Babyzweten: oorzaken en wanneer oppassen?

Baby’s voelen zich vooral op hun gemak als het lekker knus en aangenaam warm is. Maar soms komt het ook voor dat een baby zweet en dus doordrenkt is van het zweet. Veel ouders weten …

Babyzweten: oorzaken en wanneer oppassen?

baby schwitzt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Babyzweten: oorzaken en wanneer oppassen?
Waarom zweten baby’s?

Net als volwassenen moeten baby’s en kinderen overtollige warmte kwijt, waardoor ze gaan zweten. Zo wordt het lichaam beschermd tegen oververhitting.

Welke oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan het zweten van baby’s?

Meestal zijn er onschuldige redenen, zoals te warme kleding of lichamelijke inspanning, waardoor een baby gaat zweten. Slechts in zeer zeldzame gevallen wordt verhoogd zweten veroorzaakt door stofwisselingsziekten of een hartafwijking.

Wanneer moet ik een kinderarts raadplegen?

Als uw kind ook heel snel ademt, onrustig is of zijn lippen blauw worden, moet u dringend een arts raadplegen. Hetzelfde geldt als uw kind naast zweten ook vaker braakt of problemen heeft met slikken.

Baby’s voelen zich vooral op hun gemak als het lekker knus en aangenaam warm is. Maar soms komt het ook voor dat een baby zweet en dus doordrenkt is van het zweet. Veel ouders weten niet zeker of dit normaal is of een reden tot bezorgdheid.

In dit artikel laten we je daarom graag kennismaken met de verschillende oorzaken van hevig zweten bij baby’s. We geven u tips over wat u er als ouders aan kunt doen en wanneer u beter een kinderarts kunt raadplegen.
[button]Baby autostoel inleggers online[/button]

1. zweten dient om warmte te reguleren

Temperatuurregeling bij de baby
Om te controleren of uw baby zweet of bevriest, kunt u twee vingers op de achterkant van de nek van uw baby leggen. Als de huid op de achterkant van de nek koud is, kan je baby het koud hebben, als het warm en vochtig is, is dit een teken dat de baby het te warm heeft.

Dat wij mensen zweten is meestal onaangenaam, maar het is noodzakelijk voor het leven. De gezonde lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Zodra de lichaamstemperatuur stijgt, probeert het lichaam deze te verlagen. De meest effectieve methode is de huid af te koelen met het eigen zweet. Daarom beginnen de zweetklieren te werken.

Een mens heeft ongeveer twee tot vier miljoen zweetklieren. Deze zweetklieren zijn over het hele lichaam te vinden. Ze zijn vooral dicht bij de handen en de voeten.

Gemiddeldzweet een gezonde volwassene ongeveer 1,5 liter zweet per dag uit. De verschillen kunnen echter zeer groot zijn. Terwijl sommige mensen veel zweten, loopt het zweet bij anderen alleen als ze veel lichamelijke inspanning leveren. In ieder geval is het volkomen normaal om zowel overdag als ’s nachts tijdens het slapen te zweten.

Het zweet koelt de huid af en zorgt er zo voor dat de hele lichaamstemperatuur omlaag gaat. Op die manier is het mogelijk een evenwicht tot stand te brengen tussen de interne productie van warmte en de afgifte van warmte naar buiten toe.

2. de baby zweet – onschadelijke oorzaken die erachter kunnen zitten

Veel ouders maken zich echter grote zorgen als hun pasgeborene ongewoon veel of vaak zweet. Als een baby zweet zonder koorts te hebben, kan dat verschillende oorzaken hebben. De meeste zijn echter onschuldig.

Hieronder geven we u een kort overzicht van de mogelijke oorzaken als een baby zweet. Ook geven we u tips over hoe u uw kind op dit moment kunt helpen.

Als uw baby veel zweet, kan dit ook duiden op een infectie. Als het zweten daarentegen gebeurt zonder koorts, is het ook mogelijk dat een baby tandjes krijgt.

2.1 Onvoldoende thermoregulatie

Door natuurlijke thermoregulatie slaagt het lichaam erin zichzelf te beschermen tegen oververhitting. Bij zuigelingen verloopt dit proces echter vaak nog niet zo soepel.

Dezweetklieren zijn nog in ontwikkeling, zodat het lichaam zelfs bij de geringste gelegenheid overvloedig begint te zweten. Anderzijds zijn ze soms niet in staat om hoge buitentemperaturen te compenseren door meer te zweten.

Veel zuigelingen zweten daarom meer. Zij zweten vooral op de handen, voeten, in de huidplooien, op het hoofd en in de nek.

2.2 Baby zweet door te warme kleding

baby sitzt dick eingepackt im auto
Vooral in het warme seizoen moet je je baby niet te dik inpakken in de auto.

Een veel voorkomende reden dat een baby gaat zweten is te warme kleding. Vooral nieuwe ouders hebben de neiging om hun baby veel te warm aan te kleden. Dit geldt vooral als de kleintjes zich in goed verwarmde kamers bevinden.

Daarom is het beter om in plaats van dikke kleding verschillende laagjes te gebruiken die je je kind naar behoefte gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Natuurlijke materialen ademen veel beter dan kunstmatige stoffen.

Als u merkt dat uw kind zweet, moet u eerst de muts afdoen. Als het te koud wordt op het hoofd van uw kind, kunt u de muts altijd weer opzetten.

Zorg er ook voor dat de slaapkamer aangenaam koel is. Ideaal is een temperatuur tussen 16 en 18°C. Kies voor het babyautostoeltje stoffen die bijzonder goed ademen. Er bestaan speciale stoelinzetstukken die het zweten kunnen verminderen. Deze zijn vooral geschikt voor langere autoritten in de zomer.

Let op: Volgens de Europese Commissie is oververhitting een van de grootste risico’s voor plotselinge wiegendood. Zorg daarom voor voldoende ventilatie.

2.3 Meer zweten door inspanning of opwinding

baby wir von seiner mutter gestillt
Voor veel pasgeborenen is zuigen aan de borst in het begin erg inspannend.

De meeste ouders kunnen zich niet voorstellen dat borstvoeding geven voor kinderen al een grote inspanning is. Dus als een baby zweet tijdens de borstvoeding, kan dit een teken zijn dat hij of zij erg gespannen is. Meestal is dit echter geen reden tot bezorgdheid. Zeker als hij na het drinken langzaam weer stopt met zweten.

Veel baby’s zweten ook vooral als ze slapen. Ouders merken dit vaak doordat de pyjama van hun baby vochtig is aan de achterkant. Dat pasgeborenen veel zweten, vooral ’s nachts, kan zowel te maken hebben met de diepte van de slaap als met een te hoge temperatuur. Zowel kinderen als volwassenen zweten meer als ze in diepe slaap zijn of dromen.

Stress en te hoge eisen kunnen er ook toe leiden dat een baby meer zweet. In deze gevallen is het belangrijk het stressniveau te verlagen.

3 Slechts zelden liggen er ernstige ziekten ten grondslag aan het zweten.

Zoals reeds gezegd, zijn de meeste oorzaken van zweten bij baby’s onschuldig. Maar als geen van de bovengenoemde oorzaken in aanmerking komt, is het in individuele gevallen ook mogelijk dat er een ernstige ziekte ten grondslag ligt aan het overmatig zweten.

Devolgende ziekten zijn mogelijk:

  • een aangeboren hartafwijking
  • ernstige longziekte
  • stofwisselingsziekten
Deze aandoeningen zijn echter zeer zeldzaam, dus je moet niet gek worden als je baby zweet.

4. raadpleeg een kinderarts bij andere symptomen

baby sitzt am strand
Bescherm je baby tegen oververhitting met een muts of pet.

Alsje kind zich onopvallend gedraagt, fit is en normaal drinkt, hoef je jemeestal geen zorgen te maken. Daarentegen moet je alert zijn als je baby andere symptomen ontwikkelt, zoals een versnelde ademhaling, blauwige lippen of een sterke roodheid van het gezicht. Hetzelfde geldt als uw baby altijd zweet of opvallend zweet.

In al deze gevallen is het belangrijk dat een kind grondig wordt onderzocht om ernstige ziekten en complicaties uit te sluiten.

Als uw kind tekenen van oververhitting vertoont, moet u ook zo snel mogelijk handelen om een ineenstorting van de bloedsomloop te voorkomen en het lichaam actief af te koelen. Bel een arts en leg uw kind in een koele kamer. Dep het hele lichaam met een vochtige doek en geef uw baby indien mogelijk wat vloeistof.

Tip: Ook al is de situatie ernstig, u moet in deze situatie zo kalm mogelijk blijven.

5. inleggers voor baby autostoelen online kopen

No products found.

Gerelateerde berichten