Kneuzingen bij kinderen

Blauwe plekken worden ook wel hematomen genoemd. Onverklaarbare blauwe plekken kunnen een teken van leukemie zijn. Blauwe plekken kunnen ook een symptoom zijn van idiopathische trombocytopenische purpura, of ITP. Behandeling door een arts is nuttig …

Kneuzingen bij kinderen

Das könne sie tun wenn ihr Baby blaue Flecken hat
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Kneuzingen bij kinderen
 • Blauwe plekken worden ook wel hematomen genoemd.
 • Onverklaarbare blauwe plekken kunnen een teken van leukemie zijn.
 • Blauwe plekken kunnen ook een symptoom zijn van idiopathische trombocytopenische purpura, of ITP.
 • Behandeling door een arts is nuttig als de blauwe plekken niet het gevolg zijn van een verwonding of een val.

Een blauwe plek hier en een blauwe plek daar. Bij kinderen zijn blauwe plekken vaak bijna normaal omdat zij de wereld verkennen en ook de gevaren ervan leren kennen. Dan kan een kleine verwonding of blauwe plek snel ontstaan. In vakkringen worden blauwe plekken ook wel hematomen genoemd.

Baby’s horen daarentegen geen hematomen te hebben – omdat de kans op verwondingen aanzienlijk kleiner is. Als uw kind voortdurend en zonder reden last heeft van blauwe plekken, moet u een arts raadplegen.Een onschuldige blauwe plek kan een aanwijzing zijn voor een ernstiger ziekte en moet worden onderzocht als deze niet kan worden verklaard door een val of iets dergelijks.

In deze gids leest u hoe u moet omgaan met blauwe plekken bij kinderen. We tonen u ook behandelingsmogelijkheden tegen blauwe plekken en leggen de oorzaken uit.

Blauwe vlekken kunnen pigmentvlekken zijn

Herkomst

Een blauwe plek ontstaat op een heel eenvoudige manier. Wanneer een ader of slagader gewond raakt door bijvoorbeeld een klap, stroomt het bloed in het gebied rond het vat. Als het uitgestroomde bloed zich direct onder het weefsel bevindt, ontstaat de bekende blauwe plek.

Als uw kind blauwe plekken krijgt, moet u opletten, want onder normale omstandigheden hoort een baby geen blauwe plekken te hebben. Hij kruipt nog niet, en is nog niet zo mobiel dat een tafelrand een gevaar kan worden. Toch kan uw pasgeboren baby blauwe plekken krijgen.

Normaal gesproken is er geen reden tot paniek, want deze blauwe plekken na de geboorte worden pigmentvlekken genoemd. Ze kunnen zich uitbreiden op de rug en ook op de benen als de baby ouder wordt.

Blauwe plekken bij een baby of kind komen vooral voor op de volgende plaatsen:

Lichaamsgebied Beschrijving
Op de benen Kinderen die een blauwe plek op hun benen krijgen, hebben zich vaak gestoten. Ook een baby kan op deze plaatsen een blauwe plek krijgen, zelfs als hij nog niet erg beweeglijk lijkt. Als de plekken zonder duidelijke reden verschijnen, moet de kinderarts worden geraadpleegd.
Op het gezicht / de lip Kneuzingen in het gezicht komen vaak voor bij zeer beweeglijke en beweeglijke kinderen. Als de baby veel beweegt, kan de blauwe plek snel ontstaan. De ouders moeten er echter voor zorgen dat de blauwe plek niet groter wordt en vooral dat het aantal blauwe plekken binnen de perken blijft.
Op de buik Een blauwe plek op de buik kan onschuldig zijn. Ouders moeten echter een arts raadplegen als een blauwe plek op de buik verschijnt, omdat dit een teken kan zijn van inwendig letsel of een aanwijzing voor leukemie.
Rug Voorzichtigheid is geboden bij blauwe plekken op de wervelkolom. Baby’s krijgen meestal alleen pigmentvlekken op deze plekken, maar die zouden snel moeten verdwijnen. Kinderen daarentegen kunnen zich tijdens het spelen aan deze plekken stoten. Als de blauwe plekken zonder duidelijke reden ontstaan, is een bezoek aan een arts aan te bevelen.
Tandvlees/wang Kinderen die tandjes beginnen te krijgen, kunnen ook op deze plekken blauwe plekken krijgen. Zodra de tand door het tandvlees duwt, kunnen de omringende bloedvaten gewond raken. Deze blauwe plekken verdwijnen meestal vanzelf en hoeven niet behandeld te worden.

Idiopathische trombocytopenische purpura kan een mogelijke oorzaak zijn

Kinderen en baby’s die heel vaak blauwe plekken krijgen zonder duidelijke reden, en waarbij de blauwe plekken zich veel verspreiden, kunnen idiopathische trombocytopenische purpura hebben. Dit zijn blauwe plekken die het gevolg zijn van een virusinfectie.

Kinderen die een virusinfectie krijgen, kunnen antistoffen ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen van het bloed. De antilichamen ontwikkelen zich vaak tegen de zogenaamde bloedplaatjes, die belangrijk zijn voor de stolling van ons bloed. De antilichamen houden deze bloedplaatjes bezig en dit kan ertoe leiden dat zelfs kleine verwondingen gepaard gaan met een blauwe plek.

Ouders die ITP vermoeden, moeten naar een arts gaan en het kind laten onderzoeken. Artsen schrijven meestal cortisone of een bloedplaatjestransfusie voor.

Veel blauwe plekken kunnen wijzen op leukemie

Als je baby voortdurend blauwe plekken heeft, kan dit een teken zijn van leukemie. Leukemie is een vorm van kanker die ook jonge kinderen en baby’s kan treffen. Bij leukemie maakt het lichaam niet genoeg gezonde bloedcellen aan. Ook wordt vaak een overmaat aan beschadigde bloedcellen gevonden.

Als ouders bij hun kinderen voortdurend blauwe plekken opmerken die onverklaarbaar lijken, is het zinvol om naar de dokter te gaan, want in het ergste geval kan het ook om leukemie gaan. Kinderen die vaak moe zijn en klagen over pijn, vooral buikpijn, kunnen ook door deze kanker worden getroffen.

Als een dergelijke ziekte wordt vastgesteld, schrijven artsen een behandeling met cortisonen, chemotherapie met verschillende geneesmiddelen of een bloedstamceltransplantatie voor. Meer gedetailleerde informatie kan worden verkregen bij artsen, medisch specialisten en natuurlijk bij verschillende zorgcentra.

Opgelet: Als de blauwe plekken zonder reden verschijnen of als ze heel snel ontstaan, is het altijd raadzaam om naar de kinderarts te gaan.

Zo kunnen ouders helpen in de praktijk

Auch nach der Geburt kann es zu Blauen Flecken kommen
Troostende woorden en warmte helpen.

Als je kind of baby blauwe plekken heeft en klaagt over pijn, is het eerste wat je moet doen om te helpen het aanbieden van troostende woorden. Het koelen van deze plekken kan ook snel de bloeduitstorting verlichten en de pijn wegnemen.

In de meeste gevallen nemen ouders ook hun toevlucht tot pijnstillende medicijnen, maar dit moet niet worden gedaan bij kinderen, omdat de blauwe plekken zonder deze behandeling zullen verdwijnen.

Opmerking: Ouders hebben vaak de neiging om bolletjes te gebruiken. Dit zijn kruidenstrooibollen die op veel plaatsen kunnen worden gebruikt. Ze zijn echter niet geschikt voor kleine kinderen.

Gerelateerde berichten