Oorbellen voor kinderen laten piercen: Waar je rekening mee moet houden als je oren laat piercen

Geen twijfel mogelijk: oorbellen staan kleine meisjes gewoonweg schattig. Maar bijna geen enkel onderwerp is zo controversieel als het piercen van kinderoren. Terwijl sommige ouders de oren van hun kind al op peuterleeftijd piercen, zijn …

Oorbellen voor kinderen laten piercen: Waar je rekening mee moet houden als je oren laat piercen

kind mit ohrring
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Oorbellen voor kinderen laten piercen: Waar je rekening mee moet houden als je oren laat piercen
Wanneer is een oorpiercing voor kinderen toegestaan?

In Duitsland is er geen minimumleeftijd voor het piercen van oorbellen.

Wat zijn de gevaren van het piercen van oren?

Volgens kinderartsen is het piercen van een oor een ingreep in het intacte lichaam van een kind, die ook een risico op complicaties inhoudt.

Welke methoden zijn er?

Een oorpiercing kan op verschillende manieren worden gedaan. De pistolmethode wordt nog steeds veel gebruikt, maar wordt als verouderd en minder aanbevelenswaardig beschouwd.

Geen twijfel mogelijk: oorbellen staan kleine meisjes gewoonweg schattig. Maar bijna geen enkel onderwerp is zo controversieel als het piercen van kinderoren. Terwijl sommige ouders de oren van hun kind al op peuterleeftijd piercen, zijn andere ouders van mening dat dit onverantwoord is. Maar hoe erg is het eigenlijk om kinderoren te laten piercen?

In dit artikel lees je wanneer het piercen van kinderoren is toegestaan en welke gevaren eraan verbonden zijn. Daarnaast krijg je een kort overzicht van de meest voorkomende methoden. Tot slot geven we je tips waar je op moet letten bij het laten piercen van kinderoren.

[button]Kleurrijke eerste uitrusting voor kinderen met oorpiercings[/button]

1. Bijna elk meisje is gefascineerd door glinsterende juwelen.

Oorpiercings als traditie

In het oude China tooiden mensen zich met oorbellen om hun status aan te geven. In landen in Zuid- en Oost-Europa en in Midden- en Zuid-Amerika is het nog steeds een traditie dat meisjes hun oren laten piercen als ze nog baby of peuter zijn.

“Mama, je oren zijn zo mooi. Mag ik ook zulke oorbellen?” is een zin die veel moeders waarschijnlijk van hun kleine meisjes hebben gehoord. Of het nu gaat om haarklemmen, oorbellen, armbanden of kettingen – peuters zijn dol op alles wat glinstert en schittert.

In de meeste gevallen geven kinderen zelf aan dat ze oorbellen willen. Sommige ouders laten hun kinderen echter al als baby oorbellen piercen, terwijl ze zelf nog niet kunnen beslissen of ze oorbellen mooi vinden of niet.

Dit gedrag wordt door veel artsen sterk bekritiseerd. Zij zijn van mening dat het piercen van de oren in dit geval een vorm van lichamelijke schade is. Kinderen en adolescenten moeten zelf beslissen of ze deze ingreep willen laten doen.

Inprincipe is er in Duitsland geen minimumleeftijd voor het piercen van oren. Volgens de wet moeten de ouders echter instemmen en aanwezig zijn als de kinderen jonger zijn dan 16 jaar.

De meeste kinderartsen en juweliers raden kinderen aan om pas vanaf ongeveer zeven jaar een oorpiercing te laten zetten. Sommigen pleiten er zelfs voor om oorpiercings voor baby’s en jonge kinderen te verbieden. De European Association for Professional Piercing pleit zelfs voor een minimumleeftijd van 14 jaar.

Toch is een oorpiercing een zeer populair terug-naar-school-cadeau. Dit verklaart ook waarom de aanvragen in de gespecialiseerde winkels bijzonder hoog zijn tijdens en na de zomervakantie. Volgens een studie van de Ruhruniversiteit in Bochum heeft 64,5 % van de vrouwen ouder dan 16 jaar een of meer gaatjes in hun oren.

2. een oorpiercing is een fysieke ingreep

kleines maedchen hat nach ohrlochstechen schmerzen
Alleen in zeldzame gevallen treden complicaties op zoals ontstekingen.

Hoewel critici een oorpiercing in de babytijd twijfelachtig vinden, is er geen concreet bewijs dat een oorpiercing in de baby- of peutertijd echt gevaarlijk is. De kans op complicaties is over het algemeen erg klein.

