- Koorts is geen ziekte, maar het symptoom van bepaalde ziekten en dient als afweer tegen ziekteverwekkers.
- Koorts bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door infecties, maar er zijn ook onschuldigere en ernstigere oorzaken.
- Voor de behandeling kan de arts koortssap, zetpillen en andere geneesmiddelen voorschrijven of kunnen diverse huismiddeltjes worden gebruikt.
Als uw kind koorts heeft, is dat in eerste instantie geen reden tot bezorgdheid. Natuurlijk moet u de temperatuur regelmatig controleren en in bepaalde situaties naar de dokter gaan – wanneer precies leest u hier. U kunt ook lezen wat u kunt doen om uw kind verlichting te geven, wat koorts veroorzaakt en meer.
Inhoudsopgave
1. vanaf wanneer het koorts is en wat er tijdens de koorts gebeurt
Koorts bij kinderen komt relatief vaak voor – zeker in vergelijking met pubers en volwassenen.
Omdat het immuunsysteem bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, kan er sprake zijn van “vals alarm” dat gepaard gaat met kortstondige koorts. Bovendien moet het immuunsysteem van het kind eerst wennen aan ziekteverwekkers en prikkels, waardoor het bijzonder vaak wordt geactiveerd. Na verloop van tijd leert het immuunsysteem van het kind en zo heeft een kind van 6 jaar normaliter minder vaak koorts dan bijvoorbeeld een kind van 3 jaar.
Koorts is in de eerste plaats een beschermingsmechanisme van het lichaam wanneer het op verschillende manieren wordt belast of wanneer zich min of meer onschuldige gezondheidsstoornissen voordoen.
Als de lichaamstemperatuur verhoogd is, werkt het immuunsysteem op volle toeren, terwijl tegelijkertijd de leefomstandigheden voor ziekteverwekkers verslechteren. Dus als kinderen koorts hebben, is dat een positief teken dat hun zelfgenezend vermogen goed werkt. Vaak gaat het vanzelf terug naar een normale temperatuur.
Bovendien is de lichaamstemperatuur ’s ochtends meestal 0,5 °C lager dan ’s avonds. Maar als uw kind overdag bijzonder actief is geweest, kan het soms grotere schommelingen hebben met temperaturen van meer dan 38 °C zonder ziek te zijn. We hebben in de volgende tabel voor u samengevat wanneer er sprake is van koorts:
Temperatuur | Aanduiding |
---|---|
37,6 tot 38,4 °C | Verhoogde lichaamstemperatuur |
38,5 tot 39 °C | Koorts |
39 tot 41,5 °C | hoge koorts |
vanaf 41,5 °C | levensbedreigende koorts |
2. infecties meest voorkomende oorzaak van koorts
De oorzaken van koorts kunnen soms heel onschuldig zijn. De temperatuur kan bijvoorbeeld stijgen door opwinding, sporten, buiten spelen, warm weer, te warme kleding of een te dikke sprei. Bij lichte koorts tot 39 °C zonder duidelijke reden of verdere ziekteverschijnselen moet uw kleine lieveling daarom ongeveer een half uur rust nemen. Meet daarna opnieuw de lichaamstemperatuur.
U kunt de tekenen van koorts herkennen wanneer de temperatuur stijgt en het kind overdag of tijdens het slapen rilt. Ze hebben ook koude voeten en handen en hun huid is bleek. Dit kan gepaard gaan met gebrek aan eetlust, vermoeidheid en gezeur. Wanneer de koorts van het kind zijn hoogtepunt bereikt, is het hele lichaam verhit, zijn het gezicht en het lichaam helderrood en glanzen de ogen koortsig.
Koorts kan worden uitgelokt door bepaalde ziekten:
- Infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van koorts bij kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld ziekten van de bovenste luchtwegen zoals griep, verkoudheid of bronchitis. Daarnaast kan koorts worden veroorzaakt door tonsillitis of otitis media, meningitis, maag-darm- of urineweginfecties, kinderziekten zoals rodehond, mazelen of bof, longontsteking of blindedarmontsteking.
- Niet-infectieuze oorzaken komen minder vaak voor. Het kan bijvoorbeeld gaan om allergieën of allergische reacties op medicijnen, aangeboren hartafwijkingen, vergiftiging, sterk zonlicht, kanker, tijdelijke vaccinatiereacties, stoornissen van het metabolisme of het immuunsysteem of reumatische aandoeningen.
Tip: Homeopathische middelen kunnen ook helpen bij koorts. U kunt het beste advies vragen aan een apotheker of therapeut.
3. raadpleeg een arts bij verdere symptomen en aanhoudende koorts
Zoals gezegd is koorts vooral een beschermingsreactie. Wanneer u naar de dokter moet gaan of wanneer het kind naar het ziekenhuis moet, hangt af van verschillende verschijnselen en deels ook van individuele omstandigheden:
- bijkomende ziekteverschijnselen zoals buikpijn, diarree, braken, ernstige en langdurige hoofdpijn
- onverklaarbare huiduitslag
- aanhoudende koorts bij kinderen ouder dan 2 jaar die langer dan drie dagen aanhoudt
- als het kind helemaal niet drinkt
- als de koorts komt en gaat of herhaaldelijk optreedt
- als de lippen blauw zijn of er tekenen van uitdroging zijn
- als er sprake is van hevig rillen
- extreme slaperigheid en lusteloosheid
- de koorts daalt niet ondanks koortswerende maatregelen
- als de jonge patiënt ook lijdt aan chronische ziekten zoals kanker of hartafwijkingen
- als de koorts hevig en/of frequent is
- maar ook als u zich onzeker voelt en zich zorgen maakt
Opmerking: hoge koorts bij kinderen betekent niet noodzakelijkerwijs een ernstige ziekte. Een lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden belast echter de bloedsomloop. Nog hogere koorts kan ook belangrijke functies in het lichaam ernstig beperken en is een grote belasting voor het organisme van het kind.
4. Koortsverlagende medicijnen en ondersteunende huismiddeltjes
De arts stemt de therapie af op de oorzaak van de koorts van het kind. Om de koorts te verlagen kan hij zetpillen, koortssap, korrels of tabletten voorschrijven. Overdag wordt dit meestal gedaan als de lichaamstemperatuur boven de 40 graden is, ’s nachts kan het zelfs 39 graden zijn, zodat het patiëntje rustig en ontspannen kan slapen. Werkzame stoffen als ibupofen of paracetamol zijn geschikt voor kinderen. Deze kunnen ook pijn en ontstekingen verlichten. Bij een bacteriële infectie kunnen antibiotica worden gebruikt. Vraag altijd eerst aan de arts voordat u een medicijn uit de (huis)apotheek gebruikt.
Behandeling of observatie in het ziekenhuis wordt aanbevolen, bijvoorbeeld als de toestand van het kind zeer slecht is, het kind zeer hoge koorts heeft (meer dan 41,5 graden) een massaal vochttekort wordt vermoed of er kans is op een ernstige oorzaak.
Wat u zelf of als huismiddeltje kunt doen om de behandeling te ondersteunen:
- Bedrust – wikkel het kind niet te warm in om warmteophoping te voorkomen.
-
voldoende vocht – lauwe kruidenthee met bijvoorbeeld kamille, lindebloesem of venkel en dunne vruchtensapspritsen zijn geschikt
- Lichte voeding – bijvoorbeeld groente- of vleesbouillon, vers fruit of yoghurt.
- Kuitkompressen – maar niet als je koude rillingen hebt, alleen als je armen en benen ook warm en “gloeiend” zijn
- Koelbad – geschikt bij hoge koorts en voor kinderen die graag baden; watertemperatuur 37 °C en duur van het bad 15 tot 30 minuten max.
Wanneer bacteriën of virussen het lichaam binnendringen, bestrijdt het de ziekteverwekkers door de temperatuur te verhogen – met koorts als gevolg. Dit vermindert de vermenigvuldiging van de indringers.
5 Belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Hoe wordt koorts correct gemeten?
Het wordt aanbevolen om koorts rectaal – d.w.z. in de bilnaad – op te nemen. Doe wat vaseline op de punt van de thermometer, steek hem voorzichtig in de anus en stop na ongeveer 2 tot 2,5 cm. Oudere kinderen verdragen deze manier van temperaturen vaak niet meer. In dat geval raden artsen hoogwaardige oorthermometers aan. Een andere mogelijkheid is om de temperatuur in de mond op te nemen door de punt van de thermometer onder de tong te plaatsen. Dit werkt alleen bij kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.
Mogen kinderen met koorts naar de kleuterschool?
In principe moet een ziek kind dat koorts heeft en zich niet goed voelt, thuisblijven. Het is verboden een kind naar de kleuterschool te brengen als het aan een besmettelijke ziekte lijdt.
Waarom mogen kinderen met koorts niet naar buiten?
Dit geldt vooral voor zeer hoge koortsen. Door de plotselinge afkoeling begint het thermoregulatiesysteem in de hersenen namelijk weer op te warmen en stijgt de lichaamstemperatuur. Bovendien kan het uitstapje te inspannend zijn voor het kind.