De voordelen van borstvoeding: hoe moeder en baby baat hebben bij moedermelk

Steeds weer horen we dat moedermelk de beste voeding is voor een pasgeboren baby in de eerste weken en maanden. Maar niet alleen baby’s, ook moeders zouden baat hebben bij borstvoeding. Maar wat zijn de …

De voordelen van borstvoeding: hoe moeder en baby baat hebben bij moedermelk

vorteile stillen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. De voordelen van borstvoeding: hoe moeder en baby baat hebben bij moedermelk
Wat is er zo bijzonder aan moedermelk?

Moedermelk is van nature optimaal aangepast aan de behoeften van een baby. Moedermelk is rijk aan antistoffen, immuunstoffen en vitaminen. Ze is altijd in voldoende hoeveelheden beschikbaar, zodat ouders zich geen zorgen hoeven te maken over een tekort.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor moeder en baby?

Borstvoeding heeft veel voordelen voor de gezondheid. Zo vermindert borstvoeding het risico op plotselinge wiegendood. Daarnaast hebben baby’s minder kans op infecties, diarree, obesitas en diabetes type 2. Voor moeders vermindert borstvoeding het risico op een aantal vormen van kanker. Het vrijkomen van oxytocine heeft ook een antidepressieve werking.

Kan borstvoeding ook nadelen hebben?

Pijnlijke tepels en het vasthouden van melk behoren tot de meest voorkomende borstvoedingsproblemen voor vrouwen. Voor sommige vrouwen betekent borstvoeding ook zulke grote beperkingen dat ze moedermelk inruilen voor de fles.

Steeds weer horen we dat moedermelk de beste voeding is voor een pasgeboren baby in de eerste weken en maanden. Maar niet alleen baby’s, ook moeders zouden baat hebben bij borstvoeding. Maar wat zijn de voordelen van borstvoeding? En zijn er ook nadelen?

In dit artikel laten we zien wat de voordelen van borstvoeding zijn voor kinderen en moeders. We vertellen je tot wanneer borstvoeding aan te raden is en welke nadelen of problemen aan borstvoeding kunnen kleven.
[button]Borstmelkzakjes direct online bestellen[/button]

1. moedermelk is optimaal aangepast aan de behoeften van een baby

mutter stillt ihr neugeborenes baby
Moedermelk bestaat uit meer dan 1000 verschillende eiwitten en een veelheid aan enzymen.

Veel vrouwen beginnen tijdens de zwangerschap na te denken over borstvoeding of voorvoeding voor hun baby. Aangezien dit een zeer intiem en gevoelig onderwerp is, moet elke moeder zelf beslissen hoe zij haar baby wil voeden.

Al tijdens de zwangerschap bereiden verschillende hormonen de borst voor op het geven van borstvoeding. Zodra de placenta na de geboorte van de baby is uitgedreven, veranderen de hormonen zodat de melkproductie op gang komt. Maar om de melkstroom te activeren, is een regelmatige stimulans tot zuigen nodig.

Colostrum (biest) heeft een gelige kleur en een dikke consistentie. Het colostrum is direct na de geboorte beschikbaar voor de baby en bevat veel antistoffen. Daarom wordt het vaak vloeibaar goud genoemd.

Maar ook de latere, lichtere en dunnere moedermelk bevat veel kostbare voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Moedermelk verandert ook voortdurend, zodat de samenstelling ervan altijd perfect is afgestemd op de ontwikkeling van het kind.

Aangezien moedermelk de beste voeding is voor uw kind in de eerste levensmaanden, moet u proberen uw kind gedurende minstens zes maanden uitsluitend met moedermelk te voeden. Deze periode komt ook overeen met de aanbevelingen van de WHO.

Na de 6e maand kunt u uw kind langzaam laten wennen aan aanvullende voeding en alleen borstvoeding geven als dat nodig is. In principe kunt u uw kind zo lang als u en uw baby willen aanvullen met moedermelk. Langdurige borstvoeding is echter zeer omstreden in onze samenleving.

2. de voordelen van borstvoeding – gezondheidspreventie voor de baby

Donaties van moedermelk

De voedingsstoffen in moedermelk zijn zeer belangrijk, vooral voor premature baby’s. Maar als een baby te vroeg geboren wordt, is de eigen moedermelk meestal niet voldoende. In dat geval kan gebruik worden gemaakt van moedermelkdonaties van andere moeders. Omdat er maar een kleine hoeveelheid donormelk is, is deze bijzonder kostbaar. Als u moedermelk wilt doneren, kunt u hier nagaan waar de betreffende klinieken zich bevinden.

Borstvoeding is niet alleen de perfecte vorm van voeding, maar speelt ook een grote rol in de gezondheid van het kind. Door de afweerstoffen en antistoffen in moedermelk hebben kinderen die borstvoeding krijgen in de loop van hun leven minder kans op neurodermitis of allergieën. Ook infecties, zoals middenoorontstekingen of maag-darmproblemen, komen minder vaak voor.

Borstvoeding kan ook het risico op plotselinge wiegendood verminderen. Borstvoeding heeft ook een positief effect op het lichaam. Door het zuigen aan de borst ontwikkelen het gehemelte en de kaak zich beter, zodat kinderen later minder snel last krijgen van misvormingen. Bovendien worden de hoofd- en nekspieren versterkt.

Borstvoeding is ook belangrijk voor de psychosociale ontwikkeling van het kind. Volgens verschillende studies hebben kinderen die borstvoeding krijgen aanzienlijk minder gedragsproblemen of leerproblemen.

Er zijn ook enkele theorieën dat borstvoeding een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Zo vonden onderzoekers tot 20 à 30% meer witte stof bij kinderen die borstvoeding kregen, wat belangrijk is voor de signalering tussen de verschillende hersengebieden. Volgens de resultaten van overeenkomstige studies hebben kinderen die borstvoeding krijgen betere schoolresultaten en een hoger IQ.

Andere langetermijnvoordelen van borstvoeding voor het kind zijn een beter gezichtsvermogen en een lager risico op obesitas of diabetes. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat kinderen die borstvoeding krijgen stressbestendiger zijn dan kinderen die flesvoeding krijgen.

3 Moeders hebben ook op vele manieren baat bij borstvoeding

frau misst bauchumfang
Borstvoeding geven verhoogt de dagelijkse caloriebehoefte met ongeveer 600 kcal.

Maar borstvoeding geven is niet alleen gunstig voor het kind, maar ook voor de moeder. De voordelen van borstvoeding worden gezien in termen van gezondheid, hechting en financiën.

Hieronder geven we u een overzicht van de belangrijkste voordelen van borstvoeding voor de moeder:

 • laag risico op eierstok-, borst- of baarmoederkanker
 • De verhoogde productie van oxytocine heeft een antidepressieve werking.
 • snellere involutie van de baarmoeder
 • borstvoeding is overal mogelijk zonder veel apparatuur
 • bespaart kosten in tegenstelling tot voorvoeding
 • moeders die borstvoeding geven krijgen meer slaap
 • kan helpen bij gewichtsverlies, omdat borstvoeding extra energie verbruikt
 • laag risico op het ontwikkelen van osteoporose of artritis op oudere leeftijd
 • borstvoeding vermindert het risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
 • Het vrijkomen van oxytocine versterkt de band tussen moeder en kind

In deze video zie je een overzicht van de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind:

4. borstvoeding kan moeders aanzienlijk beperken

in beutel abgepackte eingefrorene muttermilch
Moedermelk kan tot 6 maanden meegaan in de vriezer.

Zoals we al hebben gezien, brengt borstvoeding veel voordelen met zich mee. Sommige moeders hebben echter vanaf het begin problemen met borstvoeding, die er in het ergste geval toe leiden dat het kind wordt gespeend en in plaats daarvan flesvoeding krijgt.

De meest voorkomende borstvoedingsproblemen zijn te weinig melk, melkverzadiging, mastitis en pijnlijke tepels. In veel gevallen kunnen deze problemen met een paar trucjes worden opgelost. U kunt bijvoorbeeld borstvoeding geven zonder zoogkapje, uw borstvoedingstechniek veranderen of ontspanningsoefeningen doen. Vaak helpt het ook om de baby vaker aan de borst te leggen.

Deze borstvoedingsproblemen dragen ertoe bij dat borstvoeding een nadeel wordt en niet meer als prettig kan worden ervaren.

Borstvoeding kan ook zeer vermoeiend zijn voor moeders en snel een fulltime baan worden. De nadelen vloeien voort uit de vele beperkingen die voor moeders ontstaan. Zo moeten moeders voortdurend beschikbaar zijn en zich gedurende de hele borstvoedingsperiode onthouden van alcohol en nicotine.

Tip: Als u wilt profiteren van de voordelen van borstvoeding, maar uzelf toch vaker een time-out wilt gunnen, kunt u de moedermelk afkolven en in speciale moedermelkzakjes in de koelkast of vriezer bewaren. Zo kan uw partner voor de baby zorgen terwijl u geniet van de tijd voor uzelf.

5. Moedermelkzakjes voor optimale bewaring

No products found.

Gerelateerde berichten