Rode wangen bij baby’s: een overzicht van mogelijke oorzaken

Nieuwe ouders zijn altijd bezorgd over de gezondheid van hun kleine baby. Als een baby rode wangen heeft, weten velen van hen niet zeker of dit onschuldig is of te wijten is aan een gevaarlijke …

Rode wangen bij baby’s: een overzicht van mogelijke oorzaken

baby mit beissring im mund
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Rode wangen bij baby’s: een overzicht van mogelijke oorzaken
Wat is de meest voorkomende oorzaak van rode wangen bij baby’s?

Tandjes krijgen is de meest voorkomende reden waarom een baby rode wangen krijgt. Dit betreft meestal de kant waar de nieuwe tand groeit. Daarnaast hebben baby’s vaak last van een verhoogde temperatuur en gezwollen tandvlees.

Welke andere mogelijkheden zijn er voor rode wangen?

Er kunnen echter ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan rode wangen. Slaperige wangen, vermoeidheid, warmte, kou en allergieën zijn allemaal mogelijke oorzaken. Daarnaast kan het symptoom voorkomen bij verschillende ziekten, zoals ringworm.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de dokter?

Een bezoek aan de kinderarts is nodig als er andere ongewone symptomen zijn of als u niet zeker weet wat uw kind mankeert. De arts zal enkele onderzoeken uitvoeren om ernstige ziekten uit te sluiten.

Nieuwe ouders zijn altijd bezorgd over de gezondheid van hun kleine baby. Als een baby rode wangen heeft, weten velen van hen niet zeker of dit onschuldig is of te wijten is aan een gevaarlijke aandoening.

Als een baby rode wangen heeft, komt dat in veel gevallen door doorkomende tandjes. Er zijn echter ook andere oorzaken voor rode wangen te bedenken, die we hieronder graag nader aan u voorstellen. Ook krijgt u tips over hoe u uw kind kunt helpen en wanneer het nodig is om naar de dokter te gaan. [button]Pijnstillende bijtringen online kopen[/button]

1. rode wangen bij baby’s – doorkomende tandjes zijn de meest voorkomende oorzaak

baby mit beissring im mund
Een bijtring kan de pijn van doorkomende tandjes aanzienlijk verminderen.

Hete, rode wangen zijn een typisch symptoom wanneer een kind tandjes begint te krijgen. Gemiddeld krijgen baby’s hun eerste tandjes met ongeveer zes maanden. Dit betekent echter niet dat het eerste tandje niet eerder kan doorkomen. Enkele baby’s krijgen hun eerste tandje al rond drie maanden.

De rode wangen kunnen bij doorkomende tandjes gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • verhoogde temperatuur of lichte koorts
 • toegenomen onrust
 • weinig honger
 • verstoorde slaap
 • toegenomen behoefte aan aandacht
 • gezwollen tandvlees
 • witachtige vlekken op het tandvlees
 • toegenomen speekselvorming
 • Diarree of constipatie

Een andere belangrijke aanwijzing dat een baby tandjes begint te krijgen, is dat hij alles in zijn mond stopt en heel vaak op zijn eigen vingers of hand zuigt. Deze druk is een manier van de baby of peuter om de pijn te verlichten.

Tip: Koop voor uw kind een bijtring waarop het kan kauwen. De ring werkt vooral verzachtend als je hem van tevoren een beetje afkoelt.

2. andere oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor rode wangen

Ook al zijn tandjes de meest voorkomende reden voor rode wangen, er zijn veel andere oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor deze symptomen. Om erachter te komen wat de oorzaak is, moet u uw kind goed observeren en ook rekening houden met andere symptomen.

Hieronder hebben we andere veel voorkomende oorzaken van rode wangen voor u verzameld. We stellen deze graag wat uitgebreider aan u voor.

2.1 Slaapwangen

Een onschuldige verklaring voor het hebben van rode wangen bij een baby is dat de thermoregulatie van het lichaam nog niet volledig ontwikkeld is. Dit betekent dat een zuigeling zijn eigen temperatuur nog niet kan regelen aan de hand van invloeden van buitenaf.

Daarom zweten vooral baby’s nog veel. De onnodig geproduceerde warmte wordt grotendeels via het hoofd afgegeven. Daarbij ontstaan rode wangen, die ook wel slaapwangen worden genoemd.

2.2 Vermoeidheid, oververhitting of verkoudheid

kind mit roten wangen
Om de huid van de baby te beschermen tegen de kou, moet u hem regelmatig insmeren met crème.

Maar baby’s en peuters kunnen ook rode wangen krijgen van stoeien en spelen. Deze ontstaan door uitputting of ook door de daarmee gepaard gaande vermoeidheid. Veel ouders melden dat hun kinderen rode wangen en glazige ogen krijgen als het langzaam bedtijd wordt.

Bij zeer hoge temperaturen buiten of in huis kan ook oververhitting optreden, wat eveneens gepaard gaat met rode wangen. Dit is vooral merkbaar wanneer kinderen te warm gekleed zijn of onvoldoende beschermd zijn tegen de zon. Zorg er in dat geval voor dat ze zo snel mogelijk afkoelen. In het ergste geval kan oververhitting levensbedreigend zijn.

Niet alleen hitte maar ook kou kan ervoor zorgen dat baby’s wangen rood worden. Het bloed van de handen en armen bereikt de vitale organen om ze te beschermen tegen de kou.

2.3 Allergieën of huidziekten

Acne bij baby’s
Acne bij pasgeborenen wordt veroorzaakt door hormonen en uit zich als een ruwe huid en kleine rode puistjes op de wangen. Zodra de hormoonspiegel genormaliseerd is, verdwijnt de acne vanzelf weer.

Rode wangen bij baby’s kunnen echter ook wijzen op huidirritaties of allergische aandoeningen. In veel gevallen gaat het om contact- of voedselallergieën of atopische dermatitis. Atopische dermatitis is de meest voorkomende huidziekte bij kinderen.

Een allergie of uitslag is het meest herkenbaar aan rode en droge wangen. De huid is ruw en schilferig en heeft vaak knobbeltjes en blaasjes. De uitslag kan niet alleen op de wangen voorkomen, maar ook op de neus, de kin of het voorhoofd. De roodheid kan zich ook uitbreiden naar de hals en het bovenlichaam.

Allergieën of huidziekten zijn heel gemakkelijk te onderscheiden van andere ziekten omdat er geen koorts is. Veel kinderen klagen ook over onaangename jeuk. Ruwe wangen kunnen worden behandeld met verschillende zalven.

2.4 Ringworm

Vuurrode wangen duiden echter op ringworm. Dit is een typische kinderziekte die wordt veroorzaakt door virussen. Bij driekwart van de kinderen verschijnt de ziekte zonder tekenen. Bij de rest is de uitslag in het gezicht zeer symmetrisch. De grote, rode vlekken zijn licht verhoogd en komen samen boven de neus. Begeleidende symptomen zijn koorts, gewrichtspijn en vlekken op de romp, armen en benen.

Het virus verspreidt zich via druppels, en het risico van besmetting is zeer groot. Vooral tijdens de zwangerschap kan ringworm zeer gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Volgens het German Medical Journal kan foetale sterfte het gevolg zijn. Om het risico van besmetting tot een minimum te beperken, moet u regelmatig uw handen wassen en nauw lichamelijk contact vermijden.

Aangezien ringworm niet te genezen is, kunnen alleen de symptomen worden verlicht. Men kan koortswerende medicijnen en zinklotions gebruiken.

Er bestaat geen vaccinatie tegen ringworm. Maar als je het eenmaal hebt overleefd, ben je er levenslang immuun voor.

Als de rode wangen en het warme hoofd verschijnen in combinatie met koorts, kan het ook gaan om een middenoorontsteking, maag-darminfecties of luchtweginfecties. Het maakt niet uit of de infecties worden veroorzaakt door virussen of bacteriën.

Raadpleeg uw kinderarts als u twijfelt.

kinderaerztin untersucht ein baby
Het belangrijkste doel van het medisch onderzoek is om ernstige ziekten uit te sluiten.

In sommige gevallen kunnen de symptomen zo aspecifiek zijn dat ouders erg onzeker zijn over wat hun kind werkelijk mankeert. Om ernstige ziekten uit te sluiten is het daarom raadzaam een kinderarts te raadplegen.

Bij een eerste consult zal de arts enkele vragen stellen die het ziektebeeld zichtbaar maken. Niet alleen andere symptomen, maar ook het gedrag van het kind spelen een zeer belangrijke rol.

Bij een volgend onderzoek kan de arts meestal heel snel beoordelen hoe ernstig de situatie is. Maar als het bijvoorbeeld om een allergie gaat, kan het wat langer duren voordat de precieze oorzaak kan worden gevonden.

Als uw kind verder fit en alert is, is het zeer onwaarschijnlijk dat het om een ziekte gaat die behandeld moet worden. Voor uw eigen gemoedsrust kan het echter toch zinvol zijn een arts te raadplegen.

4. Bijtringen die koelen en de pijn verlichten

No products found.

Gerelateerde berichten