Vechtsport voor kinderen is een uitstekende manier om de algemene conditie, reactiesnelheid en motoriek te verbeteren.
We hebben hier een lijst met de meest voorkomende vechtsporten voor kinderen voor je samengesteld.
Let er bij het kiezen van een club op dat de focus ligt op plezier. De kosten variëren afhankelijk van de leeftijd.
Vechtsport op zich is vaak een controversieel onderwerp. Bij veel ouders lopen de emoties echter nog hoger op als de vraag rijst of vechtsporten geschikt zijn voor kinderen.
Wij gaan in op de verschillende facetten van verschillende soorten vechtsporten en laten zien wat de gevaren zijn.
Daarnaast leer je hoe nuttig individuele oefeningen zijn en welke kosten je moet verwachten als je je inschrijft bij een club.
[button]Bokshandschoenen voor kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. vechtsporten voor kinderen – een korte inleiding
Als we vechtsporten voor kinderen eerst gewoon bekijken als een sport en minder als een manier om andere mensen pijn te doen, zijn er veel positieve dingen die de verschillende varianten te bieden hebben.
Jonge kinderen leren hun lichaam te beheersen en te gebruiken. Om vechtsporten te kunnen beoefenen, moeten kinderen een goede beheersing en motoriek hebben voor de afzonderlijke oefeningen.
In principe zijn alle vechtsporten zo gestructureerd dat beginners het gemakkelijk hebben en de verschillende technieken op elkaar voortbouwen. Dit zorgt ervoor dat kinderen en volwassenen tijdens de eerste trainingen niet overbelast worden, maar plezier beleven aan de beweging.
Vechtsport betekent niet elkaar slaan, maar tegen elkaar vechten met specifieke regels. Bij vechtsporten voor kinderen is er echter nauwelijks sprake van direct contact met elkaar.
Veeleer ligt de nadruk op het aanleren van de verschillende technieken.
Een korte inkijk in de wereld van de vechtsport is te zien in deze YouTube-video:
2. het gevaar van vechtsporten – een beheersbaar risico
Elke sport brengt een risico op blessures met zich mee. Dat geldt voor voetbal, handbal, hockey en vele andere sporten – en natuurlijk ook voor de vechtsport.
Over het algemeen zijn de typische blessures waarover veel ouders zich zorgen maken echter zeer zeldzaam. Vooral bij vechtsporten voor kinderen komt direct contact met elkaar slechts in enkele gevallen voor.
Bij worstelen of judo komt het directe gevecht relatief vroeg voor. Schoppen en stoten spelen bij deze sporten echter geen rol. Het gaat er veeleer om de tegenstander met specifieke technieken neer te halen, maar zonder hem pijn te doen.
Bij karate of taekwondo daarentegen ligt de nadruk op stoot- en trapcombinaties. Deze worden echter in eerste instantie in de lucht of tegen poten uitgevoerd.
Ook al klinkt het wat vreemd, bij de meeste vechtsporten moeten kinderen eerst goed leren vallen. Alleen deze training maakt het mogelijk om in verschillende posities op de grond te landen zonder zich te bezeren.
Let op: Als bij amateur- en professionele vechtsporten full contact wordt gebruikt, neemt het risico op hersenschudding en kaakproblemen aanzienlijk toe, zoals uit deze studie blijkt.
3. vechtsporten voor kinderen als effectieve training voor het hele lichaam
In vergelijking met veel andere sporten hebben kinderen relatief uitgebreide vaardigheden nodig om vechtsporten te beoefenen. Dit betreft de volgende deelgebieden:
- Coördinatie:
Om een techniek te laten werken, moeten kinderen leren de controle over hun lichaam te nemen en tal van bewegingen in een volgorde beheersen.
Dit vereist een goed evenwichtsgevoel en grove en fijne motoriek. - Kracht:
Dit gebied omvat maximale kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Om een stoot, trap of worp te kunnen uitvoeren is vooral een sterk lichaamscentrum nodig. De training voor kinderen is echter vooral gericht op een goede lichaamsspanning en op oefeningen ter bevordering van snelheid en krachtuithoudingsvermogen.
Maximale kracht speelt pas in de adolescentie een belangrijkere rol. - Conditie:
Aangezien het hele lichaam altijd onder spanning staat en dansen met geheven armen een belangrijke rol speelt, worden ook de uithoudingsvaardigheden niet verwaarloosd.
Vooral boksen zonder sparringpartner is daarom steeds meer een fitnesstrend geworden. - Reactiviteit:
In een gevecht met een tegenstander gaat het om razendsnelle reacties. Elke beweging van de tegenstander vereist een reactie. Kinderen leren dus hun snelheid te verbeteren en hun reflexen te trainen.
De veelzijdigheid van de training heeft een bijzonder positief effect. De benen, de armen en de romp worden in gelijke mate uitgedaagd. Houdingsproblemen en eenzijdige belasting komen bij vechtsporten dan ook vrijwel niet voor.
4. Vechtsporten voor kinderen om agressie te verminderen – een controversieel onderwerp
Niet alleen energiebundels die lijden aan ADHD zijn gebaat bij vechtsporten. Ook verlegen kinderen kunnen door een steeds betere lichaamsbeheersing hun zelfvertrouwen vergroten en dit gebruiken in het dagelijks leven.
Of vechtsport daadwerkelijk nuttig is voor kinderen om te leren omgaan met agressie, valt echter te betwijfelen. Hoewel er verschillende studies zijn die suggereren dat kinderen en vooral adolescenten minder agressief zijn door vechtsporten , zouden deze effecten waarschijnlijk ook door een ander soort sport bereikt kunnen worden.
Bovendien bestaat nu het gevaar dat een nogal agressief kind vervolgens een ander ernstig weet te verwonden.
Over het algemeen zorgen goede vechtsporttrainers er echter voor dat de sport alleen als zodanig wordt beoefend en alleen in noodgevallen als verdediging wordt gebruikt.
Voor agressieve kinderen zijn er echter andere sporten die ook veel van hen vergen en helpen de agressie te verminderen.
Opmerking: Anderzijds is het waar dat geen enkel kind agressief wordt door het beoefenen van vechtsporten.
5. Vechtsporten en gevechtssporten – soms zijn er grote verschillen tussen beide.
Vechtsport of gevechtssport:
Vechtsporten hebben een duidelijke set regels en zijn bedoeld om met elkaar te concurreren. Vechtsporten daarentegen doen het meestal zonder regels. De nadruk ligt deels op showaspecten of op technieken die de tegenstander snel en effectief uitschakelen.
In het algemeen gebruik worden beide vormen echter vaak synoniem gebruikt.
In dit hoofdstuk kijken we kort naar de verschillende soorten vechtsporten. Vanwege de vele verschillende vormen zullen we ons concentreren op de bekendste vechtsporten en vechtsporten.
- Judo:
Bij Judo spelen werp- en grondtechnieken de hoofdrol. De kracht van de tegenstander wordt tegen hem gebruikt. Stoten en trappen zijn verboden. Vergeleken met andere vechtsporten is judo meer wedstrijdgericht en dient het minder voor zelfverdediging. - Karate:
Deze oude Japanse vechtkunst berust voornamelijk op stoot- en traptechnieken. Karate is zeer geschikt voor zelfverdediging vanwege de snelheid en de close combat training. De nadruk ligt echter meer op het sportieve aspect.
- Taekwondo:
Vergelijkbaar met karate gaat het bij taekwondo vooral om zowel stoot- als traptechnieken. In tegenstelling tot karate wordt echter meer belang gehecht aan artistieke trappen, zodat een enorme flexibiliteit vereist is. Tegelijkertijd neemt het praktische belang voor zelfverdediging af. - Wing Tsun:
Deze ondersoort van Kung Fu wordt in veel scholen onderwezen. De nadruk ligt op extreem snelle vuisttechnieken en trappen naar de benen. Vanwege de goede geschiktheid voor verdedigingsdoeleinden vertrouwt onder andere de politie op deze vechtstijl. - Boksen:
Bij boksen ligt de nadruk vooral op het fitnessaspect. Touwtjespringen, pratfalls en ontwijken zijn belangrijke pijlers van de bokstraining. - Aikido:
Naast de uit het judo bekende werptechnieken wordt bij deze sport vooral gebruik gemaakt van hefboomtechnieken. De kracht van de tegenstander wordt dus direct tegen hem gebruikt.
Deze technisch zeer veeleisende vechtsport is vooral geschikt voor fysiek minder sterke kinderen, zodat ook meisjes hier veel plezier aan zullen beleven. - Ju-Jutsu:
Deze gemengde sport bestaat uit elementen van aikido, judo en karate en is een uitstekende vorm van zelfverdediging.
6. de juiste leeftijd om met vechtsporten te beginnen
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer vechtsporten voor kinderen moeten worden overwogen. Veel clubs bieden speciale cursussen voor kinderen aan. Deze beginnen meestal op 6-jarige leeftijd, maar sommige beginnen pas op 8- of 9-jarige leeftijd.
Afhankelijk van de stad bieden sommige vechtsportscholen voorbereidende cursussen aan voor jongere kinderen. Zo kunnen kinderen vanaf 3 jaar al vertrouwd raken met vechtsportbewegingen. Op dit punt ontbreekt echter een duidelijke richting.
Gymnastiekclubs, waar kinderen veel verschillende bewegingen leren, zijn daarom ook nuttig voor kleinere kinderen. Deze zijn ook in bijna elke stad te vinden. De overstap naar een vechtsportschool kan ook later plaatsvinden.
7. de kosten van vechtsportlessen voor kinderen
In de regel worden vechtsportclubs niet door de overheid gefinancierd. Daarom zijn de kosten iets hoger dan voor een voetbal- of gymnastiekclub.
Gemiddeld kun je rekenen met zo’n 30 euro per maand. Dit verschilt echter sterk van plaats tot plaats en afhankelijk van de vechtsport.
Daarnaast hebben kinderen meestal een trainingspak en kleine beschermingsmiddelen nodig. U kunt deze artikelen vaak rechtstreeks bij de plaatselijke club bestellen tegen redelijke prijzen.
8. boekaanbeveling van de redactie
No products found.