Het verduisteren van kinderkamers: Plisségordijnen als alternatief voor gordijnen en rolgordijnen

De dagen worden langer, de nachten korter – voor veel mensen een reden tot vreugde. Voor ouders wat minder, want bijna geen enkel kind wil naar bed als het buiten nog licht is. Zonder effectieve …

Het verduisteren van kinderkamers: Plisségordijnen als alternatief voor gordijnen en rolgordijnen

plisse für das kinderzimmer
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Het verduisteren van kinderkamers: Plisségordijnen als alternatief voor gordijnen en rolgordijnen

De dagen worden langer, de nachten korter – voor veel mensen een reden tot vreugde. Voor ouders wat minder, want bijna geen enkel kind wil naar bed als het buiten nog licht is. Zonder effectieve verduistering van de kinderkamer bent u in dit opzicht verloren. De voor de hand liggende maar conservatieve oplossing is gordijnen en rolgordijnen – toch?

Als u waarde hecht aan een smaakvolle inrichting en moderniteit in de kinderkamer, geeft u de voorkeur aan plisségordijnen. Wij leggen u uit welke voordelen een plisségordijn heeft ten opzichte van klassieke verduisteringsvarianten en waarom u hiermee de ideale omgeving kunt creëren voor een rustgevende slaap voor uw kind.

1. accordeon voor het raam: Wat is precies een plooigordijn?

Welke soorten plisségordijnen zijn er?

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in gespannen en vrijhangende versies. Terwijl gespannen plisségordijnen aan de boven- en onderkant aan het raamkozijn worden bevestigd, kunnen vrijhangende plisségordijnen alleen aan het bovenste kozijn worden bevestigd; aan de onderkant hangen ze vrij in de kamer.

Als we het hebben overplisségordijnen, vouwgordijnen of vouwgordijnen, bedoelen we een gevouwen stoffen paneel dat, net als een rolgordijn, privacy en zonwering voor het raambiedt. Het verschil met een rolgordijn is dat het materiaal van het vouwgordijn als een accordeon in elkaar geschoven kan worden.

De clou hierbij is dat u zelf kunt bepalen hoe ver het plisségordijn moet worden uitgetrokken. Terwijl het voor het slapen gaan volledig kan worden uitgetrokken om de kinderkamer te verduisteren, kan het overdag slechts een deel van het raam bedekken of volledig omhoog of omlaag worden geschoven.

De meeste plisségordijnen zijn gemaakt van polyester, maar ook stoffen als polyamide, viscose, katoen of zelfs zijde kunnen worden gebruikt. Qua design zijn plisségordijnen verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en motieven, zodat het niet moeilijk is om kleurrijke plisségordijnen met kindvriendelijke motieven voor de kinderkamer te vinden. Bij grote leveranciers kunt u uw plisségordijn op maat bestellen en zelf de patronen en de mate van lichtdoorlatendheid kiezen.

Tip: Kies plisségordijnen met tijdloze motieven voor de kinderkamer in plaats van speciale motieven (bv. prinses, piraat, helden uit films en series, enz.). Het favoriete Disney-karakter, dat het ene moment helemaal in de mode was, kan het volgende moment helemaal niet meer cool zijn en dan heb je weer een nieuw plisségordijn nodig. Met een online configurator kunt u kiezen uit een groot aantal stoffen, kleuren en montagemogelijkheden die ook geschikt zijn voor ongebruikelijke raamvormen.

2 Nooit meer bang zijn in het donker: De voordelen van plisségordijnen ten opzichte van jaloezieën, gordijnen en dergelijke.

plisse anbringen
Zodra plisségordijnen zijn gemonteerd, bedekken ze het hele raam. Dit belooft rustgevende nachten en een aangenaam dutje voor de kleintjes.

Plisségordijnen zijn erg populair in veel huishoudens omdat ze geschikt zijn voor vrijwel elk raam. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de ramen in de kinderkamer afwijken van de standaard rechthoekige vorm – er zijn ook op maat gemaakte producten voor driehoekige, ronde of trapeziumvormige ramen. Vouwgordijnen zijn zelfs geschikt voor dakramen, omdat ze zowel aan de bovenste als aan de onderste raamvleugel kunnen worden bevestigd.

Wat in de slaapkamer van een volwassene waarschijnlijk nogal vervelend is, is in een kinderkamer een groot voordeel: in tegenstelling tot een gordijn of rolgordijn verduistert een plissé de kamer meestal niet 100%, omdat er altijd wat licht door de geperforeerde gaten naar binnen valt. Dit invallende licht maakt het vooral voor jongere kinderen gemakkelijker om hun weg te vinden als ze ’s nachts wakker worden en voorkomt dat ze ’s nachts vaak schrikken.

Peuters worden ’s nachts vaak wakker

Volgens de Duitse vereniging voor kinder- en jeugdgeneeskunde is het absoluut normaal dat peuters wakker worden als de slaapfasen veranderen. Vaak heeft het kind helemaal geen honger, zoals veel ouders aannemen, maar wil het zich gewoon heroriënteren. Ouders moeten dan zorgen voor veiligheid en geborgenheid.

Als het gaat om een “kindveilige omgeving”, profiteert een vouwgordijn van het feit dat de meeste modellen vrij te bewegen zijn en dus geen hinderlijke, vrijhangende trekkoorden nodig hebben. Dit elimineert zowel struikelgevaar als het risico van wurging in de kinderkamer.

3 Boren, klemmen of lijmen: vouwgordijnen zijn gemakkelijk te installeren.

Aangezien plisségordijnen veel lichter zijn dan standaard rolgordijnen, zijn ze zeer gemakkelijk te installeren. Bovendien zijn er drie verschillende soorten bevestiging mogelijk.

De populairste manier is om het plisségordijn te bevestigen met klemmen, die u aan het bovenste en onderste raamkozijn kunt bevestigen. Het vouwgordijn wordt eenvoudig op zijn plaats gehaakt.

Dit geldt ook voor plisségordijnen om te lijmen. Bij dit type montage worden de beugels van de plisséjaloezie op het raamkozijn of op de raambeglazingskraal gelijmd.

Tip: Voor wie in een huurwoning woont, is de klemmethode sterk aan te bevelen, omdat er geen gaten geboord hoeven te worden en de klembeugels van de plisséjaloezie na montage zonder resten verwijderd kunnen worden.

4 Meer tijd voor mooie dingen: Plisségordijnen vergen weinig onderhoud.

kind schlaeft
Met een plisségordijn heb je weinig moeite en aangename nachten.

Geringe schoonmaakinspanning voor gebruiksvoorwerpen in de kinderkamer is het halve werk. Dat geldt ook voor raambekleding. Plisségordijnen kenmerken zich door onderhoudsvriendelijke en vochtwerende eigenschappen.

De reiniging is zeer eenvoudig en vergt slechts een kleine hoeveelheid tijd en materiaal: een eenvoudige stofdoek volstaat om de plisségordijnen schoon te vegen. Als u een stofzuiger bij de hand hebt, kunt u die ook gebruiken om voorzichtig over het plisségordijn te gaan en het stof te verwijderen.

Bij vetvlekken of andere grove vervuiling kunt u de plissé ook in het bad laten weken en met de hand wassen.

Bijzonder praktisch zijn plisségordijnen die in de wasmachine kunnen worden gewassen. Maar let op: deze functie geldt niet voor alle soorten plisségordijnen.

Gerelateerde berichten