Maar omdat kinderoren gemakkelijker geïnfecteerd kunnen raken, moet je in ieder geval wachten tot de belangrijkste vaccinaties achter de rug zijn. Zo voorkom je dat het lichaam aan extra stress wordt blootgesteld.

Bovendien, hoe jonger kinderen zijn wanneer hun oren worden gepierced, hoe groter het risico op nikkelallergie. Voor de eerste keer oordopjes moet je daarom zeker titanium gebruiken, want dat is nikkelvrij. Deze oordopjes blijven de klok rond in het oor zitten totdat het volledig genezen is. Dit duurt meestal zo’n zes tot acht weken. Om het risico op letsel te vermijden, moeten de oorbellen tijdens het sporten worden afgeplakt.

Jonge kinderen spelen ook vaak met de oorbellen, zodat ze snel kunnen loskomen. Een gevaar is dan dat ze de kleine onderdelen kunnen inslikken. Het is daarom het beste om platte stekers te gebruiken of speciale kinderoorbellen die hen niet uitnodigen om te veel te spelen.

3. Oorpiercing vs. oorpiercing – welke methode is beter?

kleines maedchen bekommt ein ohrloch geschossen
Als je de oren van je kind laat schieten in plaats van piercen, kan dit het weefsel onnodig belasten.

Oorpiercings kunnen op een aantal manieren worden gedaan. Hieronder presenteren we de twee meest voorkomende methoden:

 • Het schieten van oorpiercings: Hoewel deze methode niet bijzonder aanbevolen wordt, is ze toch erg populair. Ze wordt vooral gebruikt door juweliers. Met behulp van een speciaal pistool wordt een gaatje in de oorlel geschoten. Door een oorbel in het apparaat te duwen, kan het tijdens het schieten direct in het oor worden geplaatst. Het weefsel wordt echter ernstig aangetast door de hoge druk.
 • Hetpiercen van het oor (b.v. Studex System 75): Piercers en tatoeëerders zijn nu overgestapt op het piercen van de gaatjes met een steriele wegwerpnaald. Het hele proces is volledig stil en valt voor kinderen minder op. Deze methode wordt ook steeds populairder bij kinderartsen.

Om te voorkomen dat de pas gepiercete gaatjes geïnfecteerd raken, speelt een goede verzorging een zeer belangrijke rol. Eens per dag moet je de oorlellen nat maken met een beetje ontsmettingsmiddel. Van tijd tot tijd kunnen de oorbellen een beetje gedraaid worden, zodat ze niet aan de huid blijven plakken. In de regel is dit echter helemaal niet nodig.

Bij roodheid, zwelling of ontsteking moet u beslist de kinderarts raadplegen.

4. acht tips voor het piercen van een kinderoorbel

glueckliche familie beim shoppen in der stadt
De pijn is snel vergeten tijdens een dagje winkelen door de stad.

Voordat je besluit de oren van je kind te laten piercen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In het volgende geven we je graag een paar tips over het piercen van kinderoren:

 1. Trek wat tijd uit tussen het uitspreken van deze wens en het moment van de daadwerkelijke afspraak. Zo weet u zeker dat uw kind de oorbellen echt wil.
 2. Voordat je de wens van je kind om de oren te laten piercen inwilligt, moet je de voor- en nadelen van deze procedure grondig met je partner bespreken.
 3. Bedenk van tevoren waar je de oorpiercing wilt laten zetten. Het beste is om op verschillende plaatsen te vragen hoeveel ervaring het personeel heeft met het zetten van een oorpiercing en welke methode wordt gebruikt.
 4. De kosten kunnen sterk verschillen tussen verschillende aanbieders. Het belangrijkste is echter dat de professionals schoon en hygiënisch zijn.
 5. Bespreek met je kind hoe de hele procedure zal verlopen. Leg uit dat een piercing pijnlijk kan zijn en dat het belangrijk is om de gepiercete oren daarna goed te verzorgen.
 6. Laat de oorbellen piercen op een moment van de dag dat je kind meestal alert, wakker en blij is. Je bewijst jezelf geen dienst door de afspraak te maken als je kind bijvoorbeeld moe of hongerig is.
 7. Na de oorpiercing kun je iets leuks doen met je kind. Dit heeft als voordeel dat je kind de oorbellen vergeet en ze niet met ongewassen handen zal aanraken.
 8. Bind het haar van uw kind in een vlecht of speld het vast met klemmetjes, zodat de medewerkers gemakkelijk bij de oren van uw kind kunnen. Zorg er ook voor dat uw kind kleding draagt die niet zo strak zit en gemakkelijk over het hoofd getrokken kan worden.

5. kleurrijke eerste outfit voor kinderen met gaatjes in de oren

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten