Baby goed aankleden: Tips voor de juiste kleding voor elk seizoen

Veel ouders vinden het moeilijk om de juiste kleding voor hun baby te vinden. Soms is hij te warm gekleed, in andere situaties bevriest de baby. Door de kleine omvang van het lichaam worden deze …

Baby goed aankleden: Tips voor de juiste kleding voor elk seizoen

baby richtig anziehen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Baby goed aankleden: Tips voor de juiste kleding voor elk seizoen
Hoe controleer ik of mijn baby goed is aangekleed?

Het is relatief eenvoudig om dit te doen door uw hand op de achterkant van de nek van uw baby te leggen. Daar moet het warm maar droog zijn.

Hoe kan ik mijn baby in de zomer goed aankleden?

In principe hebben baby’s veel warmte nodig. Maar vooral in de zomer is het belangrijk om warmteontwikkeling te voorkomen. Zorg er daarom voor dat uw baby luchtige kleding draagt en geen sokken.

Waar moet ik op letten bij het aankleden in de winter?

Baby’s koelen relatief gemakkelijk af, dus moet je ze in de winter heel dik inpakken. Meerdere lagen kleding helpen om de warmte lang vast te houden.

Veel ouders vinden het moeilijk om de juiste kleding voor hun baby te vinden. Soms is hij te warm gekleed, in andere situaties bevriest de baby.

Door de kleine omvang van het lichaam worden deze processen veel sneller merkbaar dan bij volwassenen.
De kleding voor een kind moet daarom zoveel mogelijk zo worden gemaakt dat het niet te warm en niet te koud is.

Wij geventips hoe je je baby goed kunt kleden en op welke zaken je vooral moet letten in de eerste levensmaanden.
[button] Online babykleding bestellen is eenvoudig [/button]

1. de meeste baby’s worden te warm aangekleed

ein in kleidung gehuelltes baby
Overdrijf niet met het inwikkelen
.

Een zuigeling is nog erg gevoelig en mag niet worden blootgesteld aan hevige kou. Daarom is het zinvol de verwarming tijdens de wintermaanden wat hoger te zetten. Wat kleding betreft, bedoelen veel ouders het echter te goed, zodat baby’s eerder zweten dan bevriezen.

Dit geldt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, wanneer een kind dik ingepakt in de kinderwagen ligt. In geval van twijfel is het echter minder erg als kinderen af en toe een beetje te dik aangekleed zijn.

Een zuigeling heeft in de eerste drie levensmaanden speciale bescherming nodig. Tot die tijd kunnen baby’s hun temperatuur niet goed regelen, zodat ze het snel koud krijgen.

De meeste warmte gaat verloren via het hoofd. Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat de lichaamstemperatuur zo constant mogelijk blijft, moeten baby’s buiten altijd een mutsje dragen.

Alleen thuis binnen hun eigen vier muren hebben de kleintjes niet te maken met wind, zon of kou, zodat de hoofdbedekking ondertussen achterwege kan blijven.

Hoe je je baby het beste kunt kleden, zie je in deze YouTube-video:

2 De temperatuur controleren – wel zo makkelijk

ein mutter fuehlt die temperatur ihres babys im nacken
Ontdek zelf of je baby goed is aangekleed.

Als je je baby goed wilt aankleden, mag het controleren van de temperatuur niet ontbreken. Leg daarvoor gewoon een hand op de achterkant van de nek van je kind.

  • Als dit gebied warm maar droog aanvoelt, is alles in orde. De baby is goed gekleed.
  • Is het daarentegen vochtig en warm of zelfs nat achter in de nek, dan bent u iets te vriendelijk geweest. Een beetje minder kleding is gepast.
  • Als de nek daarentegen koel en droog aanvoelt, verwarm uw kind dan. Ga naar binnen en warm je samen op. Kleed uw kind de volgende keer wat meer aan.

Aan de andere kant is het een misvatting dat het gevoel van warmte of kou kan worden afgelezen aan de handen en voeten. Deze lichaamsdelen worden minder goed gevoed.
Daarom wordt vaak geconstateerd dat baby’s koude handjes hebben, maar juist goed gekleed zijn.

Tip: Bij het goed aankleden van uw baby kunt u zich grofweg oriënteren op het aantrekken van ongeveer één laag meer dan u zelf draagt. Alleen op bijzonder warme zomerdagen is deze extra laag eerder een belemmering.

3 Een baby goed aankleden – zo gaat u te werk

In principe zijn eenvoudige kleren die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, het beste voor baby’s. Anders ben je een groot deel van de dag bezig met omkleden.

Rompers en rompertjes zijn daarom in de eerste dagen veel geschikter dan spijkerbroeken en fijne hemdjes. Aangezien de kinderen de kleren ook gebruiken om te slapen, moeten ze vooral comfortabel zijn.

Let op: U moet vooral letten op de afwezigheid van schadelijke stoffen in babykleding. De Standaard 100 van Oeko-Tex garandeert de veiligheid.
U kunt hier meer lezen over het keurmerk.

3.1 De juiste kleding voor de lente

ein baby sitzt auf einer wiese
Wisselend weer maakt het lastig om je in de lente goed aan te kleden.

In de lente is het vooral moeilijk om de juiste kleding voor baby’s te vinden. Ook volwassenen zijn vaak verkeerd gekleed omdat de zon schijnt, maar het nog ijskoud is.
Vooral ’s nachts en in de vroege ochtenduren liggen de temperaturen vaak nog onder het vriespunt.

De zon heeft genoeg kracht. Maar zodra ze in de schaduw komen of er een briesje opsteekt, krijgen ze het snel koud.

Baby’s moeten daarom altijd een warme muts dragen, want de meeste warmte gaat via het hoofd verloren. Handschoenen moeten ook bij de hand zijn, zodat ze snel kunnen worden aangetrokken.

Dikke sokken en warme laarsjes beschermen ook tegen snelle afkoeling. Afhankelijk van de temperatuur zijn body’s met korte of lange mouwen en een extra shirt een geschikte basis.

Een dikke trui is alleen verplicht bij temperaturen onder 10 °C. Als er echter geen wind staat en u direct in de zon zit, kan het zelfs met een trui gemakkelijk te warm worden.

Tip: Softshell-jacks zijn bijzonder geschikt voor de overgangsperiode, omdat ze winddicht en tegelijkertijd ademend zijn.
Zo beschermt u uw kind tegen een stevige bries, maar zorgt u er tegelijkertijd voor dat de baby het niet te warm krijgt.

3.2 Een baby goed aankleden in de zomer – niet altijd eenvoudig

ein baby sitzt am strand und traegt einen sonnenhut
Het zonnehoedje behoort tot de basisuitrusting voor baby’s in de zomer.

In het warme seizoen moet je meerdere lagen vermijden en in plaats daarvan je baby uitrusten met lichte kleding.

In plaats van een pet is een zonnehoedje geschikt om de gevoelige babyhuid (inclusief de nek) te beschermen tegen te veel direct zonlicht.

Rompertjes met korte of lange mouwen van katoen zijn het meest geschikt voor de warme dagen van het jaar. Op bijzonder warme dagen moet u echter een eendelig pak vermijden en in plaats daarvan kiezen voor een broek en een T-shirt of zelfs een shirt met lange mouwen.
Zo kan er meer lucht bij uw huid en koelt deze voldoende af.
Een body suit daarentegen veroorzaakt sneller een onaangename warmteontwikkeling.

Op warme dagen zijn sokken een goede keuze. Als het echter erg warm is, kunt u ze beter niet gebruiken als u uw baby goed wilt aankleden.
Baby’s hebben ook geen zonnehoedje nodig, zolang ze in de natuurlijke schaduw van bomen of een huis blijven.
Een parasol biedt echter niet voldoende bescherming, dus u kunt het hoedje er beter niet onder dragen.

Tip: Katoenen of linnen stoffen zijn bijzonder geschikt voor de zomer, omdat ze goed ademen. Bovendien mag de kleding niet te strak zitten.

3.3 Tips voor de juiste babykleding in de herfst

In de herfst schommelt de temperatuur nogal en is het meestal veel winderiger dan in de zomer. De geschikte kleding voor baby’s verandert dienovereenkomstig.

Maar met een sjaal, een muts en een wind- en regenbestendige jas zijn de herfstdagen comfortabel en kun je zelfs bij motregen nog naar buiten.

Hoe u uw baby goed kleedt onder het windjack, hangt sterk af van de temperaturen. Op warmere dagen volstaat een rompertje met lange mouwen, terwijl u op koudere herfstdagen niet zonder fleecejack kunt.

Tip: Als u een ritje in de kinderwagen maakt, moet u ervoor zorgen dat uw baby niet de volle wind mee krijgt.
Op bijzonder winderige dagen is het een goed idee om uw baby in een draagdoek direct op uw lichaam te dragen.

3.4 Een baby goed aankleden voor de winter – zo doe je dat

ein baby im winter richtig anziehen
Een mutsje dat tot ver over de oren reikt is een goed idee.

In de winter kan het ijskoud zijn en moeten baby’s beschermd worden. Naast een dikke muts, handschoenen en een sjaal mogen dikke sokken niet ontbreken.

Overigens is het een goed idee om je baby in laagjes te kleden. Kleed uw baby in verschillende lagen kleding. Een maillot onder het rompertje, een shirt met lange mouwen eroverheen en een dikke wollen trui zijn perfect voor koude dagen.
Een donsjack is natuurlijk ook een must.

Buiten zijn sneeuwpakken een goed idee om te voorkomen dat er water en kou naar binnen komt. Vergeet niet schoenen met warme zolen te kopen.

Overigens moet u niet alleen uw baby goed aankleden, maar ook de kinderwagen winterklaar maken. Een dikke wollen deken en een gevoerde zak zijn daarom verplicht als u zich in de kou begeeft.

Let op: Bij temperaturen onder de -5 °C kunt u beter binnen blijven.
Baby’s hebben anders moeite om de ijzige lucht voldoende op te warmen, waardoor de lucht te koud in hun longen terechtkomt.

4. Koop babykleding die geschikt is voor het seizoen direct online

No products found.

Gerelateerde berichten