Essentiële oliën voor baby’s: Waarop letten bij zuigelingen

Essentiële oliën worden in de aromatherapie veel gebruikt om symptomen te verlichten en het welzijn te verhogen. Hoewel volwassenen baat hebben bij deze therapie, kan ze levensgevaarlijk zijn voor baby’s en jonge kinderen. In dit …

Essentiële oliën voor baby’s: Waarop letten bij zuigelingen

aetherische-oele-baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Essentiële oliën voor baby’s: Waarop letten bij zuigelingen
Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde plantenextracten die worden gebruikt in aromatherapie, schoonheidsbehandelingen en gezondheidszorg. Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om huidirritaties te verzachten, de spijsvertering te bevorderen en de luchtwegen te ontlasten.

Zijn etherische oliën gevaarlijk voor baby’s?

Terwijl het gebruik ervan bij volwassenen een helende werking heeft, kunnen essentiële oliën gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor baby’s. Onder meer pepermunt, menthol en kamfer kunnen ademhalingsproblemen en braken veroorzaken.

Zijn er etherische oliën die ook geschikt zijn voor baby’s?

Niet alle etherische oliën zijn gevaarlijk voor baby’s en kleine kinderen. Kamilleolie, vanilleolie, lavendelolie en rozenolie kunnen in sterk verdunde vorm ook bij kinderen worden gebruikt. In het beste geval gaat het om natuurzuivere biologische producten.

Essentiële oliën worden in de aromatherapie veel gebruikt om symptomen te verlichten en het welzijn te verhogen. Hoewel volwassenen baat hebben bij deze therapie, kan ze levensgevaarlijk zijn voor baby’s en jonge kinderen.

In dit artikel leggen we uit wat essentiële oliën zijn en hoe ze gevaarlijk kunnen zijn voor baby’s. Je krijgt tips over de verschillende geuren en informatie over waar je op moet letten bij het gebruik ervan. Daarnaast laten we u kennismaken met een alternatief waarmee u uw kind zonder risico kunt verwennen.
[button]Kamilleolie direct online kopen[/button]

1. essentiële oliën kunnen lichamelijke en geestelijke klachten verlichten

aetherische oele und medizinische blumenkraeuter
Etherische oliën zijn puur plantaardig.

Al eeuwenlang zoeken mensen naar natuurlijke middelen die het welzijn kunnen verhogen en ziektesymptomen kunnen verlichten. De genezende kracht van planten is al heel lang bekend.

Etherische oliën zijn ook stoffen die uit verschillende planten worden gewonnen. In een bewerkingsproces worden de oliën van de plantendelen gescheiden, zodat slechts een kleine, sterk geconcentreerde hoeveelheid overblijft.

Behandeling met etherische oliën wordt aromatherapie genoemd. Het wordt vaak gebruikt als ondersteunende therapie bij geestelijke en lichamelijke klachten. Etherische oliën ontvouwen hun werking via de geur, zodat ze vaak worden gebruikt in diffusors of luchtbevochtigers en dus als kamergeur. Uitwendige en inwendige toepassing is ook mogelijk.

De werking van etherische oliën is vandaag de dag nog zeer omstreden. Toch zijn er al enkele studies die de effectiviteit kunnen bevestigen. Volgens een studie van de universiteit van Kiel kan tea tree olie bijvoorbeeld helpen om ziekenhuiskiemen te bestrijden.

2 In het ergste geval leiden essentiële oliën tot ademhalingsstilstand bij kinderen.

Compatibiliteit testen
Aangezien kinderen heel verschillend kunnen reageren op essentiële oliën, moet u vóór gebruik zeker de compatibiliteit testen. Dit geldt vooral voor producten die rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Verdun de olie en breng hem aan op een klein plekje in de holte van de arm van uw kind. Wacht minstens 15 minuten om te zien of er huidreacties optreden.

Of het nu gaat om hoest en verkoudheid of om maag-darmproblemen – het gebruik van essentiële oliën is heilzaam en kan verlichting brengen. Dit geldt echter zonder beperking alleen voor volwassenen.

Voor baby’s en kleine kinderen kunnen etherische oliën echter gevaarlijk zijn. Zij kunnen last krijgen van irritatie van de slijmvliezen, huidreacties, braken en bewegingsstoornissen. Bij verkoudheid of andere gezondheidsproblemen moeten ouders voorzichtig zijn met het gebruik van etherische oliën.

Sommige essentiële oliën worden als bijzonder gevaarlijk beschouwd. Hiertoe behoren pepermunt, menthol, eucalyptus, kamfer en tijm. Maar ook sinaasappelolie, tea tree olie en kruidnagelolie zijn taboe. Deze mogen in het algemeen niet worden gebruikt bij baby’s en kinderen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige symptomen veroorzaken.

Volgens kinderartsen wordt het vooral lastig als ouders niet op de dosering letten. In het ergste geval worden druppels oraal toegediend die eigenlijk alleen geschikt zijn voor inhalatie of uitwendig gebruik.

Let op: als uw kind symptomen vertoont na het gebruik van etherische oliën, moet u beslist een kinderarts raadplegen. Bij ernstige symptomen, zoals kortademigheid, is het raadzaam zo snel mogelijk de spoedarts te raadplegen.

3. geselecteerde essentiële oliën zijn ook geschikt voor baby’s

mutter mit ihrem kind im lavendelfeld
Lavendel heeft een kalmerend effect op zowel kinderen als volwassenen.

Om ongewenste bijwerkingen te voorkomen, moet je altijd producten gebruiken die veilig zijn voor baby’s en kleine kinderen. Vanilleolie, rozenolie, kamilleolie en lavendelolie zijn over het algemeen veilig voor kinderen.

Terwijl kamilleolie tandklachten kan verlichten, werkt lavendel kalmerend zodat kinderen beter kunnen slapen. Ook vanilleolie kan het welzijn verhogen. Citrusgeuren kunnen worden gebruikt bij verkoudheid.

U kunt al deze essentiële oliën gebruiken voor babymassage of baden. Belangrijk is wel dat u de oliën niet puur gebruikt, maar sterk verdunt.

Om de gezondheid van uw kind niet in gevaar te brengen, moet u vóór gebruik ook goed lezen voor welk type toediening de etherische olie geschikt is. Terwijl sommige preparaten alleen mogen worden geïnhaleerd, zijn er ook producten die bedoeld zijn voor inwendig of uitwendig gebruik.

Samengevat moet u bij het gebruik bij kinderen op het volgende letten:

  • Gebruik alleen producten die uitdrukkelijk geschikt zijn voor baby’s en kleine kinderen.
  • Vanilleolie, rozenolie, kamilleolie en lavendelolie zijn over het algemeen veilig.
  • Verdun de oliën en pas de dosering aan aan de leeftijd van het kind.
  • Gebruik de essentiële oliën alleen uitwendig of als kamergeur.
  • Het is het beste om natuurlijke biologische producten te gebruiken.

4. zacht alternatief voor essentiële oliën

wassertropfen auf einem blatt
Plantenwater moet ook biologisch geteeld zijn.

Als je aan de veilige kant wilt zitten en het gebruik van essentiële oliën wilt vermijden, kun je ook je toevlucht nemen tot mildere middelen om verkoudheidssymptomen te verlichten of om baby’s in slaap te krijgen.

Biologische plantenwaters zijn bijzonder geschikt. Dit zijn stoffen die ontstaan bij de stoomdestillatie van etherische oliën. Ze zijn zo sterk verdund dat ze zonder aarzeling op de tere babyhuid kunnen worden aangebracht.

Plantenwaters zijn ook zo populair omdat ze gemakkelijk en zonder aarzeling op elk huidtype kunnen worden gebruikt. Deze zeer zachte vorm van aromatherapie wordt meestal geleverd in praktische sprayflacons.

5. geschikte kamilleolie om gebitsklachten te verlichten

No products found.

Gerelateerde berichten