Aanvullende tandartsverzekering voor kinderen: hoe nuttig is deze aanvullende verzekering?

Een gezond gebit vergezelt ons ons hele leven lang. De basis daarvoor wordt gelegd in de kindertijd, en een goede tandverzorging in de eerste levensjaren is zonder twijfel bepalend voor een gezond gebit in het …

Aanvullende tandartsverzekering voor kinderen: hoe nuttig is deze aanvullende verzekering?

Zahnzusatzversicherung für Kinder: Sinnvoll oder nicht?
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Aanvullende tandartsverzekering voor kinderen: hoe nuttig is deze aanvullende verzekering?
Betalen wettelijke ziektekostenverzekeringen alle tandheelkundige diensten?

Nee. Zorgverzekeraars dekken vaak aanzienlijk meer kosten voor kinderen dan voor volwassenen. Toch zijn er bepaalde behandelingen die niet in de standaardvergoedingen zijn opgenomen.

Voor welke diensten wordt een aanvullende tandartsverzekering aanbevolen?

Vooral orthodontische behandelingen, bijvoorbeeld correcties met behulp van een beugel, kunnen voor kinderen erg duur zijn. Een goedkope aanvullende verzekering dekt de behandelingskosten.

Worden dure speciale diensten ook gedekt door een aanvullende verzekering?

Ja, sommige verzekeringen vergoeden ook ingewikkelde of comfortabele therapieën buiten de basisbehandeling, zoals transparante beugels. Let op de afspraken in uw polis.

Een gezond gebit vergezelt ons ons hele leven lang. De basis daarvoor wordt gelegd in de kindertijd, en een goede tandverzorging in de eerste levensjaren is zonder twijfel bepalend voor een gezond gebit in het latere leven. Veel ouders overwegen daarom een aanvullende tandartsverzekering voor hun kinderen. Maar hoe duur is dat en wanneer heeft het echt zin om een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen af te sluiten?

1 Wat betaalt de wettelijke ziektekostenverzekering?

Als kinderen een beugel nodig hebben, wordt deze behandeling meestal betaald door de wettelijke ziektekostenverzekering. Er zijn echter uitzonderingen, want de wettelijke ziektekostenverzekering betaalt alleen voor

 • voor basisvoorzieningen
 • als de behandeling medisch noodzakelijk is,
 • als het kind jonger is dan 18 jaar wanneer de behandeling begint,
 • als de behandeling met succes is afgerond.

Er is een eenvoudige reden waarom de wettelijke ziektekostenverzekering alleen 100% betaalt als de behandeling succesvol was: orthodontische behandelingen zijn vaak langdurig en kunnen meerdere jaren duren. Daarom hangt het succes van de therapie in grote mate af van het doorzettingsvermogen, de discipline en de medewerking van het kind (en zijn of haar ouders). Als de beugel niet regelmatig wordt gedragen of als de frequente afspraken met de orthodontist op een bepaald moment niet worden bijgewoond, heeft zelfs de dure behandeling geen zin.

Om de ouders een financiële prikkel te geven, dekt de wettelijke ziektekostenverzekering aanvankelijk slechts 80 procent van de behandelingskosten en moeten de ouders de resterende 20 procent als eigen bijdrage betalen. Als de misvorming wordt gecorrigeerd, krijgen de ouders hun deel van de kosten vergoed.

2 Wat dekt een goede aanvullende tandartsverzekering voor kinderen?

2.1 Een goede aanvullende tandartsverzekering schiet uw eigen bijdrage voor

Als u voor uw kind een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, hoeft u meestal geen eigen risico te betalen. De aanvullende tandartsverzekering schiet het aandeel van 20% voor, zodat u niet de hele behandeling hoeft te betalen. Zodra de behandeling succesvol is afgerond, wordt de resterende 20 procent vergoed door de wettelijke ziektekostenverzekering en geeft u dit door aan de verstrekker van uw aanvullende tandartsverzekering. Uw eigen liquiditeit wordt dus gespaard.

2.2 Een goede aanvullende tandartsverzekering vergoedt ook lichte misstanden

In tegenstelling tot de wettelijke zorgverzekering vergoedt de aanvullende tandartsverzekering voor kinderen ook minder ernstige gebitsafwijkingen. Dit komt doordat de wettelijke zorgverzekering gebitsafwijkingen bij kinderen indeelt in categorieën afhankelijk van de mate van ernst:

 • KIG 1 tot 2 betekent een lichte scheefstand van de tanden.
 • KIG3 tot 5 betekent een matige tot ernstige beetanomalie.

Als uw kind een afwijking in de categorie 1 tot 2 heeft, kunt u verwachten dat de wettelijke ziektekostenverzekering niet zal bijdragen in de behandelingskosten, omdat het geen medisch noodzakelijke therapie is. In dat geval zult u de kosten van 2.500 tot 7.000 euro zelf moeten betalen.

Als uw kind scheve tanden heeft in de categorie 3 tot 5, draagt de wettelijke ziektekostenverzekering bij in de behandelingskosten en is uw eigen bijdrage lager. Afhankelijk van de vraag of uw kind alleen de basiszorg krijgt of aanvullende bijzondere zorg, betaalt u tussen de 500 en 2.500 euro.

2.3 Goede aanvullende tandartsverzekering betaalt bijzondere prestaties

Zoals gezegd dekt de wettelijke ziektekostenverzekering alleen de kosten voor de zogenaamde basisvoorzieningen. Deze zijn voldoende en doeltreffend wanneer ze correct worden gebruikt – maar een comfortabelere behandeling is vaak mogelijk met speciale diensten.

Slechts weinig kinderen hebben een echt symmetrisch en correct geplaatst gebit. In veel gevallen is een correctie nodig om ook op volwassen leeftijd nog een mooi gebit te hebben.

Bijvoorbeeld een interne of transparante beugel (linguale techniek) of transparante spalkjes (retainers) vallen onder speciale diensten. Als uw kind het gebit zo onopvallend mogelijk wil laten behandelen, kan een aanvullende tandartsverzekering zinvol zijn, zodat u de dure bijzondere prestaties niet zelf hoeft te betalen.

Wat kost een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen?

De kosten van een aanvullende tandartsverzekering hangen grotendeels af van het plan dat u kiest. Hierbij moet je goed opletten welke prestaties je daadwerkelijk nodig hebt, want veel goedkope tarieven dekken alleen kostengevallen die meestal helemaal niet gedeclareerd hoeven te worden. Voor de meeste verstandige aanvullende tandartsverzekeringen voor kinderen betaalt u tussen de 10 en 20 euro per maand. De hoogte van uw premie is echter ook afhankelijk van de leeftijd van het kind op het moment dat u de verzekering afsluit.

4. Wat is de beste aanvullende tandartsverzekering voor kinderen?

Om het juiste tarief te vinden, moet u onderzoek doen met uw persoonlijke behoeften in het achterhoofd. Daarvoor moet u ook rondkijken in uw gezinsomgeving:

Hoe vaak komen tandproblemen en malocclusies alsmede corrigerende behandelingen voor bij uw familieleden?

Uit de behandelhistorie van ouders en grootouders en naaste familieleden kunt u conclusies trekken over uw genetische aanleg voor tandproblemen en dus ook over het risico dat u gebruik moet maken van dure therapieën.

Op vergelijkingsportalen vindt u ook online calculators met de beste tarieven voor kinderen. Nadat je vervolgens enkele verzekeraars als mogelijke kandidaten hebt geselecteerd, kun je contact opnemen met deskundigen zoals de consumentenadviescentrale bij jou in de buurt en vragen of er geclusterde klachten zijn tegen deze verzekeraar.

Per december 2020 behoren onder andere de volgende aanbieders tot de beste aanvullende tandartsverzekeringen voor kinderen in de categorie “algemene prijs-kwaliteitverhouding”:

 • ARAG Zahnzusatzversicherung
 • Münchener Verein aanvullende tandartsverzekering
 • Signal Iduna aanvullende tandartsverzekering
 • inter Versicherungsgruppe Aanvullende tandartsverzekering
 • UKV aanvullende tandheelkundige verzekering
 • ERGO aanvullende tandartsverzekering
 • DFV Deutsche Familienversicherung Aanvullende tandartsverzekering
 • Gothaer aanvullende tandheelkundige verzekering
 • Barmenia aanvullende tandartsverzekering
 • DKV Aanvullende tandartsverzekering
 • DA Direkt Aanvullende tandartsverzekering
 • Nürnberger Versicherung Aanvullende tandartsverzekering

Maar hoe vindt u uit dit grote aanbod het juiste tarief? Een aanvullende verzekering moet altijd worden aangepast aan individuele behoeften. Daarom moet u uw tarief kiezen op basis van uw eigen uitkeringsbehoeften. Een goed overzicht van de beste tarieven met een vergelijking van uitkeringen en testscores vindt u bij verzekeringsmakelaars en onafhankelijke experts voor aanvullende tandartsverzekeringen.

Wanneer moet ik een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen afsluiten?

Als u een aanvullende tandartsverzekering voor uw kind wilt afsluiten, moet u dat zo vroeg mogelijk doen. Deskundigen adviseren voor het afsluiten van een contract een leeftijd van 3 tot 4 jaar, omdat op dat moment de melktanden volledig ontwikkeld zijn, maar orthodontische behandelingen nog niet te verwachten zijn.

Het probleem met een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen is namelijk:

Zodra de orthodontist een diagnose heeft gesteld of een behandeladvies heeft gegeven, kun je geen orthodontische uitkering meer afsluiten. Daarnaast geven veel aanvullende tandartsverzekeringen pas na 5 jaar verzekering een volledige uitkering.

Dus als u op 3-jarige leeftijd een aanvullende tandartsverzekering voor uw kind afsluit, dekt de verzekering alle kosten op 8-jarige leeftijd – net op tijd voor de start van de meeste orthodontische behandelingen.

6 Conclusie: Heeft een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen zin?

Een aanvullende tandartsverzekering voor kinderen is zinvol als u vermoedt dat later een beugel nodig zal zijn. U kunt dit meestal snel ontdekken door te kijken naar de orthodontische voorgeschiedenis van uw familie. Een aanvullende tandartsverzekering is echter meestal alleen zinvol bij lichte gebitsafwijkingen, of als u gebruik wilt maken van veel dure speciale en extra diensten, omdat echt verstandige basisdiensten toch al door de wettelijke ziektekostenverzekering worden gedekt.

Bronnen:

 • https://www.zahnzusatzversicherung-experten.de/zahnzusatzversicherung-fuer-kinder.html
 • https://www.aerzteblatt.de/archiv/134995/GOAe-oder-GOZ-Tatsaechliche-Leistungserbringung-entscheidend
 • https://www.dzv-netz.de/aktuell/artikel/neue-zahnzusatzversicherung

Gerelateerde berichten