Krijttanden bij kinderen: Oorzaken en behandeling

Terwijl tot een paar jaar geleden vooral cariës bij kinderen nog veel voorkwam, spreken artsen tegenwoordig over krijtachtige tanden als de nieuwe wijdverbreide ziekte. Ongeveer 30% van alle kinderen van 12 jaar wordt getroffen door …

Krijttanden bij kinderen: Oorzaken en behandeling

kreidezaehne kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Krijttanden bij kinderen: Oorzaken en behandeling
Wat zijn krijttanden en hoe zijn ze te herkennen?

Krijttanden zijn een stoornis in de glazuurvorming. Omdat het glazuur slechts een tiende zo dik is als dat van normale tanden, ontstaan er vlekken op het tandoppervlak, waardoor de tand na verloop van tijd poreus wordt. Daarom zijn deze tanden bijzonder gevoelig voor cariës.

Wat zijn de oorzaken van krijtachtige tanden bij kinderen?

De redenen voor het ontstaan van krijtachtige tanden zijn nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers nemen echter aan dat de weekmaker bisfenol A in plastic een belangrijke rol speelt. Het is echter ook waarschijnlijk dat verschillende factoren samenkomen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Er bestaat geen behandeling of genezing voor krijtende tanden. Er zijn echter verschillende manieren om de progressie van de ziekte te stoppen. Als kinderen krijtachtige tanden hebben, moeten ze hun tanden altijd met fluoridetandpasta poetsen en fluoridelakken gebruiken. Om de tanden te versterken kunnen ouders ook fluoridehoudend zout aan het eten toevoegen.

Terwijl tot een paar jaar geleden vooral cariës bij kinderen nog veel voorkwam, spreken artsen tegenwoordig over krijtachtige tanden als de nieuwe wijdverbreide ziekte. Ongeveer 30% van alle kinderen van 12 jaar wordt getroffen door de mineralisatiestoornis van de tanden.

Wij leggen u uit wat krijttanden zijn, hoe u ze bij uw kind kunt herkennen en welke oorzaken aan deze ziekte ten grondslag liggen. Daarnaast laten we u zien hoe u krijt tanden kunt laten behandelen en hoe u het ontstaan ervan kunt voorkomen.
[button]Bestel fluoridelak direct online[/button]

1. krijtende tanden is een stoornis in de glazuurvorming

maedchenhat zahnschmerzen beim Eis essen
Krijtende tanden zijn extreem pijngevoelig voor warm en koud eten en drinken.

Ongeveer een derde van alle 12-jarige kinderen in Duitsland heeft last van de glazuurvormingsstoornis krijttanden. Dat blijkt uit de resultaten van de vijfde Duitse studie naar mondgezondheid (DMSV) uit 2016. Tandartsen spreken al van krijttanden als een wijdverspreide aandoening die nog vaker voorkomt dan cariës.

Krijttanden, medisch gezien molaire incisor hypomineralisatie (MIH) genoemd, zijn een tandheelkundige aandoening die uitsluitend kinderen treft. In de meeste gevallen worden de blijvende tanden aangetast. Er zijn echter ook baby’s en peuters die al in hun melkgebit te maken krijgen met deze ziekte van het melkgebit.

Kalkgebitten zijn te herkennen aan het feit dat ze ernstige verkleuringen vertonen. Vooral de achterste kiezen en de snijtanden vertonen witgele tot bruinachtige vlekken op het oppervlak. Het glazuur is slechts een tiende zo dik als dat van gezonde tanden.

Omdat de tanden na verloop van tijd poreus worden, zijn kinderen met krijtachtige tanden overgevoelig voor warm en koud eten en drinken. Bovendien voelen sommige kinderen meer of minder pijn bij het poetsen van hun tanden of het aanraken ervan.

https://www.youtube.com/watch?v=1_GvNzyRxCo

2. de oorzaken zijn nog grotendeels onopgehelderd

BPA studie met ratten
In een studie met ratten ontdekten wetenschappers dat ratten die de weekmaker bisfenol A in hun voedsel kregen soms gebitsproblemen ontwikkelden. Aangezien er echter zeer grote verschillen waren tussen de geslachten, werd de overdraagbaarheid van ratten op mensen sterk betwijfeld.

Krijttanden werden voor het eerst beschreven door Zweedse wetenschappers in 1987. Het onderzoek naar de oorzaken staat echter nog in de kinderschoenen, zodat de precieze oorzaken nog niet zijn onderzocht.

Ook al wijst de verkleuring op een slechte mondhygiëne, dit is zeker niet de aanleiding voor het ontstaan van krijtende tanden. De basis voor het broos worden van de tanden wordt gelegd tussen de achtste maand van de zwangerschap en het vierde levensjaar.

Inmiddels zijn er veel studies en onderzoeken die erop wijzen dat bisfenol A (kortweg BPA) verantwoordelijk kan zijn voor de ontwikkeling van krijtachtige tanden bij kinderen. Dit is een weekmaker die in plastic en plastic producten zit.

Tegenwoordig wordt het meeste voedsel bewaard in plastic verpakkingen. Daarbij gaan de weekmakers over in het voedsel en komen zo in ons lichaam terecht. Daarom is het gebruik van bisfenol A in babyflesjes sinds 2011 verboden.

De volgende andere oorzaken worden vermoed bij het ontstaan van krijtachtige tanden:

 • Complicaties tijdens zwangerschap of bevalling
 • Ademhalings- en infectieziekten
 • Frequent gebruik van antibiotica of medicijnen
 • Kinderziekten
 • Effecten van dioxines
 • Vitamine D-tekort

3. versterking van de tanden met fluoride

kleiner junge beim zahnarzt
Als kinderen krijtachtige tanden hebben, moeten ze regelmatig naar de tandarts.

Het slechte nieuws is: krijtende tanden zijn niet te genezen. Kinderen die last hebben van hypomineralisatie van de kiezen zullen dus de rest van hun leven met deze aandoening moeten omgaan. Medicijnen noch homeopathische middelen kunnen verlichting brengen. Er zijn echter wel maatregelen die genomen kunnen worden om het proces enigszins te stoppen.

Het grootste probleem is dat het glazuur door de glazuurvormingsstoornis zo zwaar beschadigd is, dat het gebit als geheel vatbaarder wordt voor cariës. Intensieve verzorging en versterking van het glazuur zijn nodig om de tanden bijzonder lang te behouden.

Als kinderen krijtachtige tanden hebben, moeten ze hun gebit goed laten controleren door een tandarts. Ook al is er nog geen effectieve therapie, het is belangrijk om de progressie van de ziekte te stoppen door de tanden dienovereenkomstig te beschermen.

Als de tand alleen verkleurd is en nog niet poreus, kan een tandarts de tand verzegelen met een fissuurkit. Daarnaast kunnen tandartsen de tanden behandelen met plastic of keramische vullingen om een visueel effect te bereiken.

Thuis moeten kinderen hun tanden poetsen met fluoridetandpasta. Daarnaast moet regelmatig een speciale fluoridelak worden aangebracht. Om de tanden van hun kinderen te versterken, kunnen ouders bovendien fluoridehoudend keukenzout aan hun eten toevoegen.

Als de ziekte voortschrijdt, kan het nodig zijn de tanden te voorzien van passende kronen.

4 Krijtende tanden bij kinderen voorkomen

gegenstaende aus plastik
De weekmaker BPA die in kunststoffen zit, kan via voedsel in de menselijke bloedbaan terechtkomen.

Aangezien de oorzaken nog niet volledig zijn onderzocht, is het nog niet mogelijk de ontwikkeling van krijtachtige tanden te voorkomen. Toch kunnen ouders enkele maatregelen nemen om hun kinderen zo goed mogelijk tegen de ziekte te beschermen.

Ten eerste moet het eten van voedsel uit plastic verpakkingen zoveel mogelijk worden vermeden. U kunt uw kinderen het beste melk en andere dranken uit glazen flessen geven. Let er bij het kopen van speentjes of zuigflessen op dat ze gemaakt zijn van materialen die geen schadelijke stoffen bevatten.

Een ander belangrijk punt is om de tanden vanaf het begin zoveel mogelijk te versterken. Zorg ervoor dat uw kinderen regelmatig en grondig hun tanden poetsen. Hiervoor moet fluoridetandpasta worden gebruikt. Breng ook eenmaal per week een fluoridegel aan op de tanden van uw kinderen.

Breng, zodra het melkgebit compleet is, regelmatig een bezoek aan de tandarts om eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te sporen. Hoe eerder tandziekten worden ontdekt, hoe groter de kans dat ze kunnen worden behandeld of gestopt.

5. koop geconcentreerde fluoridelak om online aan te brengen

No products found.

Gerelateerde berichten