De eerste keer bij de kinderarts: waar moet u aan denken?

Het is belangrijk dat alle ouders ervoor zorgen dat hun kroost wordt verzorgd door een bekwame kinderarts. Een kinderarts is niet alleen verantwoordelijk voor de behandeling van uw kind bij ziekten, maar ook voor de …

De eerste keer bij de kinderarts: waar moet u aan denken?

kinderarzt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. De eerste keer bij de kinderarts: waar moet u aan denken?
Wanneer moet ik een kinderarts zoeken?

Het is raadzaam om vóór de geboorte een kinderarts te zoeken, zodat u vanaf de geboorte van het kind een competente contactpersoon hebt. Lees hier meer…

Wanneer moet mijn kind voor het eerst bij een kinderarts zijn geweest?

De eerste keer dat het kind voor controle naar de kinderarts gaat, moet in de eerste levensweken zijn.

Hoe wordt men kinderarts?

Om kinderarts te worden, moet u eerst een medisch diploma behalen en vervolgens een specialisatieopleiding tot kinderarts volgen.

Het is belangrijk dat alle ouders ervoor zorgen dat hun kroost wordt verzorgd door een bekwame kinderarts. Een kinderarts is niet alleen verantwoordelijk voor de behandeling van uw kind bij ziekten, maar ook voor de preventieve onderzoeken die nodig zijn om de gezondheid van uw kind op peil te houden.

In ons blogartikel hebben we nuttige informatie voor u verzameld over het onderwerp kinderartsen. We geven antwoord op de vraag hoe u de juiste kinderarts kunt vinden en waar u rekening mee moet houden als u van kinderarts wilt veranderen. We geven u aanwijzingen over wanneer u uw kind voor het eerst naar de kinderarts moet brengen en wanneer kinderen naar de kinderarts moeten gaan.

Aan het eind beantwoorden we ook de vraag hoe je kinderarts wordt en wat je verdient.

Wanneer naar een kinderarts?

Het is raadzaam om vóór de geboorte een kinderarts te zoeken, zodat u in geval van nood een bekwaam contactpersoon hebt.

Als u vóór de geboorte geen kinderarts hebt kunnen vinden, moet u ten laatste beginnen wanneer uw kind geboren is en de eerste controle moet plaatsvinden. Meestal is dit de U3, de U1 en vaak ook de U2 worden al in de kraamkliniek uitgevoerd.

Als u in een geboortecentrum of poliklinisch in de kliniek bevalt, kan de U2 al door de kinderarts worden uitgevoerd. Het vindt meestal plaats tussen de 3e en 10e levensdag en is een onderzoek “van top tot teen”. Tijdens dit basisonderzoek krijgt uw pasgeborene een volledige controle:

  • Lengte en gewicht,
  • huid en zintuigen,
  • borst- en buikorganen,
  • geslachtsorganen
  • het hele hoofd
  • het skeletstelsel en de spieren en zenuwen

Bij U3 wordt meestal een heupscan gemaakt om de heupgewrichten van uw baby te controleren. Eventuele scheefstanden kunnen in de eerste 3 maanden vrij gemakkelijk worden gecorrigeerd, omdat ze nog niet goed verbeend zijn.

Daarnaast worden de ontwikkelingsstappen van uw baby gecontroleerd: Zijn er problemen met drinken, slapen of de spijsvertering? Kan hij zijn hoofdje al optillen? Neemt hij geluiden waar?

Wanneer moeten mijn kinderen naar de kinderarts?

In de regel moeten kinderen tot het einde van hun adolescentie (18 jaar) regelmatig naar de kinderarts, omdat de kindergeneeskunde ook de medische zorg voor adolescenten omvat. Vanaf 18 jaar kunnen adolescenten dan naar de huisarts.

De juiste kinderarts vinden

De juiste kinderarts vinden kan een uitdaging zijn. Want kinderartsen zijn net als alle andere artsen: De meeste hebben het erg druk en niet alle praktijken accepteren nieuwe patiënten.


Tip: Vraag rond in uw kennissenkring of vraag uw verloskundige of iemand u een goede kinderarts kan aanbevelen. Ook de gezondheidsdienst of zorgverzekeraar kan u helpen een kinderarts te vinden.


Daarom is het zinvol om al tijdens de zwangerschap op zoek te gaan naar een kinderarts, zodat u eventuele wachttijden kunt overbruggen en uw kansen vergroot om een kinderarts bij u in de buurt te vinden. Veel praktijken, vooral in grotere steden, accepteren vooral patiënten binnen hun eigen postcodegebied.

Ook al is de zoektocht soms moeilijker: Bij het kiezen van een kinderarts is het belangrijk dat deze sympathiek is, een goed inlevingsvermogen heeft en een prettige praktijkomgeving biedt. U en uw kind moeten zich tijdens de bezoeken op hun gemak voelen, anders kan het bezoek aan de dokterspraktijk regelmatig ontaarden in stress voor beide partijen.

Misschien zijn bepaalde aanvullende kwalificaties belangrijk voor u? Er zijn kinderartsen die zich meer richten op natuurgeneeskundige behandelingen en kinderartsen die zijn opgeleid in andere specialismen, zoals allergologie, nefrologie of pneumologie. Dergelijke aanvullende kwalificaties kunnen bijzonder nuttig zijn als uw kind aan een bepaalde ziekte of allergie lijdt.

No products found.

Wat kan ik doen als ik geen kinderarts kan vinden?

Het kan gebeuren dat er geen kinderarts in de buurt beschikbaar is. In dat geval kunt u contact opnemen met andere artsen of kinderklinieken. De gezondheidsdienst of de zorgverzekeraar kan u ook helpen een kinderarts te vinden.

In geval van nood of bijvoorbeeld verkoudheid kunt u ook een huisarts raadplegen. Voor de preventieve medische controles (U1 – U9) moet u echter een specialist raadplegen. Zo nodig kunt u terecht bij kinderklinieken.

In het algemeen kan de huisarts de kinderarts niet vervangen. Het lichaam van het kind is nog in ontwikkeling en is medisch gezien een heel ander gebied dan het volwassen lichaam. Kinderen zijn geen kleine volwassenen – het is logisch dat er specialisten nodig zijn.


Checklist kinderarts:

Voor uw eerste bezoek aan de kinderarts mag u de volgende zaken niet vergeten:

  • de verzekeringskaart van uw kind
  • het gele boekje van de gezondheidscontrole
  • de vaccinatiekaart
  • eventueel ook het paspoort van de moeder

Het kan ook nuttig zijn om een lijst met vragen of zorgen op te stellen, zodat alle belangrijke punten aan bod komen.


Waar moet ik rekening mee houden als ik van kinderarts wil veranderen?

Als u van kinderarts wilt veranderen, is het belangrijk dat u zich vooraf informeert over de formaliteiten. U moet altijd een kopie van uw medisch dossier opvragen bij uw huidige kinderarts. Bovendien moet u pas overstappen als u een nieuwe kinderarts hebt gevonden.


Hoe wordt u eigenlijk kinderarts?

Om kinderarts te worden, moet men eerst een medisch diploma behalen en zich vervolgens specialiseren in de opleiding tot kinderarts . De specialistenopleiding duurt meestal vijf jaar en omvat theoretisch onderwijs en praktijkervaring op verschillende gebieden van de kindergeneeskunde.


Overigens: kinderartsen verdienen gemiddeld zo’n 80.000 – 90.000 euro bruto. Geen slecht beroep, maar ook een met veel verantwoordelijkheid!


De juiste kinderarts: het komt aan op vertrouwen

In het algemeen is het belangrijk dat u een kinderarts hebt die u vertrouwt en die zich volledig om de gezondheid van uw kind bekommert. Bij het zoeken naar de juiste kinderarts moet u de tijd nemen en verschillende opties bekijken om de beste beslissing te nemen.

Uw eerste bezoek aan de kinderarts zal ongetwijfeld spannend zijn en u zult veel nieuwe informatie en indrukken opdoen. Een goede voorbereiding kan helpen om het bezoek aan de arts ontspannen te laten verlopen.

FAQ kinderarts

Wat kan ik doen als ik geen kinderarts kan vinden?

Als u geen kinderarts kunt vinden, kunt u contact opnemen met andere artsen of zelfs kinderklinieken. De gezondheidsdienst of de zorgverzekeraar kunnen u ook helpen een kinderarts te vinden.

Hoeveel verdient een kinderarts ongeveer?

Het inkomen van een kinderarts hangt af van verschillende factoren, zoals ervaring, de locatie van de praktijk en het aantal patiënten. Het gemiddelde inkomen in Duitsland ligt rond de 80.000 – 90.000 euro bruto per jaar.

Gerelateerde berichten