Fluorose: wat het is en hoe het te voorkomen

Wat is fluorose precies? Fluorose is een aandoening van het tandglazuur die wordt veroorzaakt door overmatige inname van fluoride uit drinkwater, voedsel of fluoridetandpasta. Het kan leiden tot verkleuring, vervorming en broosheid van het tandglazuur. …

Fluorose: wat het is en hoe het te voorkomen

fluorose
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Fluorose: wat het is en hoe het te voorkomen

Wat is fluorose precies?

Fluorose is een aandoening van het tandglazuur die wordt veroorzaakt door overmatige inname van fluoride uit drinkwater, voedsel of fluoridetandpasta. Het kan leiden tot verkleuring, vervorming en broosheid van het tandglazuur.

Wat kan ik doen tegen fluorose?

Fluorose is de verkleuring en verharding van het tandglazuur door overmatige fluorideconsumptie. Om deze ziekte van de tanden te voorkomen, is het belangrijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fluoride niet te overschrijden – hetzij via de voeding, hetzij via de verkeerde tandpasta. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen en mogelijkheden.

Welke tandpasta moet ik gebruiken bij fluorose?

Als je fluorose hebt, moet je een tandpasta gebruiken met een laag fluoridegehalte of die volledig fluoridevrij is. In ernstige gevallen is het zelfs raadzaam om een speciale fluorose tandpasta te kiezen die wordt aanbevolen door een tandarts of tandartsassistent.

Fluorose is een ziekte van de tanden die vooral wordt veroorzaakt door een overmatige consumptie van fluoride in het drinkwater. Het kan zich manifesteren als witte vlekken of verkleuringen op de tanden en in ernstige gevallen kan het leiden tot schade aan de tanden en botten. Hoewel fluoride belangrijk is om het tandglazuur te versterken, is het belangrijk een gezonde inname te handhaven.

Wat is fluorose?

Fluorose is een stofwisselingsstoornis die wordt veroorzaakt door een te hoge opname van fluoride in het lichaam. Fluoride is een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van onze tanden en botten, maar een overdosis kan schade veroorzaken.

De ziekte van de tanden kan zich manifesteren als verkleuring, barsten en vervorming van de tanden en in zeldzame gevallen de botten. Fluorose veroorzaakt vaak vlekken op de tanden. De verkleuringen variëren van witte vlekken tot donkerder verkleuringen. In ernstige gevallen kan de ziekte ook leiden tot een afname van de botsterkte, met als gevolg een verhoogd risico op breuken.

De oorzaak van deze ziekte van de tanden is een overdosis fluoride die gedurende een lange periode is ingenomen. Kinderen en adolescenten lopen een bijzonder risico omdat hun botten en tanden nog in de groei zijn. De meest voorkomende oorzaak van fluorose is een overmatige consumptie van fluoridehoudend water en voedsel.

Om de ziekte te voorkomen, moet u er gewoon voor zorgen dat u geen overmatige hoeveelheden fluoride in uw lichaam opneemt. Fluoridetandpasta mag slechts in matige hoeveelheden worden gebruikt en kinderen moet worden geleerd niet te veel door te slikken. Water en voedsel met veel fluoride moeten worden vermeden.

Keyfact Box: Fluorose wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van fluoride gedurende een lange periode. Fluoride kan uit vele bronnen komen, waaronder drinkwater, tandpasta, fluoridetabletten en andere bronnen.

Fluorose bij kinderen

Zähneputzen
Tanden poetsen

Kinderen zijn vatbaarder voor fluorose omdat hun tanden nog groeien en daardoor extra gevoelig zijn voor overmatige fluorideconsumptie. Hierdoor kan de fluoride zich vastzetten in het glazuur, met als gevolg verkleuring of verdichting van het glazuur. Kinderen drinken ook vaak meer fluoridehoudende dranken, waardoor hun risico nog groter wordt.

Het is daarom belangrijk om met jonge kinderen hierover te praten en hen zo nodig (afhankelijk van hun leeftijd) voor te lichten over het belang van een evenwichtige voeding en het vermijden van overmatige consumptie van fluoride.

NB: Kinderen van 8 jaar en jonger lopen het meeste risico omdat hun tanden nog in ontwikkeling zijn. Maar iedereen met een overmatige consumptie van fluoride kan fluorose ontwikkelen.

Behandeling van fluorose – verschillende opties

Zahnbehandlung
Tandheelkundige behandeling

Fluorose van de tanden is ontsierend. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan fluoride in het lichaam. Dit kan leiden tot lelijke verkleuring en vervorming van het tandglazuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen om fluorose te bestrijden.

Eén mogelijkheid is het aanbrengen van fluoridelakken. Deze worden op het glazuur aangebracht en helpen het glazuur te versterken en gladder te maken. Een andere methode is behandeling met fluoride gels. Deze worden rechtstreeks op het glazuur aangebracht en zijn bijzonder effectief om verkleuring tegen te gaan.

Een andere behandeling van fluorose is het gebruik van microabrasieven. Dit zijn kleine deeltjes die op het glazuur worden aangebracht om verkleuringen te verwijderen. Een soortgelijke methode is het gebruik van intensieve fluoridebehandelingen. Deze worden uitgevoerd in een tandartspraktijk en omvatten een gecombineerde toepassing van fluoridelakken, gels en microabrasieven.

Een andere optie is het gebruik van bleekprocedures. Deze kunnen zeer effectief zijn om van fluorosevlekken af te komen als de verkleuring mild is. Bij ernstige verkleuringen zijn ze echter niet meer effectief. In dergelijke gevallen kan een chirurgische behandeling nodig zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de behandeling van fluorose tijd kost en meerdere sessies kan vereisen. En het allerbelangrijkste is een goede en regelmatige mondhygiëne om herhaling van fluorose te voorkomen.

Hoe kan fluorose worden voorkomen?

De beste manier om fluorose te voorkomen is uw fluorideverbruik onder controle te houden, zodat de eerste tekenen van de ziekte zich niet voordoen. Hier volgen enkele tips om fluorose te voorkomen:

 • Controleer het drinkwater: Een gemakkelijke manier om de inname van fluoride te controleren is het controleren van uw drinkwater. Als het drinkwater een hoge concentratie fluoride bevat, kan het nuttig zijn om andere waterbronnen te gebruiken of een fluoridefilter te gebruiken.
 • Vermijd overmatig gebruik van fluoridetandpasta: Het is belangrijk om fluoridetandpasta op de juiste manier te gebruiken en niet te veel. Kinderen onder de zes jaar mogen slechts een heel klein beetje tandpasta gebruiken en spoelen onder toezicht van een volwassene. Een kleine hoeveelheid tandpasta (ongeveer ter grootte van een erwt) is voldoende.
 • Vermijd het gebruik van fluoridesupplementen: Deze mogen niet zonder toezicht van een arts worden ingenomen.
 • Gebruik alleen aanbevolen fluorideproducten: Zorg ervoor dat uw kind alleen de aanbevolen hoeveelheid fluoride inneemt.
 • Vermijd gefluorideerde dranken: gefluorideerde dranken zoals kraanwater, thee en sap mogen niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Vermeidung
Vermijden

Let op: voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom verschillende maatregelen om fluorose te voorkomen.

De juiste tandpasta

Als je fluorose hebt, is het belangrijk een tandpasta te kiezen die het fluoridegehalte niet verhoogt. Enkele merken die kindertandpasta zonder fluoride aanbieden zijn:

 • Weleda tandpasta voor kinderen
 • Kingfisher Kindertandpasta
 • Natures Plus Kindertandpasta
 • Jack N’ Jill kindertandpasta
 • Burt’s Bees tandpasta voor kinderen

Het is belangrijk op te merken dat fluoride een belangrijk ingrediënt is in de meeste tandpasta’s en helpt bij het voorkomen van tandbederf. Een kind kan echter een overdosis fluoride binnenkrijgen als het te veel fluoridetandpasta inslikt. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen in de gaten houden wanneer ze hun tanden poetsen en ervoor zorgen dat ze niet te veel tandpasta inslikken.

Er zijn een aantal andere tandpasta’s op de markt die fluoride bevatten, maar die in de juiste hoeveelheid niet schadelijk zijn en worden aanbevolen. Deze omvatten:

 • Colgate Cavity Protection Kids Toothpaste: deze tandpasta bevat fluoride en is speciaal samengesteld voor kinderen om tandbederf te voorkomen.
 • Tom’s of Maine Kids Toothpaste: deze tandpasta is van natuurlijke oorsprong en bevat ook fluoride om de tanden van kinderen te helpen beschermen tegen gaatjes.
 • Crest Kids Cavity Protection Tandpasta
Zahnpasta
Tandpasta

Let op: Vraag bij twijfel aan uw tandarts welke tandpasta hij of zij aanraadt voordat de fluorose erger wordt.

Fluorose – remedie

Fluorose is een probleem dat wordt veroorzaakt door een overmatige inname van fluoride. Fluoride komt voor in water, voedsel en tandverzorgingsproducten die fluoride bevatten. In de meeste gevallen ontstaan slechts milde vormen van fluorose op de tanden en deze zijn dan ook tamelijk onschuldig. Een hoge fluoride-inname kan echter leiden tot ernstige schade aan de tanden, waaronder witte fluorosevlekken, verkleuring en vervorming.

Om fluorose te voorkomen is het belangrijk dat mensen hun fluoride-inname controleren en maatregelen nemen om hun fluoride-inname zo nodig te minimaliseren. Het is ook belangrijk dat kinderen bijzonder zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat zij niet te veel fluoride binnenkrijgen. Als er al vroege tekenen zijn, zijn er verschillende mogelijkheden om fluorose te behandelen.

Gesundes Lächeln
Gezonde glimlach

FAQ over fluorose

Is fluorose gevaarlijk?

In de meeste gevallen is fluorose niet gevaarlijk. Maar hoewel fluorose niet schadelijk is, kan het cosmetisch onaangenaam zijn en het uiterlijk van de tanden aantasten. Daarom moet u ervoor zorgen dat u voldoende fluoride binnenkrijgt om fluorose te voorkomen.

Is fluorose te genezen?

Er bestaat geen genezing voor fluorose. Het is een permanente aandoening die ontstaat door overmatige fluorideconsumptie in de kindertijd. Het is echter mogelijk om de symptomen te verlichten of te voorkomen dat ze verergeren door de fluorideconsumptie te beperken en een regelmatige mondhygiëne toe te passen.

Op welke leeftijd kan fluorose ontstaan?

Fluorose kan ontstaan tussen 2 en 8 jaar als kinderen grote hoeveelheden fluoride binnenkrijgen terwijl hun tanden nog groeien en zich ontwikkelen.

Wat zijn de symptomen van fluorose?

De symptomen van fluorose kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten verkleuring, verharding, groeven en gaatjes in de tanden.

Hoe wordt fluorose behandeld?

De behandeling van fluorose hangt af van de ernst van de aandoening. Milde gevallen kunnen worden behandeld met esthetische behandelingen zoals witten en het opvullen van groeven. In ernstigere gevallen kan een kroon of wortelkanaalbehandeling nodig zijn.

Kan fluorose ongedaan worden gemaakt?

Milde gevallen van de aandoening kunnen worden teruggedraaid met esthetische behandelingen. Ernstiger gevallen kunnen echter niet volledig worden teruggedraaid, maar de symptomen kunnen wel worden verlicht.

Gerelateerde berichten