Baby heeft de hik in de buik: is dit normaal?

Naarmate de babybuil groter en ronder wordt, voelen veel zwangere vrouwen een ritmisch gedreun tussendoor. Wat aanvankelijk verontrustend kan aanvoelen, is eigenlijk iets heel natuurlijks – de baby heeft de hik in zijn buik. In …

Baby heeft de hik in de buik: is dit normaal?

schluckauf baby im bauch
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Baby heeft de hik in de buik: is dit normaal?
Waarom hebben baby’s de hik in hun buik?

Het is absoluut niet ongewoon dat een baby de hik heeft in de buik. Het is een reflex waarbij baby’s vruchtwater inademen en vervolgens via het middenrif weer naar buiten duwen. Zo worden de ademhalingsspieren versterkt.

Wanneer is het raadzaam een arts te raadplegen?

In principe is de hik niet gevaarlijk. Als je je grote zorgen maakt omdat je baby steeds hikt, kun je een echo-onderzoek laten doen bij je gynaecoloog. Hij of zij kan gemakkelijk vaststellen of het goed gaat met uw kind.

Wat kan ik doen tegen frequente hik?

In principe is er geen remedie tegen de hik. Het belangrijkste is om rustig te blijven en jezelf wat te laten ontspannen. Om de baby te kalmeren kun je zachtjes over je buik aaien.

Naarmate de babybuil groter en ronder wordt, voelen veel zwangere vrouwen een ritmisch gedreun tussendoor. Wat aanvankelijk verontrustend kan aanvoelen, is eigenlijk iets heel natuurlijks – de baby heeft de hik in zijn buik.

In dit artikel leggen we je uit hoe babyhik ontstaat en of het ook gevaarlijk kan zijn. Ook geven we tips over wat je kunt doen om de hik te voorkomen. [button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. aaien, schoppen, boksen – baby’s zijn zo beweeglijk in de baarmoeder.

werdende eltern fuehlen bewegungen ihres babys mit den haenden
In het begin zijn de bewegingen alleen merkbaar door de handen op de buik te leggen.

Aanstaande ouders kunnen nauwelijks wachten tot ze hun ongeboren baby voor het eerst kunnen voelen. Het kan echter enkele weken duren voordat de eerste bewegingen merkbaar zijn. In de regel laat een baby zich voor het eerst voelen in de 20e week van de zwangerschap.

Dit is echter meestal een trekkend of duwend gevoel dat alleen door de aanstaande moeder kan worden gevoeld. Voor vrouwen is het echter een unieke ervaring die de band tussen moeder en kind veel sterker maakt.

Vanaf de 24e week van de zwangerschap wordt de baby steeds levendiger. Nu zijn de bewegingen ook van buitenaf te voelen, als u of uw partner uw hand op de buik legt. Zichtbare, beweeglijke uitstulpingen verschijnen echter pas later.

Vanaf de tweede helft van de zwangerschap beweegt een baby gemiddeld zo’n tien keer per dag. Aangezien dit slechts een gemiddelde is, kan het aantal bewegingen hoger of lager zijn. Belangrijk is dat ze regelmatig worden gevoeld.

De bewegingen van de baby zijn het meest uitgesproken rond de 30e week. Ze kunnen soms erg pijnlijk zijn, afhankelijk van welk orgaan wordt geraakt. Aangezien de baby steeds minder ruimte heeft naarmate de zwangerschap vordert, nemen de bewegingen aanzienlijk af vanaf ongeveer de 32e week.

