Onderzoek U7: Procedure van het onderzoek voor zuigelingen

De procedure is vergelijkbaar voor veel screeningsonderzoeken. Bijhet U7-onderzoek gaat het echter niet meer om de ontwikkeling van baby’s, maar om deontwikkeling van uw kind op het gebied van lichaam, geest en zintuigen. Ook wordt …

Onderzoek U7: Procedure van het onderzoek voor zuigelingen

U1 bis U9
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Onderzoek U7: Procedure van het onderzoek voor zuigelingen
Wat is het U7-onderzoek?

Het U7-onderzoek is één van de in totaal tien screeningsonderzoeken waarvoor u uw kind tot zes jaar kunt aanmelden. De vroegtijdige opsporingsonderzoeken laten zien of uw kind zich goed ontwikkelt voor zijn leeftijd.

Welke aspecten worden gecontroleerd tijdens een U7-onderzoek?

Er wordt speciaal gelet op groei en beweging, de zintuigen, de taalontwikkeling en het gedrag. Meer gedetailleerde informatie vindt u in hoofdstuk 2.2.

Wat moet ik meenemen naar een U7-onderzoek?

U hebt in ieder geval de zorgpas van uw kind nodig, evenals het boekje voor het kinderonderzoek (“Gele boekje”) en de vaccinatiekaart.

De procedure is vergelijkbaar voor veel screeningsonderzoeken. Bijhet U7-onderzoek gaat het echter niet meer om de ontwikkeling van baby’s, maar om deontwikkeling van uw kind op het gebied van lichaam, geest en zintuigen. Ook wordt de vaccinatiestatus gecontroleerd. Wij geven u onder andere antwoord op de vragen “wat wordt er gedaan” en “wat moet mijn kind kunnen”.

[button]Creatieve covers voor uw onderzoeksboekje[/button]

1. het U7-onderzoek is een van de tien preventieve maatregelen

Het U7-onderzoek is een van de in totaal tien preventieve onderzoeken waaraan u uw kind tussen de eerste levensuren en de leeftijd van zes jaar kunt onderwerpen. Vroegtijdige opsporingsonderzoeken geven u zekerheid, omdat ze laten zien of uw kind zich volgens zijn leeftijd ontwikkelt. Als u regelmatig naar de U-onderzoeken gaat, geeft u uw kind de kans om passende hulp te krijgen door vroegtijdige opsporing van eventuele ontwikkelingsstoornissen.

De procedure voor het U7-onderzoek is vergelijkbaar met deze andere screeningsonderzoeken:

Naam van het U-onderzoek Periode van het onderzoek,
leeftijd van het kind
Inhoud en focus van het onderzoek
U1 Onmiddellijk na de geboorte Lengte en gewicht, ademhaling en hartfunctie, reflexen
U2 3e tot 10e levensdag Organen, zintuiglijke organen, botvorming, tandvorming, voeding, spijsvertering, stofwisselingsstoornissen, gehoorscreening
U3 4e tot 5e levensweek Lengte en gewicht, voeding, heupen, gehoor en gezichtsvermogen, vaccinatieadvies, slaapgedrag, huilgedrag
U4 3e tot 4e levensmaand Bewegingen, grijpgedrag, horen en zien, eten, spijsvertering, groei, controle vaccinatiestatus, ongevallenpreventie
U5 6e tot 7e levensmaand Beweging, fysieke ontwikkeling, voeding, tanden, huilen, gedrag, controle van vaccinatiestatus
U6 10 tot 12 maanden oud lichamelijke ontwikkeling, spraakontwikkeling, zicht en gehoor, gedrag, controle van vaccinatiestatus
U7 tussen 1 en 9 maanden tot 2 jaar mentale en fysieke ontwikkeling, zintuigen, controle vaccinatiestatus
U7a tussen 2 jaar en 10 maanden tot 3 jaar geestelijke en lichamelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, zintuigen, gedrag, controle van de vaccinatiestatus
U8 tussen 3 jaar en 10 maanden tot 4 jaar lichamelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, behendigheid, zicht en gehoor, zelfstandigheid, vermogen om contact te maken, controle van vaccinatiestatus
U9 tussen 5 jaar en 5 jaar en 4 maanden Gehoor en zicht, bewegingsgedrag, mentale en fysieke ontwikkeling, zicht en gehoor, taal en gedrag, controle vaccinatiestatus

Tip: Een uitgebreide brochure over alle U-onderzoeken is online beschikbaar op kindergesundheit-info.de.

2. het U7-examen staat op het programma voor tweejarigen

Alle U-onderzoeken hebben een preventief karakter. Dit betekent dat verschillende methoden worden gebruikt om na te gaan hoe het met het kind gaat en of het zich naar behoren ontwikkelt voor zijn leeftijd. De procedure voor het U7-onderzoek is vergelijkbaar met die van de andere screeningsonderzoeken. Alleen de focus verschilt per U7-onderzoek. Het U7a-onderzoek is overigens ingevoerd om de lange periode tussen het U7- en het U8-onderzoek te verkorten. Er is echter geen U7b-examen.

2.1 De U7-onderzoeksprocedure: uw kinderarts praat met u over uw kroost

U bent de belangrijkste verzorger van uw kind en brengt meestal de meeste tijd met uw kind door. Daarom is de kinderarts afhankelijk van u om hem te vertellen hoe uw kind zich gedraagt, hoe het zich ontwikkelt, hoe het slaapt, enz. U geeft uw beoordeling meestal op een vragenlijst.

2.2 De U7-onderzoeksprocedure: wat wordt er gedaan?

  • U-Heft
    De procedure is vergelijkbaar voor elk U7-onderzoek: lengte en gewicht worden regelmatig gedocumenteerd.

    Groei en beweging: De documentatie van lengte en gewicht is een klassiek onderdeel van elk U-onderzoek. Daarnaast worden het bewegingsgedrag en de grove en fijne motoriek van uw kind op de proef gesteld. Er wordt niet gekeken naar wat een kind kan en wanneer, maar of spieren, botten, zenuwen en hersenen goed samenwerken.

  • Zintuiglijke organen: Ogen en oren bepalen hun eigen tempo in de ontwikkeling van een baby. Terwijl het gehoor vanaf de geboorte goed ontwikkeld moet zijn, ontwikkelt het gezichtsvermogen zich slechts geleidelijk. Als er eerdere ziekten in de familie voorkomen, is het raadzaam het kind door een specialist te laten onderzoeken.
  • Taalontwikkeling: Er is een breed scala, vooral wat betreft de taalontwikkeling. Hoewel de woordvorming al op jonge leeftijd wordt onderzocht, is de beoordeling van de taalvaardigheid pas bij de onderzoeken van U8 en U9 doorslaggevend. In deze periode wordt bepaald of ondersteuning nodig is om het kind goed te laten meekomen op school.
  • Gedrag: Qua gedrag is elk U-examen ook een test voor de ouders. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer het vermogen tot contact en zelfstandigheid buiten de ouders om wordt getest. Interactie met andere kinderen en confrontatie met spelregels worden ook belangrijker naarmate het kind ouder wordt.

Tip: Gebruik de U-onderzoeken om de onderwerpen die u interesseren voor uw kind te bespreken met de kinderarts. Dit kunnen onderwerpen zijn als ongevallenpreventie, UV-bescherming, mediagebruik, tandverzorging en voeding.

3 Belangrijke tips en algemene voorwaarden voor het U7-onderzoek

Vorsorgeuntersuchung
Screeningen helpen om ontwikkelingsstoornissen tijdig op te sporen.

Screeningsonderzoeken worden op een bepaald tijdstip gepland. Als u de afspraak mist, is dat echter geenszins een ramp. Voor elk U-onderzoek geldt een gedoogperiode. Maak zo snel mogelijk een nieuwe afspraak voor het U-onderzoek.

Het is belangrijk dat u de ziekteverzekeringskaart van uw kind meeneemt naar het U-onderzoek , evenals het boekje van het kinderonderzoek (“Gele Boekje”) en de vaccinatiekaart. Afhankelijk van de deelstaat waar u met uw kind woont, zijn sommige onderzoeken zelfs verplicht. Vooral in Baden-Württemberg, Hessen en Beieren zijn er relatief strenge voorschriften.

Let op: Alleen als u op tijd komt opdagen voor de preventieve medische controle, vergoedt de ziektekostenverzekering zonder problemen de kosten voor deze belangrijke preventieve medische controle.

Ga ontspannen naar de controle en vraag je niet af aan welke eisen je kind moet voldoen of zelfs “wat moet mijn kind kunnen? Zie de controles als een controle van de ontwikkeling van de baby, waarvan de procedure ook kan variëren afhankelijk van de leeftijd van uw kind.

Als u als ouders het vaccinatieadvies van het Permanent Comité voor Vaccinatie (STIKO) volgt, moet uw kind uiterlijk op U7 een vaccinatie krijgen tegen waterpokken, rode hond, bof en mazelen. Dit is de tweede vaccinatie van deze aard, die pas een volledige bescherming tegen vaccinatie mogelijk maakt.

4. creatieve covers voor uw examenboekje

No products found.

Gerelateerde berichten