Griep bij baby’s: juiste preventie en behandeling

Griep is gevaarlijk voor baby’s omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Als de baby ziek wordt, kunnen de symptomen worden verlicht met medicijnen en huismiddeltjes. Of u uw kind laat vaccineren tegen griep …

Griep bij baby’s: juiste preventie en behandeling

Tips wenn ihr Baby die Grippe hat
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Griep bij baby’s: juiste preventie en behandeling
  • Griep is gevaarlijk voor baby’s omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
  • Als de baby ziek wordt, kunnen de symptomen worden verlicht met medicijnen en huismiddeltjes.
  • Of u uw kind laat vaccineren tegen griep of niet, moet u afwegen aan de hand van de voor- en nadelen.

Als uw baby griep krijgt, is er geen reden tot paniek. Toch moet u op bepaalde tekenen letten, zodat u op tijd op de juiste manier kunt reageren. Lees hier hoe u griep bij uw baby kunt herkennen, of vaccinatie zinvol is, welke behandelingsmogelijkheden er zijn en wat u nog meer moet weten en waar u op moet letten.

Incubatietijd verwijst naar hoe snel een ziekte uitbreekt na besmetting. Het is de tijd tussen de besmetting met een bepaalde ziekteverwekker en het verschijnen van de eerste symptomen.

1. griep is zeer besmettelijk en begint met koorts.

Griep is nog schadelijker voor baby’s dan de eigenlijke symptomen, omdat het immuunsysteem van de baby, dat toch al niet volledig ontwikkeld is, gedurende langere tijd verzwakt. Bacteriën kunnen zich verspreiden en gevaarlijke secundaire infecties veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld ontstekingen van het hersenvlies, de longen of het middenoor en andere ziekten. Let daarom op de onderstaande tekenen om onmiddellijk naar een arts te gaan.
De echte griep, ook wel influenza genoemd, is een virale infectie met een grote kans op besmetting. Het wordt veroorzaakt door het influenzavirus A, zelden B. De ziekte wordt overgedragen door druppelbesmetting – bijvoorbeeld door niezen, ademen, hoesten of praten van de besmette persoon. Direct contact met besmette personen of voorwerpen (bv. handen schudden of deurklinken) kan ook tot overdracht leiden.

De incubatietijd bedraagt 2 tot 3 dagen, vaak slechts enkele uren. Eén dag voordat de getroffen persoon de eerste symptomen ervaart, is hij of zij echter al besmettelijk. De kans op besmetting blijft ongeveer 5 dagen bestaan, bij baby’s en kinderen zelfs tot 7 dagen.

Influenza mag niet worden verward met een griepachtige infectie, die meestal veel minder ernstig is. Het grootste verschil tussen influenza en een griepachtige infectie is dat een verkoudheid meestal begint met hoesten en verkoudheid. Griep daarentegen begint met hoge koorts, vaak ruim boven de 39 graden. Pas daarna treden andere symptomen op.

2. verloop van de ziekte gaat gepaard met ernstige symptomen

Grippeviren
De griep wordt overgedragen door druppelinfectie en door aanraking.

Hoe kun je zien of je baby griep heeft:

  • De ziekte begint plotseling
  • Stijgende koorts tot 40 graden
  • rillingen, hoofdpijn en pijnlijke ledematen
  • uitgesproken uitputting
  • droge hoest, verkoudheid
  • keelpijn en pijn bij het slikken
  • verlies van eetlust
  • maag- en darmklachten zoals buikpijn, braken of diarree
  • rode ogen en gezwollen oogleden

Als er geen secundaire infectie is, duurt griep ongeveer een week, soms tot 10 dagen. Na de griep zal uw baby ongeveer twee weken blijven hoesten en tijd nodig hebben om goed te herstellen.

Tip: In de eerste twee dagen na het uitbreken van de griep kan deze worden bedwongen met behulp van antivirale therapie (Tamiflu). Dit is bedoeld om de duur van de infectie te verkorten, de symptomen te verminderen en levensbedreigende complicaties te voorkomen. Bijwerkingen zijn echter ook mogelijk.

3. doktersbezoek, medicatie en huismiddeltjes – wat past wanneer?

3.1. 6 tekenen dat u onmiddellijk naar de dokter moet gaan

Fiebermessen beim Baby
Je moet onmiddellijk met je baby naar de dokter als je bepaalde tekenen opmerkt.

Hoe kleiner de baby is, hoe beter je hem moet observeren – omdat de kleine zich nog niet kan uiten. Natuurlijk moet je jezelf niet gek maken – het gaat erom dat je snel reageert op bepaalde tekenen. In deze situaties moet je zeker een arts raadplegen:

  1. als uw baby 6 weken of jonger dan 3 maanden is – omdat er op deze leeftijd meestal nog sprake is van “nestbescherming” (zie kader)
  2. als uw baby 3 tot 4 maanden of ouder is, als de symptomen na drie dagen niet verbeteren of als de koorts constant boven de 39 graden Celsius is
  3. als de baby moeite heeft met ademhalen en een piepende ademhaling heeft
  4. als de hoest hardnekkig is
  5. als er sprake is van krampen, stijve nek en bewustzijnsvertroebeling
  6. als er dik groen slijm in de neus ontstaat.

Tip: Door nestbescherming profiteert de zuigeling van de antilichamen die de moeder hem bij de geboorte heeft gegeven. Het is het sterkst tussen de leeftijd van 2 en 3 maanden. Borstvoeding ondersteunt de nestbescherming en helpt de baby te beschermen tegen griep. Uiterlijk op 9 maanden heeft de baby zijn eigen immuunsysteem ontwikkeld.

3.2 Medicatie alleen in overleg met de kinderarts

De arts zal waarschijnlijk terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen voor de baby met griep. Dit omdat zelfs kleine overdoses een zeer negatief effect kunnen hebben op de kleine en bijvoorbeeld het gevoelige maagdarmkanaal kunnen beschadigen. Voor oudere baby’s, bijvoorbeeld op de leeftijd van 7 maanden, 10 maanden of 1 jaar, kunnen werkzame stoffen als ibuprofen en paracetamol in de vorm van zetpillen of sap helpen de pijn te verzachten en de koorts te verlagen. Ontzwellende neusdruppels kunnen ook helpen.

Let op: Voordat u uw baby medicijnen geeft, moet u altijd uw kinderarts raadplegen en goed letten op de leeftijdsinformatie in de bijsluiter.

3.3 Liefde, vocht en huismiddeltjes voor een zieke baby

Nasensauger beim Baby
Met een heldere neus kan de baby beter slapen.

Wat je kunt doen is allereerst de baby veel aandacht, liefde en troost geven. Daarnaast heeft de kleine veel vocht nodig – 500 ml per dag wordt aanbevolen. Vergeet ook niet dat de baby veel rust en slaap nodig heeft als hij griep heeft.

Bij jongere baby’s, maar natuurlijk ook bij oudere baby’s, kunt u ook verschillende huismiddeltjes proberen– altijd in overleg met de arts. Stoom kan bijvoorbeeld helpen de hoest en het slijm in de neus los te maken. Als de luchtwegen verstopt zijn, is een mogelijkheid om de baby bijvoorbeeld in een kinderzitje zittend te laten slapen.

Warme borstkompressen helpentegen hoesten – leg ze echter niet direct op de borst, maar wikkel ze vooraf in met een handdoek. Ui, bijenwas- of kwarkkompressen of kersenpitkussens zijn hiervoor geschikt. Een verkoelende molton op het voorhoofd kan helpen tegen koorts.

4. griepbescherming voor baby en ouders

4.1 Vaccinatie heeft voor- en nadelen

Een maatregel om uw baby te beschermen tegen echte griep is vaccinatie. Dit wordt door het Permanent Comité voor Vaccinatie alleen aanbevolen voor kinderen vanaf 6 maanden die een chronische ziekte hebben. Uiteindelijk is het aan u als ouders om te beslissen of u uw baby al dan niet laat vaccineren tegen griep. Hier is een beetje hulp voor u om te beslissen:

  • de baby is beter beschermd
  • wordt over het algemeen goed verdragen
  • de kans op late effecten is kleiner
  • meer veiligheid voor u
  • risico op allergische reacties
  • mogelijke secundaire ziekten
  • moet jaarlijks herhaald worden
  • beschermt niet 100%

4.2 Eet gezond en ga regelmatig de frisse lucht in.

Spaziergang mit Kinderwagen
Frisse lucht is goed voor moeder en kind.

Als ouders moet je er ook voor zorgen dat je een uitgebalanceerd dieet eet dat rijk is aan vitaminen – dan blijf je gezond, ben je niet besmettelijk voor je baby en “levert” moeders ook voedingsrijke moedermelk. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in de woon- en slaapruimte voldoende hoog is en was uw handen voordat u in contact komt met de kleine. Regelmatige wandelingen in de frisse lucht zijn goed voor u en uw baby – zorg voor warme kleren en bescherm uzelf tegen tocht en vocht.

Gerelateerde berichten