Voorzichtig en attent: de behandeling van verkoudheid bij baby’s

Baby’s tot ongeveer zes maanden oud hebben meestal nestbescherming die hen beschermt tegen verkoudheid en andere infecties. Verkoudheid bij baby’s gaat na een paar dagen vanzelf over en behoeft zelden medische behandeling. Huismiddeltjes, kruiden en …

Voorzichtig en attent: de behandeling van verkoudheid bij baby’s

Erkältung bei Babys
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Voorzichtig en attent: de behandeling van verkoudheid bij baby’s
  • Baby’s tot ongeveer zes maanden oud hebben meestal nestbescherming die hen beschermt tegen verkoudheid en andere infecties.
  • Verkoudheid bij baby’s gaat na een paar dagen vanzelf over en behoeft zelden medische behandeling.
  • Huismiddeltjes, kruiden en zalven voor baby’s verlichten de symptomen en ondersteunen het herstelproces.

In de eerste levensmaanden genieten baby’s “nestbescherming”. De baby’s hebben via de navelstreng antistoffen van hun moeder gekregen, die hun eigen afweer voor een tijdje vervangen of versterken. Maar op een gegeven moment komt het, de eerste verkoudheid.
Dat is hartverscheurend voor de ouders, want de kleintjes kunnen niet verwoorden waar het knelt. Maar verkoudheden zijn meestal onschuldig. Ouders helpen hun baby’s door de ergste symptomen te verlichten en een snel herstel te bevorderen.
Deduur van een verkoudheid is ongeveer zeven tot tien dagen, en de symptomen nemen geleidelijk af.

1. malaise en snotteren: wanneer baby’s verkouden zijn…

Baby’s kunnen altijd een slechte dag hebben, daarom worden de eerste tekenen van een verkoudheid vaak niet goed geïnterpreteerd. Ze zeuren en zijn onrustig, vaak willen ze niet drinken.

1.1 Tekenen van een verkoudheid:

Impfung beim Baby
Verkoudheden zijn ongevaarlijk, dus baby’s kunnen ook gevaccineerd worden.
  • Verhoogde temperatuur tot 39 graden Celsius
  • Hoest
  • Rode ogen
  • Keelpijn
  • Lopende of verstopte neus
  • Verlies van eetlust
  • rusteloosheid
  • gezwollen lymfeklieren
  • Verstopte ogen door toegenomen traanvorming

Afhankelijk van de symptomen kunnen verschillende maatregelen worden genomen om de baby verlichting te geven.

2 Wat te doen bij verkoudheid? Minder is vaak meer

Baby’s die niet ouder zijn dan 7 weken of 8 weken hebben nog geen sterk immuunsysteem. Op deze leeftijd kunnen meestal geen medicijnen worden gegeven tegen verkoudheid, maar dat is ook niet nodig.
Ouders moeten ervoor zorgen dat baby’s van deze leeftijd voldoende drinken, d.w.z. flesvoeding krijgen of borstvoeding. Zij moeten de baby steeds opnieuw vocht aanbieden en de drinkbehoefte van het kind volgen.
Baby’s vanaf ongeveer 5 maanden kunnen ook vast voedsel krijgen als ze dat willen. Ouders kunnen een naderende verkoudheid vaak herkennen aan het gebrek aan eetlust van het kind.

2.1 Koorts: Tot 39 graden Celsius is geen behandeling nodig.

Baby und Nasenspray
Zoutoplossing doet de slijmvliezen opzwellen.

Als baby’s koorts hebben, moet die in eerste instantie niet worden bestreden. Het is een normale afweerreactie van het lichaam en wordt pas kritisch bij baby’s vanaf ongeveer 39 graden Celsius.
Als baby’s ongeveer 4 maanden oud zijn, kan na overleg met de behandelend kinderarts een koortsverlagend middel worden toegediend. Op deze leeftijd worden vaak koortszetpillen of koortssap met paracetamol voorgeschreven.

2.2 Sniffles: de ademhaling vergemakkelijken

Babys Brust einreiben
Baby’s worden ingesmeerd met balsem om hun luchtwegen te versterken.

Een verkoudheid is vooral voor jonge kinderen lastig. Als de neus verstopt is, hebben baby’s moeite met drinken, waardoor ze nog minder vocht kunnen opnemen.
Baby’s kunnen in de eerste levensmaanden nog niet bewust door hun mond ademen, waardoor ze zich ongemakkelijk voelen als hun neus verstopt is. Zelfs kleine baby’s jonger dan 6 maanden kunnen al keukenzout in de neus krijgen.

2.2.1. neuszuigers

Er bestaan manuele en elektrische aspirators. Zij werken altijd met negatieve druk, zodat de luchtwegen zo snel en voorzichtig mogelijk van slijmsecreties worden ontdaan.

Zo worden de neusslijmvliezen ontzweld en kunnen de afscheidingen sneller wegvloeien. Baby’s kunnen worden geholpen met een neusaspirator als ze een hardnekkige neusverstopping hebben.

Ouders zouden koude baby’s op elk moment van het jaar moeten meenemen voor een wandeling. De frisse lucht en de zon ondersteunen het herstelproces.

Om de slijmvliezen te versterken en zo de neus vrij te maken, kan de baby ook baden in een tijmbad. Het bad mag niet te warm zijn en mag alleen gedaan worden als de baby geen koorts heeft.

2.3 Hoest: Vochtige kamerlucht tegen hoestirritatie

Om een droge, irriterende hoest tegen te gaan, moeten kamers warme, vochtige lucht hebben. Dit houdt de slijmvliezen vochtig en vermindert de irritatie van de hoest. U kunt kommen met water op de verwarming zetten of er vochtige doeken overheen hangen. Hetzelfde effect kan worden bereikt door de was te drogen in de betreffende kamer.

Tip: Om de luchtwegen vrij te maken kunt u vers gesneden uien of een afkooksel van tijm naast het babybedje leggen.

3. huismiddeltjes en medicijnen tegen verkoudheid

Baby und Nasensauger
Een neusaspirator zorgt voor frisse lucht bij baby’s.

Als algemene regel geldt dat baby’s voor een eenvoudige verkoudheid niet moeten worden behandeld met medicijnen, vooral niet met combinatiemedicijnen. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen de bijwerkingen te complex zijn.
De toediening van pijnstillers en koortswerende middelen moet altijd met de kinderarts worden besproken.
Als de koorts echter niet erg hoog is, is dit meestal niet nodig. Er bestaan huismiddeltjes en eenvoudige hulpmiddelen om baby’s te helpen herstellen.

Remedie Wat is het? Toepassing
Globuli Afhankelijk van de oorzaken van de symptomen zoals hoest, verkoudheid of keelpijn worden verschillende globuli werkzame stoffen in de potentie D12 aanbevolen. Kinderen in het eerste levensjaar nemen 3 maal daags 1 bolletje, tussen het 2e en 6e levensjaar 2 bolletjes 3 maal daags.
Engelwortelbalsem Een zalf bestaande uit engelwortel, marjolein, tijm, sint-janskruid, bijenwas en lanoline. Het wordt meestal voor het slapen gaan rond de neus aangebracht om zweren door aanhoudende sniffles te voorkomen. De essentiële oliën die het bevat maken ook de neus vrij. Het gebruik moet met de arts worden besproken.
Tijm-maïs balsem De verkoudheidsbalsem bevat onder meer baobabkruid, sint-janskruid in olijfolie, amandelolie, bijenwas en jojobawas, alsmede lanoline, sheaboter, niaouli, salie, hysop, zwitserse den en natuurlijk mirte en tijm. De zalf wordt aangebracht op de rug en de borst. Omdat hij geen kamfer, munt en menthol bevat, kan hij ook bij baby’s worden gebruikt.
Geneeskrachtige kruiden Tijm, kamille en venkel zijn zeer geschikt om thee van te maken. Oudere baby’s vanaf ongeveer een half jaar kunnen naast moedermelk of de fles wat thee krijgen om symptomen als hoest en keelpijn te verminderen.

Voorzichtig: Baby’s mogen niet worden blootgesteld aan zalven, balsems of badadditieven die essentiële oliën bevatten. Dit kan snel leiden tot fatale laryngospasmen.

4. oorpijn of bronchitis: wanneer naar de dokter?

weinendes Baby
Naar je oor grijpen kan een teken van oorpijn zijn.

Als baby’s jonger dan drie maanden tekenen hebben van een verkoudheid, moeten ze altijd medisch onderzocht worden.
Als baby’s 9 of 10 maanden oud zijn, kunnen ze al wat beter aangeven waar iets pijn doet. Op deze leeftijd begrijpen ouders hun kinderen en hun gevoeligheden ook beter.
Alskinderen naar hun oren blijven grijpen en mogelijk zelfs “au” zeggen, dan kan de griepinfectie zich in het oor hebben verplaatst. De virussen zijn het oor binnengedrongen via de luchtwegen en kunnen een middenoorontsteking hebben veroorzaakt. In dat geval moeten baby’s in elk geval naar de kinderarts worden gebracht.
Ook als de hoest verergert en overgaat in blaffen, is een bezoek aan de huisarts op zijn plaats, omdat bronchitis de oorzaak kan zijn.
Als de koorts langer dan drie dagen boven de 39 graden Celsius blijft, moet medische opheldering worden gevraagd om vast te stellen of er naast de griepachtige infectie nog een andere ziekte is bijgekomen.

5 Geen verband tussen vaccinatie en griepinfectie

Stillen auch während der Erkältung
Antistoffen worden via de borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Voorlopig kan alles veilig worden gesteld: Baby’s kunnen ook gevaccineerd worden als ze een normale griepinfectie hebben en verdere (secundaire) ziekten kunnen worden uitgesloten.
Anderzijds kunnen vaccinaties wel degelijk griepachtige verschijnselen veroorzaken. In de eerste dagen na vaccinatie met actieve vaccins kunnen lichte koorts, vermoeidheid of zelfs pijnlijke ledematen optreden.
Deze vaccinatiereacties zijn ongevaarlijk en verdwijnen na enkele dagen.

6. tips om besmetting te voorkomen

Borstvoeding is een goede manier om baby’s zo lang mogelijk tegen griep te beschermen. Het geeft baby’s alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en bovendien krijgen ze een deel van de antistoffen van hun moeder via de moedermelk binnen.

Als moeders die borstvoeding geven verkouden worden, moeten ze doorgaan met het geven van borstvoeding. Borstvoeding kan de baby besmetten, maar als de verkoudheid uitbreekt, is de baby al lang blootgesteld aan de virussen. Doorgaan met borstvoeding zal het verloop van de ziekte verminderen.

Vooral in de eerste weken en maanden van het leven moeten ouders ervoor zorgen dat zieke mensen de baby niet aanraken of vooraf hun handen goed schoonmaken.
Veel bewegen in de frisse lucht en voldoende zonlicht versterken ook het immuunsysteem van baby’s.

Gerelateerde berichten