Valeriaan is een geneeskrachtige plant die voornamelijk bestaat uit alkaliën en essentiële oliën. De waardevolle bestanddelen zitten in de wortel van de valeriaanplant. Het kruidengeneesmiddel zou helpen bij innerlijke rusteloosheid, slaapstoornissen en maag- en darmklachten door nervositeit.
In principe is valeriaan alleen geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het grootste probleem is dat de preparaten meestal alcohol bevatten. Als u uw kind valeriaan wilt geven, moet u altijd uw kinderarts raadplegen.
Als de arts het groene licht heeft gegeven, moet u erop letten dat u de dosering aanpast aan de leeftijd van uw kind. Valeriaan is verkrijgbaar in de vorm van druppels, thee of tabletten.
Bijna elke volwassene heeft wel eens in zijn leven last gehad van rusteloosheid en slaapstoornissen. Maar ook veel kinderen hebben al last van problemen met inslapen of doorslapen. Om dit tegen te gaan nemen sommige ouders hun toevlucht tot verschillende kalmeringsmiddelen. Maar is valeriaan bijvoorbeeld wel geschikt voor kinderen?
We leggen uit hoe valeriaan werkt en voor welke klachten de geneeskrachtige plant meestal wordt gebruikt. We leggen uit in hoeverre valeriaan geschikt is voor kinderen en waar je qua dosering op moet letten. Ook geven we tips hoe je je kind kunt helpen bij stress, onrust en slaapproblemen.
[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. valeriaan is een aloude remedie…
Valeriaan is een geneeskrachtige plant die al in de oudheid werd gebruikt om tal van kwalen te behandelen. In totaal zijn er ongeveer 250 plantensoorten in de valeriaanfamilie. Voor medische indicaties wordt echter vaak alleen de echte valeriaan gebruikt.
Valeriaan bestaat voornamelijk uit alkaloïden en essentiële oliën. De etherische oliën zorgen ervoor dat de boodschapperstof GABA (gamma-aminoboterzuur) in toenemende mate vrijkomt, waardoor een kalmerend effect kan ontstaan. Om het positieve effect te versterken, combineren veel fabrikanten valeriaanwortel met extracten van andere planten, zoals citroenmelisse of hop.
Valeriaan is een zuiver kruidenproduct dat verlichting kan bieden bij de volgende symptomen:
- innerlijke rusteloosheid
- slaapstoornissen
- stress
- prikkelbaarheid
- Spanning
- Angst
- Nerveuze gastro-intestinale stoornissen
Terwijl het effect enkele eeuwen geleden uitsluitend als bijgeloof werd afgedaan, is het de laatste jaren steeds weer wetenschappelijk onderzocht. De studies zijn echter zeer tegenstrijdig. In het algemeen heeft geen enkele erkende studie duidelijk kunnen aantonen dat valeriaan een kalmerende werking heeft en kan helpen om sneller in slaap te vallen.
Toch is de doeltreffendheid van de plant medisch erkend. Bovendien zijn veel mensen overtuigd van de positieve werking, zodat valeriaan nog steeds een zeer populair kruidenmiddel tegen rusteloosheid is.
2. valeriaan voor kinderen – in hoeverre is het geschikt om te kalmeren?
Valeriaan voor kinderen met ADHD
Wetenschappers hebben in een studie ontdekt dat een combinatie van hoge doses citroenmelisse en valeriaan hyperactieve kinderen kan helpen zich beter te concentreren en weer rustiger te slapen.
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen last hebben van innerlijke onrust en slaapproblemen. Volgens het KiGGS-onderzoek heeft bijna een vijfde van de jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar slaapproblemen. Deze zijn meestal te wijten aan stress en problemen op de kleuterschool of op school.
Daarom zijn veel ouders van getroffen kinderen op zoek naar een middel tegen slaapstoornissen. In tegenstelling tot slaappillen is valeriaan in principe een goede keuze omdat het een puur plantaardig middel is.
De meeste preparaten bevatten echter alcohol, zodat valeriaan voor kinderen eerder schadelijk dan nuttig kan zijn. Daarom mogen ze alleen worden toegediend aan kinderen vanaf 12 jaar. Er zijn echter ook preparaten die geen alcohol bevatten en dus geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar.
Ook als de slaapproblemen van uw kind zeer ernstig zijn, moet u altijd eerst de behandelende kinderarts raadplegen. Pas als de arts groen licht geeft, kunt u beginnen met een geschikte dosis.
Opgelet: Als uw kind een zenuwachtig of hyperactief kind is, moet u zeker bijkomend advies vragen aan uw kinderarts over een geschikte therapie.
3. let op de dosering en de doseringsvorm.
Als een arts pleit voor het innemen van valeriaan voor kinderen, kun je op zoek gaan naar een geschikt preparaat. Valeriaan is verkrijgbaar in de vorm van thee, als druppels of als tabletten. Omdat valeriaan puur erg bitter smaakt, krijgen kinderen de medicinale plant meestal in de vorm van thee.
U kunt valeriaanwortel krijgen bij de apotheek of natuurvoedingswinkel. De totale dagelijkse dosis hangt altijd af van de leeftijd van het kind.
- 1 jaar tot 3 jaar: 0,5 tot 1 gram
- 4 jaar tot 8 jaar: 1 tot 3 gram
- 9 jaar tot 15 jaar: 2 tot 4 gram
Giet de voorgeschreven hoeveelheid in een kopje, voeg heet water toe en laat het ongeveer 10 minuten trekken. Het beste is om een kopje thee te drinken kort voor het slapen gaan.
Het slaapbevorderende effect treedt meestal op na ongeveer één tot twee weken. Dit geldt echter alleen als de thee regelmatig wordt gedronken.
Bij capsules en tabletten is de dosering wat lastiger. Raadpleeg daarom vooraf de bijsluiter.
4. Onrust en slaapstoornissen doorgronden
Als een baby of peuter innerlijke onrust ervaart en moeite heeft met slapen, moet je eerst de oorzaak achterhalen voordat je medicijnen toedient. Slaapstoornissen komen immers meestal niet uit de lucht vallen.
Medicijnen verhelpen alleen de symptomen en slechts voor korte tijd. Om het probleem te kunnen oplossen, moeten in ieder geval de oorzaken worden achterhaald. Praat met uw kind over wat hem of haar dwarszit en wat een goede nachtrust in de weg staat.
Om kinderen in staat te stellen goed in slaap te vallen en door te slapen, moet ook aan enkele basisvoorwaarden worden voldaan.
Tips om de slaap van je kind te bevorderen:
- Introduceer bedtijdrituelen
- Zorg voor een optimale kamertemperatuur (18°C is het beste)
- Verduister de kamer
- Vermijd actievolle activiteiten voor het slapengaan.
- Zorg voor een vaste dagelijkse routine en regelmatige bedtijden.
In zeldzame gevallen kunnen slaapproblemen ook lichamelijke oorzaken hebben. Daarom is het altijd raadzaam medisch advies in te winnen.
5 Nuttige literatuur over slaapstoornissen
No products found.