Rodehond is grotendeels ongevaarlijk bij kinderen.
Embryo’s in de baarmoeder ondervinden ernstige complicaties als de moeder tijdens de zwangerschap met het virus wordt besmet.
Ja, vaccinatie tegen rodehond is mogelijk. Door de relatief hoge vaccinatiegraad komen nog maar weinig gevallen van rodehond voor.
Als u ziek wordt van rodehond, moet u uit de buurt van andere mensen blijven. De virussen zijn zeer besmettelijk, dus u kunt de ziekte gemakkelijk overdragen. Maar wat zijn de symptomen en wat is het typische verloop van de ziekte?
In onze gids bekijken we de gevaren van de kinderziekte en informeren we u over beschermingsmogelijkheden. U leert hoe u rodehond bij uzelf of bij mensen in uw omgeving kunt herkennen en welke complicaties rodehond met zich mee kan brengen.
[button]Meer lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. rodehond is relatief onschuldig bij kinderen.
Samen met roodvonk, waterpokken en mazelen behoort rodehond tot de kinderziekten. Na besmetting met het virus verstrijken ongeveer twee, soms zelfs drie weken voordat de eerste symptomen van de ziekte optreden.
Besmetting is mogelijk ongeveer een week voordat de eerste symptomen optreden. U kunt dus op elk moment ongemerkt besmet raken en tegelijkertijd andere mensen met het rodehondvirus besmetten. Zodra de eerste verschijnselen van rodehond zichtbaar zijn, bent u nog een week besmettelijk.
De typische rodehondverschijnselen van de huiduitslag treden echter maar bij de helft van de geïnfecteerden op. De vorming van rode vlekken begint meestal in het gezicht, maar kan zich verspreiden over de romp en de armen en benen. Bij de overige 50 % is het bijna onmogelijk de ziekte te onderscheiden van een verkoudheid of griep.
Typisch zijn:
- Hoofdpijn en pijnlijke ledematen
- Milde koorts (tot 39 °C)
- Gezwollen lymfeklieren
- Lichte ontsteking van de slijmvliezen
Deze ziekteverschijnselen verdwijnen meestal na enkele dagen en er treden nauwelijks complicaties op. Dit geldt vooral als je de ziekte als kind krijgt. Krijg je de ziekte als tiener of volwassene, dan kunnen er complicaties optreden.
Mogelijke zijn:
- Gewrichtsontsteking (vaak tijdelijk of permanent; dit treft ongeveer 50% van alle volwassenen).
- Een tijdelijke daling van de bloedplaatjes
- Bronchitis
- Middenoorontsteking
- Meningitis
Bij besmetting met een van de andere kinderziekten is de kans op complicaties, met uitzondering van blijvende gewrichtsklachten, veel groter. Voor de behandeling worden koortswerende en ontstekingsremmende middelen gebruikt. Dit verlicht echter alleen de symptomen; genezing is ook mogelijk zonder medicijnen.
Let op: Vrouwen zijn gevoeliger voor blijvende gewrichtsklachten.
2. rodehond is uiterst gevaarlijk tijdens de zwangerschap
Risico van verwarring met andere ziekten:
De symptomen van rodehond lijken op sommige ziekten zoals ringworm, mazelen of driedaagse koorts. Er is geen exact onderzoek om vast te stellen om welk virus het gaat, behalve tijdens de zwangerschap.
Hoewel de ziekte bij kinderen relatief ongevaarlijk is, bestaat er tijdens de zwangerschap een risico op ernstige schade. Dit treft niet de zwangere vrouw, maar het ongeboren kind. De ziekte is vooral problematisch in een vroeg stadium van de zwangerschap.
In de eerste acht weken van de zwangerschap veroorzaakt het rodehondvirus in 90% van de gevallen schade aan het embryo. Vrouwen krijgen in deze periode vaak een miskraam.
Hoe meer tijd het embryo heeft gehad om zich te ontwikkelen, hoe kleiner het risico op schade. Bovendien zijn eventuele handicaps meestal minder ernstig.
Ter bescherming van vrouwen tijdens de zwangerschap is het testen op rodehond een van de klassieke preventieve onderzoeken bij uw gynaecoloog.
Tijdens de hele zwangerschap zijn de volgende complicaties mogelijk voor uw ongeboren kind:
- Vroeggeboorte
- Miskraam
- Hartafwijking
- Misvormingen
- Gezichtsproblemen tot blindheid
- Slechthorendheid
- Ontsteking van de inwendige organen
- Verminderde hoofdomtrek
De afzonderlijke symptomen kunnen ook in clusters voorkomen, zodat een zorgeloos leven alleen met ernstige beperkingen of helemaal niet mogelijk is.
3 De rodehondvaccinatie als preventieve maatregel
.Er is tegenwoordig geen afzonderlijk vaccin tegen rodehond beschikbaar. Het rodehondvaccin wordt tegelijkertijd gegeven tegen zowel mazelen als bof. Zo bent u immuun voor drie kinderziekten die op volwassen leeftijd of tijdens de zwangerschap problemen opleveren.
In principe hoeven jongens niet tegen deze ziekte gevaccineerd te worden, omdat vooral vrouwen eraan lijden, vooral tijdens de zwangerschap. Omgekeerd gaat de bof gepaard met soms verwoestende gevolgen voor jongens en overleven vrouwen de ziekte meestal zonder complicaties.
De combinatie MMR beschermt met succes. Dit is de enige reden waarom de ziekte zelden voorkomt. De vaccinatie wordt in het eerste levensjaar gegeven. Hoe beschermt u uw baby tegen rodehond?
Er zijn twee vaccinaties nodig voor een succesvolle immunisatie en een blijvende bescherming:
- 1e vaccinatie: tussen de 11e en 14e levensmaand.
- 2e vaccinatie: vóór de tweede verjaardag
Als je nog maar één vaccinatie hebt of helemaal geen vaccinatie hebt gehad, kun je dit altijd bij je huisarts laten doen. Vanwege het bijzondere gevaar van de ziekte voor zwangere vrouwen moet u zich altijd vooraf laten vaccineren als u zwanger wilt worden.
Let op: Tussen de laatste vaccinatie en de zwangerschap moet minstens een maand zitten. Alleen zo kan uw lichaam voldoende antistoffen aanmaken om uw baby te beschermen.
Vaccinatie is niet mogelijk tijdens de zwangerschap.
4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Zijn er bijwerkingen van de vaccinatie?
Afgezien van een rode injectieplaats en lichte verkoudheidsverschijnselen zijn bijwerkingen vrijwel uitgesloten. Door de combinatie van werkzame stoffen ontwikkelt een deel van de gevaccineerde personen een zogenoemd vaccinatiemasker. Deze uitslag geneest echter na enkele dagen en is niet besmettelijk.
Meer dan 95 % van alle kinderen en volwassenen ondervindt geen bijwerkingen.
Moet ik me laten vaccineren als ik al rodehond heb gehad?
In dat geval bent u immuun voor het virus. Vaccinatie heeft hetzelfde effect als het doormaken van een ziekte. Uw organisme heeft nu voldoende antistoffen tegen het virus gevormd.
Hoe vindt de besmetting plaats?
U raakt besmet via kleine druppeltjes in de lucht die u inademt. Bij grotere virussen is er kans op besmetting als u zich dichter dan een meter van een besmette persoon bevindt. Kleinere ziekteverwekkers zijn echter zo klein en licht dat het voldoende is voor overdracht als u zich in dezelfde ruimte bevindt.
Hoeveel gevallen van rodehond zijn er momenteel?
Het Robert Koch Instituut schat dat er in 2017 73 gevallen waren. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat er nauwelijks laboratoriumtests zijn om het virus duidelijk op te sporen.
5 Verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.
No products found.
No products found.