Kinderreuma: symptomen en behandeling van reuma bij kinderen

Bij het woord reuma denkt waarschijnlijk bijna iedereen aan oude, kwetsbare mensen. Slechts weinig mensen weten echter dat ook kinderen en jongeren door reuma kunnen worden getroffen. In Duitsland lijden meer dan 20.000 kinderen onder …

Kinderreuma: symptomen en behandeling van reuma bij kinderen

kind mit kinderrheuma wird behandelt
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Kinderreuma: symptomen en behandeling van reuma bij kinderen
Wat is kinderreuma?

Veel mensen weten niet dat ook kinderen reuma kunnen krijgen. In Duitsland worden echter ongeveer 20.000 kinderen en jongeren getroffen door reuma. Het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam en veroorzaakt ontstekingen in de gewrichten.

Wat zijn de symptomen van de ziekte?

Als kinderen nog heel jong zijn, klagen ze meestal niet over pijn. Als ouder kun je echter zien dat de gewrichten ontstoken zijn omdat ze gezwollen zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van huiduitslag, onrustig slapen en ochtendstijfheid. Veel kinderen lopen ook mank of nemen bij sommige bewegingen een ingehouden houding aan.

Hoe wordt reuma bij kinderen behandeld?

Aangezien het een auto-immuunziekte is, ligt de nadruk op een holistisch behandelconcept. Naast het innemen van medicijnen maken regelmatige behandelingen met een fysiotherapeut en ergotherapeut deel uit van het plan.

Bij het woord reuma denkt waarschijnlijk bijna iedereen aan oude, kwetsbare mensen. Slechts weinig mensen weten echter dat ook kinderen en jongeren door reuma kunnen worden getroffen. In Duitsland lijden meer dan 20.000 kinderen onder de 18 jaar aan jeugdreuma.

In dit artikel willen wij u informeren over het onderwerp reuma bij kinderen. We zullen uitleggen hoe reuma bij kinderen ontstaat en hoe deze ziekte zich manifesteert. Ook krijgt u informatie of kinderreuma te genezen is en welke behandeling het meeste succes belooft.

[button]Verdere literatuur ter ondersteuning en begrip[/button]

1. kinderreuma – wanneer jongeren een chronische gewrichtsontsteking hebben

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de ziekte reuma. Het is een ziekte waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn, met ernstige pijn als gevolg. Bovendien wordt de beweging beperkt en kunnen de gewrichten verstijven en opzwellen.

Meestal houden we ons pas met het onderwerp reuma bezig als we een bepaalde leeftijd bereiken. De veronderstelling dat reuma vooral oudere mensen treft, is volledig juist. Reumatische aandoeningen ontstaan vaak door kalkafzetting, verminderde botmassa of degeneratie van het gewrichtskraakbeen.

De situatie is echter anders wanneer een verkeerd gericht immuunsysteem verantwoordelijk is voor de ontstekingen in de gewrichten. Dit is het geval bij juveniele idiopathische artritis (JIA). Het immuunsysteem valt het lichaamseigen weefsel aan, waardoor gewrichtsontstekingen ontstaan.

Wetenschappers zijn er nog niet achter wat de precieze oorzaak is van jeugdreuma. Erfelijkheid lijkt echter ook een belangrijke rol te spelen.

Een kindvriendelijke voorlichtingsfilm over kinderreuma kunt u hier bekijken:

2. herken reuma bij kinderen

kind mit schmerzen im ellbogen
Als een kind langdurig klaagt over pijn in het gewricht, kan dit wijzen op kinderreuma.

Omdat veel mensen niet eens weten dat zuigelingen of kleine kinderen al aan reuma kunnen lijden, worden de bijbehorende symptomen nauwelijks opgemerkt. Daardoor wordt de ziekte pas heel laat herkend en is de kans op herstel navenant kleiner.

Devolgende symptomen kunnen voorkomen bij kinderen met reuma:

 • zwelling en pijn in een of meer gewrichten
 • vaak struikelen of plotseling hinken
 • huiduitslag, die gepaard kan gaan met koorts
 • ongewoon en moeilijk vastpakken van voorwerpen
 • rusteloze slaap
 • aannemen van een ontlastende houding
 • ochtendstijfheid

U kunt de gewrichten van uw kind ook onderzoeken door ze voorzichtig heen en weer te bewegen als er tekenen zijn. Als er een ontsteking is, kan het bewegen van een gewricht uiterst pijnlijk zijn.

