Wratten bij kinderen: Oorzaken, behandelingsmogelijkheden en huismiddeltjes

Wratten bij kinderen komen vaak voor: Geschat wordt dat ongeveer vijf tot tien procent van alle kleuter- en lagere schoolkinderen de goedaardige huidgezwellen heeft. Ze zijn besmettelijk maar ongevaarlijk, hoewel ze in sommige gevallen jeuk …

Wratten bij kinderen: Oorzaken, behandelingsmogelijkheden en huismiddeltjes

kleine Hand mit Warzen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Wratten bij kinderen: Oorzaken, behandelingsmogelijkheden en huismiddeltjes
Wat zijn de oorzaken van wratten?

Wratten zijn infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen.

Waarom adviseren artsen om sommige wratten bij kinderen niet te behandelen?

Het immuunsysteem van kinderen leert dat het de wratten moet bestrijden – maar het duurt even voordat ze vanzelf verdwijnen.

Hoe kunnen wratten bij kinderen worden behandeld?

Er zijn veel middelen om wratten te behandelen, van homeopathie tot zalven en pleisters tot chirurgie. Sommige middelen zijn pijnlijk en daarom niet geschikt voor kinderen.

Wratten bij kinderen komen vaak voor: Geschat wordt dat ongeveer vijf tot tien procent van alle kleuter- en lagere schoolkinderen de goedaardige huidgezwellen heeft. Ze zijn besmettelijk maar ongevaarlijk, hoewel ze in sommige gevallen jeuk of pijn veroorzaken. Lees hier wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt behandelen of verwijderen en hoe je ze kunt voorkomen.

[button]Vind hier kindvriendelijke remedies tegen wratten[/button]

1. dit zijn de oorzaken van wratten bij kinderen

Net als alle andere infectieziekten worden wratten bij kinderen overgebracht door virussen. Bij kinderen zijn de meest voorkomende soorten wratten vulgaire wratten, plantaire wratten (ook wel plantaire wratten genoemd) en dell wratten. De eerste twee typen worden overgedragen door verschillende typen van het humaan papillomavirus (HPV), de laatste door een ongevaarlijk pokkenvirus. De virussen kunnen zich vermenigvuldigen omdat het immuunsysteem van de kinderen er nog geen antistoffen tegen heeft gevormd.

Naast het zwakkere immuunsysteem zijn er nog andere redenen waarom wratten vooral bij kinderen voorkomen: Ze worden overgebracht door besmetting met uitstrijkjes. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het ravotten, sporten en vooral in het zwembad. Kinderen worden dus vaker aan de virussen blootgesteld dan volwassenen. Deze video geeft een goed overzicht van de basisinformatie over wratten:

2. er zijn veel manieren om wratten bij kinderen te behandelen

Van het wrattenmiddel dat overgrootmoeder vroeger gebruikte tot laserbehandeling, er zijn een hele reeks manieren om wratten te verwijderen. Ze werken niet allemaal even goed, en ze zijn niet allemaal geschikt voor kinderen. Ook reageert elk immuunsysteem anders op de uitdaging van de virussen.

Let op: Als uw kind voor het eerst wratten heeft, moet u naar de kinderarts gaan om er zeker van te zijn dat de huidgroei goedaardig is.

2.1 Waarom niets doen echt kan helpen

Fuß von unten mit Dornwarze
Als wratten bij kinderen pijn veroorzaken, zoals plantaire wratten vaak doen, moet je ze laten behandelen.

Veel kinderartsen hebben de neiging af te wachten als het gaat om wratten bij kinderen. Dat geldt tenminste als de gezwellen het kind niet hinderen. Plantaire wratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen en leiden tot mank lopen omdat het kind een beschermende houding aanneemt. Wratten in het gezicht kunnen het kind beschaamd en ongemakkelijk doen voelen. En de arts en de ouders moeten ook rekening houden met het risico van infectie – waar op het lichaam bevinden de wratten zich, en komt het kind vaak op plaatsen waar het gemakkelijk drager kan worden?

Toch kan het niet behandelen van de wratten bij kinderen de aangewezen remedie zijn: Op die manier leert het immuunsysteem dat het ertegen moet optreden. Het vormt de juiste antilichamen die de virussen bestrijden. Daardoor verdwijnen de wratten ook zonder therapie en is het lichaam goed voorbereid op de volgende aanval van de virussen. Maar geduld is nodig: sommige wratten verdwijnen binnen enkele weken, andere pas na één of twee jaar.

2.2 Homeopathische behandeling van wratten bij kinderen

Artsen gebruiken vaak zachte middelen voor wratten bij kinderen. U kunt de wratten bijvoorbeeld borstelen met een verdunde Thuja-oplossing. Maar ook verschillende Schüssler-zouten en bijbehorende zalven worden aanbevolen.

2.3 Zuren geven goede resultaten

Er is een hele reeks zuren die artsen gebruiken om wratten te bestrijden. Ze omvatten bijvoorbeeld

 • Salicylzuur
 • melkzuur
 • Azijnzuur
 • Mierenzuur
Pinsel mit Tinktur über Zeh mit Warze
De behandeling van wratten bij kinderen kan zeer lang duren, omdat de virussen volledig moeten verdwijnen.

Voor de behandeling van wratten bij kinderen zijn melkzuur en mierenzuur bijzonder geschikt, omdat ze iets milder zijn dan de andere zuren en minder schade toebrengen aan de tere huid van kinderen. Middelen tegen wratten die de zuren bevatten zijn tincturen of zalven die u bij de apotheek kunt halen en direct op de wrat kunt aanbrengen. Als alternatief zijn er pleisters tegen wratten met soortgelijke ingrediënten.

Het werkingsmechanisme is altijd hetzelfde: de gezwellen worden behandeld met het wrattenmiddel zoals voorgeschreven. Het doodt de bovenste laag van de wrat. Deze wordt voor de volgende behandeling afgeschraapt, bijvoorbeeld met een puimsteen. Om bij gebruik van tincturen of zalven de omliggende huid te beschermen, kan het beste een vette crème worden aangebracht (zinkzalf is bijvoorbeeld effectief gebleken).

Let op: behandel de aangetaste plekken regelmatig gedurende ongeveer twee maanden, anders komen de wratten gemakkelijk terug!

2.4 Deze huismiddeltjes worden aanbevolen tegen wratten bij kinderen

Als u al bekend bent met wratten, kunt u ze zelf behandelen met huismiddeltjes (nadat de goedaardige aard van het huidgezwel is opgehelderd). Verschillende middelen worden aanbevolen, zoals

 • Tea tree olie
 • spoelen met citroensap gevolgd door een wrijving met gesneden knoflook
 • een mengsel van zout, appelciderazijn en lavendelolie
 • slakkenslijm
 • Duct tape in plaats van wrattenpleisters

Wat in individuele gevallen echt geschikt is om wratten te verwijderen, moet in de loop van de behandeling blijken. Al deze middelen (behalve Duct Tape) hebben een licht antiviraal effect, maar ze werken zelden van de ene op de andere dag. Ook zijn niet alle tips uitvoerbaar – niet iedereen heeft altijd een slak bij de hand.

Let op: Als u merkt dat de huid reageert met pijn of uitslag, stop dan met de therapie en raadpleeg een arts.

2.5 Hardnekkige wratten bij kinderen kunnen operatief worden verwijderd.

Chirurg bearbeitet Warze unter Fuß mit Skalpell
Een wrat operatief laten verwijderen is slechts een kleine ingreep.

Deze ingreep is snel en ongecompliceerd, zelfs voor kinderen: de arts werkt met plaatselijke verdoving en schraapt of snijdt de wrat uit. Hij brengt antimicrobiële middelen aan op het gebied. De wond wordt regelmatig gedesinfecteerd tot hij dichtgaat en met een verband tegen besmetting beschermd. Bij kinderen duurt het meestal minder dan twee weken voordat de wond volledig genezen is.

3. deze behandelingen zijn niet goed voor kinderen

Laserbehandlung einer Warze im Gesicht
Laserbehandeling kan behoorlijk pijnlijk zijn en is daarom niet goed voor wratten bij kinderen.

Er zijn verschillende manieren om wratten te verwijderen die u beter niet kunt kiezen voor kinderen. Deze omvatten behandeling met celandinesap. Dit is giftig en, vooral bij wratten op de handen, is het maar al te gemakkelijk voor kinderen om wat in te slikken.

Ook ijsspray moet niet de voorkeursbehandeling zijn voor wratten bij kinderen. Het helpt vrij betrouwbaar door de wrat te bevriezen. De ontstane blaar moet worden losgemaakt. De toepassing is echter vrij pijnlijk. Hetzelfde geldt voor lasers: ook hier is de therapie vaak nuttig, maar gaat ze gepaard met pijn.

4. hoe wratten te voorkomen en genezing te ondersteunen

Mutter und Tochter vor Waschmaschine
Als uw kind wratten heeft, moet u kleding en handdoeken heet wassen om infectie te voorkomen.

Aangezien wratten bij kinderen ontstaan door infectie, moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Geef uw kind bijvoorbeeld altijd badslippers mee naar het zwembad en herinner hem of haar eraan in ieder geval sokken te dragen in de kleedkamers. Na het sporten of zwemmen moet uw kind een douche nemen en zijn of haar voeten goed afdrogen, ook de ruimtes tussen de tenen. Droge kindervoeten moeten worden behandeld met crèmes.

Als uw kind wratten heeft, was dan alle sokken en handdoeken op minstens 60 graden. De virussen kunnen deze temperatuur niet overleven, dus bescherm uw gezin tegen besmetting. Leer uw kind ook om niet aan de wratten te krabben, ook al jeuken ze, omdat dit de virussen alleen maar verder over het lichaam verspreidt.

5. Kindvriendelijke remedies tegen wratten

No products found.


Gerelateerde berichten