Mijn kind is steeds ziek: Wat is normaal?

Als een kind voortdurend ziek is, vormt dit niet alleen een belasting voor het kind zelf, maar vooral voor de ouders. Veelvuldige afwezigheid van het werk, de intensieve verzorging en het ontbreken van de mogelijkheid …

Mijn kind is steeds ziek: Wat is normaal?

kind staendig krank
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Mijn kind is steeds ziek: Wat is normaal?
Wat is de reden dat een kind steeds ziek is?

Kinderen hebben een immuunsysteem dat nog in ontwikkeling is. Dit betekent dat het lichaam nog niet zo gemakkelijk ziekteverwekkers kan bestrijden.

Hoe vaak zijn kinderen gemiddeld ziek?

Elk jaar worden kinderen tussen de zes en tien keer verkouden. In de regel zijn deze ongevaarlijk en na één tot twee weken voorbij.

Wat kan ik doen om het immuunsysteem van mijn kind te versterken?

Het immuunsysteem heeft tijd nodig, dus u moet geduld hebben. Een algemeen gezonde levensstijl heeft ook een positief effect. Veel beweging en een gezonde, vitaminerijke voeding vormen hierbij de basis.

Als een kind voortdurend ziek is, vormt dit niet alleen een belasting voor het kind zelf, maar vooral voor de ouders.

Veelvuldige afwezigheid van het werk, de intensieve verzorging en het ontbreken van de mogelijkheid om een jong kind bij ziekte naar de dagopvang te sturen – al deze aspecten vormen een grote uitdaging in het dagelijks leven.

Wij laten zien hoe vaak ziek zijn normaal is voor kinderen en leggen uit wanneer het beter wordt.

[button]Verder lezen over kinderziekten[/button]

1. mijn kind is de hele tijd ziek – een zin die veel ouders kennen.

in kind bekommt medizin aus einem flaeschchen
Medicatie is niet nodig bij typische verkoudheden.

Wanneer een peuter voortdurend ziek is, gaan de meeste ouders aan de bel trekken en zich afvragen hoe het met de gezondheid van hun kleintje gesteld is.
In de regel betreft dit vooral ouders die met hun eerste kind te maken hebben.Iedereen die al wat meer ervaring met kinderen heeft, weet dat het volkomen normaal is dat een baby bijna altijd een verkoudheidsneus of hoest heeft.

De zwakte van het immuunsysteem van kinderen, dat nog in ontwikkeling is, wordt vooral duidelijk als de kleintjes naar de crèche of de kleuterschool gaan.
Hier komen ze in contact met zeer veel verschillende ziekteverwekkers die het immuunsysteem voor een grote uitdaging stellen.
Maar omdat het juist dit systeem is dat zich eerst moet ontwikkelen, hebben de ziekteverwekkers het aanvankelijk relatief gemakkelijk.

Daardoor uiten de meeste infecties zich als hoest, verkoudheid en koorts. Ernstiger klachten en typische kinderziekten komen ook af en toe voor, maar in de regel slechts zelden.

Tip: Als uw kind voortdurend ziek is en u daardoor niet kunt komen werken, praat dan met uw werkgever. In principe heeft elke ouder recht op 10 dagen (onbetaald) buitengewoon verlof. Als er 2 kinderen zijn, loopt het recht op tot 25 dagen, zodat echtparen of alleenstaande ouders in dat geval recht hebben op 50 dagen buitengewoon verlof. Bovendien ontvangt u een ziekte-uitkering voor kinderen van het ziekenfonds.

2. het immuunsysteem in de ontwikkelingsfase

ein kleines maennchen wehrt viren mit einem schutzschild ab
Het immuunsysteem heeft veel tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Het is geen wonder dat een jong kind min of meer permanent verkouden is. Het immuunsysteem is immers nog maar net begonnen zich te verdedigen tegen virussen en bacteriën.
Het moet dus wennen aan de omgeving om in te schatten in welke gevallen het moet reageren en hoe.

Dit proces vergt echter tijd, omdat de afweercellen van het lichaam in de eerste levensfase steeds nieuwe virussen moeten aanpakken.

Kinderen zijn ongeveer 10 jaar oud voordat hun immuunsysteem volledig ontwikkeld is.
Als een kind voortdurend ziek is, betekent dit gewoon dat het immuunsysteem aan het leren is.

Naarmate de jaren verstrijken, neemt het aantal verkoudheden steeds meer af, omdat bekende en minder slechte virussen het immuunsysteem steeds minder kunnen schaden.

Op de kleuterschool kun je echter voorbereid zijn op veel verschillende ziekten, omdat de kinderen daar elkaar blijven besmetten en de kleintjes in contact komen met veel verschillende virussen. Ook al heeft dit zeer onaangename gevolgen voor alle ouders, deze fase is onvermijdelijk om een gezond en goed werkend immuunsysteem te ontwikkelen.

Tip: Het helpt dus niet om kinderen niet naar de kleuterschool te sturen. Het immuunsysteem moet juist leren omgaan met de zware belasting.

3. een kind is voortdurend ziek – wat dit betekent in cijfers

Ook volwassenen worden ziek:

Volgens cijfers van het Bundesamt für Statistik meldden mannelijke en vrouwelijke werknemers zich in 2018 gemiddeld 10,6 dagen ziek.
Helaas gaan sommige mensen echter ook uit angst ziek naar het werk, zodat de statistieken weinig zeggen over de werkelijke gezondheidstoestand.

Tussen de zes en tien verkoudheden per jaar zijn normaal voor een kind. Als een kind naar de kinderopvang gaat, kan het gemakkelijk twaalf ziektes per jaar zijn, zodat veel ouders het gevoel hebben dat hun kind voortdurend ziek is.

Gemiddeld duurt een ziekte één tot twee weken. Als we dit in extreme gevallen bij elkaar optellen, komen we op een enorme ziekteduur van 24 weken per jaar.

Verkoudheden zijn echter niet altijd even hevig, dus er zijn zeker fasen die zeer vermoeiend zijn en andere waarin het kleine snotje snel overwonnen is.

Ziektes komen vooral in de wintermaanden voor. De ijzige buitenlucht, de voortdurende wisseling tussen warme kamers en de koude buitenlucht, en de droge verwarmingslucht maken het gemakkelijk voor ziekteverwekkers om zich op de slijmvliezen te nestelen.

Als kinderen naar de kleuterschool gaan en in contact komen met andere kinderen die een loopneus hebben, kunnen virussen zich gemakkelijk verspreiden. Niet voor niets is er bijna elk jaar een griepepidemie, waarvan mensen met een verzwakt immuunsysteem (d.w.z. kinderen en ouderen) het meest te lijden hebben.

Als u het gevoel hebt dat uw kind niet alleen voortdurend ziek is, maar ook buitensporig ziek wordt, kunt u het beste een kinderarts raadplegen.

Kijk overigens eens naar deze video, die u misschien wat geruststelt:

4 Versterking van het immuunsysteem – zo kunt u uw kind helpen

Als een kind vaak bleek is en een loopneus heeft, lijdt de psyche daar meestal ook onder. Daarom is het des te belangrijker dat u probeert het immuunsysteem te versterken.

lebensmittel die das immunsystem staerken
Ondersteun je immuunsysteem een beetje door gezond te eten
.

De volgende tips helpen kinderen (en volwassenen) hun afweer te mobiliseren:

  • Geef je kind de tijd om te genezen van een verkoudheid.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging in de frisse lucht. Dit geldt vooral in de winter, omdat de afwisseling tussen warmte en kou leidt tot een verharding van het immuunsysteem.
  • Eet gezond. Let vooral op de inname van vitaminen. Eet veel groenten en fruit en vermijd kant-en-klaar voedsel.
  • Lichaamsbeweging is belangrijk en nuttig en verbetert de functies van het hart- en vaatstelsel. Zorg er echter voor dat kinderen tijdens een acute verkoudheid geen (inspannende) sport beoefenen.
  • Introduceer hygiëneregels. Desinfecterende middelen werken vaak averechts. Regelmatig de handen wassen daarentegen helpt virussen eenvoudig weg te wassen.

5 Verdere literatuur over kinderziekten

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten