Cardiotocografie (CTG) wordt gebruikt voor toezicht tijdens de zwangerschap en de geboorte.

CTG is een pijnloos onderzoek tijdens de zwangerschap en de geboorte. Cardiotocografie wordt gebruikt voor controle. Uw gynaecoloog of verloskundige luistert naar de hartslag van de baby en de weeën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen …

Cardiotocografie (CTG) wordt gebruikt voor toezicht tijdens de zwangerschap en de geboorte.

Kardiotokographie während der Schwangerschaft
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Cardiotocografie (CTG) wordt gebruikt voor toezicht tijdens de zwangerschap en de geboorte.
 • CTG is een pijnloos onderzoek tijdens de zwangerschap en de geboorte.
 • Cardiotocografie wordt gebruikt voor controle. Uw gynaecoloog of verloskundige luistert naar de hartslag van de baby en de weeën.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen inwendig en uitwendig CTG.

U zult het lijvige woord“cardiotocografie” waarschijnlijk zelden gebruiken – zelfs als u uw eerste baby verwacht. Waar je wel aan moet wennen, is de uitnodiging voor een CTG. Dat is de afkorting voor het onderzoek dat bij elke zwangerschap hoort. Tijdens de cardiotocografie worden twee verschillende waarden tegelijk beluisterd en gedocumenteerd: de hartslag van uw baby en de weeën van uw lichaam. Het eindeloze papiertje dat de cardiotocografie aan het eind van het onderzoek oplevert, heeft een minstens even onhandige naam. Het heet een cardiotocogram. Wat er gebeurt tijdens het CTG en hoe u de waarden kunt begrijpen, leest u in deze gids.

1. cardiotocografie. Wat is het? Een onderzoek tijdens de zwangerschap.

Cardiotocografie is een controle voor zwangere vrouwen. In detail gebeurt het volgende:

 • Cardiografie, het opsporen en registreren van de hartslag van uw baby, gebeurt met behulp van Doppler-sonografie.
 • Tokografie, het opsporen en registreren van weeën, gebeurt met behulp van een weeënsonde.

https://youtu.be/BZrnS7ChwGE

De evaluatie: de gynaecoloog kijkt naar vijf verschillende waarden.

Na het onderzoek evalueert de gynaecoloog de resultaten. Hij kijkt naar vijf verschillende waarden, die in onderstaande tabel nader worden toegelicht.

Naam Beschrijving Waarden
Versnellingen Versnelling van de hartslag van het kind Een versnelde hartslag van 10 tot 15 slagen per minuut gedurende 10 tot 30 seconden is normaal.
Basale hartslag Gemiddelde foetale hartslag tijdens de arbeidspauze. Normale waarden liggen tussen 120 en 160 slagen per minuut.
Vertragingen Daling van de hartslag van de baby Dit hoort niet te gebeuren en is een alarmsignaal.
Oscillaties Schommelingen in de hartslag van het kind De normale waarden liggen tussen 10 en 30 slagen per minuut.
Frequentie van de bevalling Frequentie van de weeën De normale waarden zijn 1 tot 3 weeën per 10 minuten in de ontsluitingsfase van de bevalling en 3 tot 4 weeën per 10 minuten in de uitdrijvingsfase.

Het CTG is een regelmatig controleonderzoek en begeleidt de bevalling.

Cardiotocografie wordt uitgevoerd door de gynaecoloog of verloskundige bij elke controle vanaf de 26e week van de zwangerschap. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een uitwendig CTG en een inwendig CTG. Het externe CTG is een uitwendig onderzoek. Het inwendige CTG daarentegen is nauwkeuriger, maar houdt ook het risico in dat de placenta wordt beschadigd.

3.1 Het uitwendige CTG is een onderzoek tijdens de zwangerschap.

Untersuchung zur Kontrolle
Vanaf de 26e week van de zwangerschap krijg je bij elke controle een CTG
.

De uitwendige CTG wordt gedaan als onderdeel van de reguliere, maandelijkse controle voor preventieve zorg bij de huisarts of bij de verloskundige. Wanneer je een CTG moet laten doen, kan afhangen van de ligging van je baby. Dit type controle wordt meestal gestart in de 26e week van de zwangerschap.

U krijgt een band met twee sensoren om uw buik. Deze geven de hartslag van uw baby en uw weeën door. Een cardiotocografie duurt ongeveer 20 tot 60 minuten.

De externe CTG wordt ook tijdens de bevalling gemaakt. Om de 30 minuten tot twee uur schrijft het apparaat de metingen op, zodat u snel kunt ingrijpen als er een verandering is. Tijdens de ontsluitings- en bevallingsfase worden deze belangrijke waarden continu gedocumenteerd.

De resultaten van het CTG zijn afhankelijk van veel factoren, die de nauwkeurigheid van de meting vaak verstoren. Als uw arts afwijkende waarden constateert, zal hij of zij op korte termijn verdere onderzoeksmethoden in gang zetten. Doppler-echografie, foetale stimulatie en het kinetocardiotocogram zijn aanvullende methoden gebleken. Als de baby in de baarmoeder in slaap is gevallen, zal de verloskundige of arts bijvoorbeeld zachtjes met de buik schudden om de baby weer wakker te maken. Anders is er geen meting mogelijk.

Hoe vaak het CTG wordt afgenomen hangt af van de individuele bevindingen. Bij risicovolle zwangerschappen wordt dit onderzoek vaker uitgevoerd.

3.2 Inwendig CTG is een onderzoek tijdens de geboorte

Kardiotokographie bei Geburt
U bent tijdens de ontsluitings- en bevallingsfase aangesloten op de cardiotocograaf. Hierdoor kan snel gereageerd worden op veranderende waarden.

De interne CTG kan alleen gebruikt worden in het verdere verloop van de bevalling. Daarvoor is het altijd nodig dat je vruchtzak open is. Dan bevestigt de gynaecoloog een elektrode op de stuit of het hoofdje van de ongeboren baby in de baarmoeder. Zo kan hij veel nauwkeuriger de hartgeluiden meten.

De weeën worden ook direct in de baarmoeder gemeten met een inwendig CTG. Dat gebeurt door het inbrengen van een ballonkatheter die tijdens elke wee wordt samengedrukt.

Opmerking: Als u een waterbevalling wenst, hoeft u daar niet van af te zien. De telemetrieversie met radiosignalen maakt een nauwgezette CTG-bewaking mogelijk ondanks een waterbevalling.

Gerelateerde berichten