Om reuma bij kinderen zo vroeg mogelijk te kunnen behandelen, moet u uw kind altijd in de gaten houden en bij de eerste tekenen meteen contact opnemen met kinderreumatologie. U kunt hier geschikte voorzieningen bij u in de buurt vinden.

3. kinderen en jongeren holistisch behandelen

Reuma en oogontsteking

Ongeveer elk vierde kind dat getroffen wordt door reuma ontwikkelt na verloop van tijd ook een oogontsteking. Deze verslechtering van het gezichtsvermogen kan leiden tot blindheid. Aangezien deze complicatie zich zeer snel ontwikkelt, moet zij zo vroeg mogelijk worden tegengegaan met een passende behandeling.

Zoals reeds gezegd, is het bijzonder belangrijk om kinderreuma snel te behandelen. Zo kunnen verdere ziekten en blijvende schade worden voorkomen. Als de klachten langer dan zes weken duren, kunt u ervan uitgaan dat het om een chronische ontsteking gaat.

Als de ziekte heel vroeg begint, kan dit leiden tot problemen met de groei en motorische stoornissen. De ziekte kan ook de psychosociale ontwikkeling beïnvloeden. Het gaat er dus niet alleen om de acute klachten te verlichten, maar juist om ze zo vroeg mogelijk tegen te gaan.

Er zijn verschillende manieren om reuma bij kinderen te behandelen. Omdat het immuunsysteem voortdurend vals alarm slaat en het eigen lichaam aanvalt, wordt reuma beschouwd als een auto-immuunziekte. Hoewel in het begin slechts één gewricht kan worden aangetast, breidt dit zich uit naar andere gewrichten naarmate de ziekte vordert.

Detherapie bestaat daarom uit verschillende maatregelen. Naast het innemen van medicijnen is het ook belangrijk om de gewrichten mobiel te houden. Daarom zijn fysiotherapie en ergotherapie van groot belang voor het succes van de behandeling. In sommige gevallen is zelfs een operatie nodig om de lichaamsfuncties te herstellen.

Met de juiste therapie kan de ziekte in de meeste gevallen tot staan worden gebracht. Ook al kan reuma niet worden genezen, het kan wel goed worden behandeld, zodat de levensverwachting niet aanzienlijk daalt.


4. de ziekte accepteren – zo kunt u als ouders helpen

maedchen beim physiotherapeuten
Fysiotherapiesessies maken deel uit van het holistische behandelconcept.

Het isallesbehalve gemakkelijk voor kinderen om zo’n ernstige ziekte te accepteren. Van jongs af aan merken ze dat ze anders zijn en zich niet onbezorgd kunnen bewegen zoals hun klasgenootjes. Daarom hebben kinderen de neiging hun zwakheden te verbergen. Dit leidt er echter toe dat ze onder enorme druk komen te staan en sterke angsten kunnen ontwikkelen.

Inspeciale instellingen is er een groot aanbod waardoor patiënten kunnen leren om op passende wijze met hun eigen ziekte om te gaan. In zelfhulpgroepen kunnen ze in contact komen met andere getroffen kinderen en praten over hun dagelijks leven en hun zorgen.

Maar deze diagnose verandert ook het hele leven van de overige gezinsleden. De hele dagelijkse routine moet worden aangepast aan de ziekte van het getroffen kind, waardoor sommige behoeften wegvallen.

Het is echter belangrijk dat u uw kind laat zien dat u bij elkaar blijft en er altijd voor uw kind bent. Ondanks kinderreuma is het mogelijk om een goed en actief leven te leiden. Moedig uw kind aan om te sporten en zorg voor een gezond en evenwichtig dieet.

Tip: Als u advies of hulp nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met de Duitse Reumabond. Zij bieden praktische hulp bij reumatische aandoeningen.

5 Verdere literatuur voor steun en begrip

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten