Vanaf het moment dat je baby zich op zijn buik of rug kan draaien…

Tegen de zevende levensmaand moet de baby zich zelfstandig op zijn buik of rug kunnen draaien. Sommige baby’s kunnen zich al na drie maanden op hun buik of rug draaien. Elk kind heeft echter zijn …

Vanaf het moment dat je baby zich op zijn buik of rug kan draaien…

Ab wann sich ihr Baby auf den Bauch drehen kann
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Vanaf het moment dat je baby zich op zijn buik of rug kan draaien…
  • Tegen de zevende levensmaand moet de baby zich zelfstandig op zijn buik of rug kunnen draaien.
  • Sommige baby’s kunnen zich al na drie maanden op hun buik of rug draaien.
  • Elk kind heeft echter zijn eigen ontwikkelingstempo.

Jonge moeders en vaders worden voortdurend uitgedaagd door de ontwikkeling van hun baby. Het is belangrijk om bepaalde ontwikkelingsstappen van het kind te kennen en ook om ongeveer te weten wanneer ze plaatsvinden. Dit geldt ook voor het feit dat de baby zich op een bepaald moment op zijn buik of rug kan draaien.

Lees hier wanneer het kind leert zich op zijn buik of rug te draaien, hoe en met welke greep u het daarbij kunt helpen en waar u op moet letten. U kunt het draaien met uw baby oefenen volgens specifieke instructies.

1. meestal leert de baby eerst het hoofd onder controle te houden.

baby dreht sich auf sofa vom bauch auf den ruecken
Vaak lukt het draaien maar half bij de eerste pogingen.

Na de geboorte vindt de baby het aanvankelijk nog moeilijk om het hoofdje precies te hanteren. Dat komt omdat het relatief groot en zwaar is in vergelijking met de rest van het lichaam van de baby.

Al in de eerste levensmaand begint het kind het hoofd wat meer onder controle te krijgen, hoewel er natuurlijk nog grenzen zijn. Wanneer de baby op zijn buik ligt, zal hij na ongeveer vier weken in staat zijn om zijn hoofd iets op te tillen. Dit zal er voor u echter uitzien als een grote inspanning en het hoofd zal nog steeds een beetje wiebelen. Het is niet ongewoon dat de baby dan zijn ledematen aanspant en met zijn handjes een vuistjemaakt.

Tip: Uw kind heeft zijn eigen snelheid in de ontwikkeling van verschillende activiteiten, bewegingen en andere belangrijke zaken. Het zal ook bepaalde kenmerken en eigenaardigheden vertonen die typisch zijn voor uw kind. Dit is ook juist. Daarom is het alleen mogelijk om bij benadering aan te geven wanneer de baby zijn hoofdje onder controle heeft en zich zelfstandig op zijn buik of rug kan draaien.

De volgende ontwikkelingsvolgorde resulteert meestal voor baby’s (maar hoeft niet altijd correct te zijn):

  • Hoofdbewegingen worden meer gecontroleerd (1e maand).
  • De baby kan zich op zijn buik of rug draaien (3e tot 7e maand).
  • Iets later of tegelijkertijd leert het kind zelfstandig te zitten.

Wanneer een kind heeft geleerd zich langs zijn eigen as te draaien, bv. van buik naar rug en omgekeerd, is dit een van de eerste stappen voor het kind om zich uiteindelijk zelfstandig van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Dit wordt meestal uitgelokt door een fopspeen of een ander voorwerp waar de baby bij wil of omdat het uw nabijheid zoekt.

2. wanneer uw baby zich op zijn buik of rug kan draaien

Sommige baby’s kunnen zich al vanaf drie maanden op hun buik of rug draaien. Maar omdat deze bewegingen relatief sterke spieren vereisen die tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, lukt het de meeste baby’s pas als zevijf tot zeven maanden oud zijn.

