Orale spruw bij een kind of baby: oorzaken en behandeling

Pasgeborenen en peuters hebben nog een zeer zwak immuunsysteem, zodat veel ziekteverwekkers het gemakkelijk hebben. Dit is ook de reden waarom baby’s zo vaak ziek zijn. Als een kind last heeft van spruw, heeft de …

Orale spruw bij een kind of baby: oorzaken en behandeling

mundsoor kind
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Orale spruw bij een kind of baby: oorzaken en behandeling
Wat is spruw?

Spruw is een besmettelijke infectie van het mondslijmvlies die vooral voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. De meest voorkomende symptomen zijn een zeer rood mondslijmvlies en een witachtig laagje op de tong en het wangslijmvlies.

Hoe ontstaat deze infectie?

Orale spruw wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Baby’s en peuters raken vooral besmet als hun immuunsysteem nog erg zwak is. Vaak worden de kleintjes ook besmet door hun eigen ouders.

Welke behandeling is gebruikelijk bij spruw in de mond?

De infectie wordt behandeld met een klassiek antischimmelmiddel. Een gel wordt op het slijmvlies van de mond aangebracht zodat de symptomen na enkele dagen verdwijnen.

Pasgeborenen en peuters hebben nog een zeer zwak immuunsysteem, zodat veel ziekteverwekkers het gemakkelijk hebben. Dit is ook de reden waarom baby’s zo vaak ziek zijn. Als een kind last heeft van spruw, heeft de schimmel Candida albicans zich in de mondholte verspreid.

Als deze schimmel het slijmvlies van de mond aantast, kan een witachtige laag op de tong ontstaan. Waarom een dergelijke infectie optreedt, hoe ze wordt behandeld en welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen, wordt in het volgende artikel uitgelegd.

[button]Vroege mondverzorging voor baby’s voorkomt infecties[/button]

1. orale spruw is een infectie van het mondslijmvlies

Spruw tijdens de borstvoeding

Een infectie met Candida albicans komt vaak voor tijdens de borstvoeding. Ze wordt gekenmerkt door pijn, jeuk, zwelling en witte plaques. Omdat zowel moeder als kind vaak getroffen zijn, moeten beide met de juiste medicijnen worden behandeld.

Orale spruw is een infectieziekte die vooral de mond en de tong aantast. Daar ontstaan grijswitte, brokkelige vlekken, waaronder het slijmvlies ontstoken is. De vlekken kunnen verschijnen op de lippen, wangen, tong en gehemelte. De infectie kan zoveel pijn in de mond veroorzaken dat normale voedselinname nauwelijks mogelijk is.

Daarnaast kunnen de volgende symptomen optreden:

  • toegenomen dorst
  • brandend gevoel in de hele mond
  • ontstoken huid, soms zelfs bloedend
  • Lichte koorts

Als u niet zeker weet of de witachtige vlekken in uw mond echt schimmel zijn in plaats van melkresten, kunt u een eenvoudige test doen. Neem een wattenstaafje en probeer daarmee de vlekken weg te vegen. Lukt dat niet of nauwelijks, dan is een schimmelinfectie zeer waarschijnlijk.

Als de schimmel zich ook naar de slokdarm verspreidt, krijgen veel kinderen last van slikproblemen, brandend maagzuur en de hik.

De oorzaak is vaak een onvoldoende ontwikkeld immuunsysteem.

viren, bakterien und pilze
Het immuunsysteem van zuigelingen is nog zo zwak dat schimmels zich heel gemakkelijk kunnen verspreiden.

Orale spruw wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans, zodat de ziekte in de volksmond vaak orale schimmel wordt genoemd. Het komt vooral voor bij baby’s. Maar ook als een klein kind al zo’n 2 of 3 jaar oud is, kan zo’n infectie optreden. Dit komt waarschijnlijk doordat er nog maar weinig goede kiemen in de mond van een zuigeling aanwezig zijn.

Wetenschappers van de universiteiten van Hannover, Bonn en Münster zijn het daar sinds de evaluatie van een nieuwe studie echter niet mee eens. Zij vermoeden dat het immuunsysteem van baby’s in het eerste levensjaar werkt volgens een “spaarprogramma”. Hoewel het immuunsysteem al volledig ontwikkeld is, reageert het niet op alle virussen en bacteriën om geen sterke ontstekingsreactie te veroorzaken. In het ergste geval leidt dit tot sepsis, wat levensgevaarlijk is.

Veel kinderen raken bij de geboorte besmet als de moeder op dat moment last heeft van vaginale schimmel. Deze wordt rechtstreeks op de baby overgedragen. Aangezien de schimmel ook voorkomt in de mondholte van ongeveer 50% van de gezonde mensen, is overdracht ook op deze manier mogelijk: de moeder of vader neemt de fopspeen van de baby in de mond en geeft deze door aan het kind.

Maar ook slechte hygiëne kan de aanleiding zijn voor deze schimmelinfectie. Als de fopspenen, flessen en bijtringen niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen virussen, bacteriën en schimmels zich ongehinderd verspreiden.

3. mondspruw behandelen met speciale antischimmelmiddelen

mutter reibt den mundraum ihres kindes mit antipilzmittel ein
Het antischimmelmiddel wordt gewoon op de aangetaste slijmvliezen aangebracht.

Orale spruw is een vrij onschuldige infectie die meestal binnen enkele dagen vanzelf verdwijnt. Soms kan een baby echter enkele weken met de symptomen worstelen.

Als desymptomen na een paar dagen niet verbeteren, moet u beslist de hulp van een kinderarts inroepen. Dit geldt vooral als u denkt dat uw kind last heeft van de ontstoken huid.

Een arts kan op het eerste gezicht zien of het om deze schimmelinfectie gaat. Maar om zeker te zijn, kan hij een uitstrijkje van het mondslijmvlies nemen en dat onder een microscoop onderzoeken.

Alshet vermoeden wordt bevestigd, kan de mondspruw bij het kind worden behandeld met een speciaal antischimmelmiddel. Deze geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in de vorm van gels, zuigtabletten of oplossingen. Het is belangrijk dat u uw kind de medicijnen zo lang geeft als de arts heeft voorgeschreven. Als de therapie te vroeg wordt gestopt, kan de schimmel zich opnieuw verspreiden.

Als er geen behandeling wordt gegeven, kan orale spruw in het ergste geval uitzaaien naar andere organen zoals de maag, de longen of het hart. Als de organen ernstig beschadigd zijn, kan de situatie zelfs levensbedreigend worden.

Let op: Tongschimmel kan niet worden behandeld met huismiddeltjes. Om de schimmel succesvol te bestrijden is een antischimmelmiddel onontbeerlijk.

4. met succes een infectie voorkomen

schnuller im topf mit kochendem wasser
Om de dummy kiemvrij te houden, moet je hem regelmatig uitkoken.

Omdat het immuunsysteem van jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, is de kans op infecties natuurlijk veel groter. Toch is het mogelijk om de ontwikkeling van mondspruw bij kinderen te voorkomen.

Om spruw bij een kind te voorkomen, moet u daarom de volgende maatregelen nemen:

  • Behandel vaginale schimmel tijdens de zwangerschap, zodat deze in eerste instantie niet kan worden doorgegeven aan de baby.
  • Reinig of steriliseer regelmatig voorwerpen zoals fopspenen, bijtringen en flessen.
  • Zuig niet op de fopspeen voordat u deze aan de baby geeft.
  • Regelmatige, aan de leeftijd aangepaste persoonlijke hygiëne voor de baby.
  • Als u uw kind borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat u de zoogkompressen regelmatig vervangt, zodat de tepels zo droog mogelijk zijn.

U kunt in deze video ook zien met welke middelen spruw bij een kind kan worden behandeld:

5 Vroege mondverzorging voor baby’s voorkomt infecties

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten