Wiegenmuts bij baby’s: hoe behandel je de schilferige huid?

Baby’s hebben altijd last van een droge huid. Dit is meestal na korte tijd vergeten met gewone verzorging en huismiddeltjes. Als er echter al langere tijd droge, korstige plekken op het hoofd worden waargenomen die …

Wiegenmuts bij baby’s: hoe behandel je de schilferige huid?

Kind mit Milchschorf krabbelt mit Kuscheltier auf Teppich
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Wiegenmuts bij baby’s: hoe behandel je de schilferige huid?
Is er een verschil tussen wiegkapje en koortslip?

Er is een verschil in de oorzaak. Artsen noemen wiegkapje het eerste optreden van atopisch eczeem (neurodermitis) bij kinderen, terwijl hoofdhuidkloven seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis worden genoemd.

Wat zijn de oorzaken van wiegkapje?

In een grootschalige studie hebben onderzoekers het ontstaan van atopische dermatitis in detail onderzocht. Ondanks het veelvuldig voorkomen binnen families, zijn de oorzaken niet duidelijk begrepen.

Is wiegkapje gemakkelijk te verwijderen?

Wiegenmuts verwijderen mag niet. Als u wiegenmuts bij baby’s wilt behandelen, kunt u speciale crèmes gebruiken die de huidbarrière beschermen en de wondgenezing versnellen.

Baby’s hebben altijd last van een droge huid. Dit is meestal na korte tijd vergeten met gewone verzorging en huismiddeltjes. Als er echter al langere tijd droge, korstige plekken op het hoofd worden waargenomen die ondanks alle inspanningen niet verdwijnen, kan een wiegkapje de oorzaak zijn. Wiegenmuts kan echter ook op volwassen leeftijd voorkomen. We laten zien hoe je wiegenmuts kunt herkennen en hoe je het kunt onderscheiden van andere ziekten. Ook bespreken we mogelijke oorzaken en behandelmethoden.

[button]Vette crèmes om de huid te verzachten[/button]

1. wiegkapje of hoofdhuidgneis – meestal geen gemakkelijk onderscheid

Vater entfernt mit einer Bürste Kopfschuppen bei einem neugeborenen Baby
Het is niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen wiegkapje en hoofdgneis.

Wiegkapje en hoofdgneis worden vaak als synoniem gebruikt. Zodra er korstjes op de hoofdhuid zichtbaar zijn, spreken veel ouders van wiegkapje. In feite gaat het in de meeste gevallen echter eerder om hoofdschimmel.

Medische deskundigen beschrijven de twee vormen van een schilferige hoofdhuid bij kinderen als volgt:

 • Wiegkapje: eerste optreden van atopisch eczeem (neurodermitis) bij kinderen.
 • Hoofdhuidgneis (slijpsel): Wordt seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis genoemd.

Hoofdverkoudheid ontstaat bij baby’s meestal kort na de geboorte. Gemiddeld zijn baby’s dan nog geen drie maanden oud. Wiegkapjes daarentegen ontstaan vaak bij baby’s van drie maanden of ouder.

In beide gevallen ontstaat roos. In het meer voorkomende geval van cephalic gneiss zijn de schubben echter zacht en vettig, terwijl echte wiegkap gekenmerkt wordt door harde schubben op de hoofdhuid of het gezicht.

1.1 Wiegenmuts bij baby’s – vele mogelijke oorzaken

Neurodermatitis – nog steeds niet volledig begrepen:

In een grootschalige studie hebben onderzoekers de ontwikkeling van de huidziekte in detail onderzocht. Ondanks het frequente voorkomen binnen families, zijn de oorzaken niet duidelijk begrepen. Meer informatie over de studie vindt u hier.

Een droge hoofdhuid, die de neiging heeft te jeuken, en rode vlekken op het hoofd wijzen op een echte wiegkap bij baby’s.
Tot op heden zijn de oorzaken voor het ontstaan van neurodermitis of de voorlopige vorm ervan niet definitief opgehelderd. Zeker is wel dat de inflammatoire huidziekte chronisch kan zijn.

Vaak wisselen echter fasen elkaar af waarin de neurodermitis minder of meer uitgesproken is. Wees echter niet bang als het om echte wiegkapjes bij baby’s gaat. Dit hoeft niet te betekenen dat het atopisch eczeem nu vaker voorkomt en dat daaruit neurodermitis ontstaat.

Men denkt dat erfelijke factoren de oorzaak zijn

Aangenomen wordtdat wiegmuts in veel gevallen ontstaat door een erfelijke aanleg. Als een van de ouders aan neurodermitis lijdt, neemt de kans dat het kind ook neurodermitis ontwikkelt toe tot bijna 40 procent. Omdat neurodermitis vaak ontstaat uit wiegkapje, worden erfelijke factoren beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van wiegkapje. Maar ook astma en hooikoorts zijn erfelijke risicofactoren. Dus als de ouders aan astma of allergieën lijden, bestaat de kans dat de baby wiegenmuts krijgt.

Met zo’n aanleg kan de ziekte uitbreken zodra men in contact komt met bepaalde triggers. Die kunnen van verschillende aard zijn, van bepaalde voedingsmiddelen tot irriterende stoffen in wasmiddelen, van huisstofmijt tot stress.

Over het algemeen kun je wiegkapje bij baby’s herkennen aan de volgende symptomen:

 • De ontstoken plekken bevinden zich niet alleen in het haargebied, maar bijvoorbeeld ook op het voorhoofd, de wangen of de wenkbrauwen.
 • Er is roodheid, soms ook tranende zweertjes.
 • De huidschilfers zijn hard en moeilijk te verwijderen.
 • Baby’s proberen vaak aan wiegkapje te krabben omdat de geïrriteerde plekken erg jeuken.