2.1 Hoe leert de baby zich op zijn buik of rug te draaien?

Natuurlijk zijn het in eerste instantie de ouders die de positie van hun baby veranderen. Maar op de leeftijd van ongeveer vijf maanden begint het kind zijn hoofd en schouders iets op te tillen als het op zijn rug ligt en trekt u het voorzichtig aan de handen in een zittende positie.

baby findet gefallen am drehen auf de ruecken
In een veilige omgeving mag de baby rustig bewegen.

Vanaf ongeveer de vijfde tot zevende levensmaand begint de baby zijn hoofd op te tillen, zich met zijn armen te ondersteunen en zijn rug te buigen in buikligging. Zo tilt hij zijn borstkas op. Voor de waarnemer kan dit lijken op een kleine push-up. Vaak maken de kinderen roeiende bewegingen met hun armen, schoppen ze met hun beentjes en wiegen ze heen en weer. Dit alles dient ook om de spieren te versterken die nodig zijn voor het draaien.

Het is niet ongewoon dat baby’s hun positie ondersteund door één arm vasthouden en met hun vrije hand naar een speeltje reiken. Het kan ook gebeuren dat hij dan op zijn zij rolt. In het begin is dit nog ongecontroleerd, maar later wordt het steeds bewuster gebruikt .

Als het kind ongeveer zeven maanden oud is, kan het zich op zijn buik of rug draaien. Meestal lukt dan ook de beweging van de rug naar de zij. Inmiddels kan het kind ook een voorwerp van de ene naar de andere hand verplaatsen en het met beide handen vastpakken. Het vasthouden van het voorwerp lukt nu beter. Soms gebeurt het draaien ook tijdens de slaap of terwijl het kind huilt en jankt en schreeuwt. Soms treedt ook spugen op.

Tip: baby’s draaien vaak eerst van hun buik naar hun rug – het omgekeerde is net zo waar. Sommige baby’s willen zich nooit op hun buik of rug draaien en slaan deze ontwikkelingsstap over. Meestal beginnen ze dan meteen te zitten, te kruipen en te tukken. Andere kinderen vinden het heerlijk om zich op hun buik of rug te draaien en maken dit tot een favoriete activiteit. Als er steeds nieuwe vaardigheden ontstaan en het kind het leuk vindt om de omgeving te verkennen en te bewegen, is alles in orde.

3. Hoe helpt u uw baby als hij zich op zijn buik of rug wil draaien?

U kunt uw kind steunen tijdens deze ontwikkelingsfase. Speel met hem, vooral als hij op zijn buik ligt. Dit zal het kind helpen sterke spieren te ontwikkelen die nodig zijn voor het rollen, zitten en bewegen. Als u merkt dat uw kind zich al zelfstandig op zijn buik of rug draait, geef hem dan een speeltje aan de kant waar hij gewoonlijk op draait. Als uw kind steeds meer naar de zijkant draait, kunt u het draaien aanmoedigen met een specifiek handvat:

Meer tips om het draaien te oefenen:

  • Als je kind gedraaid heeft – misschien wil hij nog een keer draaien en geniet hij ervan?
  • Wees blij met uw baby als hij zich op zijn buik of rug draait – lach naar hem. Dit is vooral belangrijk omdat zo’n gewaagde beweging in het begin ongewoon en misschien beangstigend kan lijken voor uw kind. Zorg voor een positieve beloning!
  • Maak het draaien op je buik of rug leuk voor jullie allebei.
  • Houd uw kind altijd stevig vast – het kan nog niet inschatten of het bijvoorbeeld van een tafel zal vallen. Het is beter om op de grond te oefenen.

Ook al heeft u nog niet gezien dat uw baby zich op zijn buik of rug kan draaien, dit gebeurt soms onverwachts. Laat uw kind daarom niet zonder toezicht achter op gevaarlijke plaatsen. Het is beter om hem/haar in het bedje te leggen, ook bij het verschonen van luiers.

Kijk voor meer gedetailleerde informatie op de ontwikkelingskalender voor het eerste levensjaar.

Gerelateerde berichten