboren. Het is echter verstandig om een eenlingbevalling zo te plannen dat medisch personeel bereikbaar is als er zich problemen voordoen. Al met al is er veel deskundigheid en voorbereiding nodig.
Het isook belangrijk dat je uit overtuiging voor de eenlingbevalling kiest en dat je geen twijfels hebt. Zorgen en angsten kunnen een negatief effect hebben op het geboorteproces, waardoor er gemakkelijker complicaties kunnen ontstaan.
Let op: Als u tijdens de zwangerschap onregelmatigheden of complicaties opmerkt, moet u het risico zeker niet nemen. Hetzelfde geldt als u een tweeling verwacht.
Aanbevolen boeken over het onderwerp eenlingbevalling
No products found.