Sommige vrouwen merken nauwelijks of zelfs geen bewegingen van hun baby tijdens de zwangerschap. Dit is vrij ongewoon, maar heeft niet noodzakelijk een pathologische oorzaak. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u zich toch laten controleren om er zeker van te zijn dat uw kind zich gezond ontwikkelt.

https://www.youtube.com/watch?v=xuzp5NWBhiw

2. De hik traint de ademhalingsspieren…

De hik bij kinderen
Sommige kinderen hebben nog steeds voortdurend last van de hik, vooral in de eerste levensweken. Er zijn twee verschillende theorieën over de redenen. De eerste is dat pasgeborenen op die manier goed leren ademen. In een studie aan het University College in Londen toonden onderzoekers aan dat de hersenen van een baby kunnen leren door de hik. Een andere theorie is dat de hik overtollige lucht uit de maag verwijdert, zoals bijvoorbeeld bij het boeren.

Een ritmisch geklop wijst er vaak op dat de baby in de buik hikt. Sommige vrouwen voelen ook alleen een lichte stuiptrekking in de buik.

Maar is de hik gevaarlijk in de baarmoeder?

Nee, integendeel. De hik is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Onderzoekers gaan ervan uit dat baby’s vruchtwater inslikken of inademen en het via het middenrif weer naar buiten duwen.

Dit zijn ademhalingsoefeningen die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de longen. Het is dus heel normaal dat een foetus hikt en het is belangrijk om zich voor te bereiden op de ademhaling na de geboorte. Baby’s doen deze ademhalingsoefeningen vaak vanaf de 9e week van de zwangerschap.

Een andere mogelijke oorzaak van de hik is een overmatige uitzetting van de maag. In dat geval heeft de baby te veel vruchtwater ingeslikt.

Als u zich grote zorgen maakt, kan een echo-onderzoek helpen.

schwangere bei einer ctg-untersuchung
De hik van een baby is duidelijk zichtbaar op een CTG.
.

In de regel is de hik in de baarmoeder dus helemaal niet gevaarlijk. Als ze echter ongewoon vaak voorkomen, zodat ze erg onaangenaam en zorgwekkend voor je zijn, kun je natuurlijk naar je gynaecoloog gaan.

De arts kan met een echografie nagaan of alles in orde is of dat de hik een pathologische oorzaak heeft. Slechts in zeer zeldzame gevallen leidt zuurstoftekort tot stuiptrekkingen bij de baby.

Andere moeders maken zich zorgen als hun kind helemaal niet de hik heeft. Zij vrezen dat de ademhalingsspieren in dat geval niet voldoende getraind kunnen worden. Er is echter ook hier geen reden tot bezorgdheid.

Er zijn veel moeders die de hik van hun baby niet eens merken, omdat die vaak samenhangt met de ligging van de placenta. Dat een baby toch de hik heeft, kan vaak worden vastgesteld bij CTG-onderzoeken.

4 Blijf kalm en ontspan je

schwangere macht atem- und entspannungsuebungen
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen hebben een positief effect op het welzijn van zowel moeder als baby.

Veel ouders zijn waanzinnig bezorgd over de gezondheid van hun ongeboren kind. Aangezien de hik in de baarmoeder echter iets volkomen natuurlijks is, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Het is veel belangrijker om kalm te blijven en te ontspannen.

Want er is geen andere remedie tegen de hik. Het is niet mogelijk de hik te stoppen of te voorkomen. Om de baby te kalmeren kun je echter zachtjes over je buik aaien. Luister naar muziek, lees een boek of kijk naar je favoriete serie. Gemiddeld duurt de buikhik van een baby maar zo’n acht minuten.

Voor de meeste moeders helpt alleen al de wetenschap dat de hik niet gevaarlijk is om de situatie rustiger aan te pakken. Voor anderen kan alleen een echo-onderzoek hen kalmeren. Hoe rustiger je ermee omgaat, hoe minder stress er zal zijn voor jou en je ongeboren baby.

Tip: ademhalingstechnieken en speciale ontspanningsoefeningen kunnen ook verlichting brengen. Waarom volg je geen ontspanningscursus voor aanstaande moeders?

5 Uitgebreide gidsen voor de tijd van de zwangerschap

No products found.

Gerelateerde berichten