Antibiotica voor kinderen: wat ouders moeten weten

Kinderen moeten in hun eerste levensjaren vaak vechten tegen verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Door de virussen en bacteriën te bestrijden kan zich een gezond immuunsysteem ontwikkelen. In sommige gevallen is het echter ook …

Antibiotica voor kinderen: wat ouders moeten weten

antibiotika kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Antibiotica voor kinderen: wat ouders moeten weten
Voor welke ziekten is het nodig kinderen antibiotica te geven?

De meeste infecties waar kinderen mee te maken krijgen zijn infecties veroorzaakt door virussen. Antibiotica zijn echter alleen effectief bij bacteriële infecties. Zo kunnen middenoorontstekingen of urineweginfecties veroorzaakt door bacteriën worden behandeld met antibiotica.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Omdat de werkzame stoffen ook de goede bacteriën in het maagdarmkanaal aanvallen of zelfs vernietigen, kunnen tijdens en na het gebruik van antibiotica buikpijn, misselijkheid en diarree optreden. Bovendien bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden als vaak antibiotica worden gegeven.

Waar moet ik op letten bij de dosering?

Vraag uw kinderarts altijd hoe lang en met welke intervallen de medicijnen moeten worden ingenomen. Het is uiterst belangrijk voor het succes van de behandeling dat uw kind het antibioticum regelmatig en voor de aangegeven duur inneemt.

Kinderen moeten in hun eerste levensjaren vaak vechten tegen verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Door de virussen en bacteriën te bestrijden kan zich een gezond immuunsysteem ontwikkelen. In sommige gevallen is het echter ook nodig om kinderen antibiotica te geven.

In dit artikel geven wij u informatie over voor welke ziekten kinderen antibiotica moeten krijgen en wanneer eenvoudige huismiddeltjes volstaan. Daarnaast laten we je de meest voorkomende bijwerkingen zien en geven we tips over waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van antibiotica.
[button]Bestel probiotica voor kinderen direct online[/button]

1. het immuunsysteem van een kind moet zich eerst ontwikkelen

kleines maedchen mit schnupfen
Vooral in het koude en natte seizoen kampen kinderen vaak met hoesten, verkoudheid en oorpijn.

Het spreekuur van een kinderarts wordt dagelijks door tientallen moeders en vaders bezocht omdat hun kind verkouden is, hoest of koorts heeft. De ergste tijd begint als de kleintjes naar de kleuterschool gaan.

Voor een kleuter worden tot tien luchtweginfecties per jaar nog als normaal beschouwd. Natuurlijk slaan de meeste infecties toe tijdens het koude seizoen. De afzonderlijke ziekten kunnen tot twaalf dagen duren.

De reden waarom kinderen zo vaak ziek zijn, is dat het immuunsysteem van een baby of peuter nog erg onervaren is en zich eerst moet ontwikkelen. Bij elke infectie leert het immuunsysteem hoe het met de desbetreffende ziekteverwekkers moet omgaan. Alleen door deze training kan zich een gezond immuunsysteem ontwikkelen.

Let op: als uw kind meer dan twee longontstekingen, twee sinusinfecties of meer dan acht middenoorontstekingen per jaar heeft, moet u de oorzaken door een arts laten ophelderen. In zeldzame gevallen kan er een immunodeficiëntie aan ten grondslag liggen.

2. antibiotica bij kinderen – in deze gevallen is de toediening noodzakelijk

Overbodige antibiotica voorschriften
Volgens de resultaten van het actuele antibioticarapport van het DAK is bij bijna 30% van de antibioticavoorschriften de diagnose twijfelachtig. Antibiotica werden vooral vaak voorgeschreven bij bronchitis, infecties van de bovenste luchtwegen of hoest.

Wanneer ouders met hun zieke kinderen naar de dokter gaan, schrijft deze nu veel te vaak een antibioticum voor. Omdat ouders willen dat hun kind snel beter wordt, stemmen zij meestal in met de medicatie.

Of een antibioticum nodig is, hangt vooral af van de vraag of de infectie viraal of bacterieel is. De meeste ziekten op de kleuterschool of op school zijn griepjes of verkoudheden die door virussen worden veroorzaakt. In dat geval zijn antibiotica niet effectief.

Aan de andere kant kan de situatie anders zijn bij infecties veroorzaakt door bacteriën. In dit geval kunnen antibiotica nuttig zijn om de bacteriën met succes te doden. Penicilline of amoxicilline worden gewoonlijk gebruikt voor sinus-, long- of middenoorontstekingen.

Dit betekent echter niet dat voor elke bacteriële infectie antibiotica nodig zijn. Daarom moet voor elk geval afzonderlijk worden besloten welke behandeling het meest zinvol is.

Antibioticatherapie kan bij kinderen nodig zijn voor de volgende infecties (mits deze infectie door bacteriën werd veroorzaakt):

  • Middenoorinfecties
  • infecties van de urinewegen
  • Purulente angina (tonsillitis)
  • Longontsteking
  • Meningitis
Tip: Een kinderarts kan vaststellen of de infectie viraal of bacterieel is, bijvoorbeeld met behulp van een CRP- of PCT-test. Beide tests zijn echter iets duurder.

3. Schade aan de darmflora is de meest voorkomende bijwerking.

junge mit waermflasche und bauchschmerzen im bett liegend
Het innemen van antibiotica kan winderigheid, buikpijn en diarree veroorzaken
.

Hoewel antibiotica een baanbrekende uitvinding zijn die het leven van veel mensen redt, moeten ze niet vaker dan nodig worden gebruikt. Want vooral baby’s en kleine kinderen kunnen er zeer onaangename bijwerkingen van ondervinden.

Als antibiotica onnodig vaak worden voorgeschreven, bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden en de medicijnen dus onwerkzaam worden. Dit kan zeer gevaarlijk zijn bij een volgende, ernstige infectie.

Veel voorkomende bijwerkingen van antibiotica bij kinderen zijn klachten in het maagdarmkanaal. Buikpijn, misselijkheid, braken en diarree zijn niet ongewoon. De werkzame stoffen tasten ook de nuttige bacteriën in de darm aan, zodat de darmflora uit balans raakt.

Om langdurige gevolgen te voorkomen, moet u er actief voor zorgen dat de darmflora van uw kind na een antibioticakuur weer wordt opgebouwd. In dit geval helpt de consumptie van probiotisch voedsel. Hiertoe behoren bijvoorbeeld yoghurt, kefir, zuurkool of appelciderazijn.

4. antibiotica voor kinderen – hier moet je zeker op letten

mutter gibt ihrem kranken kind antibiotika-saft
Een zogenaamd droog sapje kan gemakkelijk gemaakt worden met behulp van water.

Bij sommige ziekten kan men er niet omheen passende medicijnen toe te dienen om de gezondheid van een kind niet in gevaar te brengen. In dit geval is een zorgvuldige omgang met een antibioticum echter essentieel.

Hieronder hebben wij voor u enkele tips op een rijtje gezet waarmee u rekening moet houden als kinderen antibiotica moeten innemen:

  • Druppels of sap in plaats van tabletten: Veel kinderen kunnen nog geen tabletten slikken. Daarom worden de medicijnen vaak voorgeschreven in de vorm van sap of druppels. Ook een poeder dat alleen met water hoeft te worden toegediend, is erg populair. Zetpillen daarentegen zijn bedoeld als noodoplossing als een kind botweg weigert de medicijnen in te nemen.
  • Gebruik antibiotica op de juiste manier: De juiste dosering speelt een zeer belangrijke rol in het succes van de behandeling. De arts bepaalt dit individueel op basis van het lichaamsgewicht van het kind. Hoe lang een antibioticum moet worden ingenomen, hangt af van het toegediende medicijn en de ziekte. Het is echter belangrijk dat een kind het antibioticum regelmatig en steeds op hetzelfde tijdstip inneemt.
  • Meng het medicijn niet met melk: Sommige ouders lossen het medicijn op in melk om het smakelijker te maken voor het kind. U moet dit echter koste wat kost vermijden. De werkzame bestanddelen kunnen niet oplossen in de melkbestanddelen, zodat het antibioticum met vertraging door de darm wordt opgenomen en als gevolg daarvan misselijkheid en braken optreden.
  • Tijdens de therapie nietsporten: Als een kind antibiotica neemt, leidt dit meestal binnen zeer korte tijd tot een sterke vermindering van de klachten. Omdat de kinderen zich beter voelen, denken ze vaak dat ze weer kunnen sporten. Omdat het lichaam echter nog steeds actief tegen de ziekteverwekkers vecht, kan fysieke inspanning ertoe leiden dat de ziekteverwekkers zich verder verspreiden en myocarditis veroorzaken. Om dit te voorkomen mag uw kind daarom pas twee tot drie dagen na de laatste inname van antibiotica gaan sporten.

5. probiotica ter ondersteuning van de darmflora bij kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten