Striae voorkomen: remedies om striae te voorkomen

[knop]Lichaamsolie kopen voor zwangerschap[/knop] Zwangerschap is een zeer spannende en opwindende tijd voor stellen. De buik groeit en groeit en de baby krijgt steeds meer vorm. Maar door de plotselinge uitrekking van het bindweefsel krijgen …

Striae voorkomen: remedies om striae te voorkomen

schwangerschaftsstreifen vorbeugen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Striae voorkomen: remedies om striae te voorkomen
Waarom krijgen vrouwen striae?

Het bindweefsel van een vrouw wordt tijdens de zwangerschap extra belast. Uitrekking in de onderhuid kan daarom striae veroorzaken.

Hoe kunt u de vorming van striae voorkomen?

Hoewel striae niet voor 100% kunnen worden voorkomen, is het mogelijk het risico aanzienlijk te verminderen door een gezond dieet, massages en lichaamsbeweging.

Hoe kunt u striae na de zwangerschap verwijderen?

Als het bindweefsel eenmaal beschadigd is, gaan de scheuren niet meer terug. Het is echter mogelijk om de striae te verminderen met behulp van laser- of ultrageluidbehandelingen.

[knop]Lichaamsolie kopen voor zwangerschap[/knop]

Zwangerschap is een zeer spannende en opwindende tijd voor stellen. De buik groeit en groeit en de baby krijgt steeds meer vorm. Maar door de plotselinge uitrekking van het bindweefsel krijgen veel vrouwen helaas te maken met zogenaamde striae. Maar hoe kun je deze striae voorkomen?

In onze gids krijg je veel belangrijke tips om vervelende striae te voorkomen. Eerst leggen we uit hoe striae ontstaan en wie vooral risico loopt. Vervolgens leggen we uit hoe je ze kunt tegengaan met olie, lichaamsbeweging en een gezond dieet. Tot slot laten we zien hoe je reeds ontstane striae kunt laten behandelen.

1. striae worden veroorzaakt door overrekking van het bindweefsel.

Leeftijd en striemen
Striae

Een andere factor bij het ontstaan van striae is de leeftijd van de moeder. Omdat het collageen in het bindweefsel nog niet zo stabiel is, hebben jongere vrouwen veel vaker last van striae dan oudere vrouwen.

Zwangere vrouwen worden tijdens hun zwangerschap geplaagd door vele angsten en zorgen. Daartoe behoort de angst dat de babybuil lelijke strepen zal veroorzaken die na de geboorte niet zullen verdwijnen.

Tijdens de zwangerschap groeit de buik binnen negen maanden met gemiddeld 40 centimeter. Er wordt veel gevraagd van het bindweefsel. Als de huid de snelle groei niet kan bijhouden, ontstaan er scheurtjes in de onderhuid van het bindweefsel.

Volgens verschillende onderzoeken heeft ongeveer 70 tot 90% van alle zwangere vrouwen last van striae die tijdens de zwangerschap ontstaan. De strepen zijn vaak enkele centimeters lang en ongeveer 1-10 mm breed. Ze kunnen voorkomen op de buik, benen, billen, heupen en borsten.

De meest voorkomende oorzaken van huidscheuren zijn:

 • een zwak bindweefsel
 • overgewicht of te veel aankomen tijdens de zwangerschap
 • weinig lichaamsbeweging
 • een meerlingzwangerschap

Hoewel striae geen ziekte zijn en niet gepaard gaan met pijn, zijn ze toch een cosmetisch probleem. Sommige vrouwen hebben er zoveel last van dat ze hun huid niet meer willen laten zien en bijvoorbeeld strandvakanties vermijden.

Striae verdwijnen niet meer. In de meeste gevallen vervagen de scheurtjes echter na enige tijd, zodat ze niet meer zo duidelijk zichtbaar zijn.

Hoewel het ontstaan van striae vooral te maken heeft met genetica, zijn er enkele manieren waarop je striae kunt voorkomen. Deze willen wij u in de volgende hoofdstukken voorstellen.

U kunt ook leren hoe u striae kunt voorkomen in deze video:

2. voorkom striae door een gezond dieet

Schwangere Frau bereitet gesundes Essen zu
Je kunt het bindweefsel op een natuurlijke manier ondersteunen door een uitgebalanceerd dieet.

Zoals reeds vermeld, ontstaan scheuren in het onderhuidse weefsel omdat de huid niet genoeg tijd heeft om uit te rekken. Daarom is het enorm belangrijk dat je tijdens de zwangerschap niet te snel in gewicht toeneemt. Zorg er daarom voor dat je gezond en evenwichtig eet.

Dit betekent niet dat u tijdens de zwangerschap op dieet moet gaan. Het is belangrijk om bewust te eten. Om uw lichaam gehydrateerd te houden, moet u elke dag minstens twee tot drie liter water drinken. Dit helpt ervoor te zorgen dat de huid ook gehydrateerd is en daardoor niet zo snel barst.

Te zoete, zoute en vette voedingsmiddelen verstoren ook het zuur-base-evenwicht, wat een negatief effect heeft op de elasticiteit van de huid. Het is daarom beter om volkorenproducten, gepasteuriseerde zuivelproducten en groenten en fruit te gebruiken. Vermijd te veel vlees en eet in plaats daarvan vaker vis. Vitamine C, vitamine A en eiwitten zorgen ervoor dat het weefsel zich beter herstelt.

Tip: Eet voedingsmiddelen die veel vitamine E bevatten. De vitamine zit vooral in noten. Deze vitamine zit vooral in noten, oliën en sommige groenten.

3. regelmatige massages kunnen de omvang aanzienlijk verminderen

Schwangere ölt ihren Bauch ein
Tijdens de zwangerschap heeft de huid bijzonder intensieve verzorging nodig door middel van oliën of crèmes.

De huid heeft tijdens de zwangerschap bijzondere verzorging nodig. Daarom moet u vanaf de derde maand van de zwangerschap elke ochtend en elke avond een geschikte crème op uw buik aanbrengen.

U kunt striae voorkomen door uw buik regelmatig te masseren met olie. Geschikte oliën zijn bijvoorbeeld kokosolie of amandelolie. Olijfolie is minder geschikt vanwege de sterke geur.

Het aanbod van crèmes en oliën is meestal zo uitgebreid dat veel vrouwen niet zeker weten welke producten echt aan te bevelen zijn. Stiftung Warentest en andere consumentenorganisaties bieden in dit verband tests aan, waarin middelen tegen striae worden getest. In elk van deze tests wordt een testwinnaar gekozen waar je met een gerust hart op kunt vertrouwen.

Tip: Wie striae wil voorkomen, kan ook homeopathische producten gebruiken. Schüsslerzouten of bijbehorende zalven voor uitwendig gebruik zijn geschikt.

Naast een olie- of borstelmassage kun je ook een plukmassage uitvoeren. Deze stimuleren de doorbloeding van de huid en maken het bindweefsel los. Trek de geoliede huid een beetje omhoog tussen duim en wijsvinger en laat hem daarna weer los.

Met de plukmassage kun je de huid zachtjes voorrekken. Doe het ongeveer twee tot drie keer per week om resultaat te boeken. In de laatste maand van de zwangerschap moet u echter afzien van de plukmassage, omdat die voortijdige weeën kan opwekken.

Opmerking: De groei van de huid kan een onaangenaam gevoel van spanning en jeuk veroorzaken. In dat geval mag u in geen geval krabben, want dat kan de huid beschadigen. Gebruik in plaats daarvan producten met ureum.

4. Versterk het bindweefsel door sport

Schwangere Frau macht Yoga
Sporten, zoals yoga of Pilates, helpt bovendien om het bindweefsel te ontspannen.

Een andere bewezen remedie tegen striae is lichaamsbeweging. Door veel te bewegen en matig te sporten kun je de bloedsomloop stimuleren. Daarnaast heeft sport een positief effect op de textuur van het bindweefsel.

Devolgende sporten zijn bijzonder geschikt om striae te voorkomen:

 • Yoga
 • Pilates
 • Joggen of wandelen
 • Zwemmen
 • Gymnastiek

Als algemene regel geldt dat sportieve vrouwen die zowel voor als tijdens de zwangerschap veel aan sport hebben gedaan, veel minder last hebben van striae dan niet-atletische vrouwen.

Een andere geschikte manier om striae te voorkomen is het doen van rekoefeningen. Die laten de huid uitrekken en verbeteren de bloedcirculatie. Wisseldouches hebben ook een huidspannend effect.

5. striae laten verwijderen

Frau lässt ihre Dehnungsstreifen lasern
Striae kan worden verminderd met behulp van laserbehandelingen.

Veel vrouwen die al striae hebben gehad, vragen zich af hoe ze er vanaf komen. Helaas verdwijnen de scheurtjes in de huid niet en kunnen ze niet volledig worden verwijderd. Maar omdat ze een litteken vormen, vervagen ze en zijn ze na verloop van tijd niet meer zo zichtbaar.

Hoewel sommige bedrijven er reclame voor maken, kunnen striae niet worden verwijderd met behulp van crèmes of oliën. Wel is het mogelijk om de striae te laten laseren door een specialist.

Let op: Omdat striae alleen een cosmetisch probleem is, worden de kosten van dergelijke behandelingen niet gedekt door de ziektekostenverzekering.

Een klein overzicht van de beschikbare methoden om striae te verwijderen vindt u hier.

6. lichaamsolie voor zwangerschap kopen

No products found.

Gerelateerde berichten