Tip: Wiegenmuts moet behandeld worden. Raadpleeg een kinderarts om de juiste behandeling te bespreken.

1.2 Wiegenmuts of koortslip? De symptomen bij baby’s herkennen

Helaas lijken de symptomen van wiegkapje en wip bij baby’s erg op elkaar, zodat zelfs medische professionals er niet altijd in slagen om op het eerste gezicht een juiste indeling te maken.

Kopfgneis bei einem Baby
Vaak worden de symptomen snel beter.

Over het algemeen komt hoofdverkoudheid echter vaker voor. Het is niet absoluut noodzakelijk om deze huiduitslag te behandelen omdat er geen angst is voor een chronisch beloop. Toch is het gepast en goed voor de gezondheid om de korstjes te behandelen.

U kunt hoofdurticaria versus wiegkap bij baby’s herkennen aan de volgende symptomen:

 • Meestal zijn de behaarde gebieden en de nabijgelegen gebieden aangetast.
 • Jeuk is mogelijk, maar niet verplicht.
 • De schilferige huid voelt vrij zacht aan.
 • Er is weinig of geen roodheid onder de schilfers.
 • De ziekte geneest relatief snel (vaak al na drie maanden, meestal tegen de tijd dat het kind één jaar oud is).

Hoewel de oorzaak niet helemaal duidelijk is, wordt aangenomen dat er sprake is van overmatige talgproductie. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschap, zodat genezing op natuurlijke wijze kan plaatsvinden zonder behandeling.

Let op deze symptomen: Dit is hoe wiegkapje zich manifesteert

Wiegenmuts begint meestal met een uitslag op het hoofd, die vaak gepaard gaat met roodheid, knobbeltjes en schilfers. Naarmate de ziekte vordert, ontwikkelt zich geel of bruinachtig eczeem. Aanvankelijk zitten deze vooral op de hoofdhuid, maar later breiden ze zich uit naar de wangen en het voorhoofd. Ook het bovenlichaam, de armen en benen kunnen worden aangetast.

Een ander teken van een wiegkapje is hevige jeuk. Dit kan zeer onaangenaam zijn voor baby’s en kinderen. Veel werkende ouders nemen daarom kinderziektedagen op om voor hun kroost te kunnen zorgen. De soms hevige jeuk wordt beschouwd als het belangrijkste criterium om het van een hoofdverkoudheid te onderscheiden. Hoofdverkoudheid (seborroïsch kindereczeem) is een onschuldige huidaandoening die vaak na de geboorte optreedt en meestal zonder behandeling verdwijnt .

Let op: Als u niet zeker weet of het gaat om hoofdurticaria of wiegkapje bij baby’s, raadpleeg dan een kinderarts.

Wiegenmuts bij baby’s behandelen – dit is wat je moet doen

Baby mit Ekzem im Gesicht
Eczeem beperkt zich niet tot het haargebied.

In tegenstelling tot hoofdverkoudheid kunnen de symptomen van atopisch eczeem bij kinderen echter zeer schrijnend zijn. Artsen schrijven daarom vaak medicijnen voor, zoals speciale zalven of antihistaminica. Er zijn echter ook enkele dingen die u zelf kunt doen omwiegkapsel te behandelen. Zo kan koelen met een natte molton of een ijskompres de jeuk verminderen.

Wiegenmuts mag u niet verwijderen! Als u wiegenmuts bij baby’s wilt behandelen, kunt u speciale crèmes gebruiken die de huidbarrière beschermen en de wondgenezing versnellen.

Vaak aanbevolen: Wiegenmuts behandelen met olie

Er bestaat geen standaardbehandeling voor wiegkapje. In plaats daarvan wordt aanbevolen om een paar druppels olijfolie of een milde babyolie op het getroffen gebied te wrijven. Na ongeveer twee uur moet de olie er weer afgewassen worden. Daarna is het raadzaam de schilfers voorzichtig uit te kammen met een speciale babykam.

Hoe verleidelijk het ook is, de roos mag nooit worden gekrabd. Anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan, die gevoelig zijn voor ontstekingen. Als u de aanbevolen verzorging volgt en regelmatig uitvoert, zal de roos na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. U moet ook afzien van uitgebreid baden, omdat dit de toch al geïrriteerde huid extra belast. Korte douches volstaan.

Over het algemeen moeten zachte producten zonder toevoegingen worden gebruikt voor huidverzorging. Anders raakt de gevoelige, droge huid nog meer geïrriteerd. Regelmatige huidverzorging is vaak moeilijker omdat veel shampoos de huid irriteren en nog meer doen jeuken. Meestal worden crèmes met een hoog vetgehalte gebruikt omdat de huid te droog is en de huidschilfers erg hard worden.

Wat te doen als het kind voortdurend krabt? Helaas is het moeilijk om kinderen definitief te laten stoppen met krabben. Dunne, zachte handschoenen kunnen tijdelijk worden gebruikt om het effect van het krabben te verzachten. U moet er ook voor zorgen dat de vingernagels kort zijn.

Gelukkig geneest de huidziekte meestal in de loop van de eerste levensjaren of verbeteren de symptomen aanzienlijk. De ontwikkeling is dus vrij positief. Soms helpt een verandering van dieet, want bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook leiden tot atopisch eczeem.

Let op: Cortisone-bevattende middelen tegen wiegkap worden alleen in ernstige gevallen gebruikt. In de regel is dit de laatste optie. Alleen een arts mag beslissen over het gebruik ervan.

Voor tips over hoe je wiegenmuts voorzichtig kunt verwijderen, bekijk deze video:

3. vette crèmes om de huid te kalmeren

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten