Sauna voor kinderen: Wanneer is saunagebruik geschikt voor kinderen?

Het nemen van een sauna is bij veel volwassenen erg populair omdat het zowel het immuunsysteem stimuleert als het cardiovasculaire systeem versterkt. Maar vanaf welke leeftijd mogen kinderen ook in de sauna? En waarmee moet …

Sauna voor kinderen: Wanneer is saunagebruik geschikt voor kinderen?

kinder sauna
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Sauna voor kinderen: Wanneer is saunagebruik geschikt voor kinderen?
Wat zijn de gevolgen van saunabezoeken met kinderen?

Regelmatige saunasessies hebben ook een positief effect op de gezondheid van kinderen. Het immuunsysteem wordt versterkt, zodat verkoudheden en griepinfecties minder vaak voorkomen.

Wanneer mag je met een kind naar de sauna?

De Duitse Saunavereniging beveelt de sauna aan voor baby’s vanaf een leeftijd van minimaal vier maanden. Laat de gezondheid van uw kind wel vooraf controleren door een kinderarts.

Zijn er sauna’s speciaal voor kinderen?

Ja, in een speciale kindersauna is de temperatuur lager dan in een normale sauna. Bovendien zijn er vaak interessante en gevarieerde kinderprogramma’s.

Het nemen van een sauna is bij veel volwassenen erg populair omdat het zowel het immuunsysteem stimuleert als het cardiovasculaire systeem versterkt. Maar vanaf welke leeftijd mogen kinderen ook in de sauna? En waarmee moet rekening worden gehouden?

Omervoor te zorgen dat een bezoek aan de sauna met het hele gezin gezondheidsbevorderend en niet gevaarlijk is, moeten ouders een paar regels in acht nemen. In het volgende artikel geven wij u belangrijke informatie over saunabezoek met kinderen.

[button]Koop een saunakilt voor kinderen[/button]

1. regelmatige saunasessies versterken het immuunsysteem

Mädchen liegt im Schnee
Er zijn verschillende onderzoeken die de gezondheidsbevorderende effecten van sauna’s hebben aangetoond.

Of het nu gaat om een traditionele Finse sauna, een zachte stoomsauna of een moderne infraroodsauna – veel mensen vinden dat het nemen van een sauna wellness is voor het hele lichaam. Het is inmiddels algemeen bekend dat regelmatig bezoek aan een sauna gezond is. Maar is een sauna ook geschikt voor kinderen?

In een klassieke Finse sauna zijn de temperaturen hoog en is de lucht vrij droog. De hete temperaturen hebben een effect op het lichaam dat vergelijkbaar is met koorts, zodat het immuunsysteem op lange termijn wordt versterkt. De overgang van warm naar koud stimuleert ook het cardiovasculaire systeem.

Deze positieve eigenschappen van sauna’s gelden echter niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kinderen die regelmatig een sauna bezoeken, hebben een versterkt immuunsysteem en een verbeterde stofwisseling. Daardoor hebben ze meestal veel minder vaak last van verkoudheid of griep dan andere kinderen.

Tip: Een saunasessie heeft niet alleen een positief effect op het immuunsysteem, de stofwisseling en de bloedsomloop. In een sauna leren kinderen zich te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

2. sauna’s met kinderen zijn toegestaan vanaf de leeftijd van vier maanden.

Mutter mit ihrem Baby in der Sauna
In principe mogen gezonde baby’s vanaf de leeftijd van vier maanden een sauna bezoeken.

In Finland is het volkomen normaal om baby’s en peuters mee te nemen naar de sauna. Er zijn daar zelfs saunakastelen, maar die zijn erg omstreden. Maar in andere landen is het ook toegestaan dat ouders samen met hun kinderen naar de sauna gaan.

De Duitse Saunavereniging beveelt sauna’s aan voor baby’s vanaf de leeftijd van vier maanden. Vanaf dat moment is het lichaam in staat de warmte te compenseren. In een studie van het universitaire kinderziekenhuis in Maagdenburg konden wetenschappers aantonen dat babysauna’s geen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van kinderen. Dit bewijst echter nog niet of sauna’s aangenaam zijn voor de kinderen.

Wel moeten de kinderen altijd het vroege opsporingsonderzoek U4 hebben gehad. Tijdens dit onderzoek kunt u natuurlijk aan de kinderarts vragen of een bezoek aan de sauna veilig is voor uw kind.

Deze regels gelden echter alleen voor een bezoek aan een privé-sauna. Aangezien een sauna zonder kleren wordt bezocht, moeten kinderen beslist droog zijn voordat ze voor het eerst naar een openbare sauna gaan. In de meeste baden mogen ouders hun kinderen vanaf drie jaar meenemen naar de sauna. Het is ook belangrijk dat het kind stil kan zijn om de andere gasten niet te storen.

Veel kinderartsen staan echter sceptisch tegenover saunagebruik in het eerste levensjaar. Zij stellen dat kinderen over het algemeen veel minder goed in staat zijn om warmte te compenseren dan volwassenen. Oververhitting kan leiden tot zweten, braken, malaise of zelfs instorting van de bloedsomloop. Daarom raden sommige medische specialisten kinderen aan te wachten tot zij twee of drie jaar oud zijn alvorens een sauna te nemen.

In het algemeen wordt het niet op prijs gesteld om kleren te dragen in een sauna. Dit geldt ook voor kinderen. Als zij zich echter ongemakkelijk voelen, kunnen kinderen een saunakilt dragen.

3. In een speciale kindersauna is de temperatuur aangenaam.

Klassieke sauna vs. stoomsauna

In tegenstelling tot een klassieke sauna is de luchtvochtigheid in een stoomsauna 100%. De temperatuur daarentegen is slechts ongeveer 50°C. Door de hoge luchtvochtigheid ontstaat er stoom. Dit zorgt ervoor dat de poriën van de huid en de luchtwegen zich openen zodat vreemde stoffen kunnen worden afgevoerd. Beide soorten sauna stimuleren de bloedsomloop en hebben een positief effect op het immuunsysteem.

Naast een gewone sauna bestaat er ook een zogenaamde kindersauna. Het belangrijkste verschil met de gewone sauna is dat de temperaturen veel lager zijn. Met net geen 60°C is er veel minder gevaar voor oververhitting bij kinderen.

Een ander voordeel is dat kinderen hun zwemkleding aan mogen houden en niet naakt de sauna in hoeven. Bovendien is er in een sauna vaak een speciaal programma voor kleine kinderen, waarbij de kinderen op een speelse manier worden vermaakt.

Maar ook in een speciale kindersauna moeten de kleintjes minstens drie jaar oud zijn. Dit is een regel in de meeste badreglementen. De kosten zijn altijd afhankelijk van de omvang van het betreffende aanbod.

Alsu een jonger kind heeft, moet u vooraf bij de exploitant van het zwembad informeren of een bezoek mogelijk is.

4. tips waarmee u altijd rekening moet houden als u met kinderen naar de sauna gaat

Mutter achtet sorgsam darauf, ob es ihrem Kind gut geht
Zorg er altijd voor dat uw kind zich prettig voelt in de hitte van de sauna.

Er zijn dus goede redenen om je kinderen mee te nemen naar de sauna. Maar om ervoor te zorgen dat het nemen van een sauna geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, moet je het volgende in gedachten houden:

 • Alleen gezonde kinderen mogen in de sauna. Overleg daarom voor uw eerste saunabezoek met uw kinderarts.
 • Er moet altijd minstens één volwassene per kind in de sauna zijn.
 • Ga in het beste geval naar een sauna die een speciale spa voor kinderen heeft. Zo voorkomt u dat de kleintjes zich gaan vervelen.
 • Leg uw kind voor het eerste bezoek aan een sauna uit hoe een saunabeurt in zijn werk gaat. Spreek ook een teken af voor het geval uw kind zich niet goed voelt en de sauna wil verlaten.
 • Overdrijf niet in het begin! De eerste saunasessie mag maar twee tot drie minuten duren. Als uw kind de sauna goed verdraagt, kunt u de duur bij een volgend bezoek verlengen tot zes minuten.
 • Als uw kind tekenen van oververhitting vertoont, moet u de sauna onmiddellijk verlaten.
 • De temperatuur in de sauna mag niet hoger zijn dan 75°C aan het plafond. De relatieve luchtvochtigheid ligt idealiter rond de 15%.
 • Hoe hoger u zit, hoe hoger de temperatuur. Zorg er daarom voor dat uw kind op de laagste of een middelste bank zit.
 • Vermijd een te koude douche na de saunasessie. Het is voldoende om uw kind af te koelen in de frisse lucht of onder koel water.
 • Door het toegenomen zweten verliest het lichaam veel water. Zorg er daarom voor dat uw kind voor, tijdens en na de saunasessie voldoende drinkt.
 • Zowel een volle maag als een sterk hongergevoel kunnen een negatief effect hebben op de saunasessie. De laatste maaltijd moet daarom ongeveer anderhalf tot twee uur geleden zijn.

Hoe u uw kind leert om naar de sauna te gaan, ziet u hier:

5. sauna kilt voor kinderen

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten