Babygroei: interessante feiten over de ontwikkeling van gewicht en omvang

Bij de geboorte is een kind nog volledig afhankelijk van zijn ouders voor hulp. In de loop van de tijd gaat de lichamelijke ontwikkeling echter vooruit, wat gepaard gaat met een toename van de lichaamslengte …

Babygroei: interessante feiten over de ontwikkeling van gewicht en omvang

wachstum baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Babygroei: interessante feiten over de ontwikkeling van gewicht en omvang
Hoe groeit een baby in de eerste twee levensjaren?

Na de geboorte verliest een baby aanvankelijk tot 10% van zijn geboortegewicht door de veranderingen. In de volgende drie levensmaanden komt het ongeveer 520 tot 800 gram per maand aan. Tegen het einde van het eerste levensjaar wegen kinderen gemiddeld drie keer hun startgewicht.

Hoe zinvol zijn de waarden van de groeigrafiek?

In een groeigrafiek worden alleen gemiddelde waarden gegeven. Maar omdat de lichamelijke ontwikkeling in sprongen verloopt, kunnen er altijd uitschieters naar boven of naar beneden zijn.

Hoe kan ik een groeistoornis herkennen?

De groei van een baby is altijd individueel. Als de waarden echter voortdurend of zeer plotseling afwijken van de normale waarden, moet u contact opnemen met uw kinderarts om de oorzaak te achterhalen.

Bij de geboorte is een kind nog volledig afhankelijk van zijn ouders voor hulp. In de loop van de tijd gaat de lichamelijke ontwikkeling echter vooruit, wat gepaard gaat met een toename van de lichaamslengte en gewichtstoename. Daardoor zijn kinderen steeds beter in staat hun eigen lichaam te controleren.

Maar hoe groeien baby’s in de eerste twee levensjaren? En in welke fasen groeien kinderen bijzonder snel?

In dit artikel lees je hoe een baby groeit en wat de richtwaarden zijn voor jongens en meisjes. Ook krijg je informatie over hoe je groeistoornissen kunt herkennen en laten behandelen. [button]Babyweegschaal online bestellen[/button]

1. pasgeborenen verliezen aanvankelijk gewicht na de geboorte

foetus
Binnen enkele maanden groeit een baby uit een eitje
.

Tijdens de zwangerschap groeit de baby in de baarmoeder en krijgt hij steeds meer lichaamslengte en gewicht. Binnen slechts negen maanden wordt een piepklein eitje een foetus met een gemiddeld gewicht van 3300 tot 3500 gram en een lengte van 50 tot 52 centimeter.

Hoewel een baby in de baarmoeder steeds meer aankomt, verliest hij na de geboorte weer wat lichaamsmassa. Dit komt doordat een baby lichaamsvocht uitscheidt en zich eerst moet aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder.

Inde regel verliezen pasgeborenen echter niet meer dan 10% van hun geboortegewicht. Na ongeveer twee weken hebben de meeste baby’s hun geboortegewicht weer terug. In de weken en maanden daarna nemen de baby’s gestaag toe in gewicht en grootte.

De groei van een baby hangt samen met de volgende factoren:

  • erfelijke aanleg
  • Voeding
  • Stofwisseling
  • gezondheid van moeder en baby (zowel tijdens als na de zwangerschap).

Volgens een vuistregel verdubbelt het geboortegewicht in de eerste vijf maanden. Tegen de eerste verjaardag weegt een kind drie keer zoveel als bij de geboorte. Het eerste jaar is dus crucialer dan het tweede jaar wat betreft gewichtstoename.

2. Vergelijk gewicht en lengte regelmatig met groeidiagrammen.

Hoe groot zal mijn kind worden?

Er is een eenvoudige formule die u kunt gebruiken om te berekenen hoe groot uw kind later ongeveer zal worden. Ga als volgt te werk: Tel de lengte van de moeder (in cm) op bij de lengte van de vader (in cm) en deel de som door twee. Voor een jongen tel je dan 6,5 cm op, voor een meisje trek je 6,5 cm af.

De lichamelijke ontwikkeling van een kind hangt dus samen met veel verschillende factoren die de groei van het kind in meer of mindere mate kunnen beïnvloeden.

Degroei van een baby wordt meestal gemeten aan de hand van de volgende waarden:

  • Lichaamslengte
  • Gewicht
  • Hoofdomtrek

Al deze waarden worden regelmatig in een tabel ingevoerd en vergeleken met de waarden in de groeigrafiek. Op die manier kunnen artsen en ouders regelmatig nagaan hoe de lichamelijke ontwikkeling van een kind verloopt.

In de eerste drie levensmaanden komen baby’s gemiddeld 130 tot 200 gram per week aan. In de volgende drie maanden is de gewichtstoename ongeveer 100 tot 170 gram per week, en van de zesde tot de twaalfde maand komt een kind ongeveer 70 tot 120 gram per week aan.

Voor meisjes gelden de volgende richtsnoeren:

Leeftijd Lengte in cm Gewicht in kg
Geboorte 45,4 – 52,9 2,4 – 3,8
1 maand 49,2 – 56,9 3,0 – 4,9
3 maanden 55,4 – 63,4 4,2 – 6,7
6 maanden 61,8 – 70,2 5,8 – 8,7
9 maanden 66,1 – 75,0 7,0 – 10,2
12 maanden 69,8 – 79,1 7,8 – 11,2
18 maanden 76,0 – 86,1 8,9 – 12,8
24 maanden 81,3 – 92,0 9,9 – 14,1

Voor jongens moet u deze waarden als richtlijn gebruiken:

Leeftijd Lengte in cm Gewicht in kg
Geboorte 46,4 – 54,4 2,5 – 4,2
1 maand 50,4 – 59,6 3,2 – 5,4
3 maanden 56,7 – 65,4 4,4 – 7,4
6 maanden 63,4 – 72,3 6,2 – 9,5
9 maanden 68,0 – 77,1 7,5 – 10,9
12 maanden 71,7 – 81,2 8,4 – 12,0
18 maanden 77,5 – 88,1 9,6 – 13,4
24 maanden 82,3 – 93,8 10,5 – 14,7

Tip: U kunt ook nagaan of het gewicht en de lengte van uw baby in overeenstemming zijn met de norm met behulp van de percentielcurves van het Robert Koch Institute.

3. de groei van een baby verloopt in sprongen

hebamme kontrolliert das gewicht eines babys
In de eerste dagen controleert je verloskundige het gewicht van je baby.

Dein het vorige hoofdstuk gegeven waarden voor gewicht en lichaamslengte zijn slechts gemiddelde waarden. Terwijl sommige premature baby’s worden geboren met een geboortegewicht van slechts 2500 gram, wegen sommige kinderen zelfs tot 5000 gram. Dit resulteert soms ook in een zeer verschillend verloop.

De meeste ouders vragen zich echter altijd af of hun kind wel echt gezond is en voldoende gewicht en lichaamslengte heeft gekregen. Deze zorgen zijn echter meestal volledig ongegrond. Zelfs als de gemeten waarden afwijken van de norm, betekent dit niet dat een kind aan een groeistoornis lijdt.

Dat lengte en gewicht van kinderen af en toe afwijken van het gemiddelde is dus niets om je zorgen over te maken. In de meeste gevallen komt dat doordat de lichamelijke ontwikkeling niet lineair verloopt, maar in sprongen. Daarom is de groeicurve van een baby altijd individueel.

In het eerste levensjaar maken baby’s meestal zeven groeispurten door. Ouders herkennen deze groeispurten vaak aan het feit dat de kinderen plotseling veel meer eetlust hebben, minder slapen en erg onrustig zijn.

Afzonderlijke uitbarstingen kunnen ook worden veroorzaakt door een onschuldige kinderziekte. Tijdens deze fasen eten veel kinderen minder, zodat ze heel snel, maar slechts korte tijd, afvallen of niet aankomen.

4. groeistoornissen – hoe je ze kunt herkennen

kleines maedchen vor einer messlatte
Er zijn veel verschillende oorzaken van groeistoornissen.

Bij grote of spontane afwijkingen kijken kinderartsen echter beter om ernstige oorzaken uit te sluiten. Met anamnese en grondig onderzoek kunnen afwijkingen gemakkelijk worden opgespoord.

Als u bijvoorbeeld merkt dat uw kind niet genoeg aankomt, moet u eerst zijn voedingsgewoonten controleren. U kunt de honger van uw kind ook stimuleren door veel verschillende gezonde voedingsmiddelen aan te bieden.

Inde meeste gevallen zijn de redenen voor vertraagde of verstoorde groei echter onschuldig of gemakkelijk te behandelen. Als er een groeistoornis aan ten grondslag ligt, is vaak een passende behandeling nodig. Hoe eerder de groeistoornis wordt herkend, hoe beter deze kan worden behandeld.

Deze video laat zien hoe u groeistoornissen bij uw kind kunt herkennen en bij wie u in dat geval terecht kunt:

5. babyweegschaal online bestellen

No products found.

Gerelateerde berichten