Met de overgang naar de middelbare school moeten kinderen steeds meer vertrouwd raken met moderne technologie.
De smartphone is daarom elementair, dus een leeftijd van 10 of 11 jaar is een goed moment om de afzonderlijke modellen nader te bekijken.
Veel kinderen die regelmatig een smartphone mogen gebruiken, kunnen zich relatief slecht concentreren en zijn vaak hyperactief.
Bovendien gaat het gezichtsvermogen aanzienlijk achteruit als kinderen op jonge leeftijd te veel tijd voor een scherm doorbrengen.
Begin met kinderen duidelijke regels te geven voor het gebruik. Toezicht op kinderen is tot op zekere hoogte op zijn plaats, omdat kinderen van 10 of 11 jaar meestal nog niet de vooruitziende blik hebben voor de gevolgen van hun daden.
Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Hun dagelijks gebruik neemt een groot deel van onze tijd in beslag.
Tegelijkertijd is het echt noodzakelijke en zinvolle gebruik van moderne media zeer beperkt.
Veel vaker wordt de mobiele telefoon gebruikt voor het spelen van spelletjes, het bekijken van video’s of voor doelloos surfen. Deze aspecten zijn natuurlijk niet anders voor kinderen en adolescenten; meestal zijn ze zelfs nog meer uitgesproken.
De vraag of kinderen een smartphone nodig hebben is dus niet geheel onterecht.
[button] Koop de juiste smartphone online tegen een redelijke prijs [/button].
Inhoudsopgave
1 Voor kinderen en jongeren hoort de smartphone bij het leven
Steeds meer kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met digitale media. Was dat enkele jaren geleden nog de televisie, nu zijn er veel kleuter- en schoolkinderen die veel tijd voor een tablet of mobiele telefoon doorbrengen.
Ongeveer een derde van de 10- tot 11-jarige kinderen bezit al een smartphone.
Maar ook brugklassers nemen al een mobiele telefoon mee naar school om bereikbaar te zijn. Het gebruik begint echter niet wanneer kinderen hun eerste smartphone bezitten, maar al veel eerder.
Voor veel ouders is het gewoon makkelijk om het kind een eigen smartphone te geven om snel voor rust te zorgen.
Veel kleuters spelen bijvoorbeeld al regelmatig met het toestel van hun ouders. Daarbij kijken de kleintjes filmpjes of gebruiken ze speciale apps die zogenaamd geschikt zijn voor kinderen.
2. kinderen kunnen zich ook zonder smartphone redden
Er zijn inmiddels talloze studies die de invloed van mediaconsumptie op kinderen onderzoeken. Zo komt de grootschalige Blikk-studie tot de conclusie dat overmatige consumptie kan leiden tot concentratieproblemen en hyperactiviteit.
De hersenen van kinderen worden permanent blootgesteld aan prikkels, hoewel ze eigenlijk tijd nodig hebben om zich langzaam te ontwikkelen. Ook zonder internet kunnen kinderen veel leren.
Directe communicatie helpt kinderen hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Daarnaast moeten ze leren lopen en hun evenwicht bewaren. Prikkels zijn cruciaal voor het lichaam en vooral de hersenen om zich aan te passen.
Als kinderen daarentegen de hele tijd naar een klein schermpje staren, blijven veel externe prikkels voor hen verborgen en stemmen zij zich af op hun omgeving. In extreme gevallen leidt dit ertoe dat kinderen minder tijd hebben om andere vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien zorgt de permanente overstimulatie ervoor dat de hersenen geen rustperiodes krijgen om nieuwe zenuwcellen te vormen.
Dit geldt des te meer naarmate de kinderen jonger zijn, omdat juist in deze levensfase de fundamenten van de hersenen worden gestold.
Een interessante video over dit onderwerp is hier te zien:
3. fysieke beperkingen – kinderen hebben compensatie nodig
Wanneer kleuter- of schoolkinderen te veel voor de tv zitten, naar de smartphone staren of met de tablet spelen, richten hun ogen zich permanent op het close-up bereik.
De oogbol groeit dienovereenkomstig in lengte. Daardoor lijden veel kinderen al op jonge leeftijd aan bijziendheid. Dit is vooral merkbaar tijdens de groeifasen, zodat het gebruik van digitale media zeer sterk moet worden beperkt.
Als bijziendheid eenmaal is ontstaan, kan deze achteraf niet meer worden veranderd, omdat de oogbol niet meer korter wordt. Naast de duidelijke oogschade en concentratieproblemen zijn er echter ook verkeerde houdingen die zich al vroeg kunnen ontwikkelen.
Het neergeslagen hoofd met de blik op de smartphone belast de nek enorm. Het is niet ongewoon dat kinderen last krijgen van nekspanningen en hoofdpijn.
Laat het niet zo ver komen en beperk het smartphonegebruik aanzienlijk. Zorg daarnaast voor voldoende afwisseling.
Zowel een sportieve hobby als vrijetijdsbesteding met vrienden in het park zijn bij uitstek geschikt om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen.
4 De gebruiksduur – hoe lang kinderen de smartphone mogen gebruiken
Vanwege de krachtige impact van smartphonegebruik pleiten de meeste deskundigen voor het volledig uitbannen van smartphones voor kinderen vóór de basisschool.
In de eerste klas kunnen kinderen langzaam wennen aan de technologie. De dagelijkse tijdslimiet voor het gebruik moet echter ongeveer 15 tot 20 minuten zijn. Deze tijdspanne kan in de loop van de basisschooljaren geleidelijk worden uitgebreid, zodat vierdeklassers ongeveer 30 tot 45 minuten op internet kunnen surfen, video’s kunnen bekijken of met apps kunnen spelen.
Volledig afzien van surfen tijdens de lagere school zou uit gezondheidsoogpunt passend zijn, aangezien kinderen meestal ook televisie kijken of een spelcomputer gebruiken.
Dit is echter minder realistisch. Het is ook zinvol dat kinderen al op jonge leeftijd met technologie kunnen omgaan.
De ouders worden echter opgeroepen om vanaf het begin voor een verstandig gebruik te zorgen en kinderen niet de vrije hand te geven.
Tip: Het beste is om samen de functies van een smartphone te leren kennen, zodat kinderen zowel de positieve als de negatieve kanten kunnen zien.
5 Het juiste model kiezen – kindermobiel of gewone smartphone
Over het algemeen moet een smartphone voor kinderen zo robuust mogelijk zijn. In ieder geval is een geschikte beschermhoes ideaal om te voorkomen dat je na een paar weken last krijgt van een gebarsten display.
Kinderen op de basisschool hebben echter nog geen eigen smartphone nodig. Daarom moeten eenvoudige modellen met sterk gereduceerde functies hier geen rol spelen.
Zodra u het gevoel heeft dat uw kind klaar is om verantwoord met een smartphone om te gaan, kunt u kiezen voor een eenvoudige, maar hypermoderne smartphone.
U kunt de smartphone zelf zo instellen dat deze zo veilig mogelijk is. Kinderen kunnen bijvoorbeeld alleen onder toezicht op internet of de smartphone wordt automatisch vergrendeld na een bepaalde periode van gebruik.
Speciale kindertarieven maken het voor u ook gemakkelijker om de kosten van het gebruik in de gaten te houden. U kunt ook prepaidkaarten gebruiken als u zonder contract wilt werken.
Als u nogal voorzichtig bent met het gebruik van moderne technologie, kunt u ook kiezen voor stralingsarme mobiele telefoons.
6. smartphones in één oogopslag – ontdek het juiste model voor u
No products found.