Homeopathisch medicijnkastje: Hoe nuttig is de kit voor baby’s en kinderen?

Het terrein van de homeopathie is vandaag de dag nog steeds niet geheel onomstreden. Het feit dat homeopathische middelen tegenwoordig in bijna elke apotheek te vinden zijn, spreekt echter voor zich. Wij helpen u graag …

Homeopathisch medicijnkastje: Hoe nuttig is de kit voor baby’s en kinderen?

homoeopathische-hausapotheke
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Homeopathisch medicijnkastje: Hoe nuttig is de kit voor baby’s en kinderen?
Kan ik zelf een homeopathisch medicijnkastje samen stellen?

Ja, maar houd er rekening mee dat het relatief duur is om ze afzonderlijk te kopen. Aan de andere kant hebt u de mogelijkheid om de respectieve middelen perfect op uw behoeften af te stemmen.

Welke middelen moet het homeopathische medicijnkastje bevatten?

Idealiter is het aanbod van verschillende middelen breed. Zo zijn er bijvoorbeeld middelen tegen verkoudheid of ook middelen tegen maag- en darmklachten.

In welke vorm worden homeopathische medicijnkastjes aangeboden?

Naast bolletjes bieden sommige fabrikanten ook middelen in druppelvorm aan. Boltjes zijn vooral populair omdat de kleine witte bolletjes heel goed bewaard kunnen worden.

Het terrein van de homeopathie is vandaag de dag nog steeds niet geheel onomstreden. Het feit dat homeopathische middelen tegenwoordig in bijna elke apotheek te vinden zijn, spreekt echter voor zich.

Wij helpen u graag om meer te weten te komen over de belangrijkste middelen in een homeopathisch medicijnkastje. Zo kunt u een geschikte set kiezen of uw eigen persoonlijke homeopathische medicijnkast samenstellen.
[button] Literatuur over homeopathische middelen [/button]

1. wat is het nut van een homeopathisch medicijnkastje?

verschiedene mittel der homoeopathischen hausapotheke
Met een homeopathisch medicijnkastje bent u uitgerust voor vele gelegenheden.

Bijna iedereen wordt van tijd tot tijd geplaagd door kleine of zelfs wat grote gezondheidsbeperkingen. Homeopathische middelen moeten deze klachten helpen verlichten en er idealiter toe leiden dat ze niet meer voorkomen.

Homeopathie volgt de benadering van genezen zoals met zoals. Ook al klinkt dit op het eerste gezicht wat absurd, er zit een uitgekiend systeem achter, dat homeopaten over de hele wereld volgen.
Het lichaam komt in contact met een kleine dosis van een bepaalde stof om erop te reageren. Op deze manier wordt het organisme uiteindelijk zelf geacht de genezing tot stand te brengen. Het enige dat vanuit homeopathisch oogpunt nodig is, is een beetje ondersteuning.

Let op: De resultaten van homeopathie zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige klachten. Meer details over de gegevens leest u in dit artikel.

2 De inhoud van een homeopathisch medicijnkastje

Als u de belangrijkste middelen die regelmatig in de homeopathie worden gebruikt niet afzonderlijk wilt hoeven kopen, is het een goed idee om een homeopathisch medicijnkastje aan te schaffen.

In principe is het gemakkelijker als u een kant-en-klare set koopt. U kunt echter ook zelf een homeopathisch medicijnkastje samenstellen. In de volgende regels gaan we wat dieper in op de inhoud, zodat het voor u gemakkelijker is om uw persoonlijke lijst samen te stellen.

Veel fabrikanten bieden zeer verschillende sets aan. Kijk daarom goed naar de inhoud voordat u een product bestelt. Raadpleeg bij twijfel een gids voor uitgebreide informatie over de gebruiksmogelijkheden van een set van DHU, Homeocur, Homeoplant of andere merken.

2.1 Tegengaan van maagdarminfecties – deze middelen zijn geschikt

De volgende homeopathische middelen worden gebruikt bij de behandeling van maag-darmklachten:

verschiedene schuessler-salze
De lijst van mogelijke homeopathische middelen is lang.
 • Magnesium phosphoricum: Dit Schuessler zout wordt gebruikt om de zenuwen te kalmeren en kan daarom ook helpen om irritaties in het maagdarmkanaal te verlichten. Het wordt vooral gebruikt bij krampachtige buikpijn.
 • Nux vomica: Dit middel uit de homeopathische medicijnkast wordt gebruikt als je last hebt van een sterk gevoel van volheid na het eten. Nux vomica wordt ook vaak gebruikt bij kinderen en baby’s.
 • Staphisagria: Dit middel wordt vooral gebruikt bij emotionele buikpijn na een ruzie of ander geschil.

Tip: Omdat de meeste middelen in het homeopathische medicijnkastje voor veel verschillende doeleinden geschikt zijn, moet bij de keuze rekening worden gehouden met de individuele lichamelijke en psychische kenmerken.
Het loont daarom de moeite om de verschillende facetten van de homeopathie vooraf grondig te bestuderen.

2.2 De symptomen van een verkoudheid verlichten

De klassieke symptomen van een verkoudheid zijn hoest, verkoudheid, hoofdpijn en koorts. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

De volgende middelen uit het homeopathisch medicijnkastje worden gebruikt bij verkoudheid:

flaeschchen mit globuli
Je kunt tal van middelen gebruiken om verkoudheidsverschijnselen te verlichten.
 • Aconitum: Dit middel wordt vooral profylactisch gebruikt om de afweer van het lichaam tegen beginnende infecties te versterken.
 • Allium cepa: Acute irritaties van de bovenste luchtwegen en slijmvliezen kunnen worden behandeld met Allium cepa. Het homeopathische middel, dat wordt gewonnen uit uien, zou helpen bij hoesten en verkoudheid.
 • Gelsemium sempervirens: Vooral uitputting, pijnlijke ledematen en koorts maken verkoudheid moeilijk te verdragen. Vertrouw op het homeopathische middel uit het medicijnkastje, dat wordt gewonnen uit de wortels van de gele jasmijn, wanneer u lusteloos bent of zich uitgeput voelt.

Let op: Als de koorts van een baby boven de 39 graden stijgt, overweeg dan een arts te raadplegen.
Homeopathische middelen zijn over het algemeen niet geschikt voor zuigelingen, baby’s en kinderen om acuut ongemak te verlichten, maar kunnen hooguit de genezing ondersteunen.

2.3 Middelen uit het homeopathische medicijnkastje voor verwondingen

De gezondheid bevorderen en het lichaam ondersteunen bij het versnellen van interne genezingsprocessen – dat is het basisconcept van de homeopathie (zeer vereenvoudigd).

Als tijdens het sporten microblessures aan de spieren ontstaan of een wond slecht geneest, wordt vaak een beroep gedaan op een van de volgende middelen uit de natuur:

frau beim joggen haelt sich den oberschenkel
Middelen uit het homeopathische medicijnkastje worden ook gebruikt bij inwendige en uitwendige verwondingen.
 • Arnica: Voor kneuzingen kun je je toevlucht nemen tot Arnica. Het middel zou de acute pijn helpen verlichten. Het wordt ook gebruikt voor verrekte spieren.
 • Calendula: Open schaafwonden waarbij kans op besmetting bestaat, moeten eerst grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. Daarna kan calendula helpen de hemostase te verbeteren. Bovendien zou het kruid infecties voorkomen en de wondgenezing versnellen.
 • Apis mellifica: Als u kampt met een insectenbeet, kan Apis mellifica verlichting bieden. Het middel, dat wordt gewonnen uit de honingbij zelf, zou de zwelling en jeuk verlichten.

Welke potenties staan er in een homeopathisch medicijnkastje?

De moedertinctuur, d.w.z. het zuivere werkzame bestanddeel, wordt in de homeopathie niet gebruikt. In plaats daarvan vertrouwen alternatieve behandelaars op een sterke of zeer sterke verdunning van de oorspronkelijke werkzame stof.

globuli in einem reagenzglas
Hoe hoger de potentiëring, hoe kleiner de hoeveelheid van het werkzame bestanddeel die het bevat.

Deze procedure wordt meerdere malen toegepast om een werkzame stof steeds meer te verdunnen. Volgens de voorstanders van homeopathie is dit de sleutel tot een succesvolle behandeling, zodat soms de potentie C200 wordt gebruikt, soms C30, D6 of D12.

Medische deskundigen daarentegen vinden juist deze potentiëring onzin, omdat de werkzame stof na verschillende ingrepen vrijwel niet meer aanwezig is. Als we de homeopathie mogen geloven, wordt de werking tijdens de potentiëring versterkt.

Doorgaans worden de homeopathische middelen in het medicijnkastje uitgegeven in de variant C30. Concreet betekent dit dat de werkzame stof van de uitgangsbasis 30 keer met een factor 100 is verdund.

4. bolletjes, tabletten, druppels en crèmes – er zijn vele doseringsvormen

De meeste sets met middelen in een homeopathisch medicijnkastje worden verkocht als bolletjes. In principe kunt u echter ook uw toevlucht nemen tot druppels als u minder dol bent op de kleine witte suikerbolletjes.

Het grote voordeel van bolletjes is dat ze heel gemakkelijk te doseren zijn.

Voor huidziekten worden vaak crèmes gebruikt, die niet mogen ontbreken in de klassieke homeopathische medicijnkast.

Boeken over homeopathie – met meer achtergrondkennis is een individuele behandeling succesvoller.

No products found.

Gerelateerde berichten