Anafylactische shock bij kinderen en baby’s

Anafylactische shock is een extreme reactie van het organisme. Het kan in zeer korte tijd leiden tot een levensbedreigende toestand. Voor de individuele symptomen moet onmiddellijk eerste hulp worden verleend. Na een anafylactische shock moet …

Anafylactische shock bij kinderen en baby’s

Anaphylaktischer Schock
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Anafylactische shock bij kinderen en baby’s
 • Anafylactische shock is een extreme reactie van het organisme.
 • Het kan in zeer korte tijd leiden tot een levensbedreigende toestand.
 • Voor de individuele symptomen moet onmiddellijk eerste hulp worden verleend.
 • Na een anafylactische shock moet bij kinderen en baby’s onmiddellijk een allergietest worden uitgevoerd.

Een allergische reactie is bij veel kinderen en baby’s een normale reactie van het organisme. Wetenschappers hebben vastgesteld dat steeds meer kinderen aan allergieën en intoleranties lijden. Zelfs in een vroeg levensstadium kunnen kinderen allergieën ontwikkelen voor dierlijk haar of voedsel. De hevigste reactie van het menselijk lichaam als gevolg van eenallergie is de anafylactische shock.

In deze gids leert u hoe u moet reageren in geval van een anafylactische shock. Wij leggen de oorzaken van de shock uit en tonen u mogelijke symptomen waaraan u een anafylactische shock kunt herkennen.

1. je moet snel reageren op een anafylactische shock

Medisch gezien kan een anafylactische shock worden omschreven als een pathologische acute reactie van het immuunsysteem. Deze acute reactie wordt toegeschreven aan allergene triggers en oorzaken. De oorzaken beïnvloeden het hele lichaam. Anafylactische shock is een maximale reactie van het organisme.

Als deze shocktoestand niet zo snel mogelijk wordt behandeld, kan hij in het ergste geval fataal zijn. Tijdens een anafylactische shock is er een gebrek aan bloedtoevoer, wat kan leiden tot het instorten van de bloedsomloop en het falen van meerdere organen. Een anafylactische reactie kan echter ook leiden tot zwelling van het strottenhoofd, waardoor de luchtwegen worden afgesloten en een levensbedreigende situatie ontstaat.

2. het lichaam geeft gedurende deze tijd histamine af

Bij een anafylactische shock, die ook een kind of baby kan treffen, gebeurt hetzelfde als bij een allergische reactie, maar de reacties worden veel sterker gevoeld.

anaphylaktischer schock durch Nahrungsmittel
Voedsel kan ook een anafylactische shock uitlokken.

Bij zowel een allergische reactie als een anafylactische shock komt histamine vrij. Bij een anafylactische shock wordt deze boodschapperstof niet op een normaal niveau geproduceerd, maar in bijzonder grote hoeveelheden. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich. De gladde maculaturen van ons organisme trekken samen door de verwijding van de bloedvaten. Dit leidt tot een drastische daling van de bloeddruk en, in het ergste geval, tot falen van de bloedsomloop. Gevolgschade kan niet worden uitgesloten.

Allergieën zijn de oorzaken van een anafylactische shock.

De oorzaken van een anafylactische shock zijn vaak allergieën. Dit is ook het geval bij een kind of een baby. Verschillende allergenen kunnen zo’n shock veroorzaken. De meest voorkomende triggers zijn geneesmiddelen, voedingsmiddelen zoals kippeneieren of pinda’s, maar ook insectengif.

De intoleranties kunnen de meest uiteenlopende oorzaken hebben:

 • Insectengif
 • Antibiotica
 • Voedsel
 • Allergie voor dierlijk haar
 • Inname van medicijnen

Opmerking: Vaak is de getroffen persoon zich er niet van bewust dat hij aan een allergie lijdt. Vooral bij een kind of een baby wordt de allergie vaak niet volledig gediagnosticeerd. Daarom moeten ouders vooral letten op allergiesymptomen bij hun kinderen als zij zelf aan een allergie lijden.

Een anafylactische shock kan ook tijdens de slaap optreden. Daarom is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen met aanleg voor allergieën tijdig een allergietest laten doen. Shocktoestanden worden veroorzaakt door voedselintoleranties, pollen, maar ook door bijensteken of na een wespensteek. Ook na een vaccinatie is het mogelijk dat kinderen of baby’s zo’n shock krijgen. Dit is vooral mogelijk binnen de eerste 6 uur, maar ook tot 3 dagen na een vaccinatie.

4. anafylactische shock manifesteert zich in vier stadia

Anafylactische shock kan worden onderverdeeld in verschillende stadia of symptomen. Als ouder van een kind of baby met veel allergieën moet u zich bewust zijn van deze stadia en vooral van de tekenen van shock, zodat u in geval van nood snel kunt handelen.

Stadium Beschrijving
Milde shock Een milde anafylactische shock wordt gekenmerkt door roodheid, hoofdpijn en rusteloosheid. Zij is nog niet levensbedreigend, maar moet worden behandeld met passende eerstehulpmaatregelen.
Uitgesproken shock Tijdens dit verloop kan zowel ontlasting als urinedrang ontstaan, evenals kortademigheid en polswisselingen. Ontregeling van de bloedsomloop is ook mogelijk.
Dreigende shockreactie In dit stadium kunnen ademnood en bronchospasme optreden. Ook kan een bewustzijnsvertroebeling optreden. In dit geval moet onmiddellijk eerste hulp worden verleend en moet de spoedarts worden gebeld.
Levensbedreigende aandoening Een levensbedreigende aandoening of viraal orgaanfalen wordt gekenmerkt door ademhalings- en circulatiestilstand. In dit geval moet onmiddellijk de noodarts worden gebeld, omdat een volledig orgaanfalen kan optreden.

De symptomen van een allergie kunnen bij kinderen sterk variëren. De huid kan rood worden en er kan jeuk optreden. Bij een allergische reactie kunnen afzonderlijke huidgebieden of slijmvliezen opzwellen.

Andere typische tekenen van een allergie zijn rode ogen en een loopneus. Kinderen reageren ook vaak op een allergische reactie met misselijkheid en braken.

5. Een allergienoodkit biedt kinderen snelle eerste hulp.

Wat moet u doen als uw kind een anafylactische shock krijgt? In de meeste gevallen is dat niet de enige vraag die ouders hebben, want hoe snel het gebeurt of hoe lang ziekenhuisopname nodig is, is vaak een van de belangrijkste vragen. De behandeling van een anafylactische shock gebeurt op verschillende manieren. Voor eerste hulp bij een anafylactische shock moeten ouders een noodpakket hebben en in staat zijn eerste hulpmaatregelen uit te voeren.

Omdat het om een medisch noodgeval gaat, moeten in elk geval een ambulance en een spoedarts worden gebeld. Een allergienoodpakket bevat medicijnen die als therapie tegen de allergische reactiekunnen worden gebruikt.

Daartoe behoren cortisone-preparaten en snelwerkende antihistaminica. Ook adrenaline kan in de juiste dosering effectief zijn tegen allergische reacties. Een dergelijke verbanddoos wordt gewoonlijk voorgeschreven door kinderartsen. Er zijn echter ook geneesmiddelen die helpen tegen shock. Klassieke voorbeelden zijn cortisone, antibiotica of penicilline.

Het juiste gedrag bij een anafylactische shock:

 1. Verwijder de trigger van de shock, zoals een bijensteek of het voedsel.
 2. Gebruik noodmedicatie
 3. Bel een ambulance
 4. Ruimere kleding
 5. Neem een zittende houding aan als ademen moeilijk is
 6. Bij symptomen van shock, geef shockhouding
 7. Indien bewusteloos, houd de patiënt in de herstelpositie
 8. Controleer de vitale functies

Gerelateerde berichten