Haaruitval bij baby’s: deze oorzaken liggen hieraan ten grondslag

Sommige baby’s worden kaal geboren, terwijl andere pasgeborenen al een behoorlijke haardos hebben. Veel ouders vragen zich af of de haargroei van hun kind normaal is en hoeveel haarverlies normaal is bij een baby. In …

Haaruitval bij baby’s: deze oorzaken liggen hieraan ten grondslag

haarausfall baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Haaruitval bij baby’s: deze oorzaken liggen hieraan ten grondslag
Worden alle baby’s geboren met een volle bos haar?

Nee. Baby’s kunnen in het begin heel verschillende hoeveelheden haar hebben. In de loop van de eerste drie tot zes maanden valt het meeste haar echter weer uit.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij baby’s?

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval zijn hormonale veranderingen. Hoewel baby’s de eerste weken en maanden nog putten uit de hormonen van hun moeder, vallen deze na verloop van tijd weg. Haaruitval kan echter ook worden veroorzaakt door een eenzijdige lighouding.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als je kind klonten haar verliest, vooral na de zesde levensmaand, kan dit wijzen op een ziekte die behandeld moet worden.

Sommige baby’s worden kaal geboren, terwijl andere pasgeborenen al een behoorlijke haardos hebben. Veel ouders vragen zich af of de haargroei van hun kind normaal is en hoeveel haarverlies normaal is bij een baby.

In dit artikel leggen we uit hoe haaruitval voorkomt bij baby’s en wat de oorzaken ervan zijn. Daarnaast geven we tips in welke gevallen het zinvol is om medisch advies in te winnen.
[button]Muziekdoosjes direct online bestellen[/button]

1. sommige baby’s worden al geboren met een volle haardos

De kleur van het haar van een baby

Veel baby’s hebben bij de geboorte lichtblond haar. Deze worden na verloop van tijd echter donkerder door het pigment eumelanine. De permanente haarkleur verschijnt vaak pas in de lagere schooljaren of in de loop van de puberteit.

Wanneer een pasgeborene wordt geboren, zijn de meeste ouders meer dan nieuwsgierig naar hoe hun kind eruit zal zien. Ook al is er tegenwoordig 4-D echografie beschikbaar, waarmee je in real time een driedimensionaal beeld van de baby kunt zien, het is toch iets heel anders om het gezicht van je eigen kroost in levende lijve te bekijken.

Terwijl sommige baby’s kaal of met slechts een beetje pluis worden geboren, hebben anderen al een volle haardos. De volheid van het haar en de kleur en textuur van het haar van de pasgeborene zeggen niets over hoe het haar er later uit zal zien.

Eén mythe zegt dat kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap aan maagzuur leed, meer kans hebben om met haar geboren te worden. Onderzoekers van het John Hopkins Medical Institution hebben nu in een studie ontdekt dat er inderdaad een verband zou kunnen zijn. Door het kleine aantal deelnemers is de evaluatie echter niet betrouwbaar.

Maar zelfs als een pasgeborene bij de geboorte veel haar heeft, valt het in de loop van de eerste zes maanden meestal weer uit. Dit haarverlies bij de baby is meestal volkomen normaal en komt binnen het eerste levensjaar weer tot rust.

2 Haaruitval bij baby’s – de oorzaken kunnen uiteenlopend zijn

Veel ouders zijn nog erg onzeker als ze haaruitval bij hun baby opmerken. Ze vragen zich af wat de oorzaak van de haaruitval is en zijn bang dat er iets ergs achter zit.

De meeste oorzaken van haaruitval bij een baby zijn echter volkomen onschuldig en natuurlijk. Daarom willen we u hieronder wat uitgebreider laten kennismaken met de twee meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij een baby.

2.1 Haaruitval door verandering van hormonen

junge mutter haelt ihr baby im arm
Pasgeboren baby’s krijgen een flinke lading hormonen van hun moeder
.

Inde meeste gevallen heeft haaruitval bij een baby te maken met de hormoonhuishouding van het lichaam. Vooral in de laatste twee maanden van de zwangerschap krijgen baby’s veel hormonen van hun moeders. Daaronder is een hormoon dat verantwoordelijk is voor de haargroei. Het haar van de baby is dan ook in de groeifase.

In de weken en maanden na de geboorte worden de hormonen echter geleidelijk minder. Daardoor gaat het haar in de rustfase en wordt het dunner en minder. Het meeste haar valt meestal in de eerste 3 maanden uit.

Het haarverlies isbij elk kind anders merkbaar. Terwijl het bij sommige baby’s zeer uitgesproken is, valt het haar bij andere kinderen slechts sporadisch uit. Na deze fase komt de haargroei uiterlijk na zes maanden weer op gang.

Haaruitval gaat ook vaak gepaard met een verandering van haarkleur, zodat blonde baby’s donkerharige peuters kunnen worden.

2.2 Kaalheid door de liggende positie

baby schlaeft im beistellbett

Nekspanning kan ervoor zorgen dat een baby zijn hoofd maar in één houding houdt.

Bij sommige baby’s is het haarverlies echter vooral merkbaar aan de zijkant of achterkant van het hoofd. Deze halve kaalheid kan worden veroorzaakt door een eenzijdige lighouding.

Kleine baby’s kunnen hun hoofd nog niet zelfstandig draaien, waardoor het hoofd altijd op dezelfde plaats rust. De meeste kinderen kantelen hun hoofd altijd naar dezelfde kant als ze op hun rug liggen, bewust of onbewust. Hierdoor wordt het haar zo zwaar belast dat het uitvalt.

Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw baby vaak van houding verandert. U kunt uw baby bewust aanmoedigen om van kant te veranderen door bijvoorbeeld een muziekdoosje te kopen en dat in verschillende standen op te hangen. Kinderen zijn nieuwsgierig en zullen daarom hun hoofd in die richting bewegen.

Tip: Het probleem lost zichzelf op als uw baby uit zichzelf begint te bewegen en te draaien.

3. massale haaruitval kan een medisch onderzoek vereisen

baby mit milchschorf
Wiegenmuts kan ervoor zorgen dat de nieuwe haartjes minder goed doorbreken.

Zoals gezegd is het volkomen normaal dat een baby in de eerste zes maanden na de geboorte last heeft van haaruitval. Het wordt pas problematisch als een kind klompjes haar verliest en bijvoorbeeld al 2 jaar oud is.

Circulaire haaruitval kan bijvoorbeeld wijzen op een auto-immuunziekte of een infectieziekte. In het geval van een infectie gaan symptomen zoals koorts of andere lichamelijke klachten meestal samen met het haarverlies.

Bij massale haaruitval na de zesde levensmaand moet u ook zeker het dieet van uw baby controleren. Als u uw kind nog borstvoeding geeft, is het ook mogelijk dat de ziekte van de moeder via de melk aan het kind wordt doorgegeven.

Daarnaast is het mogelijk dat hoofdgneis of wiegkap invloed heeft op de haaruitval en het gebrek aan haargroei. Door de schilferige huid heeft het haar het moeilijker om door de huid heen te breken. In dit geval moet u speciale aandacht besteden aan de verzorging van de hoofdhuid. Met een beetje olie of speciale shampoo kan de roos voorzichtig worden verwijderd.

4. koop muziekdoosjes in schattig design online

No products found.

Gerelateerde berichten